PDA

Zobacz pełną wersję : Używany d7000- pomoc w wyborze.

Esperapormi
16-05-2015, 11:08
Witam drodzy forumowicze,
Na wstępie chciałbym podziękować wam za wasz wkład w to forum, czytam je od jakiegoś czasu i jestem pod wrażeniem ilości informacji jakie można tu uzyskać.

A do forum przyciągnęła mnie chęć zakupu aparatu, celem nabycia nowych zdolności (fotografia). Chcę się uczyć, na początku pstrykać z obiektywem 18-105, a później rozbudowywać bazę. Jestem grafikiem z zamiłowania i cierpię na brak darmowych/ciekawych zdjęć do obróbki (ćwiczenia).

Mój budżet to 2500 zł (ewentualnie 3, jeżeli uda mi się przejść o klasę wyżej).
Zgodnie z poradami na tym forum, przekonałem się do zakupu d7000, gdyż początkowo napaliłem się na d5200. Chciałbym móc rozbudowywać z czasem mój warsztat i przekonuje mnie możliwość kupna tańszych obiektywów.

Jestem jednak zielony w temacie fotografii i chciałbym, by któryś z forumowiczów mógł pomóc mi wybrać odpowiednia aukcję z używanym sprzętem (nie, w razie problemów, nie będę miał jakichkolwiek pretensji). Chciałbym kupić sprzęt, który starczy mi na parę lat, a wasze oko dostrzeże dużo więcej szczegółów, niż moje, amatorskie. Chętnie też przyjmę inne porady, może jednak najpierw nie nastawić się na tanie nowe body, w końcu i tak się dopiero uczę, a gdy zdobędę odpowiednie zdolności, w cenie będą lepsze opcje niż d7000?
Z góry dziękuję!

zgera
16-05-2015, 12:09
W przypadku kupna używanego aparatu bez pomacania go i sprawdzenia wszystkich funkcji trudno doradzać na odległość.
W przypadku D7000 należy zwrócić uwagę przede wszystkim na działanie AF.

Migacz112
16-05-2015, 15:25
Ja mojego D7000 mam od nowości, ma jakieś 4 lata i 70 tysięcy klatek na karku, i trzyma się dobrze :) Z tymi tańszymi obiektywami (linia D) jest tak że są tańsze, ale te z serii G często mają lepsze właściwości optyczne i cichy silnik AF, więc o D się nagle zapomina albo ma się dylemat co kupić :D 50mm 1.8/D jest się dobrze zainteresować. A co do kupna korpusu, to można tylko iść i obmacać :) Można poprosić kolegę fotografa, który zna się na rzeczy albo kogoś z forum o pomoc :)

Esperapormi
16-05-2015, 15:35
Ja mojego D7000 mam od nowości, ma jakieś 4 lata i 70 tysięcy klatek na karku, i trzyma się dobrze :) Z tymi tańszymi obiektywami (linia D) jest tak że są tańsze, ale te z serii G często mają lepsze właściwości optyczne i cichy silnik AF, więc o D się nagle zapomina albo ma się dylemat co kupić :D 50mm 1.8/D jest się dobrze zainteresować. A co do kupna korpusu, to można tylko iść i obmacać :) Można poprosić kolegę fotografa, który zna się na rzeczy albo kogoś z forum o pomoc :)

Niestety z obmacaniem jest ciężko, bo te interesujące mnie, są na drugim końcu Polski. Chyba będę musiał zaryzykować, polegając na danym allegrowiczu (szukając tych z dużą ilością aukcji).

sokół wędrowny
16-05-2015, 16:28
W przypadku sprzętu foto nie zawsze ilość komentarzy będzie odpowiednim potwierdzeniem. Możesz coś znaleźć od typowego hobbysty, który nie musi być jednocześnie aktywny na alledrogo. Możesz też zerknąć na giełdę tego forum. Jest tam teraz np D 7100, polska dystrybucja, niski przebieg w satysfakcjonującej Cię cenie a model wyższy.

GonzoG
16-05-2015, 19:52
Klasę wyżej od D7000 - D600 dostaniesz dopiero w granicach 4000zł, ale musisz jeszcze doliczyć zakup innego obiektywu.

tetunio
19-05-2015, 10:28
Licz się z tym, ze być może będziesz musiał oddać body do kalibracji. Moje dopiero po drugiej kalibracji działa jak trzeba. Osoba od której kupisz może nie zauważyć front lub back focus a ty owszem. Ale body całkiem fajne :-)

mariuszz24
19-05-2015, 15:28
Licz się z tym, ze być może będziesz musiał oddać body do kalibracji. Moje dopiero po drugiej kalibracji działa jak trzeba. Osoba od której kupisz może nie zauważyć front lub back focus a ty owszem. Ale body całkiem fajne :-)

Tak to prawda, uzywalem aparat przez 2 lata z 3 obiektywami i nie potrzebowalem kalibracji AF w serwisie, bo wszystko bylo w zakresie kalibracji w menu. Jednak okazalo sie, ze z nowym obiektywem musialem skalibrowac aparat.

Wedlug moich doswiadczen dzialanie AF w D7000 jest zalezny od intensywnosci swiatla i temperatury barwowej. Gdy jest slonce wszystko dziala. W pomieszczeniach dobrze miec lampe błyskową Nikona z wspomaganiem np. SB900, wtedy nie bedziesz mial zadnych klopotow.

notdot
19-05-2015, 19:50
Licz się z tym, ze być może będziesz musiał oddać body do kalibracji. Moje dopiero po drugiej kalibracji działa jak trzeba. Osoba od której kupisz może nie zauważyć front lub back focus a ty owszem. Ale body całkiem fajne :-)miałem podobnie, wszystko śmigało ok, nie widziałem problemu, obiektyw sigma skalibrowany w serwisie pod body (to też mnie uśpiło) inne szkła dawały radę, aż nagle przy szerokim kącie okazało się że nie jest zbyt fajnie, mikrokalibracje w menu na -20 nie dawały rady, ale wysłanie do serwisu i śmiga jak należy

Esperapormi
20-05-2015, 01:16
Dziękuję wszystkim za porady, stoję obecnie przed dylematem, gdyż sytuacja wygląda tak( wybaczcie, że nie napisałem iż cena z obiektywem):
-d7000 używany z przebiegiem poniżej 10 tys. (z gripem, karta) + używany 18-105 wyniesie mnie około 2800 zł.
-Nowy d7100 samo body i 18-105 bez dodatków to 3500 zł.

Czy różnica 700-1000 jest tego warta by kupić d7100?

madebyzosiek
20-05-2015, 06:47
Wydaje mi się, że przy takiej różnicy w cenie, nierozsądne byłyby kupienie używanego D7000... Kupuj nowego D7100, z gwarancją i mniejszym ryzykiem problemów

tetunio
20-05-2015, 11:34
miałem podobnie, wszystko śmigało ok, nie widziałem problemu, obiektyw sigma skalibrowany w serwisie pod body (to też mnie uśpiło) inne szkła dawały radę, aż nagle przy szerokim kącie okazało się że nie jest zbyt fajnie, mikrokalibracje w menu na -20 nie dawały rady, ale wysłanie do serwisu i śmiga jak należy
Moim zdaniem nie. Różnica w jakości przy wysokich ISO nie jest duża. Za taka różnice w cenie to d600 albo 610 prawie masz wiec bez sensu. Do czego konkretnie bedziesz używał tego aparatu ?

wyrwiflak
20-05-2015, 11:55
Dziękuję wszystkim za porady, stoję obecnie przed dylematem, gdyż sytuacja wygląda tak( wybaczcie, że nie napisałem iż cena z obiektywem):
-d7000 używany z przebiegiem poniżej 10 tys. (z gripem, karta) + używany 18-105 wyniesie mnie około 2800 zł.

Czy różnica 700-1000 jest tego warta by kupić d7100?

Za 3,5 klocka to już warto się rozejrzeć za D700 - nawet z jakimś tanim starym zoomem Nikkor D da ci większą frajdę niż d7100. A na szkłach do D700 można nawet zaoszczędzić - w porównaniu do gęstego cropa ta pucha nie jest wybredna co do optyki.

Esperapormi
20-05-2015, 14:30
Moim zdaniem nie. Różnica w jakości przy wysokich ISO nie jest duża. Za taka różnice w cenie to d600 albo 610 prawie masz wiec bez sensu. Do czego konkretnie bedziesz używał tego aparatu ?
Najpierw nauka, ciągnie mnie do portretów, chciałbym od czasu do czasu stworzyć własny cinemagraph więc wideo wchodzi w grę, krajobraz przy okazji wycieczek, na pewno nie sport.

Jestem przekonany by pozostać w serii D7XXX. Mój jedyny dylemat, to, czy za nowsze bebechy, spokój w postaci gwarancji na aparat i obiektyw warto dawać 1,2 tyś. więcej (obecnie wysypało ciekawymi ofertami za około 2400).

sl011
20-05-2015, 14:49
Decyzję musisz podjąć osobiście. Zanim ją podejmiesz, przejrzyj sobie np to (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257865), to (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235379), to (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248092) i to (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238600).

tetunio
20-05-2015, 16:25
Najpierw nauka, ciągnie mnie do portretów, chciałbym od czasu do czasu stworzyć własny cinemagraph więc wideo wchodzi w grę, krajobraz przy okazji wycieczek, na pewno nie sport.

Jestem przekonany by pozostać w serii D7XXX. Mój jedyny dylemat, to, czy za nowsze bebechy, spokój w postaci gwarancji na aparat i obiektyw warto dawać 1,2 tyś. więcej (obecnie wysypało ciekawymi ofertami za około 2400).
Odpowiem tak: zanim kupilem d800 wydawało mi się ze d7000 nie robi ładnych zdjęć. Kupilem d800 i w sumie obrazek nie wiele się różnił. Wniosek: edycja rawow ma kluczowe znaczenie. Do tych celów co piszesz nic więcej do szczęścia ci nie potrzeba. Tylko szkła. Oprócz tego zooma to bym chociaż 35 mm kupił bo jest świetny a do portretów mała przyslona tez się przyda. Edycja rawow w capture one.

zgera
20-05-2015, 20:07

D7000 z obiektywem, przebieg 3600 klatek za 2450 zł, cena do negocjacji, zainteresuj się tą aukcją.
http://allegro.pl/nikon-d7000-18-105-vr-niski-przebieg-i5366404587.html

Esperapormi
21-05-2015, 11:16
Wybrałem d7000 od naszego forumowicza z obiektywem 18-200. Dziękuję wszystkim za pomoc!