Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 + Sigma 18-35 1.8, nierówne naświetlanie klatek
Mam problem z równym naświetleniem kolejnych klatek, wstępnie ustaliłem, że wina leży po stronie obiektywu podpinając stary obiektyw nikona, tam klatki były zawsze takie same. Problem występuje głównie na wyższych przysłonach, na 1.8-2.4 raczej rzadko, oraz zarówno przy robieniu zdjęć seryjnych jak i timelapse co 4sec. Taki problem z tym obiektywem jest normalny, czy słać na gwarancję?
To normalne zachowanie Nikona.
Użyj obiektywu z pierścieniem przesłony i ustaw ją na pierścieniu, nie w pokretlami aparatu, to będzie równo naświetlał.
Trochę to dziwne, Nikon na którym testowałem i nie było problemów nie ma takiego pierścienia i wszystko ustawiane było na sztywno przez aparat, tak samo jak w sigmie. Czyżby Sigma za 3k była słabsza od starego 18-135 Nikona? :D
Dzięki za odpowiedź, przynajmniej jestem spokojny, że nic poważnego się ze szkiełkiem nie dzieje :)
Gdy ustawisz przesłonę przez aparat, to zawsze będą różnice. W ten sposób nigdy na kolejnych zdjęciach przesłona nie będzie jednakowo ustawiona.
khaalart
08-06-2015, 11:51
a ja zauważyłem u siebie nieznacznie głośniejszą pracę (słyszalne przy przystawieniu do ucha) pierścienia ogniskowej w zakresie tak mniej więcej 28-35 i lekki jakby pisk. W działaniu różnic nie zauważyłem. Należy się czegoś obawiać?