PDA

Zobacz pełną wersję : DELL U2713H a zdjęcia ślubne

wane
13-05-2015, 10:36
Cześć.
Znajoma kupiła monitor DELL U2713H do obróbki zdjęć, jako że zależało jej, aby był duży. Są to zdjęcia ślubne oraz jakieś reportaże. Monitor miał być fabrycznie skalibrowany, ale według niej kolory są, jak to określiła, "dzikie". Innymi słowy nie oddaje on poprawnie koloru, głównie chodzi tu o koloryt skóry (zdjęcia ślubne - wiadomo), co uniemożliwia na nim pracę. Niestety na kalibracji się nie znamy, był u niej inny kolega fotograf i próbował coś ustawić w sofcie, ale chyba tylko pogorszył sprawę. :D Dzwoniła też do jakiejś firmy zajmującej się kalibrowaniem, a ci stwierdzili, że ten monitor nie nadaje się do kalibracji.
Teraz pytanie, czy kalibracja przy pomocy x-rite i1 display pro powinna załatwić sprawę, czy może ten monitor po prostu się do tego nie nadaje i był to przysłowiowy strzał w stopę?
Znacie może jakąś firmę która by skalibrowała monitor w okolicach Trójmiasta?

R
13-05-2015, 11:28
post powinien ograniczyc sie do fragmentu od "a ci stwierdzili" do kropki.

And.N
13-05-2015, 11:35
Jest pytanie czy po podłączeniu monitora do systemu Windows był wgrany profil kolorystyczny. Z płytką CD powinien być dostarczony profil. Należało go zainstalować (skopiować do w Win7: c:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color\ ) Później dla monitora trzeba wskazać (przycisk Dodaj/Ustaw jako domyślny) ten profil w systemie Windows jako domyślny. Jezeli monitor podłączony kablem DVI w nazwie profilu tez powinno być DVI

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.occur.pl)

Tak robiłem w swoim Dellu co prawda zupełnie innym.

digger-gp
13-05-2015, 11:40
Niesamowita maszyna sądząc po specyfikacjach. Na pewno nie był to strzał w stopę. Monitor da się kalibrować sprzętowo przy pomocy dedykowanego oprogramowania "Dell UltraSharp Calibration Solution" i niektórych tylko sensorów X-rite.... i1 Display Pro colorimetr albo i1 Pro / i1 Pro 2 spektrofotometry. Firma odmówiła kalibracji bo nie ma sprzętu do tego albo odpowiedniej wiedzy.
Zanim jednak będziecie bawić się w kalibracje, spróbował bym włączyć odpowiednie ustawienia w monitorze, w systemie operacyjnym i w aplikacjach do obróbki zdjęć. Kolory są dzikie bo to jest monitor szerokogamutowy i znajoma nie ogarnia tematu zarządzania kolorem.

And.N ja w tym okienku dodał bym profil AdobeRGB (1998 ) i ustawił go jako domyślny. a w monitorze włączył bym preset.. też Adobe RGB (czyli żeby monitor emulował Adobe RGB). W Photoshopie przestrzeń roboczą ustawić AdobeRGB. W ACR jeśli jest używany konwersje ustawić AdobeRGB 16bit.. podobnie w innych aplikacjach jak ViewNX albo CapturNX-D (w preferencjach)... i oczywiście to samo w aparacie jeśli zapisywane jest w JPEG

wane
13-05-2015, 14:32
Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź.
Podejrzewam, że rzeczywiście nie wgrała tego profilu i stąd taka reakcja. Także w pierwszej kolejności sprawdzimy tę opcję. Dzięki za rady, w razie czego jeszcze się odezwę.

digger-gp
13-05-2015, 14:47
Wątpię żeby był taki profil na płycie.. nie ta półka.. to w tanich monitorach zapodają takie "cóś". W moim Eizo Cs240 nie było takiego bezsensownego ustrojstwa. Profile się robią i osadzają w systemie podczas kalibracji sprzętowej. Zanim jednak będziecie profilować ten monitor, doradzam pójść za moimi radami.

thorcik
13-05-2015, 16:45
Wątpię żeby był taki profil na płycie..

Jeżeli nie na płycie to na stronie mogą mieć. Do U2410 jest :razz:

ShutterStill
13-05-2015, 16:51
Jeżeli nie na płycie to na stronie mogą mieć. Do U2410 jest :razz:
Podaj proszę link bo ja za nic znaleźć nie mogę a z chęcią bym sprawdził.
Dzięki

Tom01
14-05-2015, 07:36
Dzwoniła też do jakiejś firmy zajmującej się kalibrowaniem, a ci stwierdzili, że ten monitor nie nadaje się do kalibracji.

Tak się składa, że to do mnie był ten telefon. :)

Teraz pytanie, czy kalibracja przy pomocy x-rite i1 display pro powinna załatwić sprawę, czy może ten monitor po prostu się do tego nie nadaje i był to przysłowiowy strzał w stopę?

To nie jest monitor projektowany do pracy z kolorem. Cośtam można powalczyć, ale nigdy nie będzie wiarygodny i to mówiłem właścicielce monitora. Wymagania ma spore, przekraczające możliwości monitorów korporacyjnych i najlepiej byłoby go zamienić na bardziej odpowiedni. To świeży zakup, więc jest szansa.

Niesamowita maszyna sądząc po specyfikacjach. Na pewno nie był to strzał w stopę. Monitor da się kalibrować sprzętowo przy pomocy dedykowanego oprogramowania "Dell UltraSharp Calibration Solution" i niektórych tylko sensorów X-rite.... i1 Display Pro colorimetr albo i1 Pro / i1 Pro 2 spektrofotometry. Firma odmówiła kalibracji bo nie ma sprzętu do tego albo odpowiedniej wiedzy.

Ten monitor NIE JEST kalibrowany sprzętowo. Soft dostarczany przez DELLa grzebie w monitorze w takim samym zakresie jak z menu OSD. Daleko tej metodzie do kalibracji sprzętowej.

A co do wiedzy i braków zaplecza technicznego, bym tak się nie rozpędzał... Raczej po zdaniu "niesamowita maszyna sądząc po specyfikacjach" skłonny byłbym do wnioskowania czy na pewno wiemy o czym mówimy.

Tom01
14-05-2015, 07:41
ja w tym okienku dodał bym profil AdobeRGB (...) W Photoshopie przestrzeń roboczą ustawić AdobeRGB. W ACR jeśli jest używany konwersje ustawić AdobeRGB 16bit.. podobnie w innych aplikacjach jak ViewNX albo CapturNX-D (w preferencjach)... i oczywiście to samo w aparacie jeśli zapisywane jest w JPEG (...) Wątpię żeby był taki profil na płycie.. nie ta półka.. to w tanich monitorach zapodają takie "cóś". W moim Eizo Cs240 nie było takiego bezsensownego ustrojstwa. Profile się robią i osadzają w systemie podczas kalibracji sprzętowej. Zanim jednak będziecie profilować ten monitor, doradzam pójść za moimi radami.

Proponowałbym nie robić takich rzeczy, bo aż zęby bolą od tych głupot.

wane
14-05-2015, 13:45
To nie jest monitor projektowany do pracy z kolorem.
Czyli jednak kaplica? :-( Ostatecznie może udałoby się go oddać, ale na co innego go wymienić? Max do 3tyś, chociaż te 24", jeżeli w tej cenie nie ma nic większego godnego uwagi.

Tom01
14-05-2015, 13:51
Czyli jednak kaplica? :-( Ostatecznie może udałoby się go oddać, ale na co innego go wymienić? Max do 3tyś, chociaż te 24", jeżeli w tej cenie nie ma nic większego godnego uwagi.

Nie tyle kaplica, co obraz nigdy nie będzie odzwierciedlał dobrze tego, co leży w plikach na dysku. Do tego plamy, niestabilność gammy, będzie powodowała, że zdjęcie w innych rejonach ekranu będzie inne niż na środku. Na deser tego wszystkiego jeszcze kiepska regulacja. To jest monitor tzw "korporacyjny", na biurka w firmach. Możliwości graficzne nie wykraczają poza prezentacje w Power Poincie. Te będą piękne. Sugerowałem właścicielce zamianę na EIZO CS240 lub CX241. Dobrej 27-ki nie kupi za te pieniądze.

And.N
14-05-2015, 14:48
...Ten monitor NIE JEST kalibrowany sprzętowo. Soft dostarczany przez DELLa grzebie w monitorze w takim samym zakresie jak z menu OSD. Daleko tej metodzie do kalibracji sprzętowej.
...

Z opisu monitora dotyczacego kalibracji sprzętowej (translator google) :

..."Jedną z rzeczy, która odróżnia ten ekran z wielu monitorów, w tym głównego nurtu poprzedniej oferty Dell 27 ", jest wsparcie dla sprzętowej kalibracji. Użytkownik może zaprogramować monitorów 14-bit Look Up Table (LUT), jeśli mają odpowiednie oprogramowanie i sprzęt, aby osiągnąć wyższy poziom dokładności, coś, co profesjonalni użytkownicy wymagają i jeden z powodów, dla klasy ekrany pro NEC i Eizo od zawsze były popularne w takich rynkach. Część oprogramowania jest łatwe, Dell zapewniają swoją wolną "Kalibracja kolorów Rozwiązanie" oprogramowanie który jest dostępny do pobrania z Dell.com. Jest to kawałek oprogramowania, wykonane przez firmę Dell przez X-Rite i pozwala użytkownikowi na dostęp do LUT sprzętu do kalibracji ekranu w dwóch dostępnych trybów. Obecnie najnowsza wersja jest v1.5.3 dla systemu Windows (7, 8, 8.1). Istnieje również wersja MC OS....."

zródło (http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713h.htm)

Tom01
14-05-2015, 14:52
Z opisu monitora dotyczacego kalibracji sprzętowej

Następujące pytanie: Czy zmiana regulatora "gain" lub "contrast" ma charakter ingerencji "sprzętowej", czy nie? Jeśli zna Pan na nie odpowiedź, od razu będzie Pan wiedział gdzie jest manipulacja w opisie producenta.

And.N
14-05-2015, 15:15
Bardzo możliwe, że jest jak piszesz (proszę mi nie panować:-) w internecie chyba się utarło, że na per Ty się zwracamy). Moja wiedza w tym temacie dość niewielka jest, przyznaje.

digger-gp
15-05-2015, 00:15
Czyli jednak kaplica? :-( Ostatecznie może udałoby się go oddać, ale na co innego go wymienić? Max do 3tyś, chociaż te 24"

wane, a czy spróbowaliście poustawiać wszystko tak jak pisałem? Zastosować te głupoty od których pana Tomasza zęby bolą od zaciskania ze złości. To jest tylko kilkanaście kliknięć myszą.. zrobienie tego nie będzie kosztowało żadnych pieniędzy ;) Przecież nie wkręcam was w nic, nie mam żadnego interesu oprócz chęci dzielenia się własnymi spostrzeżeniami i własnym doświadczeniem.
I koniecznie po popełnieniu tych kilku prostych ustawień, wydrukujcie kilka zdjęć na oprofilowanej drukarce by ocenić zgodność z tym co widać na ekranie - bo w gruncie rzeczy o to tylko chodzi.
Jeśli jednak Ty i Twoja znajoma nadal nie będziecie zadowoleni.. przecież nadal możecie kupić ponad dwukrotnie droższy monitor Eizo w mastifie, i jeszcze ponadto poprosić pana Tomasza o usługę kalibracyjną.

Johanan
15-05-2015, 00:24
@digger-gp przeginasz, ja też nie przepadam za kol. Tom01, ale w tym temacie ma 100% rację.

Jedynie dwaj wytwórcy produkują monitory do fotografii i z pewnością nie ma pośród nich Della.

digger-gp
15-05-2015, 00:31
Johanan, po pierwsze uwielbiam pana Tomasz i tylko niechcący się z nim skonfliktowałem wygląda na to. Po drugie sam jestem szczęśliwym posiadaczem Eizo.. uważam podobnie jak Ty.. A ten Dell jest ********y biorąc pod uwagę jego cenę
Nie jednego fotografa o skąpym budżecie zadowoli.. Może chodzi mi o to żeby nie popadać w paranoję sprzętową... ;)

Kyle
15-05-2015, 00:41
wane, a czy spróbowaliście poustawiać wszystko tak jak pisałem?Jeśli ustawisz profil AdobeRGB w systemie, to jedyny sposób, by prawidłowo się foty wyświetlały, to gamut monitora równo pokrywający 100% aRGB (nie szerszy, nie węższy i w dodatku nie przesunięty). Masz jakieś pomiary dokładnie pokazujące jak ten gamut monitora ma się do gamutu AdobeRGB?

Kyle
15-05-2015, 00:43
ten Dell jest ********y biorąc pod uwagę jego cenęJestem ciekaw, jak wyświetla rzeźnika (rzeźnik LCD), czyli jaką ma realnie gammę. Skoro się zachwycasz tym monitorem, to rozumiem, że ma on sprzętową kompensację nierównomierności (niektóre DELL to mają)?

Johanan
15-05-2015, 00:45
To może jestem jakiś inny, bo nie mogłem dostrzec w omawianym Dellu nic przyzwoitego.

Panuje jakaś powszechna marketingowa mania, by nazywać różne biurwy mianem monitorów do fotografii, niemniej od propagandzi nie staną się równe Eizo, czy NECom.

digger-gp
15-05-2015, 00:47
Kyle, jego cena jest źródłem mojego zachwytu.. podobno słabo wypada w kategorii równomierności podświetlania. Tu masz do poczytania lub pooglądania: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713h.htm

Kyle
15-05-2015, 00:48
Nie ma się co unosić - wszystko można skontrolować, pomierzyć.

Kyle
15-05-2015, 00:53
Kyle, jego cena jest źródłem mojego zachwytu.. podobno słabo wypada w kategorii równomierności podświetlania. Tu masz do poczytania lub pooglądania: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713h.htmZ tego co tam widzę to ta kompensacja działa tak, jakby nie działała.

digger-gp
15-05-2015, 00:53
Johanan, z wiekiem nabrałem postawy emocjonalnej, że nie muszę mieć najlepszej zabawki w piaskownicy żeby być zadowolonym. Kolega Wane (i jego znajoma) mieli priorytet żeby mieć 27" za nie więcej niż 3 tys. To to przecież musi być coś za coś.. No to dlaczego teraz jakieś narzekania.

digger-gp
15-05-2015, 00:58
Kyle, pytanie tylko czy kalibracja lub profilowanie coś zmieni na lepsze.. Wniosek autorów zalinkowanej analizy jest taki że.. cyt; This mode(AdobeRGB) did offer a good factory calibration in terms of white point and gamma and a reliable emulation of the Adobe RGB colour space as well.

Kyle
15-05-2015, 00:59
W tym trybie emulacji aRGB gamut jest faktycznie bardzo podobny.

Tom01
15-05-2015, 01:01
To jest tylko kilkanaście kliknięć myszą.. zrobienie tego nie będzie kosztowało żadnych pieniędzy ;)

Zdecydowanie nie popieram metod na chłopski rozum. Nawet jeśli pozornie działają, wprowadzają zamęt. Mamy problem techniczny, trzeba go technicznie rozwiązywać, nie na czuja.

Nie jednego fotografa o skąpym budżecie zadowoli.. Może chodzi mi o to żeby nie popadać w paranoję sprzętową... ;)

Też tak uważam, ale jak widać w wątku, równie dobrze może nie zadowolić. Trudno bowiem, aby ekran w kolorowe plamy był satysfakcjonującym narzędziem.

Kolega Wane (i jego znajoma) mieli priorytet żeby mieć 27" za nie więcej niż 3 tys. To to przecież musi być coś za coś.. No to dlaczego teraz jakieś narzekania.

Nie wiem czy priorytet był na 27" ale:
1. W rozmowie tel, dowiedziałem się, że wcale nie musi być takiej wielkości.
2. W sklepie doradzono klientce DELLa, wiedząc czym się zajmuje. W wywiadzie powinno dać się wyczuć co jej naprawdę potrzebne.
Narzekanie wzięło się stąd, że ktoś jej źle doradził.

This mode(AdobeRGB) did offer a good factory calibration in terms of white point and gamma and a reliable emulation of the Adobe RGB colour space as well.

Pierdu, pierdu.... :)

digger-gp
15-05-2015, 01:08
Pierdu, pierdu.... :)

Skoro jest tak jak piszesz panie Tomaszu to tylko do dam że jestem ekstremalnie zadowolony z CS240.. najlepiej wydane pieniądze w moim życiu jeśli chodzi o fotografię

Tom01
15-05-2015, 01:10
Skoro jest tak jak piszesz panie Tomaszu to tylko do dam że jestem ekstremalnie zadowolony z CS240.. najlepiej wydane pieniądze w moim życiu jeśli chodzi o fotografię

Niestety tak jest. DELL kłamie w oczy a ludzie biorą to za dobrą monetę.

Z CS240 trudno nie być zadowolonym. To jeden z najlepszych monitorów w klasie poniżej 4,5 tys zł. Za 3 tys dostajemy cechy, których niedawno nie było w sprzętach 2x droższych.

digger-gp
15-05-2015, 01:13
Z CS240 trudno nie być zadowolonym. To jeden z najlepszych monitorów w klasie poniżej 4,5 tys zł. Za 3 tys dostajemy cechy, których niedawno nie było w sprzętach 2x droższych.

Amen... :)

misio-jedi
15-05-2015, 10:52
Gdyby jeszcze do tego CS240 dawali taką podstawkę jak do innych ColorEdgów, a nie ten badziew od EVów... (Eizo powinno się wstydzić)

djspark
15-05-2015, 11:44
Też od niedawna mam CS240 i popieram słowa przedmówców :)
Sprzęt wart każdej złotówki

Tom01
15-05-2015, 11:46
Pewnie musieli ciąć ceny. Podstawka tańsza, brak czujnika autokotrekcyjnego, inne algorytmy sterowania, pomimo tego samego procesora. Tu trochę dokładniej go badałem, pod kątem czym się różni od CX: http://mva.pl/viewtopic.php?f=53&t=2141

cycus14
15-05-2015, 15:59
Nie wiem czy priorytet był na 27" ale:
1. W rozmowie tel, dowiedziałem się, że wcale nie musi być takiej wielkości.
2. W sklepie doradzono klientce DELLa, wiedząc czym się zajmuje. W wywiadzie powinno dać się wyczuć co jej naprawdę potrzebne.
Narzekanie wzięło się stąd, że ktoś jej źle doradził.

Było kilka ofert (w tym lepszych ale droższych monitorów), 27'' było jednym z kryteriów (24'' NEC okazał się "za mały"). Della nikt nie doradzał, to był "Jej" wybór.

Niestety tak jest. DELL kłamie w oczy a ludzie biorą to za dobrą monetę.

Bo Dell zawsze taki był, nigdy nikt tego sprzętu nie brał do pracy z kolorem. Niektóre modele przegrywały nawet z tańszymi HP'akmi. CS240 - to 3000+ jeśli mówimy o najtańszy na allegro... więc po za zasięgiem, chociaż na zdrowy rozsądek warto dołożyć i olać te 27''.

Trochę nie rozumiem podejścia do tematu, niektórzy kalibrują gówna na TN i uzyskują całkiem dobre efekty a tu "nie chce się nam" skalibrować czegoś co OTB daje dużo większe możliwości ?

cycus14
15-05-2015, 16:29
.

misio-jedi
15-05-2015, 16:48
Nie "nie chce się" tylko kol. Tom wspominał przy jakiejś okazji że Dell zachował się onegdaj nie ładnie w stosunku do Mastiffu i od tamtej pory jest na noże :twisted:

cycus14
15-05-2015, 17:44
I dlatego stwierdził że się "nie da skalibrować" ?

Może nie wyraził się dokładnie w ten sposób ale z relacji wynika że ktoś to tak zinterpretował i teraz ma problem (i inni również) bo uważa że kupił bubla, którego się nie kalibruje bo jest to niemożliwe.

Klient nie jest wszechwiedzący i należy mu pewne rzeczy wytłumaczyć.

Tom01
15-05-2015, 18:14
I dlatego stwierdził że się "nie da skalibrować" ?

Tak nie powiedziałem. Rozmawiałem z właścicielką dość długo i z jej opowieści wynikało, że może być tak, że pojadę, zrobię, wezmę kasę a obraz i tak będzie nie satysfakcjonujący. Nie chcę takiej sytuacji. Jeżdżę do ludzi w celu ROZWIĄZANIA problemu a nie po kasę. Kasę biorę z przyjemnością jeśli robota daje efekt jaki chciał zleceniodawca.

cycus14
15-05-2015, 18:17
No to moje uznanie za uczciwość.

Czyli historia wymyślona na potrzeby "zwrotu monitora" (oj nie ładnie!).

Aeon88
18-05-2015, 15:01
Też polecę koleżance CS240, mam od jakiegoś czasu i jestem bardzo zadowolony. Co od ręki mi się rzuciło w oczy to zero kaszy na ekranie mimo że jest matowy, ACD 23" stojący obok wygląda przy Eizo jak brudny błotem usmarowany :) Wiadomo że 24" to mniejszy ekran i 1920 na szerszym zamiast 2560, ale jakość obrazu jest genialna.