Zobacz pełną wersję : D 5100 awaria włacznika
Może ktoś wie jak rozebrać włącznik aparatu D 5100 ? . Awaria wygląda tak ze jak daje na ON to aparat chodzi ok20s.
a potem zanika wszystko. W pozycji ON jak się przeciągnie dźwignie dalej / TAK jakby zwarly sie styki / wszystko ożywa a postem dalej to samo.
A może to nie awaria włącznika ? coś podobnego ?
Miał może ktoś?
Studio5s
09-05-2015, 21:44
Witaj. Jeżeli chodzi o demontaż gornej obudowy to trzeba zdjac wszystkie obudowy z aparatu. Musisz pamiętać o rozładowaniu lmpy błyskowej. Zobacz czy jak docisniesz wlacznik to aparat bedzie działał czy sie wyłączy.
Jak zdarzy sie zrobic zdjecie w ciagu tych 20 s to jest ok ale jak braknie juz czasu to nie zapisze nawet na karcie , Ale aparat dziala jak włacznik trzyma sie przesuniety w prawo dosc mocno caly czas.
Studio5s
10-05-2015, 00:17
To z tego co pamiętam styki zwierają dwa pola na wyłączenie ale mogę się mylić. Zobaczę w pracy w poniedzialek ponieważ mam rozebrane D5100
Studio5s
11-05-2015, 11:05
Tak jak przypuszczałem, dwa pola stykowe są zwierane na wyłączenie aparatu.
Nie zmienia to faktu że trzeba by było im się przyjrzeć.
Pozdrawiam
Nie sądzę, żeby to był problem wyłącznika. Ewidentnie elektronika usypia.
Studio5s
11-05-2015, 13:35
Nie sądzę, żeby to był problem wyłącznika. Ewidentnie elektronika usypia.
Dla tego mówię że przy okazji można się przyjrzeć wyłącznikowi a ogólnie zajrzeć do elektroniki górnej obudowy.