Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pstryki dwa
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/17559928749_5150624c23_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/8/7758/17559928749_5150624c23_b.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/17558392858_297ebaa6c4_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/6/5327/17558392858_297ebaa6c4_b.jpg)
Rozumiem, że aż tak słabe, że nikt, nic. ^^
maniak666
18-05-2015, 10:21
Tylko swiatło było ok. Kadrowo poległes po całosci, choć na dwójce można się doszukać jakiegos pomysłu.
Z uporem maniaka:smile: odsyłam tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91776
Lektura obowiązkowa.
1 kosz, 2 byłoby może ok jakbyś wykorzystał odpowiednio te promienie słoneczka lub te ślady na polu, a tak najwięcej tutaj jest .... trawy.
Jak można inaczej wykorzystać sytuację na foto 2 ? (pomyślałem o kwadracie odcinając całkowicie prawą stronę i dół do wysokości śladów od kół ale jakoś nie przemawia to do mnie).
Tak na dobrą sprawę oba zdjęcia to jedynie pomniejszone kadry, bez specjalnego przycinania więc ciekaw jestem co można z nich wycisnąć.
W krajobrazie nie przepadam za ciasnymi kadrami więc tu chyba też może leżeć problem (głownie foto 1).
Niestety w mojej okolicy nie mam co liczyć na samograje a to co jest wygląda mniej więcej tak jak na tych zdjęciach (zaraz obok pojawiają się zgliszcza, wioski itd). Ciężko wyłowić kadr mając tunelową sytuację - zatem kolejne pytanie brzmi co robić w takich miejscach ? Bo odpuszczać nie zamierzam ;)
Gdyby ktoś był zainteresowany udzieleniem "szerokiej lekcji na przykładzie" mogę podrzucić TIFF.
Edycja jest tu ograniczona w czasie ?
Chodziło mi o taki kadr.:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/17633478328_6bb582c11c_b-1.jpg
źródło (https://c4.staticflickr.com/8/7766/17633478328_6bb582c11c_b.jpg)
Tylko problem tkwi w żarówie która dla mnie jest zbyt centralna.
Nie uważam się za kogoś kto robi zdjęcia powyżej przeciętnej nie mniej jednak gdzieś jakąś wizję tej kompozycji mam, gorzej z tym, że nie wiem czy chcę dać kadr "poprawny politycznie" czy "poprawny po mojemu" - rozumiecie ten skrót myślowy ? ;)
Wybaczcie mydło na tej fotografii - to jest ostrość według mojego AF (!) - ręcznie nie ostrzę gdyż mam wspaniały astygmatyzm i nijak nie mogę dobrać suwaka w wizjerze do mojej wady...
Wg mnie, jeśli wiesz co jest "poprawne politycznie", to możesz zrobić "poprawnie po Twojemu". Skoro znasz zasady , to możesz je świadomie łamać. Ale ja to się nie znam if you know what i mean :)
Nikonozaur
18-05-2015, 22:28
Tytuł adekwatny do zawartości postu.
Sugeruję zacząć od ćwiczeń z kadrowania trzymając słoneczko poza zasięgiem obiektywu. Powodzenia.
maniak666
19-05-2015, 00:13
A mógłbys odpowiedzieć co chciałes pokazać na jedynce. Bo kompletnie nie widzę tu niczego( w kadrze zaproponowanym przez Ciebie). Wytłumacz mi proszę uzasadnienie lewej częsci kadru-tej uciętej kępy krzaków, drogi uciekającej z kadru i skutecznie wyprowadzającej zeń wzrok. O takie same uzasadnienie dotyczące przyklejonego do prawej krawędzi drzewa i krzewu również proszę. Czasem, a własciwie najczęsciej, najwięcej pokażesz, pokazując jak najmniej. Budowanie kadru to sztuka eliminacji. Eliminacji zbędnych elementów. Tego tutaj zabrakło. To jest co najwyżej dobry materiał dla Ciebie do nauki obróbki-bo jeszcze wiele tu do odzyskania informacji, ale na pewno nie jest to materiał do publikacji. Chyba że jako material poglądowy na temat błędów w kadrowaniu. Zasady owszem są po to by je łamac-ale łammy je w sposób absolutnie swiadomy, mając je w pierwszym rzędzie opanowane, a omawiana praca na tę swiadomosc raczej nie wskazuje. Nie piszę Ci tego by Cię zniechęcic, zdołowac,etc. Powiedzmy że spłacam dług. Dług, który zaciągnąłem w tym miejscu-zaczynając jak Ty-od wrzucania kompletnie nie przemyslanych pstryków, z błędami obróbkowymi etc, etc. Odzew był na początku czasem bolesny. Ale nikt nie mówił że bedzie lekko:-D Po prostu cwicz, cwicz, dokonuj selekcji, ucz sie czytaj, ogladaj zdjęcia innych itd, itp. Ale zacznij od opanowania zasad.
Pozdrawiam.
@maniak
Właśnie największym problemem z jedynką jest to, że nijak to nie miejsce nie ma się na fotografii do tego co tam było.
Widok przed moimi oczami malował się nieziemski cień, światło, cień, światło i głębia która po zarejestrowaniu tego aparatem gdzieś uciekła.
Habazie po prawej i lewej mogę tłumaczyć tylko tym, że nie znoszę ciasnych kadrów ale fakt, skutecznie tym rozpraszam oko które nie ma się gdzie skupić. Inna kwestia jest taka, że każdy crop z wysłużonej D40 jest już mocno "szumiący" czy "pixelowy" na większych ekranach co jest już widoczne przy 720p a co dopiero 1080.
Co do zniechęcania - bardzie zniechęcony nie mogę być patrząc na swoją "szufladę" i prezentując z niej powyższy "najlepszy" materiał :p
Mówisz o materiale do szlifowania umiejętności w obróbce, czy tu na forum znajdę solidny poradnik (w ojczystym języku) ? Coś na wzór niektórych poradników Kelby`ego (na ich podstawie obrabiane były te zdjęcia)?
Za rady serdeczne dzięki, za krytykę jeszcze serdeczniejsze, być może wrócę silniejszy, no chyba, że nadal pozostanie szuflada ;)
Nikonozaur
19-05-2015, 12:51
@maniak
Właśnie największym problemem z jedynką jest to, że nijak to nie miejsce nie ma się na fotografii do tego co tam było.
Widok przed moimi oczami malował się nieziemski cień, światło, cień, światło i głębia która po zarejestrowaniu tego aparatem gdzieś uciekła.
Habazie po prawej i lewej mogę tłumaczyć tylko tym, że nie znoszę ciasnych kadrów ale fakt, skutecznie tym rozpraszam oko które nie ma się gdzie skupić. Inna kwestia jest taka, że każdy crop z wysłużonej D40 jest już mocno "szumiący" czy "pixelowy" na większych ekranach co jest już widoczne przy 720p a co dopiero 1080.
Co do zniechęcania - bardzie zniechęcony nie mogę być patrząc na swoją "szufladę" i prezentując z niej powyższy "najlepszy" materiał :p
Mówisz o materiale do szlifowania umiejętności w obróbce, czy tu na forum znajdę solidny poradnik (w ojczystym języku) ? Coś na wzór niektórych poradników Kelby`ego (na ich podstawie obrabiane były te zdjęcia)?
Za rady serdeczne dzięki, za krytykę jeszcze serdeczniejsze, być może wrócę silniejszy, no chyba, że nadal pozostanie szuflada ;)
Sęk w tym, że w prawidłowo naświetlonej klatce wszystkie te skwarki są zapisane. Trzeba to jedynie wyzwolić w programie graficznym, który właśnie do tego służy. Podstawą jest jednak naświetlenie, wszelkie popełnione tu błędy mszczą się później w obróbce szumami, rozwarstwieniami tonalnymi itp. Żaden RAW tu nie pomoże. Oczywiście materiał z nowszych puszek pozwala na głębsze sięgnięcie w plik, jednak trzeba pamiętać, że KAŻDE ruszenie suwaczkami powoduje mniejszą lub większą degradację materiału wyjściowego.
@nikonozaur
Ja to doskonale wiem, problem w tym, że nawet poprawnie naświetlone zdjęcia mają widoczne szumy w większej rozdzielczości.
Chciałbym zobaczyć dobrze wywołane, naświetlone i przeskalowane do 1920x1080 zdjęcie z materiału z maksymalnego 3008x2000 - no chyba że się mylę?
Jeszcze gorzej sprawa wygląda gdy się łączy 3-5 lub więcej naświetleń jak w tym przypadku + mydło z AF którego wyostrzanie też robi swoje a którego nie mogę przestać unikać przy mojej wadzie wzroku...
nikoniarz
19-05-2015, 17:03
Nie wiem jaki masz aparat, ale proponuję spróbować wielokrotnej ekspozycji (nie bracketingu). Puszka sama łączy NEF'y (max. 10).
@Up
Nikon D40 i ta puszka ma nieziemskie braki...