Zobacz pełną wersję : Poruszone zdjęcie mimo przyzwoitych parametrów D610+T24-70
artuss811
07-05-2015, 10:42
Witam zauważyłem ze niektóre zdjęcia zrobione zestawem z tytułu są poruszona mimo w miarę dobrego czasu i włączonego VR, oczywiście ręce się nie trzęsły, model tez stał stabilnie :-P wiec skąd te poruszenie? bo to raczej nie mydło.
1. screen z VNX i miejsce ostrości
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/eln59lm65/)
2. zdjęcie w oryginalnym rozmiarze
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://postimg.org/image/6t1jeqmil/)
jeśli to możliwe proszę o wskazanie problemu, czy to mój warsztat, a może sprzęt ma swoją hipotezę ale nie chce nic sugerować na razie
Ramię dziecka jest w miarę ostre.
Wcale nie jestem pewny czy to jest poruszenie, a może ostrość jest nie tam gdzie być powinna ??
Swoją drogą czas 1/50s to nie jest wystarczający do ostrych zdjęć ludzi zwłaszcza dzieci.
Nawet gdy aparat ma stabilizację to nie zawsze ona pomaga gdy ręce nam się trzęsą.
Albo ostrość ustawiła się na paskach maluszka, albo wyszedł front fokus. Oprócz tego jest chyba małe poruszenie, bo tu, gdzie jest ostro, nie jest super ostro. 1/50 sekundy to wcale nie jest taka bardzo szybka migawka. Nawet przy 1/200 może wyjść poruszenie.
edit: Na co było ostrzone? Jeśli na ten kwadracik z 1 obrazka (bez przekadrowywania), to jest front fokus.
artuss811
07-05-2015, 11:32
Albo ostrość ustawiła się na paskach maluszka, albo wyszedł front fokus. Oprócz tego jest chyba małe poruszenie, bo tu, gdzie jest ostro, nie jest super ostro. 1/50 sekundy to wcale nie jest taka bardzo szybka migawka. Nawet przy 1/200 może wyjść poruszenie.
edit: Na co było ostrzone? Jeśli na ten kwadracik z 1 obrazka (bez przekadrowywania), to jest front fokus.
Zdjęcie nie było przekadrowane, moja teoria jest jeszcze taka, ze być może zdjęcie za szybko zrobione gdzie VR jeszcze się nie ustabilizował, ale nie wiem czy to może być powód
Mnie tez bardziej wygląda na nietrafioną ostrość niż poruszenie. Przy tej ogniskowej, mając w miarę stabilne ręce, czas 1/50s powinien wystarczyć mz. nawet bez stabilizacji aby było bez poruszenia. Następne, podobne próby, pewnie wyjaśnią ten "problem".
Zdjęcie nie jest poruszone. Jest nietrafione. GO z takiej odległości na f2.8 to milimetry. Do tego dochodzi średnia jakość obiektywu na 2.8.
Może model (albo fotograf) kiwnął się do tyłu w czasie między ustawieniem ostrości a zrobieniem zdjęcia.
Jak dla mnie - ostrość ewidentnie (prawie) wyszła na ramionach obu panów.
artuss811
07-05-2015, 12:41
Oki dziękuję panowie za za wszystkie odpowiedzi, zrobię test BF i FF i ewentualna korekcja w body (czy lepiej wysłać do kalibracji zestaw)
Zdjęcie nie jest poruszone. Jest nietrafione. GO z takiej odległości na f2.8 to milimetry. Do tego dochodzi średnia jakość obiektywu na 2.8.
Dokładnie. Nawet niech będzie i 2 cm to od ramienia (tam najbardziej trafione) nie sięgnie twarzy.
... zrobię test BF i FF i ewentualna korekcja w body (czy lepiej wysłać do kalibracji zestaw)
Bym potestowal jeszcze i jak jest możliwość dokonałbym korekty.
Może nie będzie konieczności wysyłania.
artuss811
08-05-2015, 00:10
Po obrobieniu kilku zdjęć z tej imprezy zauważyłem ze zdjęcia na 2.8 zrobione na czasie 1/200+ są o niebo lepsze niż 1/80- dlaczego niby wiem, ale na forum nie raz można przeczytać ze tym szkłem można zrobić ostre zdjęcie na czasach 1/15 z włączonym VR
VR zapobiega tylko drganiom obiektywu, ale nie zatrzyma poruszającego się obiektu. Poza tym reporterki nie robi się z VR (VC), bo to wymaga czasu. Trzeba wcisnąć spust do połowy i zrobić zdjęcie po jakimś czasie (zależnie od obiektywu, nawet ponad sekunda).
artuss811
08-05-2015, 08:49
Pewnie masz rację, chyba po prostu muszę się nauczyć tego szkła, mam go od niedawna
Zrób eksperyment. Włączony VC, czas rzędu 1/30-1/50 i zrób zdjęcia od razu naciskając spust do końca oraz ze zwłoką co najmniej 0,5s. Zobacz czy są różnice.
artuss811
28-05-2015, 07:52
Obiektyw poszedł do kalibracji, był całkowicie rozjechany. A teraz pytanie dlaczego do tego doszło, to proste już wyrosłem z tego żeby po zakupie jakiegokolwiek obiektywu fotografować baterie, mury czy plansze kalibracyjne. Ponadto obiektyw kupiony był od legendarnego "CICHEGO" gdzie na swoich aukcjach oferuje bezpłatną selekcję i wybór najlepszej sztuki. A co otrzymałem pierwszy lepszy obiektyw który nawet nie był wzięty do ręki. A skąd wniosek, wziąłem inny obiektyw od znajomego i bez żadnych kombinacji łapie ostrość jak trzeba, a w moim ostrość zależy od odległości i ogniskowej, raz FF innym razem BF. Tak że selekcja obiektywów u "CICHEGO" to mit jak się trafi tak jest. To taka przestroga dla innych
music2000
28-05-2015, 08:50
I jak teraz się sprawuje po kalibracji? Czy ostrzy w punkt? W którym serwisie kalibrowałeś?
Kiedyś znajomy również miał duży problem z ostrością w T24-70 podpiętym pod D90... wtedy sądziliśmy że to wina puszki..
artuss811
28-05-2015, 09:02
Jeszcze jest w serwisie tamrona w gdańsku. Ale gdybym wiedział ze "CICHY" tak podejdzie to tematu sam bym się wybrał po zakup obiektywu
Jeszcze jest w serwisie tamrona w gdańsku. Ale gdybym wiedział ze "CICHY" tak podejdzie to tematu sam bym się wybrał po zakup obiektywu
Nie ma czegoś takiego w lustrzankach jak idealnie trafiający obiektyw.
Często sprzedawcy tak chwalą swoje produkty.
Obiektyw musi pasować pod konkretny aparat.
artuss811
28-05-2015, 10:30
To całe szczęście ze nie kupiłem N24-70... ale tak Pozatym to słyszałem ze właśnie kit jest dobierany pod body