PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia w internecie do przejrzenia przez klientów, ale nie do ściągania - gdzie?

_lilith_
18-05-2015, 23:52
Umówiłam się z klientami, że sami wybiorą sobie określoną liczbę zdjęć z sesji ślubnej, które następnie obrobię. Oczywiście nie wyślę im wszystkich zdjęć do wyboru, bo wiadomo, że wszystkie sobie ściągną. Chciałabym umieścić miniaturki fotografii na internecie, które mogliby sobie przejrzeć, a których nie mogliby sobie ściągnąć. Przekopałam internet i najbardziej polecany jest Picasa - ale nie chcę umieścić zdjęć na dysku google +, ponieważ każdy może wtedy zobaczyć te zdjęcia. Proszę o radę.

zoom2
19-05-2015, 00:13
A czy nie możesz :
a. na każdej wglądówce umieścić swój watermark tak by zdjęcie było czytelne w wyborze a jednocześnie bezużyteczne do innych celów?
b. wgladówki zrobić w marnej rozdzielczości ekranowej z podobną fukcją jak wyżej?
picasaweb pozwala na w miarę rozsądne gospodarowanie uprawnieniami dostepności a jeśli to ci nie wystarcza to zawsze możesz utworzyć konto dla tych konkretnych klientw i podac im haslo. Wtedy tylko osoby znajace haslo beda mogly zobaczyc te foty.

sokół wędrowny
19-05-2015, 00:26
Oczywiście nie wyślę im wszystkich zdjęć do wyboru, bo wiadomo, że wszystkie sobie ściągną.
Sugerujesz, że pomimo dobrze wykonanego zlecenia, Twoi klienci skorzystają z okazji i ściągną foty pomijając gratyfikację ? Tak nisko upadły standardy elementarnej uczciwości ? Serio pytam i przepraszam za OT.

_lilith_
19-05-2015, 00:33
Chciałabym wierzyć w to, że wybiorą sobie 10 zdjęć, za które płacą, a resztę (ok. 300 fotografii), którą im wysłałam do wyboru wyrzucą albo już nigdy więcej nie otworzą :)

_lilith_
19-05-2015, 00:40
"zoom2" dziękuję za radę. Google+ jest dla mnie tak nieczytelny i nieprzystępny, że na samą myśl o gospodarowaniu uprawnieniami dostępności robi mi się słabo. Zastanawiam się z kolei czy Nikon Image Space gwarantuje zablokowanie możliwości ściągania fotografii z albumu/ galerii udostępnianych w internecie - może ktoś coś wie na ten temat?

zoom2
19-05-2015, 00:49
@_lilith,
picasa pozwala na sciaganie i ja nie wiem czy to mozna zmienic. prawdopodobnie nie.
W sieci publikuj tak przygotowane zdjecia , by ich sciagnanie bylo dla ciebie w najgorszym wypadku obojetne.
Wiec niech sobie sciagaja az do zapchania dyskow.
A zarzadzanie uprawnieniami dostepu picasa ma na celu prywatnosc twoich klientow. W wersji max stworz im oddzielne konto do ktorego haslo znasz tylko ty i oni.
Cos co zostalo przez ciebie wyslane do sieci przestalo byc w twoim wylacznym posiadaniu. A najbardziej wyrafinowane zabezpieczenia poufnosci i zapewnienia "renomowanych" korporacji o dyskrecji twoich zasobow to czysta kpina i naiwna wiara lemingow.

SerU
20-05-2015, 20:19
Da się takie coś zrobić, ale trzeba się znać (lub znać kogoś, kto się zna :) ) na flashu - kompletna galeria w formie pliku swf bez pliku xml, który ściąga obrazki gdzieś z serwera tylko z fotkami zatopionymi w samej prezentacji. Z takiego czegoś tylko print-screen wyciągnie zdjęcia, a jak zapakujesz tam 640x480, to nic im po nich. Problem jest tylko taki, że 300 zdjęć to sporo babraniny i za samą taką prezentację zapłacisz pewnie podobnie, jak dostaniesz za te finalne zdjęcia - szczególnie, że mają wybrać 10. Dziwne zlecenie.

Borat1979
20-05-2015, 22:16
Robisz miniatury 640x480, do obejrzenia czy fejsa wystarczy a do niczego więcej się nie nadaje.

Aeon88
20-05-2015, 22:17
Mały rozmiar + znak wodny. Nic innego nie zrobisz. Gdzie byś zdjęć nie umieścił, nawet we flashu bez xmla ze zdjęciami zaszytymi w swf to zawsze można printscreen zrobić. 500pix dłuższy bok + watermark.

zbyszekD7000
20-05-2015, 22:49
J.w. + foty wrzucasz na dysk sieciowy jakikolwiek, pobierasz link z katalogu do którego wrzuciłaś te foty i ten link przekazujesz klientowi. W ten sposób tylko on i Ty macie do nich dostęp. Chyba że ten link przekaże komuś innemu. (można oglądać i ściągać, bardzo wygodna forma przekazywania zdjęć)

spiritus
20-05-2015, 22:59
To odpowiedź już znasz więc ja polecę z OT (przepraszam za to) ;)
Wieczorne dywagacje mnie naszły :D

Ktoś wie czy można zdjęcie jakoś "dociążyć"? Klient sobie pobiera (nawet z serwera umożliwiające łatwe pobieranie) takie zdjęcie ważące nie 0.5 MB a powiedzmy 0.5 GB (rozdzielczość ta sama).

SerU
20-05-2015, 23:28

Ktoś wie czy można zdjęcie jakoś "dociążyć"? Klient sobie pobiera (nawet z serwera umożliwiające łatwe pobieranie) takie zdjęcie ważące nie 0.5 MB a powiedzmy 0.5 GB (rozdzielczość ta sama).

Jedyne, co przychodzi mi do głowy poza zapisywaniem go jako pdf z załączonymi 10 tysiącami czcionek i profili drukarek, to klik prawym na obrazku, właściwości, zakładka szczegóły i tam znajdziesz pole komentarz. Wklej tam 40 tysięcy stron lorem impsum i powinno pomóc w dociążeniu pliku :mrgreen:

sailor
21-05-2015, 08:30

A co to zmieni? Przy obecnych laczach i transferach to zaden problem

zgera
21-05-2015, 11:57
Umówiłam się z klientami, że sami wybiorą sobie określoną liczbę zdjęć z sesji ślubnej, które następnie obrobię. Oczywiście nie wyślę im wszystkich zdjęć do wyboru, bo wiadomo, że wszystkie sobie ściągną. Chciałabym umieścić miniaturki fotografii na internecie, które mogliby sobie przejrzeć, a których nie mogliby sobie ściągnąć. Przekopałam internet i najbardziej polecany jest Picasa - ale nie chcę umieścić zdjęć na dysku google +, ponieważ każdy może wtedy zobaczyć te zdjęcia. Proszę o radę.

Wystarczy Picasa, bez łączenia konta z Google +, Picasa na trzy opcje widoczności zdjęć, album publiczny, dostęp ograniczony-osoby mające link, tylko Ty.
Jest również opcja nie pozwalająca na pobieranie zdjęć, można włączyć lub wyłączyć pobieranie zdjęć.
Dla przykładu podaję swój link na potrzeby forum z opcją dostęp ograniczony i pobieranie zdjęć wyłączone, proszę przetestować czy się nada.
https://picasaweb.google.com/103114028521857586201/Forum?authkey=Gv1sRgCI6xx82PmqfdxgE

koniuXR3i
21-05-2015, 12:05
Wystarczy Picasa, bez łączenia konta z Google +, Picasa na trzy opcje widoczności zdjęć, album publiczny, dostęp ograniczony-osoby mające link, tylko Ty.
Jest również opcja nie pozwalająca na pobieranie zdjęć, można włączyć lub wyłączyć pobieranie zdjęć.
Dla przykładu podaję swój link na potrzeby forum z opcją dostęp ograniczony i pobieranie zdjęć wyłączone, proszę przetestować czy się nada.
https://picasaweb.google.com/103114028521857586201/Forum?authkey=Gv1sRgCI6xx82PmqfdxgE

klikasz na obrazek, klikasz prawym, zapisz grafikę i juz jest na dysku, w tej samej rozdzielczosci

chyba ze masz na mysli pobieranie wylaczone - ze wylaczony zakaz pobierania ;)

R
21-05-2015, 12:12
prawda jest taka, ze jesli cos sie wyswietla na monitorze to juz jest na Twoim dysku. trzeba tylko umiejetnie pogrzebac. nie ma chyba zadnej opcji pokazania zdjec w sieci bez mozliwosci zapisania ich... chocby przez printscreen. poza tym przegladarki mobilne czesto nie widza weszlkich zabezpieczen. nie ma problemu z zapisywaniem zdjec np na tablecie mimo ze na PC prawe menu jest ukryte lub zablokowane.

!AGresT
21-05-2015, 12:54
Mnie najbardziej zastanawia pokazywanie 300 zdjęć, żeby klient wybrał 10.

Najprościej to chyba umówić się na spotkanie - w biurze lub u klienta i wspólnie przejrzeć i wyselekcjonować materiał.