Zobacz pełną wersję : Filtry szare Formatt Hitech pytanie
Witam
Potrzebuje porady czy filtry szare firmy Formatt Hitech sa cokolwiek warte
jest to zestaw 3 szarych 0,3 0,6 i 0,9 i 3 polowkowych filtrow
http://www.amazon.de/Formatt-Hitech-HT85NDMKIT-Graufilter-Masterset/dp/B009A3KJRC/ref=sr_1_28?s=ce-de&ie=UTF8&qid=1431365667&sr=1-28&keywords=formatt+hitech+85+set
Czy filtry o rozmiarze 85mm X 85mm beda wystarczajace do obiektywu Nikon 18-35 G na pelnej klatce ( czy nie bedzie winiety na 18 mm ? )
Filtry Hitech to jedne z lepszych. Z resztą wybór filtrów szarych płytkowych ogranicza się do Lee i Hitech.
A co do rozmiaru - do N18-35 wszędzie piszą o filtrach minimum 100mm, bo Cokin P/85mm winietuje.
Potwierdzam, używam polowkowych hitechow 0,6 i 0,9 soft-dla mnie są ok. I rzeczywistoście na tym obiektywie bedzie winieta. Potrzebne są 100mm.
to nie filtry winietuja, tylko uchwyty. ja uzywam filtrow Hitecha 85 w FF przy 16mm i nie winietuja. tylko ze trzymam je przede wszystkim w lapie, czasem w przypilowanym i wciskanym na nakrecany filtr uchwycie.
co do wyboru, to jak najbardziej nie ogranicza sie do Hitecha i Lee. z bardzo przyzwoitych filtrow sa tez slowackie 84.5 (http://www.84dot5mm.com/, mam i uzywam dwoch filtrow tej firmy), jest tez raczej drogi Singh-Ray, sa tez Stealth Gear a oprocz tego cala masa chinszczyzny. no i last but not least... rowniez marka Cokin w rozmiarze P ;)
Hitech to przyzwoita firma, uzywam roznych filtrow tej firmy od ponad 10 lat i zawsze sobie chwale
Sa jeszcze Nisi i Haida. Nisi sa bardzo solidnie wykonane, drozsze od Lee, nie daja przebarwien. Haida, bez przebarwien a ich jedyna wada (nie dla mnie) jest, ze szklo jest barwione jedynie na powierzchni. P.S. @akustyk w czasie mojej fotopodrozy do Toskanii wszyscy trzymali filtry polowkowe w rekach ;-)
Sa jeszcze Nisi i Haida. Nisi sa bardzo solidnie wykonane, drozsze od Lee, nie daja przebarwien. Haida, bez przebarwien a ich jedyna wada (nie dla mnie) jest, ze szklo jest barwione jedynie na powierzchni.
jesli jest to filtr polowkowy i barwienie jest po wierzchu, to moze to oznaczac, ze same filtry sa szklane. bo polowki zywiczne barwi sie wewnetrznie (na youtubie jest filmik jak to robi Hitech). co niekoniecznie znaczy, ze sa lepsze.
jesli to filtr jednolity ND, to troche porazka. to akurat powinno byc dydymowe, barwione szklo.
P.S. @akustyk w czasie mojej fotopodrozy do Toskanii wszyscy trzymali filtry polowkowe w rekach ;-)
wydaje mi sie, ze wiele osob sie wlasnie tak przyzwyczaja, szczegolnie po przejsciu na FF i szerokie szkla
Mam Lee, Nisi i Haida. Haida i Nisi sa ze szkla. Ja tez trzymam polowkowe w reku aby na czasie zaoszczedzic.
Filtry Hitech to jedne z lepszych. Z resztą wybór filtrów szarych płytkowych ogranicza się do Lee i Hitech.
A co do rozmiaru - do N18-35 wszędzie piszą o filtrach minimum 100mm, bo Cokin P/85mm winietuje.
Używam tych filtrów z Sigmą 10-20 i nie winietują; ale mam uchwyt Cockin na 1 filtr.
W przypadku szkieł o średnicy 77mm do 96mm potrzebny jest filtr 100mm.
jesli to filtr jednolity ND, to troche porazka. to akurat powinno byc dydymowe, barwione szklo.
Haida ND1000 jest barwionym szkłem. Nisi raczej też, choć tego mam akurat wersję nakręcaną.