Zobacz pełną wersję : Presety i akcje PS i LR
artuss811
19-05-2015, 00:34
Witam ma pytanie dotyczące presetów i akcji do PS i LR jest wiele stron co oferują tego typu rzeczy jak Delicious, paint the moon czy DeviantArt Pewnie dla wielu z was to głupota kupować presety czy akcje bo przez lata wypracowaliście swoje, ja dopiero zaczynam sie uczyc PS czy LR moja wiedz z tych programów jest podstawowa. W LR głownie wołam rawy i wprowadzam korekcje ekspozycji, czy balans bieli itp ale żeby jakoś wybajerowac zdjęcie to już średnio to samo tyczy sie PS coś wyciąć poprawić, wymazać itp zaawansowana praca na warstwach, czy poziomach to czarna magia. Dlatego pomyślałem o gotowych presetach i ewentualnie je rozbierać na czynniki pierwsze lub za pomocą gotowych presetów budować swoja. Czy możecie wypowiedzieć się na temat wspomnianych stron nieudostępniające presety czy akcje, a może coś polecicie innego.
koniuXR3i
19-05-2015, 09:53
Ja mogę powiedzieć jako początkujący że mnie presety w ogóle nie urządzają, nie oddają tego co chce. Tak samo jak Ty jestem początkującym amatorem na domowe potrzeby.
Zamiast inwestować w presety - czytam i oglądam youtube - sporo jest rożnych poradników co do czego służy, co można osiągnąć - no i patrze co dają poszczególne suwaczki.
Chyba gotowy preset nie da Ci odpowiedzi jak to zostało zrobione ... chyba bo jestem laikiem i przedstawiłem tylko swój tryb nauki
Wycinania, wymazywania itp to preset raczej nie pomoze. Kazde zdjecie jest inne a komputer nie bedzie wiedzial czy ma cos wycinac czy nie. Presety daja zastosowania ogolne dla zdjecia np. przerobi Ci cale zdjecie na czarno białe, albo wyciągnie detale i kolory - globalnie dla całej fotografi. Jest to jakieś ułatwienie ale zeby sie uczyć to polecam to co poprzednik czyli youtube.
Rzadko kiedy presety dają od razu taki efekt do jakiego zostały przystosowane. Z reguły trzeba coś tam poprawiać. Nie ma sensu kupować presetów, bo darmowych jest bardzo dużo. Można dzięki nim lepiej poznać program - dowiedzieć się jaki suwak jaki efekt daje. Kupować - nie, uzywać - tak ;)
2pompony
22-05-2015, 10:23
Nie ma sensu kupować presetów, bo darmowych jest bardzo dużo. Można dzięki nim lepiej poznać program - dowiedzieć się jaki suwak jaki efekt daje.
Instalować presety tylko po to, żeby zobaczyć co jaki suwak robi zamiast samemu po prostu suwnąć tym suwakiem?! :shock:
To trochę tak, jak wysyłanie mailem pliku wordowego, w którym zaszyty jest wykres excela, który w jednej celi ma 1 ekran prezentacji powerpointowej, która na środku kartki ma epsa spod corela, który ma zaimportowaną gigantyczną białą bitmapę z małym napisem 'Pozdrawiam' (w dodatku napisanym Arialem).
Zamiast po prostu napisać 'Pozdrawiam' od razu w programie pocztowym...
Presety i akcje są super pomocne jak się je samemu zrobi. Tak to jest więcej z tym problemu jak przyjemności :-)
2pompony
22-05-2015, 11:16
Presety i akcje są super pomocne jak się je samemu zrobi. Tak to jest więcej z tym problemu jak przyjemności :-)
Miło widzieć u Kolegi taką dramatyczną zmianę w kwestii presetów... :)
Gdzieś pisałem że zaciągnięte z sieci są pomocne? Sorry stary jestem i nie wszystko pamietam :-)
A juz wiem bylo przy C1 . Dalej twierdze że presety to jest dziadostwo którego nie używam. Za to akcje nagminnie.
2pompony
22-05-2015, 11:30
Presety i akcje są super pomocne jak się je samemu zrobi.
Dalej twierdze że presety to jest dziadostwo
Acha, to chyba przedwcześnie się ucieszyłem.
Ale co tam, ważne, że tak żelazna konsekwencja i nieubłagana logika wywodu to nie jest mój problem.
artuss811
25-05-2015, 09:07
Czyli reasumując niewarto wchodzić w presety i akcje do LR o PS ewentualnie ściągać darmowe i w ten sposób poznawać ich działanie
koniuXR3i
25-05-2015, 09:38
Czyli reasumując niewarto wchodzić w presety i akcje do LR o PS ewentualnie ściągać darmowe i w ten sposób poznawać ich działanie
Warto oglądać filmiki, szczególnie EN, chociaż część polskich też jest fajnych i rzeczowych.
Tam elegancko pokażą co jak można zrobić, bo suwaki to jedno, ale zaznaczanie "brush" itp to już co innego - co można z tego wyciągnąć, a metoda prób i błędów długo by zajęło dojście do tego(mi osobiście).
artuss811
25-05-2015, 09:49
Masz racje i zgadzam się z tobą ze nawet po przeczytaniu instrukcji danego programy nie da się poznać jego możliwości i zastosowań a zwłaszcza w PS gdzie dany efekt można uzyskać na kilka różnych sposobów