Zobacz pełną wersję : Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
stachmuszel
11-05-2007, 13:39
Witam Panie i Panów!
Powoli dojrzewam do decyzji o kupnie Tamron-a SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF). Wiem, że to zacne szkło, mam jednak pewne obawy. Naczytałem się przeróżnych rzeczy o BF/FF, małej powtarzalności jakościowej tego obiektywu, itp. Szczególnie dużo złego piszą na "zaprzyjaźnionym" forum marki na C. W moim miasteczku, gdzie mieszkam nie mam możliwości aby pójść do sklepu i sprawdzić z moim korpusem D70S kilka obiektywów. W ciemno nie chcę kupować, bo wizja biegania po servisach jest przerażająca. Chciałbym serdecznie prosić użytkowników tegoż obiektywu o kilka zdań komentarza na ten temat. Czy mieli jakieś problemy po zakupie, jak rozwiązali ten problem.
Pozdrawiam i dziekuję!
Użyj opcji 'szukaj'. Było milion razy.
woodyallen
11-05-2007, 14:26
witam serdecznie ..swojego tamrona kupiłem wybierając z trzech sztuk -szczerze miałem problem który jest lepszy ..;)..dlatego wziąłem pierwszego..zakupu nie żałuje bo obiektyw jest rewelacyjny...nie ma żadnych BF I FF..odnoszę wrażenie, ze prawie sie nie myli.:)..polecam z czystym sumieniem ;)
To ze Canonierzy maja problemy wynika z polityki Canona majacej sklonic uzytkownika do kupienia szkiel tejze firmy zamiast zamiennikow.
Mam,uzywam,bledow nie stwierdzilem.
marcinekmm
11-05-2007, 20:32
negatyw / Cichy
Czy z tego źródła obiektywy sa pewne na 100%? Ja też nie miałbym ochoty biegać i wymieniać, zwłaszcza po kupnie w jakimś sklepie internetowym w drugim końcu Polski... chyba że jest jakieś pewne miejsce w Warszawie gdzie można sprawdzić i wybrać "ostrą" sztukę ;)
Jak masz mozliwosc przykrecenia do aparatu to kazde miejsce jest pewne ktore daje 2-letnia realizowana w Polsce gwarancje.
Czy z tego źródła obiektywy sa pewne na 100%? Ja też nie miałbym ochoty biegać i wymieniać, zwłaszcza po kupnie w jakimś sklepie internetowym w drugim końcu Polski... chyba że jest jakieś pewne miejsce w Warszawie gdzie można sprawdzić i wybrać "ostrą" sztukę ;)
do Warszawy masz blisko. Mozesz przyjechać, przetestować w sklepie i umowić się że jak coś zauważysz to w 10 dni możesz zwrocić.
Ja tak się umówiłem kupując D80. Nie było żadnego problemu. Niby to nie jest "kupno na dległość" ale jak sklep jest rozsądny to da się dogadać.
cyrusvirus
12-05-2007, 16:43
Kup N 18-70 i po problemie :D Masz 50tkę stałkę więc portrety masz załatwione ;)
marcinekmm
12-05-2007, 22:13
Macie jakieś sprawdzone sklepy z obiektywami Tamrona w Warszawie?
stachmuszel
13-05-2007, 09:44
cyrusvirus napisał:
"Kup N 18-70 i po problemie Masz 50tkę stałkę więc portrety masz załatwione "
Nikkora 18-70 nie chcę ze względu na "plastic fantastic". Optycznie bez zarzutu, ale u dwóch moich znajomych po roku użytkowania mieszane uczucia. Luzy w pierścieniach, pojawia się FF i kurz w środku. W Tamronie kuszące jest światło 2.8 w całym zakresie, jakość wykonania też trochę lepsza niż w N 18-70. Nie słyszałem aby użytkownicy T 17-50 narzekali na jakość wykonania.
Pozdro.
ja kupilem na www.arcdeco.pl i jest ostry jak brzytwa!!! polecam ten sklep.
stachmuszel
14-05-2007, 07:35
Michtet napisał:
"negatyw/cichy"
Oto co CICHY napisał w aspekcie BF/FF sprzedawanych przez siebie Tamron-ów 17-50/2.8:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16783&page=3
Piąty post od góry. Cyctat:
"No ja nie testuję BF FF i nie gwarantuję, że będzie strzelał w punkt, bo one nie strzelają w punkt zwłaszcza na szerokim końcu. Sprawdzam ostrość i gwarantuję szkło nie-mydlane."
:-((( ????
Pozdro.
(...) Nikkora 18-70 nie chcę ze względu na "plastic fantastic" (...)
Jak dla mnie to najbardziej "plastic-fantastic" zawsze były i są TAMRONY ;) .
Co nie zmienia faktu, że T90/2.8 to optycznie jest czysty odjazd. Ale wykonanie... no coments, niestety
(swego czasu przypominało rury PCV :) ). Art
PS.: A N18-70 to kit nad kity po prostu... (w pozytywnym sensie).
Michtet napisał:
"negatyw/cichy"
Oto co CICHY napisał w aspekcie BF/FF sprzedawanych przez siebie Tamron-ów 17-50/2.8:
http://canon-board.info/showthread.php?t=16783&page=3
Piąty post od góry. Cyctat:
"No ja nie testuję BF FF i nie gwarantuję, że będzie strzelał w punkt, bo one nie strzelają w punkt zwłaszcza na szerokim końcu. Sprawdzam ostrość i gwarantuję szkło nie-mydlane."
:-((( ????
Pozdro.
A nie slyszales ze Tamron 17-50/2.8 na canonowski bagnet jest ciut inny?Wlasnie przez silniczek sa zgrzyty we wspolpracy ponoc.Najlepiej isc do sklepu i sprawdzic - w czym problem?
Jak masz mozliwosc przykrecenia do aparatu to kazde miejsce jest pewne ktore daje 2-letnia realizowana w Polsce gwarancje.
A moze ktoś poleci takie miejsce w Poznań, Wielkopolska ?