Zobacz pełną wersję : Jaki Nikon do 1500 zł z najlepszymi gotowymi zdjęciami
tomala0707
03-05-2015, 21:05
Witam poszukuje zwykłego aparatu cyfrowego nie dużego kompakta który robił by najlepsze zdjęcia w trybach które posiada tzn tryb auto . twarz . sport itp będą to zdjęcia domowych imprez wypadów na rowery na plac zabaw z dzieckiem do lasu , wakacje nad morzem piękny zachód słońca itp . Jestem amatorem i dla tego nie znam się na ustawieniach aparatu i przeważnie żeby wykonąc najlepsze zdjęcia nie ma czasu na ustawianie aparatu dla tego chciałbym jak najlepszy efekt zdjęc przy małym manewrowaniu opcjami ps nie zależy mi na super zumie . Na aparat jestem w stanie wydac max 1000zł chyba że jest jakaś dużo lepsza opcja za dopłatą np max 100 150 zł czyli 1150
tu masz kozaka jesli nie potrzeba zooma
http://www.e-fotojoker.pl/nikon-coolpix-a-czarny
cena po zwrocie 500 to 1400 zloty czyli 250 zloty dokladasz do 1150 i masz kompakt na lata
ktory daje jakosc fotek lustra w tej cenie 1400 zloty chyba nowego nie ma odpowiednika
polecam i jeszcze raz polecam
cena obecna a ta co byla na starcie 1000 euro to powala ale taka byla 1000 euro
tomala0707
03-05-2015, 21:58
Muwimy o 1000zl i cena którą kolega zaproponował jest jednak za duża
Taka kwota nie daje wielkiego pola manewru, widzę w zasadzie trzy warte rozważenia modele:
Nikon - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/9452452
Canon - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/9475950
Olympus - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/6214608
Optowałbym chyba za tym ostatnim z uwagi na jasny obiektyw (przydaje się w gorszych warunkach oświetleniowych) i dotykowy ekran.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5336827 ?
Aparat z ciemnym szkłem, bez lampy do domowych imprez?
tomala0707
05-05-2015, 08:12
a jaki kompakt lepszy z wymienna optyka czy stała i co sądzicie o canon SONY DSC-HX50 i jeszcze pytanko jaka marka lepsza canon , nikon czy może fuij
Lampa jest w zestawie. A ten Nikon i Canon są jaśniejsze tylko na szerokim końcu. ;) Na długim końcu wcale nie są jaśniejsze. A nawet na szerokim "jasny" aparat z przetwornikiem 1/1,7'' nie ma szans z "ciemnym" 4/3 - moim zdaniem. Nie mówiąc o szybkości działania autofokusa i całego aparatu. Oczywiście nie namawiam. Tak tylko napisałem.
tomala0707
05-05-2015, 11:44
a jakieś inne propozycje do porównania
mowie ci kup tego Collpixa A za te 1400 zloty
ma jasny objektyw i naprawde jakosc zdjec powala
zaden kompakt nie da ci takiego obrazka
kupisz kompakta i potem zacznie ci czegos brakowac a tak bedziesz mial aparat na pare lat
on ma matryce z nikona d7000
zobacz sam na test pana Kena
http://www.kenrockwell.com/nikon/coolpix/a.htm
This Coolpix A's images are even better than DSLR quality because the Coolpix A's lens is better than the lenses usually used on DSLRs. The image sensor is the same 16 MP DX sensor used in DSLRs, and so is most of the firmware
Coolpix A - super sprzęcik. Żeby tylko ten obiektyw nie był aż taki szeroki...
Może ew. nikona j4? Po odliczeniu cashbacku możne wyjść nawet poniżej 1100.
tomala0707
05-05-2015, 12:22
Wiem kolego ale to jest koszt 1499 nawet to jednak te 300 zł za dużo nie powiem bo opinie i recenzje plus testy naprawdę są powalające
ja moge jeszcze tego polecic
http://allegro.pl/fujifilm-fuji-x10-jak-nowy-przebieg-150-fvat-i5326561709.html
mialem i fotki tez super ale manualny zoom tak jak w lustrze
cena bardzo dobra ale moze gdzie bedzie taniej
ma wizjer
ojciec ma poprzednika
http://allegro.pl/nikon-coolpix-p340-czarny-52-gwarancja-i5307672414.html
tez robi piekne fotki rodzinne
tomala0707
17-05-2015, 09:41
zastanawiam się jeszcze nad zakupem właśnie nikona A a Fuji XF1 lub X10 z powodu podniesienia kwoty za którą mogę kupic aparat chyba że można jeszcze coś lepszego zakupic w cenie 1500 zł nie koniecznie tych marek
tomala0707
17-05-2015, 09:57
Witam poszukuje zwykłego aparatu cyfrowego nie dużego kompakta który robił by najlepsze zdjęcia w trybach które posiada tzn tryb auto . twarz . sport itp będą to zdjęcia domowych imprez wypadów na rowery na plac zabaw z dzieckiem do lasu , wakacje nad morzem piękny zachód słońca itp . Jestem amatorem i dla tego nie znam się na ustawieniach aparatu i przeważnie żeby wykonąc najlepsze zdjęcia nie ma czasu na ustawianie aparatu dla tego chciałbym jak najlepszy efekt zdjęc przy małym manewrowaniu opcjami ps nie zależy mi na super zumie .
tomala0707
17-05-2015, 22:21
Witam poszukuje dobrego compacta za 1500zł i zbieram opinie między tymi dwoma aparatami za i przeciw który lepszy do zdjęc bez regulacji w tryba auto , sport , krajobraz itp robiąc zdjęcia bawiącemu się dziecku , na wczasach imprezach itp
andrzejek
18-05-2015, 10:52
Lepsza matryca w coolpixie a, ale tam jest tylko obiektyw wbudowany staloogniskowy 18mm (po przeliczeniu) 28 mm i nie za bardzo nadaje sie do wszystkiego, dziecka, zblizenia czy portretu.Fuji ma zooma 28-112mm(po przeliczeniu) i jest to zestaw uniwersalny, ktorym mozna zrobic wszystko, krajobraz, miasto, plaze, portret .Coolpix a jest fajny jako dodatkowy aparat, ale nie jedyny i uniwersalny do takich zastosowan.Z tych dwoch wybralbym fuji albo w zblizonej cenie canona g7x (zoom 24-100mm/2.8), ktory da lepsze fotki od fuji oraz nakreci fajne filmiki.Na allegro valuebasket sprzedawal go ostatnio za ok. 1700 zl.
tomala0707
18-05-2015, 12:10
Czyli nikon juz odpada wiesz mi tam na zimie nie zależy a to może zaproponuje kolega coś za 1500 a lepszego od fuij
andrzejek
18-05-2015, 14:09
Obrazek lepszy od fuji moga dac wspomniany canon g7x, sony rx100 i rx100ii, lecz trudno sie zmiescic w kwocie 1500, chyba, ze sony rx100?No i pozostaja jeszcze bezlusterkowce np. sony a5000 , samsung nx300, 3000 z kitowymi obiektywami, tansze modele panasonica czy olympusa (mikro 4/3), np. w AB foto widzialem panasonica gm1 z obiektywem za 1799zl, to swietny aparat i malutki, wrecz kieszonkowy, na wycieczki jak znalazl, a matryca 4/3 wieksza, niz w fuji x10, lepszy autofocus i lepszy obrazek.
mialem X10 i wlasnie z niego przeszedlaem na Nikona A
Nikon nie ma zomma ale jakosc zdjec taka jak z lustra
jedyne co to ma slaba lampe ale dokupilem mala nikona sb300
aparat idealnie sie sprawdza w domu obecnie mam wlasnie malego bombla 7 miesiecznego i aparat lezy przygotowany do trzaskana fajnych okazji
szybko sie wlacza a to ze nie ma zooma ulatwia mi szybkie skadrowanie malucha w naglej sytuacji
matryca z D7000 i jest potem np za kompie z czego kadrowac
aa i najlepsza ostrosc jest juz od 4-5,6 i tak mam caly czas ustawione
tomala0707
20-05-2015, 07:38
a jak wychodzą zdjęcia na polu bo doszły mnie słuchy że ciężko zrobic nim zdjęcie np dziciaka w ruchu ???
andrzejek
20-05-2015, 09:47
W trybie auto, sport bez zadnych regulacji i ustawien aparatu itp. by zrobic zdjecie dziecku w ruchu wypada kupic raczej topowa lustrzanke z dobrym fazowym AF.Ponoc samsung nx1, nx500 jakos sobie radzi.Ale to sa kwoty przewyzszajace 1500 zl.
tomala0707
20-05-2015, 12:43
ok dzięki wielkie za naprowadzanie i uświadamianie paru rzeczy bo ja jestem zwykłym amatorem i o aparatach nie za wiele mam pojęcia ale znalazłem jeszcze coś takiego i zastanawiam się nad tymi modelami bo koledzy polecali Fujifilm X30 Digital Camera, lub Sony Cyber-shot DSC-RX100
andrzejek
20-05-2015, 13:26
Sony da lepszy obrazek, ale obiektyw na dluzszym koncu ciemny, na zewnatrz moze nie ma znaczenia, wewnatrz, przy gorszym swietle ma.Chyba, ze pstrykac z lampą.Fuji ma wizjer, dosc kiepski, ale to istotna zaleta, lepiej kadrowac, niz w wyciagnietych przed siebie rekach.Obejrzec oba i wybrac ten, co lepiej podpasuje.Przypomne jeszcze o canonie g7x, podobny jak sony ale ma odchyalany lcd, sprzedawany byl za 1700 zl.
andrzejek
20-05-2015, 13:29
Przed chwila pisalem o fuji x10, x30 nie mialem okazji pomacac, wyglada ciekawie.Duza roznica w wielkosci (ja wole kieszonkowe), radze pomacac i brac, ten, ktory lepiej pasuje.
andrzejek
20-05-2015, 13:31
Warto wejsc na www.optyczne.pl i poczytac testy, sa i sony i fuji.
Kurczę, co do szybkości działania RX100 to mam przeciwne zdanie. W ogóle Sony uchodzi na markę, która produkuje szybkie aparaty, ale sprawny autofokus a szybkość działania w ogóle to dwie różne bajki. Od naciśnięcia przycisku on/off do uruchomienia aparatu (czy to kompaktu czy bezlustra) mija wieczność. Podobnie upierdliwe jest ładowanie przez kabel - diodka nie zaświeca się od razu i nigdy nie wiem czy to światełko ma opóźnienie czy kabel nie styka. Coolpix A błyskawicznie jest gotowy do akcji, ale znowuż autofokus dobry na śpiące koty :)
Witam poszukuje dobrego compacta za 1500zł i zbieram opinie między tymi dwoma aparatami za i przeciw który lepszy do zdjęc bez regulacji w tryba auto , sport , krajobraz itp robiąc zdjęcia bawiącemu się dziecku , na wczasach imprezach itp
W ubiegłym miesiącu kupowałem (w RTV Euro AGD) dla mojej kobiety Fuji X-M1 z obiektywami 16-50 i 50-230 + firmową torbą w cenie za całość 1999 zł. z płatnością w 10 ratach bez oprocentowania.
Korpus i podstawowy obiektyw są małe i lekkie, a zdjęcia (JPG-i) jakie robi ten zestaw są lepsze niż w moim D7100.
Do tego długie tele do kwiatów i portretów. Do iso 3200 obrazek jest bardzo ładny, a na 6400 szum jest ładniejszy niż w moim Nikonie.
Jeśli fotografia cię zakręci, to zawsze możesz do tego dokupić lepsze obiektywy, jeśli nie, to za niewiele większą kwotę niż założyłeś, otrzymasz mały uniwersalny zestaw, który jakością zdjęć dorówna lustrzankom DX.
tomala0707 proponuję przejrzeć choć w części ten wątek
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192408
tomala0707
21-05-2015, 13:02
A to co może kolega powiedziec ciekawego na temat tego canona gx7 bo wsumie za 1680 zł może bym się pokusił jakieś konkretne zalety jakoś zdjęc ???
misieqMP
21-05-2015, 14:20
tomala0707 ja jestem z Tarnowa i posiadam coolpixa A, więc jak masz ochotę podjedź popstrykasz zobaczysz AF i czy 18,5mm Ci odpowiada. Miałęm też X10 kilka sampli się zachowało, ale jakością nie daje rady.
tomala0707
22-05-2015, 09:21
to możę mi coś kolega powie na temat tego aparatu jakie odczucia i jak się sprawuje ??? Bo zastanawiałem się jeszcze miedzy coolpixem a a tym fuji x30 lub to co kolega proponuje canon g7x i nie wiem już sam ???
czym "lepszy" aparat, tym bardziej wymagający, jeśli opisujesz "podstawa to auto" może się okazać, że tak zwane "lepsze zdjęcie" nie posiadając podstaw wiedzy osiągniesz telefonem, płacąc więcej przede wszystkim płacisz za możliwości, które w połączeniu z wiedzą dają efekty
aparat aparatem ale tez liczy sie objektyw ktory w Nikonie A jest 2.8 i jakoscia daje taka jak np N35mm 1.8
andrzejek
22-05-2015, 13:21
Jesli nie masz pojecia o fotografii i nie chcesz o niej wiedziec nic ponad ustawienie na auto i pstryk, to chyba najlepiej rzeczywiscie jakas komorke.Natomiast ustawienie na auto i pstrykanie dziecka w ruchu, moze bycn karkolomne, nawet w wypadku topowego lustra.Potrzeba minimum to wiedziec co to przyslona i migawka, by tak je ustawic, zeby obiekt nie byl zamazany.Nie polecam do tych zastosowan aparatu z jedna ogniskowa typu coolpix, a cos z zoomem, przyklady powyzej.
tomala0707
22-05-2015, 13:33
nie no po zakupie aparatu chce się troszkę podszkolic w ustawieniach i dostosowaniu ich do pomieszczeń czy to krajobrazów oświetlenia itp żeby uzyskac jak najlepsze zdjęcia i do tego też potrzebuje nowego dobrego compacta i w miarę łatwego w obsłudze
............. i do tego też potrzebuje nowego dobrego compacta i w miarę łatwego w obsłudze
to fuji sobie odpuść, ma więcej możliwości ustawień niż każda lustrzanka :)
tomala0707
22-05-2015, 16:56
a jak z jakością zdjęc ???
przecież dałem Ci link do fotek
nie ma idealnego kompakta ani idealego lustra zawsze jest cos kosztem czegos
wez coolpixa P300 lub nowszy P3xx
robi dobre fotki i masz zooma
kup Nikona A byl w promocji za 1400 zloty albo nex-a
tomala0707
22-05-2015, 21:18
wiem że kolego coś zawsze kosztem czegoś ale waham się miedzy ta trójką nikon a , fuji x30 lub nikonem g7x i chce wytypować który najlepszy i go zakupić
tomala0707
22-05-2015, 21:36
nex -a czyli jaka maraka?????
http://www.saturn.pl/produkt,id-855896?utm_source=porownywarki&utm_medium=skapiec&utm_term=skapiec&utm_campaign=xml
misieqMP
23-05-2015, 10:27
Nikonem będzie Ci ciężko, trzeba mieć pojęcie o ustawieniach, nie robię nim na auto więc nie pomogę natomiast często robię w jpegach i są świetne, fuji jest ciut łatwiejsze w obsłudze ale za to jpegi są średnio kiepskie, bardzo mylny WB.
ale az takiej wielkiej chyba filozofi z tymi ustawieniami nie ma w Nikonie A
ja jestem amatorem a moja zona to juz zupelnie inna bajka jesli chodzi o sprzet wszelkiej masci
malego Nikona A mam na A zadne tam auto przeslone miedzy 4-5,6 wtedy jest najlepsza ostrosc
WB na auto tylko jak z lampa to przestawiam na WB-lampe (dla mnie sa wtedy fotki cieplejsze )
a kadrowanie bajka na LCD bo przytykanie tak malych kompaktow do oka jak maja wizjer (czy to optyczny czy elektroniczny ) to w moim odczuciu porazka
jak ktos ma przyzwyczajenia z lustra co to zomma recznego to Fuji X10 jest ok tak bylo u mnie ale cos mi nie podpasowal z tym kreceniem pozatym ja na urlopy jak bralem lustro to zawsze przy dx byla 35mm a przy FX 50
ze wzgledu na wage/wielkosc i potem kadrowanie na kompie w domu
dlatego wybralem Nikona A bo stalka , menu jak w lustrze nikona , podrecznosc z matryca DX jak w D7000
a objektyw tez zebral pochwaly kiedys wyczytalem ze poczatkowa cena byla podyktowana bardzo dobrym jakosciowo objektywem zastosowanym w tym nikonie (jak szkla na 600 euro)
Canona i Nikona P7xxx testowalem w MM i jakos mi nie podeszly ale kazdy ma swoje upodobania i zdanie
tomala0707
23-05-2015, 11:33
Widzę chyba że najrozsądniej będzie uderzyć na Kraków znaleźć tam wszystkie trzy modele oglądnąć i zrobić parę fotek bo brak konkretów które by określiły weź ten model jest najlepszy z tych trzech bo technikę robienia to jestem w stanie się nauczyć
........... fuji jest ciut łatwiejsze w obsłudze ale za to jpegi są średnio kiepskie, bardzo mylny WB.
wybacz, o którym fuji piszesz ? - chyba miałeś mało z nim do czynienia :(
andrzejek
23-05-2015, 14:36
Jak to brak konkretow, nikt nie moze za Ciebie podjac decyzji?.Nie sugeruj sie jakoscia zdjec, bo kazdy wybor da fajne fotki, tylko tym, czego potrzebujesz i co w reku ladnie przypasuje.Sony rx100 czy canon g7x to male rozmiary i kieszonkowosc i uniwersalny obiektyw, inne maja inne cechy.
tomala0707
23-05-2015, 15:00
sorki źle to ująłem liczyłem po prostu chodziło mi o to że ktoś mi powie że po nastawieniu odpowiednich parametrów ten i ten model będzie robił najlepsze zdjęcia , nie mając na myśli tu taj podania parametrów tylko opinie i praktykę ludzi robiących zdjęcia
to ja ci powiem ze Nikon A robi lepsze fotki jak Fuji X10 , Nikon P300 ,Nikon D80 ,D3000,
za to takie same jak Nikon D7000 z N35 1.8
tomala0707
23-05-2015, 15:24
A nikon A w stosunku do fuji X30 albo canona g7x??
fuji x30
12,0 Megapixel 2/3 Zoll X-Trans CMOS II Sensor
500 euro
Canon PowerShot G7 X
20,2-Megapixel 1,0-Zoll-Typ CMOS-Sensor
500 euro
nikon a
16 Megapixel DX-Format-CMOS-Sensor
na starcie 1200 euro
obecnie 400 euro
porownanie matryc
http://www.canon.de/for_home/product_finder/cameras/digital_camera/powershot/powershot_g7_x/index.html
misieqMP
23-05-2015, 17:02
wybacz, o którym fuji piszesz ? - chyba miałeś mało z nim do czynienia :(
Dżizas, nie nadymaj się tak :D Mogę mieć swoje zdanie czy muszę mieć Twoje? :D
tomala0707
23-05-2015, 17:57
Kolejność aparatów jest od najlepszego do najsłabsze według kolegi czy po prostu kolega podkreśla ceny?
andrzejek
23-05-2015, 18:49
Nie ma aparatu, ktory zrobi lepsze fotki.Kupisz coolpixa A i zrobisz doskonale krajobrazy, imprezy, ale rozczarujesz sie, gdy bedzisz chcial zrobic zblizenie czy portret dziecka, tu ogniskowa 18mm pokaze przerysowana buzie.Pytasz jakie lepsze albo najlepsze sztucce kupic do jedzenia.Powtarzam,nie ma takiego, widelec dobry do miesa, ale nie sprawdzi sie przy jedzeniu zupy, tam lepsza. lyzka.Dlatego do takich zastosowan polecam aparat, ktory posiada zooma lub wymienne obiektywy, a nie jedna, jedyna ogniskowa 18/28mm.
tomala0707
23-05-2015, 19:00
Czyli jaki
andrzejek
23-05-2015, 20:07
Padlo tu wiele propozycji, musisz pojsc do sklepu, obejrzec i pomacac i dokonac "swojego wyboru".Ja mam coolpixa A, ALE TAKZE INNE APARATY.Moze kup jakiegos uzywanego bezlusterkowca, taniego np. sony nexa, panASONICA, Olympusa,fuji xa1, porob troche zdjec i sprecyzujesz swoje potrzeby, czy aparat ma byc maly, czy z wizjerem, czy uchylny monitor.Wtedy kupisz juz to co chcesz.
tomala0707
23-05-2015, 20:55
sorki ale nie stać mnie na zakup używanego po próbować i kupić już lepszego chce kupić coś konkretnego i nauczyć się jak najlepszych ujęć , robienia dobry zdjęć a lubię wyzwania oraz rozwijać się więc będzie o na pewno dla mnie sam relaks a później satysfakcja osiągnięcia sukcesu
Skoro lubisz wyzwania to postaraj się napisać poprawnie choć jedno zdanie.
tomala0707
24-05-2015, 10:39
Jak będę chciał pisać idealne zdania to się zapisze na inne
forum poprawnej polszczyzny .
andrzejek
24-05-2015, 13:28
Wiele osob staralo ci sie pomoc, padlo wiele propozycji, nie ma najlepszego aparatu, wyboru dokonac nalezy samemu opierajac sie na wlasnych odczuciach i przede wszystkim, trzeba wiedziec, czego sie od ap[aratu oczekuje.Obrazki beda porownywalne, obsluga, wygoda, wielkosc, ciezar aparatu zas rozne i nikt nie zgadnie, co ci przypasuje.Pytasz sie jaki samochod najlepszy, odp[owiedzi sa takie, ze nie ma takiego, to zalezy od oczekiwan, jednemu pasuje sportowe, ciasne coupe, inny szuka auta rodzinnego, inny zaas dostawczego, a i tam moga zaistniec preferencje, czy benzyna czy diesel, manual czy automat.Idz do sklepu ze sprztem foto typu Media itp. i wybierz to, co sie spodoba, albo doradzi sprzedawca, na pewno nie odmowi pomocy.
dlatego ja chcialem miec kompakta z jakoscia zdjec lustra i wybralem swiadomie Nikona A
a ze meczyl mnie zoom elektyryczny w P300 wybralem Fuji X10
a ze objektyw jest bardzo maly na zoom manualny i dla mnie nie wygodny wybralem aparat ze stalka
a ze robi wspaniale fotki jak duza pucha to juz inna bajka i taki bonus od tego aparatu
to tak samo jak z lustrem w ciagu nie wiem ale 3 lat "przelecialem" prawie wszystkie puchy Nikona od DX po 2 modele FX
i co ponownie kupilem D300 i ten juz zostanie u mnie na dluzej bo wiecej od puszki nie wymagam to co ona daje jak dla mnie az nad to
lustra kupowalem i sprzedawalem i testowalem czyli namacalnie a nie internetowo
velaskez
24-05-2015, 15:24
Jak będę chciał pisać idealne zdania to się zapisze na inne
forum poprawnej polszczyzny .
Już się zapisałeś.
Regulamin (http://forum.nikoniarze.pl/faq.php)Forum, pkt 21:
(...)
21. Każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownię swego posta pod kątem ortografii , gramatyki i składni przed jego opublikowaniem. Błędy w tym zakresie mogą być korygowane przez moderatorów celem pielęgnowania kultury języka i utrzymania czystości wypowiedzi. W wyjątkowo rażących przypadkach, uniemożliwiających klarowną poprawę, posty obarczone takim błędami będą usuwane. .(...)
A co do tematu. Zamieniłem D300 na Fuji X10 i jestem zadowolony. Do amatorskiego robienia zdjęć starcza. I nie ma ślęczenia przy obróbce. Zdjęcia wychodzą po prostu ładne. Rozpiętość tonalna z EXRa powala. Poniżej dodaję zdjęcie na dowód. Wiadomo, ma pewne ograniczenia w stosunku do lustrzanek, ale kupuje się ze świadomością wszystkich za i przeciw.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s14.postimg.org/noj5igz41/DSCF0545.jpg)
nex -a czyli jaka maraka?????
Sony. Google pomagają.
Zakładasz 3-ci watek o swoich dylematach.
Łaczę je. Nie zakładaj kolejnego, tylko kontynuuj poprzedni. Tzn ten
jurkarol
10-07-2015, 12:29
A co do tematu. Zamieniłem D300 na Fuji X10 i jestem zadowolony. Do amatorskiego robienia zdjęć starcza. I nie ma ślęczenia przy obróbce. Zdjęcia wychodzą po prostu ładne. Rozpiętość tonalna z EXRa powala. Poniżej dodaję zdjęcie na dowód. Wiadomo, ma pewne ograniczenia w stosunku do lustrzanek, ale kupuje się ze świadomością wszystkich za i przeciw.
No prosze. Ja po z Fuji X10 chciałem coś z APS-C i kupiłem nie x100, ale nikona A - bo mniejszy, choć mniej stylowy i obsługa mniej tradycyjna. A obrazek z X10 jest dobry przy niższych ISO, za to obrazki z Nikona A to miód i na wysokich czułościach, no i N ma znacznie lepszą rozpiętość tonalną niż x10, dla oka to jest zauważalne.
endriu73
17-07-2015, 19:31
Witam
Jestem nowicjuszem na tym forum.
cykałem, różniastym sprzętem (amatorskim najczęściej) fuji s9600 fuji s5500. ale minęło 10 lat ... i pora na zmianę ;-)
zakupiłem p610 ale w nikonie oszczędzają i do sprzętu zapodali tylko skróconą instrukcje... co prawda na stronie znalazłem wersje pełna ale niestety wersja angielska.. ktoś może powiedzieć było się uczyć języków. może ktoś pomoże zapleść po polsku??
Niby w większości ustawień daje rade ale np nie wiem jak zrobić foto HDR??? może ktoś podpowie??
Z góry dziękuje ;-)
nied0bry
18-07-2015, 17:26
co prawda na stronie znalazłem wersje pełna ale niestety wersja angielska..
Hmmm.... 30 sekund szukania na polskiej stronie Nikona...
http://download3.nikonimglib.com/archive2/8pu1Z00ze1Oi01Lustz36SqWhU73/P610RM_(Pl)01.pdf
pozdr,
kris
Też miałam ten problem i znalazłam tylko instrukcję do p900, która jest prawie identyczna.