Zobacz pełną wersję : zdjęcia w internecie do przejrzenia przez klientów, ale nie do ściągania - gdzie?
_lilith_
18-05-2015, 23:52
Umówiłam się z klientami, że sami wybiorą sobie określoną liczbę zdjęć z sesji ślubnej, które następnie obrobię. Oczywiście nie wyślę im wszystkich zdjęć do wyboru, bo wiadomo, że wszystkie sobie ściągną. Chciałabym umieścić miniaturki fotografii na internecie, które mogliby sobie przejrzeć, a których nie mogliby sobie ściągnąć. Przekopałam internet i najbardziej polecany jest Picasa - ale nie chcę umieścić zdjęć na dysku google +, ponieważ każdy może wtedy zobaczyć te zdjęcia. Proszę o radę.
A czy nie możesz :
a. na każdej wglądówce umieścić swój watermark tak by zdjęcie było czytelne w wyborze a jednocześnie bezużyteczne do innych celów?
b. wgladówki zrobić w marnej rozdzielczości ekranowej z podobną fukcją jak wyżej?
picasaweb pozwala na w miarę rozsądne gospodarowanie uprawnieniami dostepności a jeśli to ci nie wystarcza to zawsze możesz utworzyć konto dla tych konkretnych klientw i podac im haslo. Wtedy tylko osoby znajace haslo beda mogly zobaczyc te foty.
sokół wędrowny
19-05-2015, 00:26
Oczywiście nie wyślę im wszystkich zdjęć do wyboru, bo wiadomo, że wszystkie sobie ściągną.
Sugerujesz, że pomimo dobrze wykonanego zlecenia, Twoi klienci skorzystają z okazji i ściągną foty pomijając gratyfikację ? Tak nisko upadły standardy elementarnej uczciwości ? Serio pytam i przepraszam za OT.
_lilith_
19-05-2015, 00:33
Chciałabym wierzyć w to, że wybiorą sobie 10 zdjęć, za które płacą, a resztę (ok. 300 fotografii), którą im wysłałam do wyboru wyrzucą albo już nigdy więcej nie otworzą :)
_lilith_
19-05-2015, 00:40
"zoom2" dziękuję za radę. Google+ jest dla mnie tak nieczytelny i nieprzystępny, że na samą myśl o gospodarowaniu uprawnieniami dostępności robi mi się słabo. Zastanawiam się z kolei czy Nikon Image Space gwarantuje zablokowanie możliwości ściągania fotografii z albumu/ galerii udostępnianych w internecie - może ktoś coś wie na ten temat?
@_lilith,
picasa pozwala na sciaganie i ja nie wiem czy to mozna zmienic. prawdopodobnie nie.
W sieci publikuj tak przygotowane zdjecia , by ich sciagnanie bylo dla ciebie w najgorszym wypadku obojetne.
Wiec niech sobie sciagaja az do zapchania dyskow.
A zarzadzanie uprawnieniami dostepu picasa ma na celu prywatnosc twoich klientow. W wersji max stworz im oddzielne konto do ktorego haslo znasz tylko ty i oni.
Cos co zostalo przez ciebie wyslane do sieci przestalo byc w twoim wylacznym posiadaniu. A najbardziej wyrafinowane zabezpieczenia poufnosci i zapewnienia "renomowanych" korporacji o dyskrecji twoich zasobow to czysta kpina i naiwna wiara lemingow.
Da się takie coś zrobić, ale trzeba się znać (lub znać kogoś, kto się zna :) ) na flashu - kompletna galeria w formie pliku swf bez pliku xml, który ściąga obrazki gdzieś z serwera tylko z fotkami zatopionymi w samej prezentacji. Z takiego czegoś tylko print-screen wyciągnie zdjęcia, a jak zapakujesz tam 640x480, to nic im po nich. Problem jest tylko taki, że 300 zdjęć to sporo babraniny i za samą taką prezentację zapłacisz pewnie podobnie, jak dostaniesz za te finalne zdjęcia - szczególnie, że mają wybrać 10. Dziwne zlecenie.
Borat1979
20-05-2015, 22:16
Robisz miniatury 640x480, do obejrzenia czy fejsa wystarczy a do niczego więcej się nie nadaje.
Mały rozmiar + znak wodny. Nic innego nie zrobisz. Gdzie byś zdjęć nie umieścił, nawet we flashu bez xmla ze zdjęciami zaszytymi w swf to zawsze można printscreen zrobić. 500pix dłuższy bok + watermark.
zbyszekD7000
20-05-2015, 22:49
J.w. + foty wrzucasz na dysk sieciowy jakikolwiek, pobierasz link z katalogu do którego wrzuciłaś te foty i ten link przekazujesz klientowi. W ten sposób tylko on i Ty macie do nich dostęp. Chyba że ten link przekaże komuś innemu. (można oglądać i ściągać, bardzo wygodna forma przekazywania zdjęć)
spiritus
20-05-2015, 22:59
To odpowiedź już znasz więc ja polecę z OT (przepraszam za to) ;)
Wieczorne dywagacje mnie naszły :D
Ktoś wie czy można zdjęcie jakoś "dociążyć"? Klient sobie pobiera (nawet z serwera umożliwiające łatwe pobieranie) takie zdjęcie ważące nie 0.5 MB a powiedzmy 0.5 GB (rozdzielczość ta sama).
Ktoś wie czy można zdjęcie jakoś "dociążyć"? Klient sobie pobiera (nawet z serwera umożliwiające łatwe pobieranie) takie zdjęcie ważące nie 0.5 MB a powiedzmy 0.5 GB (rozdzielczość ta sama).
Jedyne, co przychodzi mi do głowy poza zapisywaniem go jako pdf z załączonymi 10 tysiącami czcionek i profili drukarek, to klik prawym na obrazku, właściwości, zakładka szczegóły i tam znajdziesz pole komentarz. Wklej tam 40 tysięcy stron lorem impsum i powinno pomóc w dociążeniu pliku :mrgreen:
A co to zmieni? Przy obecnych laczach i transferach to zaden problem
Umówiłam się z klientami, że sami wybiorą sobie określoną liczbę zdjęć z sesji ślubnej, które następnie obrobię. Oczywiście nie wyślę im wszystkich zdjęć do wyboru, bo wiadomo, że wszystkie sobie ściągną. Chciałabym umieścić miniaturki fotografii na internecie, które mogliby sobie przejrzeć, a których nie mogliby sobie ściągnąć. Przekopałam internet i najbardziej polecany jest Picasa - ale nie chcę umieścić zdjęć na dysku google +, ponieważ każdy może wtedy zobaczyć te zdjęcia. Proszę o radę.
Wystarczy Picasa, bez łączenia konta z Google +, Picasa na trzy opcje widoczności zdjęć, album publiczny, dostęp ograniczony-osoby mające link, tylko Ty.
Jest również opcja nie pozwalająca na pobieranie zdjęć, można włączyć lub wyłączyć pobieranie zdjęć.
Dla przykładu podaję swój link na potrzeby forum z opcją dostęp ograniczony i pobieranie zdjęć wyłączone, proszę przetestować czy się nada.
https://picasaweb.google.com/103114028521857586201/Forum?authkey=Gv1sRgCI6xx82PmqfdxgE
koniuXR3i
21-05-2015, 12:05
Wystarczy Picasa, bez łączenia konta z Google +, Picasa na trzy opcje widoczności zdjęć, album publiczny, dostęp ograniczony-osoby mające link, tylko Ty.
Jest również opcja nie pozwalająca na pobieranie zdjęć, można włączyć lub wyłączyć pobieranie zdjęć.
Dla przykładu podaję swój link na potrzeby forum z opcją dostęp ograniczony i pobieranie zdjęć wyłączone, proszę przetestować czy się nada.
https://picasaweb.google.com/103114028521857586201/Forum?authkey=Gv1sRgCI6xx82PmqfdxgE
klikasz na obrazek, klikasz prawym, zapisz grafikę i juz jest na dysku, w tej samej rozdzielczosci
chyba ze masz na mysli pobieranie wylaczone - ze wylaczony zakaz pobierania ;)
prawda jest taka, ze jesli cos sie wyswietla na monitorze to juz jest na Twoim dysku. trzeba tylko umiejetnie pogrzebac. nie ma chyba zadnej opcji pokazania zdjec w sieci bez mozliwosci zapisania ich... chocby przez printscreen. poza tym przegladarki mobilne czesto nie widza weszlkich zabezpieczen. nie ma problemu z zapisywaniem zdjec np na tablecie mimo ze na PC prawe menu jest ukryte lub zablokowane.
Mnie najbardziej zastanawia pokazywanie 300 zdjęć, żeby klient wybrał 10.
Najprościej to chyba umówić się na spotkanie - w biurze lub u klienta i wspólnie przejrzeć i wyselekcjonować materiał.