PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program do zaawansowanego zarządzania zasobami cyfrowymi?

Notoryczna
04-05-2015, 20:28
Szacowni,
Przyszło na mnie, że muszę zająć się tematem, którego nie da się łatwo wyguglować. Ale do rzeczy.
W mojej fabryce powoli dojrzewa myśl, aby nasze zasoby fotograficzne i nie tylko (skany) wydobyć z chaosu i wsadzić do jakiegoś - no właśnie tu nie wiem jak nazwać - archiwum, wewnętrznego stocka.

Domyślam się, że potrzebne będzie zaawansowane oprogramowanie, instalowane na własnym serwerze.
Wyobrażam to sobie jako coś w rodzaju Flickra offline z następującymi możliwościami:
- uploadowanie zdjęć z masowym nadawaniem nazw, tagów, opisów itp.
- możliwość katalogowania, grupowania w kolekcje
- wyszukiwarka
- dostęp do zasobów w ramach wewnętrznej sieci, z indywidualnymi kontami użytkowników o różnym stopniu uprawnień
- możliwość tworzenia lightboxów przez każdego użytkownika
- generowanie w locie kilku rozmiarów tego samego zdjęcia (wielka zaleta Flickra)
- nadawanie dowolnego znaku wodnego

Powiedzcie mi kamraci, czy cuś takiego jest możliwe do kupienia? I czy da się coś takiego kupić w cenie nie zbliżonej do ceny lotniskowca?

dko
10-05-2015, 08:58
Daminion, id image, wszystko co się nazywa DAM (Digital asset management) w wersji serwer +klient.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Marcin_gda
10-05-2015, 23:56
Dodam od siebie: extensis portfolio, canto cumulus, phaseone media pro, photostation... Niektóre może już nie są produkowane...

Notoryczna
12-05-2015, 22:38
Serdecznie dziękuję! O to chodziło.