Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w kościele....wybór obiektywu 50 1.4 lub 24-70 2.8 ?!
W lipcu odbędą sie chrzciny mojego wnuka ktore będę fotografował
Nigdy nie robiłem zdjeć tego typu uroczystości i zastanawiam się nad wyborem szkiełka do mojego d610 a mam tylko 2
O ile będę mógł używać lampę to nie ma problemu ale jesli nie to czy mój N24-70 2.8 przyciemniony do 3.5 wystarczy czy lepiej używać N50 1.4 przyciemniony do 2.0 Niestety drugiego body nie mam a na zmianę szkła raczej czasu nie bedzie
Mam jeszcze jedno pytanie co lepiej zadaje egzamin: odbłyśnik typu LumiQuest pro Max czy softbox na lampę reporterską?
Bardzo prosze o rade znawców tematu
Pozdrawiam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
siwyozzman
15-05-2015, 13:35
Nie jestem znawcą :) ale szanowny Pan panikuje... Zupełnie nie rozumiem dlaczego zoom ma być "przyciemniony" do f3,5 a stałka do f2.0 ? Krótko i na temat - ten zoom będzie doskonały w połączeniu z aparatem FX. Nie potrzeba nic "przyciemniać" :) ewentualnie warto szerzej kadrować - siłą rzeczy głębia ostrości nie będzie zbyt duża ale tego nie warto "przeskakiwać" lampą błyskową i domykaniem przysłony...Co do lampy błyskowej to żadnych wynalazków - wbudowana biała kartka lub dyfuzor będący na wyposażeniu. Warto używać filtrów kolorowych szczególnie ten do ciepłego światła /pomarańczowy/ aby zrównoważyć oświetlenie żarowe... Ja bym lampę błyskową zostawił do błysku wypełniającego w zbyt mocnym oświetleniu dziennym, przy obecnych body używanie ich gdy jest ciemno zazwyczaj nie przynosi spodziewanych rezultatów - raczej więcej psuje niż pomaga... Po prostu matryce pozwalają na wiele - praca na 400 iso przysłona f5,6 lub więcej i błyskanie /a są tacy "specjaliści"/ współczesną lustrzanką to bezsens....
Art Erie
15-05-2015, 13:53
N24-70 będzie idealny. 50-tka może okazać się zbyt wąska; jak to zwykle na takich imprezach pewnie będziesz musiał walczyć o kadr. Sprzęt masz, więc no stres.
Dzieki za odpowiedzi
@siwyozzman Oczywiście chodziło mi o "przymknięcie" :-) przysłony jak to się poprawnie w języku fotograficznym mówi, a czemu akurat tak? bo wszedzię gdzie czytam ( moje mądre książki, internet) jest napisane, że obiektyw przymknięty o 2 stopnie od maximum daje najlepsze właściwości optyczne i tego staram się trzymać...no ale cóż, ja jestem komplety amator a juz wogóle jesli chodzi o fotografowanie imprez kościelnych
Pozdrawiam
siwyozzman
15-05-2015, 14:20
Akurat Nikkora 24-70 f2.8 szczególnie w zakresie 24-50 nie ma potrzeby "przymykać" dla właściwości optycznych bo są bardzo dobre już na 2.8. Trudno się wypowiadać nie wiedząc jakie warunki będą w kościele. Grunt to nie bać się "cisnąć" iso i raczej szeroko kadrować - to podstawa reporterki. Reportaż to nie zbiór portretów jak wielu sądzi...
Andrzej1974
15-05-2015, 14:23
"praca na 400 iso przysłona f5,6 lub więcej i błyskanie /a są tacy "specjaliści"/ współczesną lustrzanką to bezsens..."
Byłbym wdzięczny gdyby kolega ciut jaśniej to wyłożył. Może być na priv.
Autorze dasz radę tym, co masz. Lampa MZ zbędna.
Dzięki za rady
Chyba przyjdzie mi się wybrać do kościoła przed chrztem i trochę popstrykać a to mogę zrobić dopiero na dzień przed ceremonią a ponieważ to pierwszy wnuk to musi być idealnie ;)
madebyzosiek
15-05-2015, 15:09
Lampę zawsze warto mieć na wszelki wypadek, nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Pamiętaj też, że ksiądz może zarządać od Ciebie legitki z kursu liturgicznego i możesz nie mieć jak robić zdjęć w ogóle...
@madebyzosiek tak wiem o tym......ten post napisałem gdyby jednak pozwolił ale o tym dowiem się dopiero na kilka tygodni przed więc bedzie czas żeby kogoś wynająć
Wielkie dzięki za info
madebyzosiek
15-05-2015, 16:58
Nie zawsze się czepiają, możesz próbować. D610 z 24-70 da świetne zdjęcia, 50 też wolałbym mieć na wszelki wypadek, zmiana obiektywu to 15 sekund a efekt inny. I wydaje mi się, że 24-70 będzie dobry od 2.8, nie przymykałbym go. Rób rawy to też mocno pomoże. Powodzenia
24-70 styka. Lampa ? Są jeszcze jakieś kościoły tak ciemne ze trzeba brać lampę - szczególnie w maju i w południe ?
@siwyozzman Oczywiście chodziło mi o "przymknięcie" :-) przysłony jak to się poprawnie w języku fotograficznym mówi, a czemu akurat tak? bo wszedzię gdzie czytam ( moje mądre książki, internet) jest napisane, że obiektyw przymknięty o 2 stopnie od maximum daje najlepsze właściwości optyczne
To prawda o tym przymknięciu, ale:
1. 2 stopnie/kroki, to nie z 2.8 do 3.5, bo to zaledwie 2/3 kroku. 2 stopnie to 2 EV czyli z 2.8->5.6, a z 1.8->3.2.
2. Najlepsze właściwości optyczne nie oznaczają, że poza tymi przesłonami obiektyw jest zły. W przypadku niektórych obiektywów różnicę między maksimum ich rozdzielczości, a w pełni otwartą przesłoną nie da się zobaczyć na oko.
Do do wyboru - do kościoła śmiało brać 24-70. W zupełności wystarczy, nawet jak nie będzie można używać lampy, to w D610 śmiało można z ISO lecieć do 6400, a jak zajdzie potrzeba, to nawet więcej.
50/1.4 też bym brał, bo może się przydać do zdjęć przed kościołem.
Dzięki GonzoG znowu człowiek jest odrobinę mądrzejszy :-) a co do sprzętu to pewnie wezmę to co mam tylko nie chciałem zmieniać w czasie ceremoni tylko używać jednego