PDA

Zobacz pełną wersję : Przy jakich ustawieniach "wpadnie" więcej światła?

spiritus
04-05-2015, 12:09
Chciałbym przetestować technikę ETTR i nie wiem jakie ustawienie będzie lepsze do tego.

a) 18mm, f/3.5, 20s
b) 35mm f/1.8, 12s

ISO dla obojga przypadków takie same. Można to jakoś obliczyć?

EDIT:
Wydaje mi się, że lepszy będzie wariant b ale czy się aby nie mylę?
Sprawdzając sobie w aparacie dla jakiej wartości przysłony i 12s wyjdzie poprawna ekspozycja to mi wyszło, że 2.8 i wyjdzie to samo co dla wariantu a. Od 2.8 mogę jeszcze otworzyć o 4. wartości

GonzoG
04-05-2015, 12:15
Jak chcesz porównywać ilość światła, to tylko i wyłącznie na tych samych ogniskowych. Przy różnych masz zupełnie różne kadry...

Światło - prosta matematyka:
20s -> 12s <1 EV.
f/3.5 -> f/1.8 = 2 EV.

spiritus
04-05-2015, 12:23
Kurcze, mam dwa obiektywy i nie wiem, który będzie lepszy do tego aby jak najwięcej zarejestrować ;)

RobertMiernik
04-05-2015, 13:17
Co Wy tu opowiadacie.

Ogniskowa nie ma nic wspólnego z czasem naświetlania dla danej sceny.

Sprawa jest bardzo, bardzo prosta.

i Gonzo już na niej skończył.

Nie wiem natomiast dlaczego wybrałeś akurat tak dziwne wartości...

Dla ETTR istotny jest czas i pewnie stąd takie dziwne wyliczenie, przysłona też jest ważna, nie wiem co chcesz fotografować i z jakiej odległości ale 1.8 to może być mało... Nawet 3.5 to niedużo, zwykle coś koło 5.6 trzeba użyć, żeby mieć rozsądną głębię ostrości.

Podsumowując, dla czasu XX sekund a nie YY * XX sekund, spokojnie możesz wykonać kilka prób...

Spróbuj raczej 18mm odpowiednio domkniętą, przy maksymalnym czasie, ekspozycje załatwiając za pomocą ISO

spiritus
04-05-2015, 15:35
Taki czas wyliczyłem ze wzoru aby nie gwiazdy się nie poruszyły.
600/ogniskową * 1.5 = czas

Ale już wiem co powinno być aby było ok ;)

TOP67
04-05-2015, 16:04
Różne ogniskowe mogą mieć wpływ na pomiar matrycowy, jeśli w centrum jest np. dużo ciemniej niż po bokach. Ale przy niebie raczej nie ma tego problemu.

Zatem liczy się tylko czas i przysłona.

RobertMiernik
04-05-2015, 16:12
Na pomiar matrycowy - tak
Na ekspozycję - nie

Przy zadanych parametrach ekspozycja się nie zmienia, niezależnie od ustawionego pomiaru.

(tak tylko na wszelki wypadek)

loki_p
11-05-2015, 20:18
Polecam szerszy obiektyw. Będziesz miał w kadrze więcej gwiazd. 35mm na małej matrycy to bardzo wąsko do fotografii ETTR. Poza tym przy 1.8 będziesz miał ogromna komę zniekształcająca gwiazdy.
Zresztą jak masz oba obiektywy to zrób sobie test i walnij dwa zdjęcia. Sam dojdziesz najszybciej do właściwych wniosków. Najlepiej zrób dwa testy, z Księżycem i bez Księżyca na niebie.
Weź też poprawkę na light pollution. Musi być ciemno aby mieć możliwość użycia maksymalnej ekspozycji.