PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw Manfrotto z kulawą nogą

krispike
15-05-2015, 11:48
Witam
Posiadam statyw Manfrotto 055XPROB. Od jakiegoś czasu mam problem z jedną nogą w tym statywie. Mimo iż śruba jest dokręcona i zacisk w pozycji zamkniętej, to noga „wchodzi” do środka i statyw delikatnie się przechyla. Nie blokuje się tak jak pozostałe.
Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić. Póki co korzystam, ale kiedy aparat jest na statywie, nie odstępuję na krok, bo nie mam pewności czy znów nie zjedzie w dół ta „miękka noga”….

KaarooL
16-05-2015, 06:32
Ciekawy motyw... Jak długo go masz? Czyżby coś się wytarło od częstego używania? Spróbuj dać jakąś podkładkę pod śrubę i wtedy dociągać a jeśli to nic nie da, pomyśl nad serwisem. Nie ryzykuj sprzętem foto...

krispike
16-05-2015, 18:48
Okazało się że gwint w nakrętce jest zerwany. A dodatkowo zacisk był niewyregulowany.

hikuri
14-08-2015, 00:03
Niestety mam to samo w nowo zakupionym MK055XPRO3, jedna noga się chowa, zacisk zaciśnięty, śruba dokręcona.

credka
23-08-2015, 11:42
Witam
Posiadam statyw Manfrotto 055XPROB. Od jakiegoś czasu mam problem z jedną nogą w tym statywie. Mimo iż śruba jest dokręcona i zacisk w pozycji zamkniętej, to noga „wchodzi” do środka i statyw delikatnie się przechyla. Nie blokuje się tak jak pozostałe.
Macie jakiś pomysł jak temu zaradzić. Póki co korzystam, ale kiedy aparat jest na statywie, nie odstępuję na krok, bo nie mam pewności czy znów nie zjedzie w dół ta „miękka noga”….

Mam ten sam model i ten sam problem, statyw przez czas gwarancji (od 2013) był używany zbyt delikatnie i w studio, aby tę wadę zauważyć, teraz jednak stała się wyraźna i niebezpieczna dla aparatu. Czyżby wadliwa seria? Jak wygląda koszt naprawy w serwisie, jeśli ktoś już ma to za sobą?

nied0bry
23-08-2015, 18:42
Napisz maila na foto7 [małpa] foto7.com.pl, albo na andrzej [małpa] foto7.com.pl. Są dystrybutorem i serwisem MNF na Polskę. Andrzej K. - człowiek-dusza, na bank postara się pomóc.

pozdr,
kris