Zobacz pełną wersję : Jak kontrolować flash w trybie wizjera w d5200?
Witam
Przycisk flash działa bdb gdy ekran jest otwarty ale gdy używam tylko wizjera to obojętnie jaką kombinacje klawiszy z przyciskiem flash użyje to nie mogę go wyłaczyć itd. Czy to normalne?
W jakim trybie działasz? W trybie zielonym aparat sam decyduje, kiedy użyć lampę. Aby ją wyłączyć, przełącz kółko trybów na zielony bez lampy.
W trybach M,A,S,P po prostu otwierasz lampę żeby ją włączyć, chowasz aby wyłączyć.
W trybie automatycznym gdy mam otwarty ekran mogę po prostu przycisnąć przycisk flash + obrót kółka i flasha nie ma, natomiast na wizjerze to nie działa. Chyba że jest do tego inna kombinacja?
A tryb "automatyczny bez lampy" Cię nie zadowala?
nikoniarz
19-05-2015, 11:13
W trybie automatycznym gdy mam otwarty ekran mogę po prostu przycisnąć przycisk flash + obrót kółka i flasha nie ma, natomiast na wizjerze to nie działa. Chyba że jest do tego inna kombinacja?
Bo w trybie automatycznym to aparat decyduje kiedy będzie użyta lampa. Ale dziwne jest, że nie możesz zrobić tego patrząc przez wizjer, czyli przycisk lampy (ten którym ją otwierasz) + pokrętło.
Nie wiem gdzie masz problem... Naciskasz guzik lampy i przekrecasz kółkiem aby ją wyłączyć. Działa bez problemu...
Są 3 opcje: auto, auto z redukcja czerwonych oczu, bez lampy.
No dokładnie jest tak jak mówisz ale gdy używam monitorka, gdy jestem na wizjerze to nie działa to, nie mogę wyłączyć lampy ani zmienić na redukcję czerwonych oczu :/
nikoniarz
19-05-2015, 14:06
Wydaję się aż niemożliwe. Kręcisz tym kółkiem od ustawień ekspozycji?
https://lh3.googleusercontent.com/-rV9RKyDYVis/VVsphA9PXbI/AAAAAAAABlA/Mrnfp1Am3F8/w942-h251-no/capture_05192015_141532.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-rV9RKyDYVis/VVsphA9PXbI/AAAAAAAABlA/Mrnfp1Am3F8/w942-h251-no/capture_05192015_141532.jpg)
Tak, tak właśnie robię ;/ firmware najnowszy 1.02 C
Mam dokładnie ten sam soft i działa jak napisane w instrukcji.
Tryb lampy można też zmienić z menu wywoływanego guzikiem <i>
Pewnie autorowi chodzi o to, że w wizjerze nie widać zmian trybu pracy lampy błyskowej.
ps. I nie wiem czy ustawienie wyświetlacza LCD w stronę body i jego zamknięcie ma jakikolwiek wpływ na to ustawienie. Nie mogę sprawdzić, bo nie mam body z obrotowym LCD.
To co mam teraz zrobić? Tak jak mówię, to działa jeśli mam otwarty ekran, przy zamkniętym jeśli lampa się otworzy to nie mogę jej wyłączyć (z ekranem mogę wszystko).
Przekręć LCD na zewnątrz i wciśnij we wnękę. Wtedy będzie działać na 100%. Swoją drogą mógłby to sprawdzić ktoś, kto ma D5200 - czy przy zamkniętym LCD zwtóconym do środka body można w trybie zielonym sterować rodzajem błysku lampy.
Wygląda, że nie można, tak samo jest z bracketingiem.
Tylko nie wiem, czemu miałbym używać aparatu z ekranem obróconym do środka... Nie wiadomo nawet jakie są ustawienia.
Bo może nie chce być oślepiany przez wyświetlacz LCD? D60 miał taki fajny czujnik, który wyłączał podświetlanie LCD po zbliżeniu oka do wizjera. W innych modelach Nikon tego nie stosował, a to moim zdaniem wielki błąd.
ps. Gonzo, Gonzo. Wstyd. Taki stary wyjadać jak Ty nie wie, że większość najważniejszych parametrów jest wyświetlane w wizjerze ..... a fuj....
Bo może nie chce być oślepiany przez wyświetlacz LCD? D60 miał taki fajny czujnik, który wyłączał podświetlanie LCD po zbliżeniu oka do wizjera. W innych modelach Nikon tego nie stosował, a to moim zdaniem wielki błąd.
Też mi się ten czujnik zbliżeniowy w D60 podoba... ale jego brak w D5200 nie oznacza, że razi po oczach - wystarczy wyłączyć automatyczne włączanie ekranu i po problemie. Wtedy włącza się go guzikami:
<i>, info, korekta ekspozycji, tryb wyzwalania migawki, Fn (chyba zależne od przypisanej funkcji), lampy błyskowej.
ps. Gonzo, Gonzo. Wstyd. Taki stary wyjadać jak Ty nie wie, że większość najważniejszych parametrów jest wyświetlane w wizjerze ..... a fuj....
Nie lubię wyjadać :p , co najwyżej podjadać ;)
Poza tym stary wyjadacz powiedziałby, że do robienia zdjęć to wystarczą tylko wskazania światłomierza...
ale ja jestem leniwy i lubię mieć wszystko widoczne.
Wiem że można wyłączyć ekran ale czasem chociażby jak są upały to nie chce przyklejać twarzy do ekranu jak mogę go obrócić. Mimo że jestem nowy w temacie to wydaje mi się dziwne że ta opcja nie działa na "schowanym" ekranie.
Swoją drogą mógłby to sprawdzić ktoś, kto ma D5200 - czy przy zamkniętym LCD zwtóconym do środka body można w trybie zielonym sterować rodzajem błysku lampy.
Niestety, w D5100 również nie można zmieniać ustawień lampy błyskowej przy zamkniętym ekranie do środka.
Wiem że można wyłączyć ekran ale czasem chociażby jak są upały to nie chce przyklejać twarzy do ekranu jak mogę go obrócić. Mimo że jestem nowy w temacie to wydaje mi się dziwne że ta opcja nie działa na "schowanym" ekranie.
A niby jak ma działać, jeśli nie masz zielonego pojęcia co i na co zmieniasz ?? A tych trybów jest 5 (pięć).
5? Ja widzę że mam włączona, redukcja cz. oczu i wyłączoną.
A ja widzę jeszcze synchro na druga kurtynę i synchro z długimi czasami.
Tryby lampy błyskowej są uzależnione od wybranego trybu fotografowanie, nie w każdym trybie są dostępne wszystkie opcje lampy.
Czyli suma sumarum nie można kontrolować tej lampy w wizjerze i już, tak to zostało zaprogramowane. Chyba już wszystko jasne.
Czyli suma sumarum nie można kontrolować tej lampy w wizjerze i już, tak to zostało zaprogramowane. Chyba już wszystko jasne.
Nie można kontrolować tego w wizjerze bo wizjer wyświetla tylko kilka podstawowych informacji, czas, przysłona, drabinka ekspozycji, ISO, trybów lampy nie ma na wyświetlaczu w wizjerze. Pozostaje ekran główny lub pomocniczy czyli górny w wyższych modelach.