PDA

Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw zmiennoogniskowy do Zenita 12XP

marlotnik
15-05-2015, 22:05
Witam

Posiadam aparat analogowy Zenit 12 XP, dobrze mi się nim robi zdjęcia. Posiadam obiektyw 50 mm, chciałbym dokupić teleobiektyw do niego taki który służył by mi do robienia zdjęć z dalszych odległości również samolotów przelotowych (taki obraz byłby w 100% zadowalający). Gwint jest M42 i nie wiem jaki teleobiektyw do niego wybrać z jaką ogniskową min. i max. (najlepiej zmiennoogniskowy) ? Co możecie polecić. Wiem że zestaw będzie ciężki, ale puki nie mam aparatu cyfrowego, to chcę do niego coś dokupić w rozsądnych pieniądzach, bo lubię Zenita i dobrze mi się na nim uczy. Jesli cos napisałem zle lub niejasno to poprawie, na wszystkie pytania odpowiem.

Pozdrawiam.

MilekS
16-05-2015, 00:18
Długoogniskowych można znaleźć sporo, produkowanych w ZSRR czy NRD. Dobrą markę mają Sonary.
Po co Ci zoom do tak historycznego sprzętu? Co prawda istniał mityczny Rubin 37-80 mm ale to babol i nijak nie nadaje się do samolotów.

foveon
16-05-2015, 09:05
Odradzam robienie zdjęć samolotów teleobiektywem i zenitem.
Zenity strasznie kłapią lustrem co przenosi się na wstrząśnięcie aparatem w trakcie wyzwalania migawką.
Efekt poruszone prawie każde zdjęcie na dłuższych ogniskowych.
Były wynalazki typu fotosnajper:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/8127/sam0331g.jpg)
Były strasznie ciężkie i niwelowały drgania aparatu. Jakościowo mierne.
Tanim rozwiązaniem jest obiektyw lustrzany typu 3M-6A 500mm f6.3
Trochę ciemny ale do samolotów idealny. Ale nie do zenita (kłapanie lustrem - poruszone zdjęcia nawet na statywie).
Postaraj się zdobyć np Praktice lub coś podobnego.
A najlepiej jakiegoś nikonika i wtedy jest większy wybór i lepszy komfort pracy.

marlotnik
16-05-2015, 22:08
Tak się zastanawiam czy gra jest warta świeczki, bo może zrezygnować z tele, bo bedzie ciężki i pewnie słaby w dalszych odległościach a kupić tylko stałkę do makro z przesłoną do robienia zdjęć owadów (np. siedzące na kwiatkach) bo też takie zdjęcia lubię roić.

A jak będę mieć D90 to wtedy składać kasę na Tamrona. Bo w przyszłości tak chcę zrobić, kupić D90 mieć stałkę do makro, 50 mm do krajobrazu i Tamrona 150-600 tylko to wszystko są koszta. Bardzo lubię robić zdjęcia te dawne na klisze i te cyfrowe tylko dochodzę do wniosku że analogowo to nadają się tak do 300mm, potem już jest ciężko z autofokusem a każde drganie będzie niszczyło kliszę. Więc lepiej dokupić do Makro i ćwiczyć zdjęcia z bliższych odległości a pełną stajnię skompletować pod D90 :) Czy dobrze myślę drodzy bracia :) ? Jeśli chodzi o samoloty to lubię patrzeć jak latają, ale bez dobrego sprzętu się nie obejdzie :)

goranick
16-05-2015, 22:35
Nie brnij w m42 - będziesz się męczyć z długimi szkłami (i jednak wydasz trochę pieniędzy), a na koniec i tak nie będziesz zadowolony...
Jak już to może w analogi Nikona. Obiektywy systemowe pasują też do syfry, będzie 2 w 1. Tą 50-tkę zostaw. Będzie do makro, albo bliskich portretów. Zenita sprzedaj, albo zostaw jako przycisk do papieru ☺
Chyba, że jednak lubisz gonić króliczka...

Edyta podpowiada jeszcze, że za czasów Zenita to zoomy jednak były marnej jakości, traktuj je raczej jako ciekawostkę.

foveon
17-05-2015, 08:32
Do makro wystarczą pierścienie pośrednie m42. Sa tanie i świetnie działają z zenitowskim obiektywem.

d90
17-05-2015, 09:48
Wymień zenita na np f301. Tez cegła. I tani. I fajny i dobry.
Duzo fajniejszy niz zenit. Mam oba.
Szkła dokupisz - zostaną. Nawet te bez af.
Mocowanie to samo co w cyfraku.
Ps.
Pierścienie na 30 zł. Do 50 na makro.

marlotnik
17-05-2015, 10:21
Zenit jest mojego taty więc aparatu nie sprzedam. Jeśli chodzi o analog to jaki aparat kupić za jakiś czas aby był w stajni profesjonalnej i żebym szkieł nie musiał wymieniać i miał je do analoga i do D90, da się tak zrobić by pasowało do analoga i cyfry?. Jeśli mam dalej się bawić w fotografię analogową to co możecie polecić godnego uwagi z profesjonalnej pułki pod szkła które mam obecnie ? Bo jeśli tak się nie da to wolę zostawić to co mam puki co i robić tym zdjęcia a w przyszłości kupię D90 i będę nim robił zdjęcia :)

d90
17-05-2015, 11:20
Przeciez napisałem juz...
:)
A jesli chcesz używać tez m42 na cyfrze, to wszystko - byle nie nikon.
Dlaczego ? Poczytaj o nieskończoności...

marlotnik
17-05-2015, 11:53
Mam jeszcze inne pytanie czy szkła do D90 będą pasować do D7100 ?

A co do głównego tematu to czy po zakupie D90 i całęj stajni obiektywów od makro do tele.. jest możliwość kupna analogu pod te szkła ? Bo jeśli byłby aparat innej firmy pod szkła od Nikona to byłoby dobrze. Jeśli miałbym natomiast kupować osobne obiektywy do analoga i do cyfry to wolę składać na D90 i do tego pod obiektywy a z analogiem wystarczy to co mam.

madebyzosiek
17-05-2015, 14:04
Mam jeszcze inne pytanie czy szkła do D90 będą pasować do D7100 ?

Nie na szkieł do D90 czy do D7100... Są szkła z bagnetem do nikona...

marlotnik
17-05-2015, 14:51
Chodzi mi o to czy obiektywy na D90 będą pasować na D7100.... Ale raczej tak
I czy po kupnie obiektywów do D90 będą pasować do NIkona F70 lub F100, bo czytałem na tym forum że F70 i F100 są na kliszę ale są nowsze i powinny pasować :) Jeśli nie będą pasować to może kiedyś kupie dawne body półprofesjonane i do tego dawne obiektywy ale wolałbym kupić jedne obiektywy i jedno body cyfrowe i drugie analogowe z możliwościa podpięcia tych samych obiektywów.

mmluty
17-05-2015, 19:46
Chodzi mi o to czy obiektywy na D90 będą pasować na D7100.... Ale raczej tak
I czy po kupnie obiektywów do D90 będą pasować do NIkona F70 lub F100, bo czytałem na tym forum że F70 i F100 są na kliszę ale są nowsze i powinny pasować :) Jeśli nie będą pasować to może kiedyś kupie dawne body półprofesjonane i do tego dawne obiektywy ale wolałbym kupić jedne obiektywy i jedno body cyfrowe i drugie analogowe z możliwościa podpięcia tych samych obiektywów.
Lustrzanki Nikona od "początku świata" tzn gdzieś od 1959 roku mają ten sam bagnet Nikon F, korekty w przeniesieniu przysłony były w roku 1977 obiektywy otrzymały dodatkowy symbol AI i w roku 1981 AI-s.
W lustrzankach cyfrowych w trybie manualnym można wykorzystywać wszystkie obiektywy AI-s.

marlotnik
18-05-2015, 20:50
Po dłuższym przemyśleniu narazie zostawiam Zenita i składam kase na cyfrówkę, szkła i inne drobiazgi. A jak będę miał całość to może dokupię analoga :) Dzięki za wypowiedzi bo dużo mi dały do myślenia. Człowiek cały czas się uczy, a ja nie jestem jeszcze tak obeznany w fotografii jak Wy więc nie orientuje się w temacie tak jak Wy. :)