Zobacz pełną wersję : blokowanie ekspozycji D70s
doczytuje sie w instrukcji i sie zastanwiam nad jedną opcja.szukam kadru,ostrze,naciskam blokade ekspozycji i kadruje w inne miejsce zachowujac parametry z poprzedniej ale...ostrosci juz nie zmienie.i moje pytanie czy wtedy zostaje mi tylko manualny focus czy jest opcja ze aparat mi sam zmieni ostrosc z poprzedniego kadtu na nowy przy zablo0kowanej ekspozycji
możesz zmieniac funkcję przycisku w menu- blokada AE (ekspozycja)+AF(fokus), samego AE lub sam AF.
Nie mam d70s, ale zdaje się, że możesz zablokować samą ekspozycję przyciskiem AE-L/AF-L (jest taki w D70s?) - w ustawieniach określasz, że chcesz blokadę TYLKO ekspozycji, a ostrość ustawiasz normalnie spustem.
sorry, ozzy już Ci wytłumaczył :-)
mskowronski
11-05-2007, 12:54
ja robię tak - ostrość ustawiam przyciskiem AE-L/AE-L, natomiast ekspozycje spustem migawki.
Dla mnie jest to bardzo wygodne rozwiązanie, bo mogę raz wyostrzyć a potem dowolnie zmieniać kadr, ekspozycję, potem ew. jeszcze raz ustawić ostrość i robię zdjęcie.
przy takim ustawieniu mogę szybko zrobić zdjęcie bez obawy, że autofokus wyostrzy po swojemu gdy nacisnę do połowy spust, tuz przed zrobieniem zdjęcia...
sorki ale za bardzo nie kumam tej opcji.kadruje na jasny punkt(okno) blokuje ekspozyje kadruje pozniej na lozko to fotka wychodzi tak samo jak bym nie kadrowal wczesniej na okno tylko odrazu na lozko.tak samo wychodza fotki.wytlumaczcie mi o co dokladnie z tym chodzi i kiedy sie uzywa
w menu (poszukaj w instrukcji dokladnie gdzie - nie mam teraz aparatu pod reka) jest zmiana funkcji przycisku do blokowanie ekspozycji - domyslnie jest ustawione na blokowanie fokusa i ekspozycji. Masz tam ustawienie w ktorym po nacisnieciu tego przycisku jest blokowana tylko i wylacznie ekspozycja. Teraz za kazdym razem jak chcesz zablokowac pomiar ekspozycji - naciskasz przycisk AE/AF LOCK, dalej ustawiasz kadr na to co chcesz pstryknac i spustem ustawiasz i blokujesz AF i PSTRYK masz foto :)
mskowronski
11-05-2007, 14:26
kadruje na jasny punkt(okno) blokuje ekspozyje kadruje pozniej na lozko to fotka wychodzi tak samo jak bym nie kadrowal wczesniej na okno tylko odrazu na lozko.tak samo wychodza fotki
wydaje się, że masz ustawiony matrycowy pomiar światła
(pomiar światła ustawia się trzymając przycisk z rysunkiem jakby kadru podzielongo na 5 częsci na górnej obudowie i obracając pokrętło na tylniej obudowie)
Przy tym ustawieniu aparat uśrednia ekspozycję z całego kadru, więc nie ma znaczenia czy okno będzie w środku czy z boku kadru.
W tym przypadku powienieneś przejść na pomiar segmentowy lub punktowy, i wtedy na pewno zauważysz różnicę
A co ma do tego metoda pomiaru ?
mskowronski
11-05-2007, 15:12
czeski, a może jeszcze raz, ale dokładniej opisz jak robiłeś zdjęcia, że wyszły Ci dokładnie tak samo niezależnie czy robiłeś zdjęcie fotela czy okna - bo chyba nie do końca jest to jasne...
BugsBunny
11-05-2007, 15:29
sorki ale za bardzo nie kumam tej opcji.kadruje na jasny punkt(okno) blokuje ekspozyje kadruje pozniej na lozko to fotka wychodzi tak samo jak bym nie kadrowal wczesniej na okno tylko odrazu na lozko.tak samo wychodza fotki.wytlumaczcie mi o co dokladnie z tym chodzi i kiedy sie uzywa
sprawdź może dokładnie jak masz ustawioną funkcję przycisku blokady ekspozycji - bo jest tam wiele opcji, instrukcja str 147
sorki ale za bardzo nie kumam tej opcji.....
Np. chcę mieć w kadrze białą pannę młodą i białego księdza. Najpierw łapię kasr np. na świadków, blokuję ekspozycję, łapię właściwy kadr i PSTRYK. Chyba, że świadkowie też są na biało :-D
Blokowanie ostrości robi się przecież spustem.
O taki przykład chodziło ?
Panowie po co tyle paplaniny przecierz to jest prosto i dokładnie wyjaśnione w instrukcji wystarczy przeczytac i pstępowac tak jak jest napisane to nie jest nic skomplikowanego ludziska mili :mrgreen: