Zobacz pełną wersję : Sigma 70-300 DG
Szukałem na forum, bo dużo o tym obiektywie już zostało napisane, ale nie znalazłem nic, co by pasowało do tej usterki :/
Mam problem, polegający na tym, że przestał działać AF. Obiektyw jest w wersji z wbudowanym silnikiem.
Jedyne, co mogło być zrobione niewłaściwie, to podczas zakładania tulipana mogła zostać przekręcona głębia ostrości przy ustawieniu obiektywu na AF.
Objawy są takie, że nawet nie próbuje ostrzyć, totalna cisza...
Co się mogło uszkodzić?
Czy poleciłby mi ktoś serwis na śląsku, gdzie mogli by mi to obejrzeć i nie wziąć więcej niż jest on warty? ;)
PS. Witam wszystkich, bo jest to mój pierwszy post na tym forum (szkoda, że w takich fatalnych okolicznościach...)
Na początek wypadałoby sprawdzić połączenia elektryczne, a następnie driver silnika. Ten układ był szeroko wykorzystywany praktycznie przez wszystkich producentów. W identycznej Sigmie znajomego spotkałem się z awarią właśnie tego układu.
Jak się przysłuchałem, to słychać ciche cykanie zamiast normalnej pracy silnika. Czasem też trochę zadziała, ale tylko z pozycji wysuniętej, w drugą stronę już nie.
A gdzie w okolicach Katowic mogę się z tym udać, żeby ktoś to obejrzał?
Studio5s
16-05-2015, 12:50
Możesz podesłac do mojego serwisu w warszawie albo do uzytkownika TOP67 tylko on teraz wyjechal
Dzięki za pomoc, jutro na pewno zgłoszę się do tego serwisu :)
Obiektyw, jak można było przypuszczać zepsułem sobie samemu.
Po obejrzeniu na serwisie zdiagnozowana została uszkodzona płyta główna :/
Po prostu przekręciłem ostrością, gdy był ustawiony na AF...
W związku z tym mam jeszcze jedną prośbę (zwłaszcza do osób zajmujących się serwisem)...
Gdyby ktoś miał dostęp do takiej płyty w rozsądnej cenie, to bardzo chętnie odkupię. :)
A co konkretnie uległo uszkodzeniu na płytce? Laminat jest chyba w całości, a poszczególne elementy można dostać bez większych problemów.
Studio5s
25-05-2015, 15:15
A który serwis powiedział że to płyta główna?
Przepraszam, że nie odpisywałem, ale byłem na zawodach za granicą.
Obiektyw oglądał znajomy z serwisu na Śląsku. Powiedział, że w tych obiektywach brakuje jakiegoś zabezpieczenia i w momencie, gdy przekręciłem ostrością na ustawionym AF (przy zakładaniu tulipana), wygenerowało się napięcie, które spaliło jakiś układ ze sterowania silnikiem. Stąd przy łapaniu ostrości na AF obiektyw kręci się tylko w jedną stronę.
Ostatecznie podobno najtaniej wymienić całą płytę główną, co i tak przy zakupie od producenta przekracza wartość obiektywu... chyba, że znajdę jakiś zamiennik, lub uszkodzony obiektyw z działającą płytą. :)
Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale przekazałem jego opis :)
Nie wierzę aby przekręcenie pierścienia uszkodziło układ. Przecież nie kręciłeś nim z prędkością 1500 obr/min. A układy te nie mają wytrzymałości na przebicie na poziomie napięcia roboczego, tylko sporo wyższe.
Poza tym - te układy nigdy w żadnej znanej mi aplikacji nie miały zabezpieczenia od strony wtórnej, tj. silnikowej. I owszem, ulegają uszkodzeniu, ale w przypadku zwarcia silnika. Wówczas pali je prąd, a nie napięcie.
Sam układ kupowałem kiedyś i płaciłem za niego coś ponad 20 zł od sztuki, więc nie wiem czy zakup uszkodzonego szkła czy nawet samej płytki wyjdzie taniej. A o zamiennikach można zapomnieć, ponieważ układ ten był produkowany do konkretnej aplikacji.
Studio5s
03-06-2015, 15:02
Zgadam się z Obelix-em odnośnie kręcenia pierścieniem gdzie silnik ma spalić elektronikę.
Chyba że ktoś nieumiejętnie podpinał zamiennik silnika i spalił elektronikę ;)
Ze swojej strony mogę powiedzieć tyle żeby nie szukać obiektywu jako dawcę ponieważ przełożenie elektroniki mija się z celem.
Elektronika z innego obiektywu jest przypisana do danej sztuki tzn. zaprogramowana pod dany układ optyczny to tak jak z komputerem samochodowym, można przekładać pomiędzy tymi samymi modelami a silniki w samochodach będą działały lepiej lub gorzej.