PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w kościele....wybór obiektywu 50 1.4 lub 24-70 2.8 ?!

robank
15-05-2015, 13:19
W lipcu odbędą sie chrzciny mojego wnuka ktore będę fotografował
Nigdy nie robiłem zdjeć tego typu uroczystości i zastanawiam się nad wyborem szkiełka do mojego d610 a mam tylko 2
O ile będę mógł używać lampę to nie ma problemu ale jesli nie to czy mój N24-70 2.8 przyciemniony do 3.5 wystarczy czy lepiej używać N50 1.4 przyciemniony do 2.0 Niestety drugiego body nie mam a na zmianę szkła raczej czasu nie bedzie

Mam jeszcze jedno pytanie co lepiej zadaje egzamin: odbłyśnik typu LumiQuest pro Max czy softbox na lampę reporterską?

Bardzo prosze o rade znawców tematu

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

siwyozzman
15-05-2015, 13:35
Nie jestem znawcą :) ale szanowny Pan panikuje... Zupełnie nie rozumiem dlaczego zoom ma być "przyciemniony" do f3,5 a stałka do f2.0 ? Krótko i na temat - ten zoom będzie doskonały w połączeniu z aparatem FX. Nie potrzeba nic "przyciemniać" :) ewentualnie warto szerzej kadrować - siłą rzeczy głębia ostrości nie będzie zbyt duża ale tego nie warto "przeskakiwać" lampą błyskową i domykaniem przysłony...Co do lampy błyskowej to żadnych wynalazków - wbudowana biała kartka lub dyfuzor będący na wyposażeniu. Warto używać filtrów kolorowych szczególnie ten do ciepłego światła /pomarańczowy/ aby zrównoważyć oświetlenie żarowe... Ja bym lampę błyskową zostawił do błysku wypełniającego w zbyt mocnym oświetleniu dziennym, przy obecnych body używanie ich gdy jest ciemno zazwyczaj nie przynosi spodziewanych rezultatów - raczej więcej psuje niż pomaga... Po prostu matryce pozwalają na wiele - praca na 400 iso przysłona f5,6 lub więcej i błyskanie /a są tacy "specjaliści"/ współczesną lustrzanką to bezsens....

Art Erie
15-05-2015, 13:53
N24-70 będzie idealny. 50-tka może okazać się zbyt wąska; jak to zwykle na takich imprezach pewnie będziesz musiał walczyć o kadr. Sprzęt masz, więc no stres.

robank
15-05-2015, 14:13
Dzieki za odpowiedzi
@siwyozzman Oczywiście chodziło mi o "przymknięcie" :-) przysłony jak to się poprawnie w języku fotograficznym mówi, a czemu akurat tak? bo wszedzię gdzie czytam ( moje mądre książki, internet) jest napisane, że obiektyw przymknięty o 2 stopnie od maximum daje najlepsze właściwości optyczne i tego staram się trzymać...no ale cóż, ja jestem komplety amator a juz wogóle jesli chodzi o fotografowanie imprez kościelnych
Pozdrawiam

siwyozzman
15-05-2015, 14:20
Akurat Nikkora 24-70 f2.8 szczególnie w zakresie 24-50 nie ma potrzeby "przymykać" dla właściwości optycznych bo są bardzo dobre już na 2.8. Trudno się wypowiadać nie wiedząc jakie warunki będą w kościele. Grunt to nie bać się "cisnąć" iso i raczej szeroko kadrować - to podstawa reporterki. Reportaż to nie zbiór portretów jak wielu sądzi...

Andrzej1974
15-05-2015, 14:23
"praca na 400 iso przysłona f5,6 lub więcej i błyskanie /a są tacy "specjaliści"/ współczesną lustrzanką to bezsens..."

Byłbym wdzięczny gdyby kolega ciut jaśniej to wyłożył. Może być na priv.

Autorze dasz radę tym, co masz. Lampa MZ zbędna.

robank
15-05-2015, 14:44
Dzięki za rady
Chyba przyjdzie mi się wybrać do kościoła przed chrztem i trochę popstrykać a to mogę zrobić dopiero na dzień przed ceremonią a ponieważ to pierwszy wnuk to musi być idealnie ;)

madebyzosiek
15-05-2015, 15:09
Lampę zawsze warto mieć na wszelki wypadek, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Pamiętaj też, że ksiądz może zarządać od Ciebie legitki z kursu liturgicznego i możesz nie mieć jak robić zdjęć w ogóle...

robank
15-05-2015, 15:25
@madebyzosiek tak wiem o tym......ten post napisałem gdyby jednak pozwolił ale o tym dowiem się dopiero na kilka tygodni przed więc bedzie czas żeby kogoś wynająć
Wielkie dzięki za info

madebyzosiek
15-05-2015, 16:58
Nie zawsze się czepiają, możesz próbować. D610 z 24-70 da świetne zdjęcia, 50 też wolałbym mieć na wszelki wypadek, zmiana obiektywu to 15 sekund a efekt inny. I wydaje mi się, że 24-70 będzie dobry od 2.8, nie przymykałbym go. Rób rawy to też mocno pomoże. Powodzenia

stock
15-05-2015, 18:07
24-70 styka. Lampa ? Są jeszcze jakieś kościoły tak ciemne ze trzeba brać lampę - szczególnie w maju i w południe ?

GonzoG
15-05-2015, 21:56
@siwyozzman Oczywiście chodziło mi o "przymknięcie" :-) przysłony jak to się poprawnie w języku fotograficznym mówi, a czemu akurat tak? bo wszedzię gdzie czytam ( moje mądre książki, internet) jest napisane, że obiektyw przymknięty o 2 stopnie od maximum daje najlepsze właściwości optyczne

To prawda o tym przymknięciu, ale:
1. 2 stopnie/kroki, to nie z 2.8 do 3.5, bo to zaledwie 2/3 kroku. 2 stopnie to 2 EV czyli z 2.8->5.6, a z 1.8->3.2.
2. Najlepsze właściwości optyczne nie oznaczają, że poza tymi przesłonami obiektyw jest zły. W przypadku niektórych obiektywów różnicę między maksimum ich rozdzielczości, a w pełni otwartą przesłoną nie da się zobaczyć na oko.

Do do wyboru - do kościoła śmiało brać 24-70. W zupełności wystarczy, nawet jak nie będzie można używać lampy, to w D610 śmiało można z ISO lecieć do 6400, a jak zajdzie potrzeba, to nawet więcej.
50/1.4 też bym brał, bo może się przydać do zdjęć przed kościołem.

robank
15-05-2015, 22:43
Dzięki GonzoG znowu człowiek jest odrobinę mądrzejszy :-) a co do sprzętu to pewnie wezmę to co mam tylko nie chciałem zmieniać w czasie ceremoni tylko używać jednego