PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy dron - co jest warte zakupu?

Aeon88
20-05-2015, 12:48
Witam, chcę zakupić swojego pierwszego drona. Posłuży mi on do nauki latania i zbudowania portfolio, gdy coś z tego latania wyjdzie, dokupię coś konkretniejszego, a wtedy ten pierwszy ma leżeć w walizce jako zapas. Dylemat mam dość spory, bo firm robiących drony jest co najmniej kilka, a ludzie o nich piszący przeskakują z określania dronów jako zabawki do określania innych znacznie droższych jako sprzęt profi.

Ja szukam coś pośrodku, dokładniej mówiąc chcę kupić najtańszego drona, który jest wart zachodu i zda egzamin; ma on unieść GoPro, nie lecieć w krzaki przez byle podmuch wiatru i nie spadać na ziemię po 5 min, bo bateria padła. Budżet około 1500 zł. Widzę, że w tej cenie można dostać używanego DJI Phantoma, bateria 10-15 min z gopro to krótko, ale dłuższe loty to dużo większy koszt drona więc się nie nastawiam na więcej. Ma opcję bezpiecznego lądowania i powrotu do bazy.

Czy jest coś tańszego co spełniłoby moje wymagania? Czy wszystko inne poniżej 1500 zł ma w.w. wady (b.słaba bateria, nierówny lot przy nawet słabym wietrze itp)? Może jest tu ktoś, kto przerabiał temat tanich dronów na start i może krótko i zwięźle sprawę podsumować?

Maciek N
20-05-2015, 14:00
Przyznaje na wstępie że nie znam się na dronach ale robiąc prezentacje firm lub jakąś reklamę korzystam z usługi wynajęcia drona z obsługą.
Koszt takiej usługi to około 1500 zł netto, a Ty chcesz kupić za to drona do pracy. Chyba nie realne.
Druga sprawa to nie ma drona który zrobi stabilne ujęcie przy podmuchach wiatru. Oczywiście cięższy dron z lustrzanką będzie stabilniejszy ale podstawowa zasada to taka, że do takich ujęć musi być pogoda bezwietrzna.
Tyle z punktu widzenia laika. Teraz niech się wypowiedzą fachowcy dornów.

Aeon88
20-05-2015, 14:18
Nie chcę wykonywać usług za 1500zł dronem za 1500zł. Ale nie kupię od razu sprzętu za 30 000. Trzeba się na czymś nauczyć latać, spróbować czegoś nowego, jak mi się spodoba to potem będą inwestycje w ciężki sprzęt.

sv
20-05-2015, 14:30
Nie chcę wykonywać usług za 1500zł dronem za 1500zł. Ale nie kupię odrazu sprzętu za 30 000. Trzeba się na czymś nauczyć latać, spróbować czegoś nowego, jak mi się spodoba to potem będą inwestycje w ciężki sprzęt.

Moim zdaniem zakup drona za 1500 to pomyłka. Jakość obrazu będzie fatalna. W tej chwili pojawił się Phantom 3 i moim zdaniem to najlepszy wybór.:
http://www.drony.net/phantom-3-professional-dji.html

kazzi
20-05-2015, 15:12
Do nauki pilotażu taki dronik powinien wystarczyć. Od biedy zrobisz nim filmy i ewentualnie fotki.Ten dron o którym wspominasz to chyba pierwsza wersja DJI Phantoma z przed kilku
lat o słabszej baterii i niezbyt długim czasem lotu. W kolejnej wersji zmieniono właśnie zasilanie co wydłużyło czas przebywania w powietrzu do ok kilkunastu minut. Samym gołym
dronem tylko z uchwytem na kamerkę będzie Ci trudno o dobre filmy i kadry. Dzisiaj standardem jest już stabilizacja w trzech osiach i podgląd obrazu na monitorze, a dodatkowo
można jeszcze mieś podgląd parametrów lotu. Ta wymieniona firma ma w ofercie kilka modeli o różnym stopniu zaawansowania w tym taki z chowanym podwoziem. W tej chwili
na rynek wprowadza trzecią wersję chyba najbardziej popularnego modelu, wyposażonego w kamerkę bez efektu rybiego oka i o wiele wyższych parametrach. Te małe rekreacyjna
droniki często nazywane zabawkami, wbrew pozorom znajdują zastosowanie czasem w poważnych dziedzinach. Oczywiście, że ich więksi bracia wyposażeni w mocniejsze silniki
z większą ilością śmigieł potrafią o wiele więcej udźwignąć i stabilniej zachowywać się w locie. Musisz też wiedzieć,że chcąc świadczyć usługi komercyjne musisz posiadać licencję
pilota bezzałogowych statków powietrznych.

Aeon88
20-05-2015, 15:16
Sven, jakość obrazu zależy od kamery :) jak już to mówmy o płynności. Ludzie nagrywający phantomem i gopro włączają stabilizację w gopro, robi się taka galareta że kompletnie do niczego się to nie nadaje, nawet do prywatnych nagrań (np https://www.youtube.com/watch?v=JSvPdqLbMqE). Za to nagrywanie bez stabilizacji i stabilizowanie w postprocesie daje już znaaacznie lepsze efekty, co widziałem na yt (https://www.youtube.com/watch?v=30HDdocMyAk) - poza nachalnymi ruchami pilota (skręcanie) płynność ujęcia jest bardzo dobra i do nauki czy stworzenia teledysku promującego usługę wystarczy.

Może wypowie się ktoś kto ma phantoma? Bo każdy patrzy przez pryzmat ceny "eee do 1500 się nie da", a po pierwsze to używka po drugie jest tani bo już jest 3 wersja w sprzedaży. Jak ktoś chce mi do nauki i pierwszych ujęć phantoma odradzać to niech się wypowie osoba która go ma/miała lub na nim pracowała. Również w przypadku doradzania innych tańszych napewno wezmę pod uwagę opinie osób, które te tańsze i nie gorsze sprzęty miały/pracowały/testowały. Inaczej to mija się z celem, to tak jak bym debatował z kimś o wyższości jednego aparatu nad drugim nie mając nigdy żadnego w rękach.

Przypominam, dron do gopro, 10min bateria, nauka i pierwsze ujęcia, zrobienie teledysku promującego usługę, a po zakupie większego pro sprzętu leżenie w torbie jako zapas na wszelki wypadek. Ktoś coś?

Kazzi, licencja będzie robiona, kolejny dron będzie już FPV i z gimbalem. Teraz chcę coś na start, boję się uczyć na drogim sprzęcie, a nie chcę też kupić byle g.... bo ma to później leżeć w torbie i zapewnić zapas w razie bidy z nyndzom.

sv
20-05-2015, 15:28
Bez gimbala nie zrobisz sensownego ujęcia. Bez dobrej kamery (GoPro3 HD lub GoPro4 lub tego Phantoma który podałem) zapomnij, że uda Ci się nakręcić coś, co będzie robiło za reklamę usługi. Ta opcja, którą podałem to w tej chwili najrozsądniejszy wybór poniżej 10,000 zł. Zamierzamy to kupić (do tej pory używamy DJI + 3-osiowy Zenmuse + GoPro 3 HD), bo w Phantom 3 jest dobra kamerka 4k i lepsze przekazywanie obrazu (DJI Lightbridge).

docxxx
20-05-2015, 22:46
Miałem 3 drony DJI:

DJI Phantom + GoPro + 3-osiowy gimbal - zapomnij, że nagrasz coś sensownego. GP po kilkunastu metrach dubi zasięg wifi i nie masz pogladu.

Kupiłem wiec DJI Phantom 2 z wbudowaną kamerą - "Nie kupię P2+, bo szkoda kasy". No sprawdzilo sie porzekadlo, ze tanio kupujesz, dwa razy kupujesz. Obraz z tej kamery bez stabilizacji to jedna wielka galaretka. Zero, dno, trzesace sie g... Nic z tym nie zrobisz, bez sensu.

Mądrzejszy o doświadczenie kupiłem DJi Phantom 2 Vision Plus i dopiero teraz jestem zadowolony. Dobry zasieg, caly czas podglad dzieki repeatorowi. Do tego walizka (uwaga, kup wieksza, bo moj sie nie miejsci ze smiglami i sprzedajacy zrobil mnie w ch...) + 2 baterie.

Lacznie ok. 7000 zl (wtedy). W zupelnosci wystarczy.

ps. Nie kupuj nic tanszego, bo oprocz parametrow liczy sie soft i obsluga sytuacji awaryjnych tj. Return To Home itd.

pps. Teraz doczytalem ze twoj budzet to 1500 zl. Jesli nie masz wiecej kasy to daj sobie spokoj. Ew. sprzedaj swoje sloiki lub puszki. Na to nie zalowales ;)

tomajk
20-05-2015, 23:46
Do poznania jak to lata i co z takiego multicoptera wyciśniesz to spokojnie 1500zł wystarczy, Walkery też całkiem fajne do zabawy. Jak zrobisz ze 100 lotów i będziesz kręcił co się da, to zawsze coś z tego skleisz, trzeba tylko cierpliwości.
Jednak pamiętaj, że dron by można było coś sensownego nakręcić, musi mieć gimbala 3axis, dwie aparatury, dwa monitory bądź gogle tv.
Nie puścisz lustrzanki za naście tysięcy zł. z aparatury Turnigy, no chyba, że będzie do obsługi gimbala. Taki już w miarę nadajnik to zaczyna się dopiero od 1500zł. Nazza M wali fikoły, Wokong kosztuje już prawie 4Kzł.
Składane podwozie, bądź gimbal z podwoziem, bo co po 3 osi jak nogi będą w kadrze.
Jak złapiesz bakcyla, to sprzedasz wszystko co masz w stopce no i może wtedy będzie to mogło latać zawodowo czyli zaplanujesz lot i nakręcisz co potrzeba. :D

PS. Z używanymi sprzętami jest o tyle kiepsko, że najczęściej siadają już pakiety, jak jeszcze ktoś narwany przygazował na ładowaniu to raczej wiele tym nie polatasz, lipole tak już mają niestety. Zakup ekstra nowych może zrównać się z ceną całego drona. Nie wspomnę już, że może być sprzęt po paru kretach, jak to w trakcie nauki często bywa. Hmm ciężka sprawa.

zoom2
20-05-2015, 23:53
Jakbyś dupę ruszył zamiast klikania na forum to jeszcze wczoraj pod Nadarzycami był jeden za darmo.

tomajk
21-05-2015, 00:01
Ale koledze raczej chodziło o wielowirnikowca, wojakom zaś spierniczył motoszybowiec :D

Aeon88
21-05-2015, 11:41
Ok, czyli pierwsza sprawa - podgląd. Phantomy zwykłe nie mają ani kamerki ani gimbala, seria vision ma kamerkę ale bez gimbala (vision+ ma kamerke + gimbal i dużo większy zasięg wifi), więc nie mając phantoma vision tylko zwykłego jedyny podgląd jaki mogę mieć to bezpośrednio z gopro na wifi z gopro, które jest słabe i po kilkunastu metrach traci sygnał tak? Więc jak zakupię phantoma vision to będzie miał kamerkę wbudowaną (bo vision jest z kamerą), ta kamera puszcza video przez wifi a phantom vision podbija zasięg tego wifi to kilkuset metrów dzięki czemu jest podgląd na telefonie z daleka...

Teraz pytanie - rozumiem że kupując phantoma vision mogę odpiąć wbudowaną kamerkę, założyć gopro 4 a phantom nadal będzie wifi gopro wzmacniał i będzie zasięg jak na fabrycznej kamerce phantoma? Czy trzeba kupić phantoma vision + żeby mieć możliwość założenia innej kamery niż fabryczna?

Na ziemi podgląd jest realizowany przez telefon zgadza się? Pad ma uchwyt na telefon w którym instaluje się aplikację i dzięki niej widzę co się dzieje z góry? I teraz znowu pytanie - jeśli zamiast kamerki fabrycznej w phantomie vision wsadzę gopro to będę miał ten podgląd na telefonie? Czy gopro się z aplikacją w telefonie nie skomunikuje?

tomajk
21-05-2015, 12:45
Gopro ma wyjście kompozytowe oraz micro HDMI, lżej i pewniej jest walnąć nadajnik na 5,8Ghz. Są takie z wejściem HDMI i Composite. Zamiast telefonu lepiej użyć monitora który ma wbudowany odbiornik. Czyli zwykłe gołe latadło i uzbroić w odpowiedni sprzęt.
Ps. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__72894__SkyZone_TX_5D_Dual_Input_HDMI_Analog_600m W_5_8GHz_Video_Transmitter_and_Video_switch.html

Aeon88
21-05-2015, 13:21
Czyli mogę kupić goły phantom i gopro4 a potem dokupić gimbala i nadajnik do podglądu obrazu? Tylko to co podałeś w linku to sam nadajnik, jeszcze trzeba kupić do tego odbiornik (http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__43723__SkyZone_FPV_5_8_GHz_32CH_RC832_Receiver_W ith_A_V_and_Power_Cables.html) i podpiąć do telefonu/monitora, zgadza się? Jeśli chciałbym użyć telefonu to pewnie ciężka sprawa bo nie widziałem żadnego z wejściem mHDMI żeby odbiornik podpiąć więc tylko monitor zostaje?

docxxx
21-05-2015, 19:15
Jakies nadajniki, odkrecanie... Po co? Kup cos standardowego i zacznij latac, a nie bawic sie w mlodego modelarza-technika. Bedziesz mial jeszcze na to czas

Aeon88
21-05-2015, 23:07
Powiem szczerze że jeśli jest prostsza możliwość to nie chce się bawić w składanie drona bo ostatecznie więcej mnie to wyniesie a mniej będzie miało funkcji. Myslę że Phantom 2 Vision+ do pary z gopro4 będzie dobrym wyborem na pierwsze komercyjne wypady. Tylko jedna kwestia - P2V+ ma kamerkę i gimbala w standardzie, przesyła obraz na telefon i dzięki apce jest podgląd oraz wyznaczanie trasy dronowi. Czy jeśli fabryczną kamerkę z P2V+ wywalę a wsadzę GoPro4 to nadal wszystko bedzie działać czy stracę podgląd i sterowanie z apki bo kamerka będzie już nie ta?

EDIT: Z tego co czytam na forach to podpinając gopro całkowicie rezygnuję z phantoma w wersji vision+, bo trzeba inny gimbal (zenmuse h4-3d) i tracę podgląd bo gopro nie współdziała z apką phantoma, więc wracamy do nadajników wideo i monitora poglądowego... Jeśli coś się w tej kwestii zmieniło i jednak da się pogodzić gopro4 z p2v+ to dajcie znać.

Co do taniego drona na początek to stwierdziłem że nie będę się pierniczył, kupię pierwszego phantoma zwykłego + gopro4. Phantom to max 1500zł za używkę, często z dodatkowymi bateriami czy innymi akcesoriami. Polatam trochę, nauczę się, potem jeśli zechcę to odsprzedam, za 1000zł zejdzie jak świeża bułeczka a to tylko 500zł straty czyli koszt za możliwość nauki latania bez ograniczeń - niewiele. Ewentualnie dokupię gimbala za kilka stówek i tak jak planowałem będzie to leżało jako zapas w walizce. Do zleceń się zakupi P2V+ jeśli z GoPro będzie miał pełną funkcjonalność i po kłopocie. Można go wyrwać za 3-4k pln używkę więc tragedii nie ma.

tomajk
21-05-2015, 23:54
Tylko że ten nadajnik, nadawał będzie się już do docelowej maszynki.
Monitory i gogle wideo są wyposażone w odbiorniki. Na telefonie to można się co najwyżej pobawić.
Komercyjne wypady z Phantomem?
No cóż kto zabroni.

SerU
22-05-2015, 08:57
A tak nieco obok tematu. Jak w Polsce wygląda sprawa licencji na używanie dronów w celach zarobkowych. Z własnego podwórka mogę powiedzieć, że temat odpuściłem, bo koszt zrobienia licencji komercyjnej to prawie 2 tysiące funtów. I nie ma co liczyć na to, że się "uda", bo już kilku zarobkowiczów zapłaciło kary po 3,5 tysiąca funtów za latanie bez uprawnień. Zaczęło się od takiego jednego, któremu dron uciekł i wylądował w suchym doku obok łodzi podwodnej. Na domiar złego właściciel był na tyle zapobiegliwy, że na dronie umieścił swoje wszystkie dane kontaktowe dla ewentualnego znalazcy. Policja zapukała więc do drzwi - za dużo się nie narobili przy tym śledztwie :mrgreen:

docxxx
22-05-2015, 09:31
W tym przypadku to nic dziwnego. I szkolenie z certyfikatem nic Ci nie pomoze, jak dron straci lacznosc.
Jakby pytali na imprezie, to mow ze latasz rekreacyjne ;)

ps. Uwaga, statek bezzalogowy to nie to samo co powszechnie uzywane slowo dron. Tym nas strasza w TVN-ie i pieprza glupoty. SB to takie ustrojstwo powyzej bodaj 25kg. A taki siurek jak DJI to zupelnie inna bajka.
Chociaz i tak sie nie zdziwie jak za chwile i tu trzeba bedzie placic.

Aeon88
22-05-2015, 09:31
Obecnie nie musisz mieć kursu, wystarczy że pójdziesz na egzamin, koszt to kilkaset zł. Niedługo do egzaminu będą wymagać kursu, a ten z pewnością będzie drogi, w końcu ktoś dał w łapę to ktoś musi zarobić. Link: http://uavo.com.pl

Czyli podsumowując - albo P2V+ z gimbalem i kamerką fabryczną, mam wtedy podgląd i ustalanie trasy na apce, albo zwykły phantom 2 + zenmuse + gopro + nadajnik i odbiornik z monitorem, chyba jakość nagrania lepsza ale trasy lotu nie ustalę. Opcja trzecia dozbierać do P3V+ gdzie kamerka jest już bardzo dobra i nagrywa w 4k.

I teraz pytanie zasadnicze - czy faktycznie gopro ma lepszy obraz od kamery w vision+? Gopro3 oceniają gorzej od kamerki fabrycznej, gopro4 ma już 4k ale to dużo nowszy sprzęt i bardziej bym go porównywał do kamery w P3V+, i tu też się zastanawiam czy gopro4 jest lepsze od kamerki w P3V+?

Z jednej strony można kupić najtańszego phantoma za 1,5k + gopro4 za 2k i się cieszyć że od razu mam super jakość video.. Ale z drugiej strony przecież żeby to jakoś wyglądało i się dobrze pracowało dojdzie mi gimbal za 1.5k, nadajnik i odbiornik z monitorem za 1k i tak się uzbiera 6k, a tyle kosztuje P3V+ z gimbalem, kamerką 4k, ustalaniem trasy i podglądem na telefonie (który z osłoną przeciwsłoneczną do kadrowania wystarczy w zupełności).

Dlatego dylemat czy iść w składanie phantomów czy innych dronów z gopro czy jednak kupić zestaw V+ i mieć wszystko gotowe. Wiem, że na razie chcę drona za 1500 zł, ale to na czym będę chciał skończyć najbliższe zakupy uwarunkuje mi od czego będzie opłacalniej zacząć...

docxxx
22-05-2015, 12:08
GoPro nawet "tylko" 3 jest lepsze od obrazu z P2V+. Poza tym, 120fps itd. Nie kazdemu jednak ta "lepszosc" jest potrzebna. To nie jest przepasc. Dla mnie w ogole nie istotna.

Ok, fajnie, ale nie zwracasz uwagi na jedna istotna rzecz: baterie. W DJI musisz pilnowac zasilania dla sterownika, drona, telefonu i repeatera. Dorzuc do tego GP, nadajnik, odbiornik/okulary/ekran i ja dziekuje za taka zabawe.
Czesto na forum nie pisze sie o rzeczach istotnych, ale ciezkich do wyrazenia w slowach i tabelkowych parametrach.

enforces
30-10-2015, 10:45
na pierwszego drona, ktory ma służyć mi do nauki i nie do filmowania, robienia zdjęć wziąłem sobie Xblitz. Fajna zabawka. Trochę ja już obczaiłem choć ostatnio nie było warunków do latania. Trzeba mieć do nauki przede wszystkim dużo miejsca i przestrzeni.

"Dorzuc do tego GP, nadajnik, odbiornik/okulary/ekran i ja dziekuje za taka zabawe."

Jestem ciekaw jaka jest różnica w prowadzeniu takiego xblitz z dij phantom? Normalny człowiek jest w stanie to wszystko ogarnąć?

foto4deg
08-11-2015, 23:30
Ogarnąć DJI?

tomajk
11-11-2015, 01:11
DJI Phantom3 Pro lata właściwie sam, ma sonar i do tego kamerka robocza i można śmigać nawet po pokojach bez GPS no i ta apka GO do tego, to jest jakieś niezdrowe wręcz.

enforces
16-11-2015, 09:30
DJI Phantom3 Pro lata właściwie sam, ma sonar i do tego kamerka robocza i można śmigać nawet po pokojach bez GPS no i ta apka GO do tego, to jest jakieś niezdrowe wręcz.

no wiesz. Swojego czasu widziałem maniaka z DJI i miał pilot, tablet na pilocie, do tego jeszcze jakies gadzety, sterowanie kamerą. Trochę tego jest. W Xblitz mam 1 pilot i pod tym względem jest prościej, ale drona musze z kolei cały czas pilnować. Nie możesz sobie go tak spuścić ze wzroku.

docxxx
16-11-2015, 10:04

Co masz na myśli?

MEGALOPOLIS
17-11-2015, 17:09
moglby ktos z wlascicieli Phantom 3 Professional wrzucic kilka sampli (zdjecia, nie wideo) w pelnej rozdzielczosci? lub ktos moze ma link, gdzie takie mozna dostac?

foto4deg
20-11-2015, 00:18

Pisząc, że lata właściwie sam i do tego po pokojach widać, jakie masz pojęcie o quadracopterach.

enforces
20-11-2015, 10:46

jeszcze jedna kwestia - gdyby latał sam to nie wymagali by szkoleń z tego zakresu. A rzeczywistość jest inna. Co chwile w necie pojawiają się ogłoszenia że komuś zginął dron. Tego mojego Xblitz nie było tak łatwo opanować, a co powiedzieć o 2 czy 3 razy większym DJI, który jest jeszcze bardziej skomplikowany. Plus że ma GPS i bardziej zaawansowane oprogramowanie. Ale nadal porusza się w powietrzu.

tomajk
20-11-2015, 11:37
Jeśli sądzicie, że tym PH3 nie da się latać w pokoju, to po prostu nie mieliście go i nie wiecie, WYBACZAM :P
To właśnie Ty kolego foto4deg nie masz pojęcia o tym dronie i jego możliwościach.
Ja akurat miałem tą zabawkę przez kilka dni, a że wiało naprawdę solidnie to ulatniałem właśnie w mieszkaniu. Jest właśnie w tym celu wyposażony w okrojony Guidance bo tylko od dołu ale działa.

Sam buduje multikoptery i nimi latam a ten quadzik był najmniejszym gówienkiem którym latałem (no może F330 był tej samej wielkości) i mówiąc, że "to nie zdrowe" miałem na myśli, że tak prosta obsługa pewnie skusi bardzo wielu "oszołomów" do popisywania się, czego efektem będzie zaostrzenie przepisów na czym pewnie najbardziej ucierpią modelarze.

docxxx
20-11-2015, 21:05
Eeee, to nawet P2V+ dał się latać po pokoju. Trzeba tylko wyłączyć GPS.

Co do wypowiedzi enforces i szkolenia, to parsknąłem śmiechem.

foto4deg
20-11-2015, 23:25
Mam PH2 i po pokoju nie latam, z prostego powodu: nie jest to bezpieczne. Wiem, że można wyłączyć GPS-a, tylko w razie jakiejkolwiek awarii można stracić telewizor, lampę itd.
Wg mnie latanie w mieszkaniu jest przejawem, najdelikatniej mówiąc, lekkomyślności. Do tego nie rozumiem, dlaczego w powszechnym użyciu jest słowo dron... Multikopter, to ok, ale dron? WTF?

RobertMiernik
20-11-2015, 23:28
Od kiedy ma GPSa i potrafi przelecieć zaznaczoną trasę + wystartować i wylądować sam to zdecydowanie dron...
multikopter to tylko sposób napędu...

docxxx
21-11-2015, 00:07
Mam PH2 i po pokoju nie latam, z prostego powodu: nie jest to bezpieczne. Wiem, że można wyłączyć GPS-a, tylko w razie jakiejkolwiek awarii można stracić telewizor, lampę itd.
Wg mnie latanie w mieszkaniu jest przejawem, najdelikatniej mówiąc, lekkomyślności. Do tego nie rozumiem, dlaczego w powszechnym użyciu jest słowo dron... Multikopter, to ok, ale dron? WTF?

Spoko, nikt nie mówi, że latamy po pokoju 2x2. Chodzilo nam raczej o zamkniete pomieszczenia.

tomajk
21-11-2015, 01:55
Najwyraźniej strata mebla, bądź telewizora jest dla kogoś czymś bardziej drastycznym niż zrobienie krzywdy osobom postronnym.
Ja w swoim domu jak były bardzo niesprzyjające warunki na zewnątrz, to latałem i nie straciłem nawet żadnego śmigła ani mebla, a to co latało było duuużo większe od jakiegokolwiek Phantoma.
Nie miałem wtedy żadnych "wspomagaczy" nawet barometr trzeba wyłączać, bo podmuch od śmigieł powoduje "kangury". Śmiać mi się chce z tych wszystkich pailotów co meble w domu demolują.
PHANTOM 3 w wersji Advanced i Profesional LATA SAM w sporym uogólnieniu, ale jednak. Bo choćby ikonka na tablecie do startu i wisi toto na 1,2m nad podłogą bez względu gdzie się znajduje.
Nie będę wspominał już o folowme czy ioc i wiele wiele innych. Jazda samochodem z manualną skrzynią biegów jest nie lada wyczynem w porównaniu z lataniem PH3.

gch10
07-03-2016, 14:11
Troszkę odświeżę temat. teraz to i ja mogę potwierdzić łatwość pilotażu P3. Takowy posiadam. A P4 to już bajka...

docxxx
08-03-2016, 08:40
Ja przeszedłem z P2V+ na P3A. Warto było. Dużo lepszy kontroler pod względem funkcjonalności, jeszcze lepsza stabilność lotu.
A wyszedł już P4 ;)

Władca Pixeli
17-10-2016, 03:48
Nie mam pojęcia jaka jakość ale niedawno widziałem reklamę i wygląda ciekawie
https://gethover.com/