PDA

Zobacz pełną wersję : Zadanie z gimnazjum

Franek_
10-05-2015, 09:47
Zadanie z polskiego w gimnazjum. Budujące. Ciekaw jestem, ilu rzekomych fotografów na co dzień rzeczywiście ogląda zdjęcia, myśli o nich lub funkcjonuje na wyższym poziomie świadomości niż "ładny obrazek, to na f/1.4?"...

Przyjrzyj się fotografii inscenizowanej Jeffa Walla - "Widok z mieszkania". Następnie odpowiedz na pytania (obraz w załączniku):
1 ) Jaki jest temat fotografii? Czy jest on zgodny z tytułem, czy też bardziej istotne są inne elementy zdjęcia?
2 ) Ile planów można dostrzec na zdjęciu? Wskaż istotne punkty fotograficznego przedstawienia.
3 ) Co przypomina Ci ta fotografia - kadr filmowy, zdjęcie rodzinne, reportażowe, dokumentalne itp?
4 ) Co, według Ciebie, było zamiarem autora - uchwycenie obrazu rzeczywistości, czy wykreowanie spektaklu, stworzenie fikcji o określonym przesłaniu? Uzasadnij swoje zdanie.
5 ) Jakiego rodzaju środki estetyczne (kadr, kompozycja, kolor) zastosował Jeff Wall w celu skierowania uwagi odbiorcy na określone aspekty zdjęcia?
6 ) Co możesz powiedzieć o rekwizytach ukazanych na zdjęciu? Czemu służy ich nagromadzenie?
7 ) Jak można by zrekonstruować wydarzenia poprzedzające chwilę utrwaloną na fotografii i fakty następujące tuż po wykonaniu zdjęcia? Opowiedz historię przedstawionych postaci.
8 ) Jakie mogą być cele inscenizowania obrazu imitującego codzienną banalną rzeczywistość?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/Nlzhsj-1.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/538/Nlzhsj.jpg)

freefly
10-05-2015, 13:00
Odpowiedz sobie jaka cześć społeczeństwa funkcjonuje na wyższym poziomie świadomości. Fotografowie to grupa reprezentatywna, która jest odbiciem społeczeństwa jako takiego.

Franek_
10-05-2015, 13:16
No tak, ale tu się ponoć wszyscy fotografią interesują. 70 tysięcy osób - tyle mieszka w Gnieźnie czy Piotrkowie Trybunalskim. Jest wspólny mianownik między nimi.

Gdybyś na forum poświęconym mechanice samochodowej zadał pytanie o jakąś półoś, to nie było by problemu z ustosunkowaniem się.

To, co chcę powiedzieć, to że wydaje mi się, że mamy lepszych mechaników samochodowych niż fotografów. Lub "fotografów". Którzy jak tak się po prawdzie odpowie, to samą fotografią jako taką niespecjalnie się interesuje.

Niemniej jest budujące, że dba się o to, by jakoś na ten stan rzeczy wpłynąć, dając dzieciom w gimnazjach takie zadania. A i z samego Walla można by zaproponować prostszą fotografię, taki "Mimic" albo "Storyteller" dajmy na to.

freefly
10-05-2015, 14:11
No tak, ale tu się ponoć wszyscy fotografią interesują. 70 tysięcy osób - tyle mieszka w Gnieźnie czy Piotrkowie Trybunalskim. Jest wspólny mianownik między nimi.

Gdybyś na forum poświęconym mechanice samochodowej zadał pytanie o jakąś półoś, to nie było by problemu z ustosunkowaniem się.

To, co chcę powiedzieć, to że wydaje mi się, że mamy lepszych mechaników samochodowych niż fotografów. Lub "fotografów". Którzy jak tak się po prawdzie odpowie, to samą fotografią jako taką niespecjalnie się interesuje.

Niemniej jest budujące, że dba się o to, by jakoś na ten stan rzeczy wpłynąć, dając dzieciom w gimnazjach takie zadania. A i z samego Walla można by zaproponować prostszą fotografię, taki "Mimic" albo "Storyteller" dajmy na to.

Większość interesuje się robieniem zdjęć, a nie fotografią.
O problemach z analizą, nie tylko fotografii nie wspomnę.

Franek_
10-05-2015, 15:21
Punkt. Celnie.

GonzoG
10-05-2015, 17:18
Niby tak, ale należy podzielić fotografię na 2 działy:
1) sztuka wyższa - czyli coś co ma przedstawiać coś filozoficznego lub tylko niby ma to przedstawiać
2) robienie dobrych zdjęć.

Dokładnie to samo można powiedzieć o malarstwie - jedni malują ładne słoneczniki, a inny jakieś dziwne scenki, lejące się zegary, czy dziwne krzywe mające przedstawiać ludzi.

Interesowanie się fotografią nie oznacza bycia psychologiem, który wejdzie w umysł autora i będzie w stanie powiedzieć, co mu do głowy strzeliło, aby zrobić takie a nie inne zdjęcie, albo co mu się wydawało, że tym zdjęciem będzie w stanie pokazać.

To zadanie to nic inne jak przykład próby interpretacji "dzieła artystycznego", co jak wielokrotnie wielu poetów pokazało jest totalną bzdurą, bo "znawcy" tłumaczą dzieła zupełnie inaczej, a czasami nawet sprzecznie z tym co autor miał na myśli, czy celu.

Franek_
10-05-2015, 17:21
Gonzo - to tak na poważnie?

notdot
10-05-2015, 18:46
Jeffa Walla - "Widok z mieszkania".
1 ) Jaki jest temat fotografii? Czy jest on zgodny z tytułem, czy też bardziej istotne są inne elementy zdjęcia?

Autor fotografii przewrotnie użył takiego tytułu by z jednej strony pokazać widok codzienności rozgrywającej się we wnętrzu mieszkania jako punktu wokół którego koncentruje się życie domowników. A z drugiej strony, ustawiając aparat i kadrując nieco spod sufitu, wyżej niż normalny ludzki punkt widzenia, pokazał widok jaki roztacza się za oknem jako pejzaż miasta otaczającego tytułowe mieszkanie. :D

lechupe
10-05-2015, 19:54
Bardzo dobre zadanie i wcale niełatwe - śmiem twierdzić - dla wielu forumowiczów, nie wspominając już o uczniach gimnazjum :->

O dziwo, w zestawie pytań, nie ma żadnego traktującego o tym czy ostrość jest we właściwym miejscu, nie ma także pytania o przeszkadzajki, lub tego czy autor powinien wystemplowac druty za oknem...

notdot
10-05-2015, 22:51
O dziwo, w zestawie pytań, nie ma żadnego traktującego o tym czy ostrość jest we właściwym miejscu, nie ma także pytania o przeszkadzajki, lub tego czy autor powinien wystemplowac druty za oknem...

Bo może to właśnie jest sednem fotografii by coś przekazać a nie to czy druty są wystemplowane

Franek_
10-05-2015, 23:48
Nie...

.:Gerard:.
11-05-2015, 13:58
To ja się zabawie

1 ) Jaki jest temat fotografii? Czy jest on zgodny z tytułem, ( tytuł powinien być raczej "Widok mieszkania" )
2 ) Ile planów można dostrzec na zdjęciu? Wskaż istotne punkty fotograficznego przedstawienia. ( codzienność, niesprawiedliwość, lenistwo, nieład, nasze wybory )
3 ) Co przypomina Ci ta fotografia - kadr filmowy, zdjęcie rodzinne, reportażowe, dokumentalne itp? ( kadr filmowy )
4 ) Co, według Ciebie, było zamiarem autora - uchwycenie obrazu rzeczywistości, czy wykreowanie spektaklu, stworzenie fikcji o określonym przesłaniu? Uzasadnij swoje zdanie. ( uchwycenie obrazu rzeczywistości )
5 ) Jakiego rodzaju środki estetyczne (kadr, kompozycja kolor) zastosował Jeff Wall w celu skierowania uwagi odbiorcy na określone aspekty zdjęcia? ( kadr - .... , kompozycja - ustawienie i rola aktorów modelek, kolor - pastelowy pasujący do monotonii i brak kolorów "życia" których nie zauważamy przez obowiązki czy lenistwo, może hierarchia.)
6 ) Co możesz powiedzieć o rekwizytach ukazanych na zdjęciu? Czemu służy ich nagromadzenie? ( rekwizyty to nasze wybory lub przymusy, BRAKUJE TAM TYKO SMARTPHONA )
7 ) Jak można by zrekonstruować wydarzenia poprzedzające chwilę utrwaloną na fotografii i fakty następujące tuż po wykonaniu zdjęcia? Opowiedz historię przedstawionych postaci. ( "kura domowa i businesswomen" pani sprzątająca posprząta po tej drugiej pani i zrobi jej kolacje, zastanawiam się tylko dlaczego tam nie siedzi facet ? )
8 ) Jakie mogą być cele inscenizowania obrazu imitującego codzienną banalną rzeczywistość? ( do wzbudzenia w nas chęci życia, może obudzić zainteresowania, zacząć robić coś dla siebie.)

Gdybyś nie dołączył do zdjęcia zabawy która mnie zatrzymała i zmusiła do ruszenia komórek mózgowych to pomyślałbym "co on .... wstawił za bezsensowne zdjęcie" i zamknąłbym zanim bym skoczył myśl.

Franek_
11-05-2015, 14:13
To nie jest zabawa - to jest autentyczne zadanie z polskiego w gimnazjum.

freefly
11-05-2015, 14:17
Gdybyś nie dołączył do zdjęcia zabawy która mnie zatrzymała i zmusiła do ruszenia komórek mózgowych to pomyślałbym "co on .... wstawił za bezsensowne zdjęcie" i zamknąłbym zanim bym skoczył myśl.

Jak sam widzisz, bezrefleksyjne podejście prowadzi do widzenia bezsensu praktycznie w każdej dziedzinie.
Z drugiej strony ciężko jest, a nawet wręcz niemożliwe, przystanąć na chwile, zastanowić się i znaleźć uzasadnienie dla każdego z wytworów ludzkiej działalności. O wiele łatwiej, gdy ktoś postawi pytanie i chce usłyszeć odpowiedź.

.:Gerard:.
11-05-2015, 15:16

Bedzie jakaś ocena ? ;-)

Jak sam widzisz, bezrefleksyjne podejście prowadzi do widzenia bezsensu praktycznie w każdej dziedzinie.

Nie wiem od czego jest to uzależnione ale są ludzie na tym forum którzy nie przejdą obojętnie obok takiego zdjęcia, widoku i chętnie podyskutują, czy jest to upodobanie, pasja, zboczenie zawodowe tego nie wiem, wiem ze jest garstka takich ludzi,
a ja szukam w zdjęciach "nadziei, wiary, marzeń, emocji" a codzienna "rzeczywistość" jak z tego zdjęcia chyba mnie nudzi.

Z drugiej strony ciężko jest, a nawet wręcz niemożliwe, przystanąć na chwile, zastanowić się i znaleźć uzasadnienie dla każdego z wytworów ludzkiej działalności. O wiele łatwiej, gdy ktoś postawi pytanie i chce usłyszeć odpowiedź.

Bo nie mamy czasu (oczywiście na bzdury mamy) a system wyszkolił nas ze za darmo nie przeżyjemy.
Dzisiejsze uczucia i przyjaźń to tylko do najbliższych a do bliźnich to zależy w jakiej walucie, niestety.

teh_14m3
12-05-2015, 10:42
Biorąc pod uwagę, że Jeff Wall zajmuje się przeróżnymi i bardzo złożonymi tematami, to zdjęcie może przedstawiać wszystko. Ale rzeczywiście zadanie ciekawe i bardzo fajnie, że coś w ten sposób już w gimnazjum próbują z dzieciakami rozmawiać.

goranick
14-05-2015, 16:05
No tak, tylko nie znamy intencji nauczyciela. Czy faktycznie chciał zwrócić uwagę na treść jaką niesie fotografia, czy np. w dobie "selfie" jest to wogóle istotne...? Czy tylko chodzi o wprawkę przy tego typu zadaniach.
Bo jaka jest "prawidłowa" odpowiedź? Czy jest taka wogóle? Jeśli faktycznie chodzi o rozmowy o fotografii to dobrze, że takie zadania się pojawiają...

Franek_
14-05-2015, 18:34
Myślę że w programie szkolnym wprowadza się coraz więcej tzw. "tekstów kultury" - w tym fotografii, która (patrząc nawet po tutejszym forum) notorycznie sprowadzana jest do "ładnego zdjęcia", będąc jednocześnie kastrowaną z bycia jakimkolwiek nośnikiem koncepcji, emocji czy idei. I intencja nauczyciela raczej nie miała nic do rzeczy - dostał z ministerstwa zadanie i program, który trzeba przerobić.

Semati
14-05-2015, 20:14

Znaczy się było " Czytane ze zrozumieniem " :)