PDA

Zobacz pełną wersję : Jak kontrolować flash w trybie wizjera w d5200?

czater
19-05-2015, 07:42
Witam
Przycisk flash działa bdb gdy ekran jest otwarty ale gdy używam tylko wizjera to obojętnie jaką kombinacje klawiszy z przyciskiem flash użyje to nie mogę go wyłaczyć itd. Czy to normalne?

sl011
19-05-2015, 10:11
W jakim trybie działasz? W trybie zielonym aparat sam decyduje, kiedy użyć lampę. Aby ją wyłączyć, przełącz kółko trybów na zielony bez lampy.
W trybach M,A,S,P po prostu otwierasz lampę żeby ją włączyć, chowasz aby wyłączyć.

czater
19-05-2015, 10:21
W trybie automatycznym gdy mam otwarty ekran mogę po prostu przycisnąć przycisk flash + obrót kółka i flasha nie ma, natomiast na wizjerze to nie działa. Chyba że jest do tego inna kombinacja?

sl011
19-05-2015, 11:00
A tryb "automatyczny bez lampy" Cię nie zadowala?

nikoniarz
19-05-2015, 11:13
W trybie automatycznym gdy mam otwarty ekran mogę po prostu przycisnąć przycisk flash + obrót kółka i flasha nie ma, natomiast na wizjerze to nie działa. Chyba że jest do tego inna kombinacja?

Bo w trybie automatycznym to aparat decyduje kiedy będzie użyta lampa. Ale dziwne jest, że nie możesz zrobić tego patrząc przez wizjer, czyli przycisk lampy (ten którym ją otwierasz) + pokrętło.

GonzoG
19-05-2015, 11:39
Nie wiem gdzie masz problem... Naciskasz guzik lampy i przekrecasz kółkiem aby ją wyłączyć. Działa bez problemu...
Są 3 opcje: auto, auto z redukcja czerwonych oczu, bez lampy.

czater
19-05-2015, 13:53
No dokładnie jest tak jak mówisz ale gdy używam monitorka, gdy jestem na wizjerze to nie działa to, nie mogę wyłączyć lampy ani zmienić na redukcję czerwonych oczu :/

nikoniarz
19-05-2015, 14:06
Wydaję się aż niemożliwe. Kręcisz tym kółkiem od ustawień ekspozycji?

https://lh3.googleusercontent.com/-rV9RKyDYVis/VVsphA9PXbI/AAAAAAAABlA/Mrnfp1Am3F8/w942-h251-no/capture_05192015_141532.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-rV9RKyDYVis/VVsphA9PXbI/AAAAAAAABlA/Mrnfp1Am3F8/w942-h251-no/capture_05192015_141532.jpg)

czater
19-05-2015, 14:27
Tak, tak właśnie robię ;/ firmware najnowszy 1.02 C

GonzoG
19-05-2015, 14:35
Mam dokładnie ten sam soft i działa jak napisane w instrukcji.

Tryb lampy można też zmienić z menu wywoływanego guzikiem <i>

puciek
19-05-2015, 14:40
Pewnie autorowi chodzi o to, że w wizjerze nie widać zmian trybu pracy lampy błyskowej.

ps. I nie wiem czy ustawienie wyświetlacza LCD w stronę body i jego zamknięcie ma jakikolwiek wpływ na to ustawienie. Nie mogę sprawdzić, bo nie mam body z obrotowym LCD.

czater
19-05-2015, 14:43
To co mam teraz zrobić? Tak jak mówię, to działa jeśli mam otwarty ekran, przy zamkniętym jeśli lampa się otworzy to nie mogę jej wyłączyć (z ekranem mogę wszystko).

puciek
19-05-2015, 14:48
Przekręć LCD na zewnątrz i wciśnij we wnękę. Wtedy będzie działać na 100%. Swoją drogą mógłby to sprawdzić ktoś, kto ma D5200 - czy przy zamkniętym LCD zwtóconym do środka body można w trybie zielonym sterować rodzajem błysku lampy.

GonzoG
19-05-2015, 16:25
Wygląda, że nie można, tak samo jest z bracketingiem.
Tylko nie wiem, czemu miałbym używać aparatu z ekranem obróconym do środka... Nie wiadomo nawet jakie są ustawienia.

puciek
19-05-2015, 16:28
Bo może nie chce być oślepiany przez wyświetlacz LCD? D60 miał taki fajny czujnik, który wyłączał podświetlanie LCD po zbliżeniu oka do wizjera. W innych modelach Nikon tego nie stosował, a to moim zdaniem wielki błąd.

ps. Gonzo, Gonzo. Wstyd. Taki stary wyjadać jak Ty nie wie, że większość najważniejszych parametrów jest wyświetlane w wizjerze ..... a fuj....

GonzoG
19-05-2015, 17:08
Bo może nie chce być oślepiany przez wyświetlacz LCD? D60 miał taki fajny czujnik, który wyłączał podświetlanie LCD po zbliżeniu oka do wizjera. W innych modelach Nikon tego nie stosował, a to moim zdaniem wielki błąd.
Też mi się ten czujnik zbliżeniowy w D60 podoba... ale jego brak w D5200 nie oznacza, że razi po oczach - wystarczy wyłączyć automatyczne włączanie ekranu i po problemie. Wtedy włącza się go guzikami:
<i>, info, korekta ekspozycji, tryb wyzwalania migawki, Fn (chyba zależne od przypisanej funkcji), lampy błyskowej.

ps. Gonzo, Gonzo. Wstyd. Taki stary wyjadać jak Ty nie wie, że większość najważniejszych parametrów jest wyświetlane w wizjerze ..... a fuj....
Nie lubię wyjadać :p , co najwyżej podjadać ;)
Poza tym stary wyjadacz powiedziałby, że do robienia zdjęć to wystarczą tylko wskazania światłomierza...
ale ja jestem leniwy i lubię mieć wszystko widoczne.

czater
19-05-2015, 18:31
Wiem że można wyłączyć ekran ale czasem chociażby jak są upały to nie chce przyklejać twarzy do ekranu jak mogę go obrócić. Mimo że jestem nowy w temacie to wydaje mi się dziwne że ta opcja nie działa na "schowanym" ekranie.

zgera
19-05-2015, 19:44
Swoją drogą mógłby to sprawdzić ktoś, kto ma D5200 - czy przy zamkniętym LCD zwtóconym do środka body można w trybie zielonym sterować rodzajem błysku lampy.

Niestety, w D5100 również nie można zmieniać ustawień lampy błyskowej przy zamkniętym ekranie do środka.

GonzoG
19-05-2015, 19:52
Wiem że można wyłączyć ekran ale czasem chociażby jak są upały to nie chce przyklejać twarzy do ekranu jak mogę go obrócić. Mimo że jestem nowy w temacie to wydaje mi się dziwne że ta opcja nie działa na "schowanym" ekranie.

A niby jak ma działać, jeśli nie masz zielonego pojęcia co i na co zmieniasz ?? A tych trybów jest 5 (pięć).

czater
19-05-2015, 20:27
5? Ja widzę że mam włączona, redukcja cz. oczu i wyłączoną.

GonzoG
20-05-2015, 11:21
A ja widzę jeszcze synchro na druga kurtynę i synchro z długimi czasami.

zgera
20-05-2015, 13:30

Tryby lampy błyskowej są uzależnione od wybranego trybu fotografowanie, nie w każdym trybie są dostępne wszystkie opcje lampy.

czater
20-05-2015, 19:33
Czyli suma sumarum nie można kontrolować tej lampy w wizjerze i już, tak to zostało zaprogramowane. Chyba już wszystko jasne.

zgera
20-05-2015, 19:54
Czyli suma sumarum nie można kontrolować tej lampy w wizjerze i już, tak to zostało zaprogramowane. Chyba już wszystko jasne.

Nie można kontrolować tego w wizjerze bo wizjer wyświetla tylko kilka podstawowych informacji, czas, przysłona, drabinka ekspozycji, ISO, trybów lampy nie ma na wyświetlaczu w wizjerze. Pozostaje ekran główny lub pomocniczy czyli górny w wyższych modelach.