PDA

Zobacz pełną wersję : wacom medium pro czy special edition?

Carlos_lo
16-05-2015, 08:44
Dzien dobry,
czas upgradnac moj wysluzony tablet, pytanie tylko mam do uzytkownikow wacom medium pro, bo przeszukalem troche neta i brakuje porownania rzeczowego WMPro i SE, dlatego chcialbym uslyszec Wasze opinie, jak dziala inteligentna wspolpraca z programami itp, co by jeszcze przemawialo za WMPro SE?
pozdrawiam i zycze milego weekendu
C.

misio-jedi
16-05-2015, 13:53
A nie jest tak że Special Edition ma aluminiowe wykończenie a poza tym to jedno i to samo ?

Carlos_lo
16-05-2015, 14:41
no wlasnie gdzies wyczytalem, ze ma jakies dodatkowe opcje w softwarze, ktore lepiej wspolpracuja i tylko z tym modelem wspolpracuja i podobno sam sie konfiguruje, ale nie widzialem tego na zywo, stad pytanie na forum

Carlos_lo
16-05-2015, 16:03
version also offers some auto-detection for specific creative software packages and comes with some additional presets loaded. no wlasnie jakie
unique ability to automatically detect running applications (e.g. Adobe Creative Suite, AutoDesk, Corel, etc.) and change ExpressKeys functions accordingly without user input. The optimization works decently if you’re getting started, but we’re sure that most will end up configuring their tablet almost immediately and ignore the presets.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Carlos_lo
16-05-2015, 23:42
no to sobie pogadalem i odpowiedzialem, dziekuje za uwage

Carlos_lo
17-05-2015, 22:44
za doplata £2.5 wybralem SE, trudno, nie wypije piwa - trzeba trzymac sie budzetu;)

misio-jedi
17-05-2015, 22:50
Mam Wacom Intuos Pro medium, więc możemy sobie pogadać i porównać jak się pracuje ;)

Carlos_lo
18-05-2015, 08:57
dobrze, niech mi tylko dostarcza;)

markB
19-05-2015, 17:10
Z Polskiej strony Wacoma:
Intuos Pro: Dzięki ExpressKeys ™ i Touch Ring, Intuos Pro daje szybki dostęp do ulubionych skrótów oprogramowania. Tablet rozpoznaje skróty skonfigurowane dla poszczególnych aplikacji, które można samemu zdefiniować. Skoncentruj się na swojej pracy.
Intuos Pro SE: Dzięki ExpressKeys ™ i Touch Ring, Intuos Pro daje szybki dostęp do ulubionych skrótów oprogramowania. Tablet rozpoznaje skróty skonfigurowane dla poszczególnych aplikacji, które można samemu zdefiniować. Skoncentruj się na swojej pracy.

Trudno znaleźć tutaj różnicę, może w Londynie sprzedają inne wersje SE. W Polsce jedyna różnica to wykończenie brzegów tabletu SE metalikiem.

Carlos_lo
19-05-2015, 20:08
no dobra, przeplacilem za srebrne wykonczenie ale na to nie zwracalem uwagi, bedzie sie wiecej wycierac jak znam zycie, moze ceny pojda w dol przez nastepne pare dni to moge zwrocic;)

Carlos_lo
22-05-2015, 08:48
male rozczarowanie - sam nie rysuje i nie domysla sie co jak chcialem ;) a tak na powaznie to mam wrazenie ze przyslali wersje refurbished, mam 30 dni na zwrot, oswoje sie troche i zamowie bez SE, te sreberka cos mi nie leza;) poza tym dziala jak nalezy

misio-jedi
23-05-2015, 13:12
Wybrałem wersję bez sreberek bo się obawiałem że będą nieprzyjemnie chłodne w dotyku.

Carlos_lo
23-05-2015, 14:51
hehe, a ja lubie cieple i mjentkie;)
poza tym juz sie oswoilem i jest ok, dziala lepiej niz wysluzony, wiec moze go zostawie

Carlos_lo
02-06-2015, 19:58
Mam Wacom Intuos Pro medium, więc możemy sobie pogadać i porównać jak się pracuje ;)

na razie sprawuje sie ok, rysiki ladnie sie wycieraja;)

misio-jedi
02-06-2015, 21:20
Na jakiejś stronie widziałem instrukcję jak zrobić końcówkę rysika z wykałaczki. Podobno działa bez problemu.

Carlos_lo
03-06-2015, 13:20
hehe;) z koncowki cyrkla, na dluzej wystarczy, jeszcze nie ogarniam miekkosci, czy czulosci, poprzedni ktory mialem skokowo albo kropka albo kleks, tu troche lepiej moze nawyki zostaly

mmluty
03-06-2015, 16:22
Jeżeli można się podpiąć, ażeby nie zakładać nowego wątku, mam pytanie do użytkowników tabletów Wakom:
czy rysik z tzw. gumką jest wykorzystywany przy pracy z programami do obróbki fotografii?
Pytam ponieważ przymierzam się do zakupu i zastanawiam się czy kupić droższy o 100 zł tablet z rysikiem z gumką oraz sterowaniem dotykowym. Opcja dotycząca sterowania dotykowego zupełnie mnie nie interesuje. Natomiast jak mi się wydaje, sprawne gumowanie niektórych zaznaczeń może być bardzo użyteczne. Jak to wygląda w praktyce?

Carlos_lo
03-06-2015, 18:19
tak, po odwroceniu pena ps przelacza w tryb gumki i mozna usuwac jak to gumka, co bywa uzyteczne;)

ajt
03-06-2015, 19:59
Na jakiejś stronie widziałem instrukcję jak zrobić końcówkę rysika z wykałaczki. Podobno działa bez problemu.

Wacom Bamboo, który kupiłem chyba 7 lat temu, nie miał zapasowych końcówek i gdy ta jedyna "skończyła się" po kilku miesiącach, wystrugałem nową właśnie z wykałaczki (nie wiedząc wtedy, że inni wpadli na ten sam pomysł). Jest nie zmieniana do dziś i pomimo intensywnego używania, starła się minimalne. Twardość i wytrzymałość drewna wykałaczki jest w sam raz. Praktycznie się nie zużywa, a powierzchni tabletu nie niszczy bardziej, niż oryginalny rysik. Metalowej końcówki cyrkla lepiej nie używać, bo pewnie dość szybko by powstały ciekawe wzorki na tablecie :)

misio-jedi
03-06-2015, 21:25
No pięknie. Czyli celowo robią łatwościeralne rysiki żeby zarobić :/

mmluty
03-06-2015, 22:06
tak, po odwroceniu pena ps przelacza w tryb gumki i mozna usuwac jak to gumka, co bywa uzyteczne;)

Dzięki Carlos_lo, to właśnie chciałem wiedzieć.

Carlos_lo
03-06-2015, 23:39
zartowalem z cyrklem, widzialem tablety po uzytkowaniu zwyklym rysikiem, lacznie z moim;) brzydko to wyglada

ThomasVoland
05-06-2015, 07:46
No pięknie. Czyli celowo robią łatwościeralne rysiki żeby zarobić :/

Nie pisz głupot - wyciera się zazwyczaj tylko pierwsza końcówka, ze względu na to że tablet jeszcze nie jest wypolerowany przez jego używanie. Poza tym zawsze były zapasowe końcówki, Bamboo pierwszej generacji też je miał - sam z niego korzystałem i do dzisiaj leży w szafce jako backup. Tyle że w przeciwieństwie do Intuosa 4, który był wtedy, Bamboo wszystkie końcówki miało takie same.

ajt
05-06-2015, 08:59
Kupiłem Bamboo siedem lat temu w Vobisie. Oryginalnie zapakowany, zapasowych końcówek nie było. W instrukcji, w spisie zawartości, na stronie sprzedawcy też ani słowa o tym, bo przecież bym reklamował...
Może później były takie zestawy, albo sprzedawcy czasem dokładali. Jak się końcówka wytarła, chciałem dokupić, ale ceny były "dziwne" - pamiętam, że za komplet końcówek z wyciągaczem musiałbym dać z przesyłką coś koło 1/3 ceny nowego tabletu. Zrobiłem więc z wykałaczki i widząc, że się dobrze spisuje, używam do dziś :)

Carlos_lo
10-06-2015, 11:50
tak mnie naszlo wczoraj, ze pracujac na 3 ekranach cos mam strasznie malo miejsca na tablecie, sprobuje przydzielic do jednego tylko ekranu dzisiaj, a jak wasze wrazenia?

Carlos_lo
21-06-2015, 22:57
wrocilem do ustawien na wszystkie ekrany, lepiej