Zobacz pełną wersję : Jak fotografować taki produkt?
vialikafle
04-05-2015, 11:19
Witam Panie i Panowie, mój pierwszy post więc witam serdecznie.
Potrzebuję rady jak fotografować moje kafle które wykonane są z miedzi.
Póki co zakupiłem namiot bezcieniowy na allegro ( zestaw razem z dwoma halogenami za cenę ok 110pln)
Jak Wy byście poradzili?
produkt który chcę sfocić :
http://olx.pl/oferta/miedziane-kafle-kafelki-rzemioslo-dekor-na-sciane-ozdoba-CID628-ID9os83.html
dzięki za porady
Vivienne
RobertMiernik
04-05-2015, 11:31
Nie wydają się szczególnie problematyczne, filtr polaryzacyjny kup, żeby wygasić zbędne odblaski i od góry normalnie bez problemu powinno się dać im zdjęcie zrobić.
Jedno pionowo od góry, drugie 60 stopni, żeby fakturę było widać i po temacie.
Edit:
Namiot bezcieniowy - zbędny...
vialikafle
04-05-2015, 13:22
Jedno pionowo od góry, drugie 60 stopni, żeby fakturę było widać i po temacie.
.
ale co od góry i 60 % ?
i bez namiotu mówisz?
światło naturalne? problem taki że co chwile jest inne to światło...
bez lampy ma się rozumieć ?
Z lampami, ale bez namiotu. Namiot powoduje ogromny spadek kontrastu, zwłaszcza przy błyszczących przedmiotach.
Jedna lampa od góry do ogólnego oświetlenia, druga ze światłem ślizgającym się po kaflach, dla wydobycia faktury.
vialikafle
04-05-2015, 23:10
Z lampami, ale bez namiotu. Namiot powoduje ogromny spadek kontrastu, zwłaszcza przy błyszczących przedmiotach.
Jedna lampa od góry do ogólnego oświetlenia, druga ze światłem ślizgającym się po kaflach, dla wydobycia faktury.
ok,
a światło dzienne wyeliminować ?
z tego namiotu co kupiłam sa w komplecie 2 LAMPY HALOGENOWE NA STOJAKACH Z ŻARÓWKAMI GU10 O MOCY 50 W
będą odpowiednie te lampy ?
Art Erie
05-05-2015, 07:11
Coś w tym stylu http://www.blog.iso100studio.com/pierwsze-testy-stolu-bezcieniowego/ namiot bezcieniowy jest zbędny.
Zamiast stołu wystarczy biurko, albo kawałek płyty MDF, sklejki na taborecie.
Światło błyskowe jest wygodniejsze, zwłaszcza jeśli nie dysponujesz wyciemnionym pomieszczeniem; daje możliwość "zgaszenia słońca".
Sposób świecenia podał już kolega, ale zawsze trzeba pokombinować, żeby uzyskać zamierzony efekt.
vialikafle
05-05-2015, 18:50
dziękuje Panowie za porady.
aparat z jakiego mam zamiar korzystać to automat firmy samsung- jakiś nowy model - ( pożyczę od mamy:))
W takim razie filtru polaryzacyjnego raczej nie ma sensu kupować ?
Art Erie
05-05-2015, 21:08
dziękuje Panowie za porady.
aparat z jakiego mam zamiar korzystać to automat firmy samsung- jakiś nowy model - ( pożyczę od mamy:))
W takim razie filtru polaryzacyjnego raczej nie ma sensu kupować ?
Chyba masz na myśli jakiś kompakt?
To zależy jaki model, bo taki zaawansowany z trybem M ( manualnym), posiadający gniazdo synchro do lampy, albo przynajmniej stopkę do lampy zewnętrznej będzie OK.
Jeśli zaś to pełny automat typu idiot camera bez możliwości zapanowania nad nim to światło błyskowe odpada.
W takim przypadku potrzebne będą softboxy do światła ciągłego http://www.fotograficzneakcesoria.pl/oprawa-softbox-40x40cm-na-cztery-zarowki-e27,id44.html lub http://www.fotograficzneakcesoria.pl/oprawa-softbox-40x40cm-na-zarowke-e27,id1440.html i żarówki które już posiadasz.
Minusem użycia światła stałego będzie to, że musisz mieć wyciemnione pomieszczenie. Przy większej ilości zdjęć, a zwłaszcza latem będzie też bardzo ciepło ;)
EDIT
Filtrem polaryzacyjnym się nie przejmuj, bo jak sądzę nie będzie możliwości go przykręcić.
RobertMiernik
05-05-2015, 21:18
Nie ma błyskowego, tylko halogeny, więc problem synchronizacji odpada.
Natomiast bez filtra będzie raczej marnie, bo odblaski mocno zepsują efekt.
Art Erie
05-05-2015, 21:39
Nie ma błyskowego, tylko halogeny, więc problem synchronizacji odpada.
Natomiast bez filtra będzie raczej marnie, bo odblaski mocno zepsują efekt.
Owszem, ale kręcenie filtrem w palcach...
Filtr polaryzacyjny raczej niewiele da. Miedź to metal i nie polaryzuje światła przy odbiciu.
vialikafle
07-05-2015, 11:28
póki co odesłałam ten bezcieniowy namiot z allegro za 105 złotych - straszny bubel a te lampki w komplecie tez jakieś zabawkowe.
RobertMiernik
07-05-2015, 16:35
A czego się spodziewałeś za sto złotych? ;)
Tak, nie polaryzuje przy odbiciu ;)
Polaryzuje to filtr polaryzacyjny, reszta tylko odbija.
vialikafle
07-05-2015, 18:42
Tak więc szykuję się do zakupu softboxu. Jeden starczy?
No i żarówy z castoramy, które?
Czy może nie brać softboxu, tylko zakupić dwie lampy- tak jak pisaliście- jedna od góry będzie świecić druga pod kątem.
Mam tez pytanko- jak będzie lampa od góry ( 90stopni) to jak mam wykonać zdjęcie od góry właśnie? Nie da się bo albo lampa zasłoni albo aparat wejdzie między lampę a produkt...
RobertMiernik
07-05-2015, 20:33
To aparat miał być od góry i pod kątem a nie lampa.
Potrzebujesz jednego zdjęcia 'płaskiego' i jednego pod kątem dla faktury - chodziło o aparat a nie ustawienie lamp,
lampy dwie powinny wystarczyć, może trzy jeśli będzie Ci brakowało, ustaw je po prostu 'dookoła' tej płytki, ustawić tak żeby były zarysowane krawędzie i robić zdjęcia.
Filtr polaryzacyjny nie polaryzuje, a przepuszcza jedynie światło o określonej polaryzacji - czyli odcina światło spolaryzowane w innej płaszczyźnie.
RobertMiernik
07-05-2015, 20:45
Gonzo błagam cię, polaryzuje czyli ze światła niespolaryzowanego robi spolaryzowane, znaczy właśnie przepuszcza tylko to o polaryzacji zgodnej z polaryzacją filtra.
Z jednej strony filtra jest światło niespolaryzowane a z drugiej właśnie spolaryzowane, czyli filtr je polaryzuje.
slawek061964
07-05-2015, 21:02
mam lepszy pomysł nic nie kupuj odpuść sobie lampy i inne cuda , zleć wykonanie fotografii profesjonaliście taniej ci wyjdzie
Gonzo błagam cię, polaryzuje czyli ze światła niespolaryzowanego robi spolaryzowane, znaczy właśnie przepuszcza tylko to o polaryzacji zgodnej z polaryzacją filtra.
Z jednej strony filtra jest światło niespolaryzowane a z drugiej właśnie spolaryzowane, czyli filtr je polaryzuje.
Nie błagaj, bo nie masz o co i jesteś w błędzie.
Gdy na filtr polaryzacyjny puścisz światło niespolaryzowane, to zachowa się tylko i wyłącznie jak filtr szary.
Odblaski możesz wygasić tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest to światło spolaryzowane, a ulega ono polaryzacji odbijając się od powierzchni nie metaliczny - jak woda, czy szkło.
Dopiero wtedy ustawiając filtr w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny polaryzacji światła odbitego możesz wygasić odblaski.
RobertMiernik
07-05-2015, 21:20
Woda, czy szkło, czy lakier samochodów, czy każde inne powierzchnie.
Oczywiście, że na jednych z nich odblaski wygaszają się 'lepiej' na innych gorzej, ale to 'natura'.
vialikafle
07-05-2015, 21:59
mam lepszy pomysł nic nie kupuj odpuść sobie lampy i inne cuda , zleć wykonanie fotografii profesjonaliście taniej ci wyjdzie
chce umieć samemu to robić bo raz że to trudne nie jest , dwa że 2 czy 3 lampy to nie majątek, a trzy że jak będę mieć nowe wzory produktu to mogę od razu pstrykać, a nie latać do fotografa ,który pewnie ładnie by mnie skasował za sesję.
Filtr polaryzacyjny nie polaryzuje, a przepuszcza jedynie światło o określonej polaryzacji - czyli odcina światło spolaryzowane w innej płaszczyźnie.
Gdy na filtr polaryzacyjny puścisz światło niespolaryzowane, to zachowa się tylko i wyłącznie jak filtr szary.
Odblaski możesz wygasić tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest to światło spolaryzowane, a ulega ono polaryzacji odbijając się od powierzchni nie metaliczny - jak woda, czy szkło.
Dopiero wtedy ustawiając filtr w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny polaryzacji światła odbitego możesz wygasić odblaski.
Obaj błądzicie, chociaż GonzoG ma więcej racji.
Światło jest polaryzowane i przez odbicie i przez filtr, ale liniowy. Jeśli płaszczyzny polaryzacji będą pod kątem, to występuje tłumienie światła (wygaszanie).
Współcześnie używa się filtrów CPL, które najpierw polaryzują światło (żeby je wygasić), ale na wyjściu znowu je rozpraszają, żeby czujniki AF zadziałały. Po przejściu przez taki filtr (odpowiednią stroną) światło nie jest spolaryzowane.
To tak na chłopski rozum. Bo może w fizyce polaryzacja polega na skręceniu (uporządkowaniu) płaszczyzn światła, tak że nic się nie traci?
RobertMiernik
07-05-2015, 22:03
Szczegół, działający bo filtr składa się z dwóch płaszczyzn polaryzujących. W każdym razie to on polaryzuje światło.
vialikafle
07-05-2015, 22:40
Panowie może zamiast softboxów kupić dwie takie lampki i dać tam porządne żarówki typu duże mleczne ?
link do lampek
http://lampki.com.pl/galeria/?lampka-biurkowa-biurowa-lampa-na-biurko-do-biura-2
dużo wygodniejsze by to było bo parasole i softbox kupe miejsca zajmują...
a nie latać do fotografa ,który pewnie ładnie by mnie skasował za sesję.
fajne podejscie...
w sumie robienie takich kafli to tez zaden problem, wystarczy sie nauczyc. moze my ci powiemy jak robic zdjecia a ty nam powiesz jak robic takie produkty? wiedza za wiedze, co ty na to? bo przeciez ich od ciebie nie kupimy bo bys nas niezle skasowal
To tak na chłopski rozum.
tak na chlopski rozum to zylem w ciaglej niewiedzy wygaszajac odbaski na metalach :D dobrze ze nie wiedzialem bo mnostwo fot samochodow na przyklad by nie powstalo :)
slawek061964
07-05-2015, 23:46
fajne podejscie?
pewnie że tak tym bardziej że się nie wie jaki się ma aparat
vialikafle
08-05-2015, 07:35
fajne podejscie...
w sumie robienie takich kafli to tez zaden problem, wystarczy sie nauczyc. moze my ci powiemy jak robic zdjecia a ty nam powiesz jak robic takie produkty?
a co to za problem. wycinasz matrycę, wkładasz tam formatkę z blachy, a potem taki naleśnik pod prasę.
chyba nie chcesz mi powiedzieć że ktoś tu dzieli się jakąś tajemną wiedzą o foto.
przede wszystkim chodziło mi o poradę co do źródła światła. już wiem że muszą być 2 lub 3 i to koniecznie takie same.
nie wiem tylko czy koniecznie softbox czy wystarczy lampa biurkowa z dużą mleczną żarówą.
pozdrawiam :)
RobertMiernik
08-05-2015, 08:29
wystarczy lampka biurowa, różnicy jej i softboksu i tak nie zauważysz.
Art Erie
08-05-2015, 09:59
wystarczy lampka biurowa, [...]
Może przynajmniej jakąś kalkę techniczną przed tą lampką powiesić.
Woda, czy szkło, czy lakier samochodów, czy każde inne powierzchnie.
Oczywiście, że na jednych z nich odblaski wygaszają się 'lepiej' na innych gorzej, ale to 'natura'.
Nie czy każde inne, bo od metalu światło odbija się w takiej polaryzacji w jakiej pada. Jak robi się przy normalnym świetle - czyli nie spolaryzowanym, to nie ma czego wygaszać.
tak na chlopski rozum to zylem w ciaglej niewiedzy wygaszajac odbaski na metalach :D dobrze ze nie wiedzialem bo mnostwo fot samochodow na przyklad by nie powstalo :)
Lakier samochodowy to nie powiechnia metaliczna.
Powierzchnia metaliczna czyli goła blacha, jak np. garnki ze stali nierdzewnej.
Art Erie
08-05-2015, 12:20
Nie czy każde inne, bo od metalu światło odbija się w takiej polaryzacji w jakiej pada. Jak robi się przy normalnym świetle - czyli nie spolaryzowanym, to nie ma czego wygaszać.
Pełna zgoda.
Może przynajmniej jakąś kalkę techniczną przed tą lampką powiesić.
Cała ta rozmowa jest od pupy strony. To nie jest kwestia sprzętu, tylko rozumienia światła i zasad fotografii. A to nie jest fizyka kwantowa. Przy dość podstawowej wiedzy, biorąc pod uwagę możliwości fotografii cyfrowej i postprocesu, zdjęcia takich kafelków można zrobić prawie przy każdym źródle światła. Trzeba tylko wiedzieć jak. A do tego potrzebna jest odrobina dobrej woli autora wątku i chęci poświęcenia czasu na przejrzenie części z nieskończonej ilości filmików na YouTube. Ewentualnie przeczytanie odpowiedniej książki.
RobertMiernik
08-05-2015, 13:51
Pełna zgoda.
Ech...
Światło niespolaryzowane pada na filtr gdzie jest właśnie polaryzowane, później odpowiednim ustawieniem wycinane a reszta leci sobie dalej.
Zastanówcie się, nie widzieliście zdjęć z wytłumionymi odblaskami z innym niż woda i szyba tematem?
Oczywiście, że prościej jest (dokładniej) operować na już spolaryzowanym świetle, ale to nie jest jedyny możliwy przypadek.
vialikafle
08-05-2015, 14:52
Cała ta rozmowa jest od pupy strony. To nie jest kwestia sprzętu, tylko rozumienia światła i zasad fotografii. A to nie jest fizyka kwantowa.
Pewnie że nie fizyka kwantowa, ale zobacz jak Panowie sobie wyjaśniają kwestię polaryzacji na gołej blasze :P
Póki co fotki tych kafli robione były przy świetle dziennym, ale wystarczy że słonko zaszło alby wyszło, i już wychodziło co innego. Tak więc dla mnie to krok milowy dowiedzieć się że musze mieć 2, 3 lampy z odpowiednią żarówką :)
Bo całe swoje focenie jeszcze sto lat temu Zenitem to były krajobrazy, drzewa, łączki, rzeczki i takie tam :)
Nigdy nie potrzebe mi było obstawianie się tym całym sprzętem do fotografii studyjnej.
Wielkie dzięki za pomoc.
Słońce to też jedna lampa. Pojedynczą lampą można opanować temat. Do tego użyć ekranów np. kartek, płyt styropianu do rozjaśniania zbytnich cieni lub ciemnych płaszczyzn. Te zdjęcia to nie kwestia sprzętu tylko wiedzy co i jak zrobić, ustawić.
Ech...
Światło niespolaryzowane pada na filtr gdzie jest właśnie polaryzowane, później odpowiednim ustawieniem wycinane a reszta leci sobie dalej.
Zastanówcie się, nie widzieliście zdjęć z wytłumionymi odblaskami z innym niż woda i szyba tematem?
Oczywiście, że prościej jest (dokładniej) operować na już spolaryzowanym świetle, ale to nie jest jedyny możliwy przypadek.
Nadal jesteś w błędzie. Filtrem polaryzacyjnym wytłumisz tylko i wyłącznie światło spolaryzowane.
A działanie jest zupełnie inne niż piszesz:
Przez filtr przechodzi światło o określonej polaryzacji - światło o polaryzacji prostopadłej do filtra nie przechodzi wcale - czyli właśnie tłumienie odblasków. Światło o polaryzacji innej niż prostopadła przechodzi w takim stopniu, ile wynosi składowa w polaryzacji filtra.
I tak - widziałem zdjęcia z wytłumionymi odblaskami na wszelkich niemetalicznych powierzchniach.
I możliwe jest to tylko i wyłącznie dlatego, że światło odbijając się od takich powierzchni ulega częściowej lub całkowitej polaryzacji.
Cytat z wikipedii jak działa filtr - a dokładnie tłumienie odbić (angielskiej, bo po polsku nic tak naprawdę nie ma):
Light reflected from a non-metallic surface becomes polarized; this effect is maximum at Brewster's angle, about 56° from the vertical for common glass (light reflected from metal is not polarized, due to the electromagnetic nature of light). A polarizer rotated to pass only light polarized in the direction perpendicular to the reflected light will absorb much of it.
Tłumaczenie:
Światło odbite od niemetalicznych powierzchni staje się spolaryzowane; efekt ten jest maksymalny przy kącie Brewster'a, (...) (światło odbite od metalu nie jest polaryzowane z powodu elektromagnetycznej natury światła). Polaryzator ustawiony tak aby przepuszczać tylko światło w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny światła odbitego w znacznym stopniu je wytłumi.
Szczegół, działający bo filtr składa się z dwóch płaszczyzn polaryzujących. W każdym razie to on polaryzuje światło.
Nie szczegół, to filtr składa się tylko i wyłącznie z jednego elementu - filtra polaryzacyjnego.
Filtr polaryzacyjny kołowy dodatkowo posiada ćwierćfalówkę, która polaryzuje światło kołowo (poza fizyką jest to traktowane jako światło niespolaryzowane, bo nie ma jednej określonej płaszczyzny), w celu uniknięcia problemów z układami pomiarowymi aparatu.
Przy czym ćwierćfalówka jest na stałe połączona z filtrem, więc nie można jej sobie ustawić.
W filtrze polaryzacyjnym jedyne co ustawiasz to cały filtr. Ten drugi element to pusty pierścień z gwintem do wkręcenia w obiektyw.
Tak więc wracając do tematu wątku - przy miedzi (jeśli nie jest ona kryta jakimiś lakierami) filtr polaryzacyjny jest zbędny, bo światło odbite nie jest spolaryzowane.
slawek061964
08-05-2015, 22:27
a co to za problem. wycinasz matrycę, wkładasz tam formatkę z blachy, a potem taki naleśnik pod prasę.
chyba nie chcesz mi powiedzieć że ktoś tu dzieli się jakąś tajemną wiedzą o foto.
przede wszystkim chodziło mi o poradę co do źródła światła. już wiem że muszą być 2 lub 3 i to koniecznie takie same.
nie wiem tylko czy koniecznie softbox czy wystarczy lampa biurkowa z dużą mleczną żarówą.
pozdrawiam :)
no żaden , jak wiesz dobrze to po co się pytasz? rada taka w twoim wypadku słoneczko biały karton i tez będzie dobrze
RobertMiernik
09-05-2015, 14:55
Litości, odpuszczam pogadamy jak kiedyś kupisz filtr i zrobisz nim chociaż jedno zdjęcie.
Litości, odpuszczam pogadamy jak kiedyś kupisz filtr i zrobisz nim chociaż jedno zdjęcie.
Tak się składa, że filtrów polaryzacyjnych używam od blisko 20 lat i nie tylko w fotografii.
A jeśliś taki wszechwiedzący na temat filtrów polaryzacyjnych - daj mi choć jeden przykład działania filtra polaryzacyjnego przy powierzchniach metalicznych.
Albo pójdź w końcu do kogoś, kto ci wytłumaczy jak to działa - np. nauczyciel fizyki z dowolnej szkoły... może wtedy przestaniesz bzdury rozpowszechniać.
No niestety.. ale metale mają to do siebie że polar na nie działa "słabo" ;)
Pewne różnice "działanie" można zaobserwować na szczotkowanych powierzchniach ale to są efekty mikroskopijne
Natomiast jeżeli metal oświetla światło odbite od powierzchni np. szklanej - to faktycznie jest szansa odciąć to co pada na metalową powierzchnie
Odblasków na powierzchniach metalicznych najłatwiej jest uniknąć oświetlając z odpowiednich kierunków (przeważnie jest to proste). Oddzielną kwestią jest, że powierzchnia metaliczna nieoświetlona lub oświetlona np od aparatu słabo zdradza "metaliczny" charakter. Ja założyłbym delikatną tintę tak aby podkreślić lustrzany charakter powierzchni. Czyli zostawiłbym to co chcecie tak koniecznie usunąć :)
Pozdro
Wiesiek
vialikafle
13-05-2015, 11:22
w Castoramie nie ma odpowiednich żarówek do oświetlenia foto. Jaką żarówkę polecacie?
Chce to oświetlić dwiema lampkami biurkowymi właśnie z odpowiednią żarówką.
takie cós ?
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4984_Zarowka-swiatlo-ciagle-25W-Temperatura-6400K.html
I to jest właściwe miejsce do kupowania sprzętu foto.
vialikafle
13-05-2015, 11:36
I to jest właściwe miejsce do kupowania sprzętu foto.
ta żarówa bedzie ok chyba co nie?
To coś w kształcie spirali to jest żarówka???
alez zadna wiedza tajemna. bierzesz aparat, jakies swiatlo, pstrykasz i gotowe. dokladnie tak jak z kafelkami.
zauwazasz analogie?
A do tego potrzebna jest odrobina dobrej woli autora wątku i chęci poświęcenia czasu na przejrzenie części z nieskończonej ilości filmików na YouTube. Ewentualnie przeczytanie odpowiedniej książki.
latwiej zapytac na forum o dostac gotowe rozwiazanie :)
vialikafle
13-05-2015, 22:06
To coś w kształcie spirali to jest żarówka???
a nie jest ???
a nie jest ???formalnie to nie jest żarówka a świetlówka kompaktowa
Borat1979
14-05-2015, 21:23
ta żarówa bedzie ok chyba co nie?
Tak, w sam raz do żyrandola :)
Chce to oświetlić dwiema lampkami biurkowymi właśnie z odpowiednią żarówką.
W lampkach biurowych zastosuj zwykłe żarówki - ich Ra (CRI) wynosi 100 czyli na głowę bije te "fotograficzne" świetlówki. Czas naświetlenia nie gra przecież roli.
Pozdro
Wiesiek
vialikafle
17-05-2015, 21:44
nic nie rozumiem - kupione żarówki w profesjonalnym sklepie foto, nadają się do żyrandola, a lepsze mają być zwykłe żarówki??
nic nie rozumiem - kupione żarówki w profesjonalnym sklepie foto, nadają się do żyrandola, a lepsze mają być zwykłe żarówki??
Profesjonalne żarówki foto nadają się do fotografii jak najbardziej... Ale tu nikt nie pisze o takich.
Z resztą, nie wiem czy ktoś by takie wykorzystywał - moce zaczynają się ok 400-500W, a trzeba ze 2-3szt.
Do tego bardzo duże ilości generowanego ciepła.
Tu mowa jest o chińskich świetlówkach kompaktowych, na których ktoś postanowił sobie napisać "Professional", których CRI jest w granicach 70-80, a za minimum do fotografii przyjmuje się 90.
CRI dla żarówek argonowych ("zwykłych") czy halogenowych jest zbliżony do 100.
vialikafle
17-05-2015, 22:14
w castoramie gośc ze stoiska lamp, sporo się nagadał o żarówkach, i stwierdził że dobrch tu nie mają, i że mam kupić coś w profesional sklepie. tam kupione żarówki o barwie niby "światło zienne" 6400k okazują się mieć gorsze parametry niż zwykłe żarówki? kiego czorta?
Temp barwowa a CRI to rózne zagadnienia.
Jak żarówka ma 5600K to wcale nie znaczy, że jest dobra do foto. Bo świetlówki generalnie sa kiepskie, choć czesto mają dobrą temp barwową..
Jak żarówka czy halogen ma mało K (np 3200) to wcale nie znaczy, że jest zły - po prostu inaczej się ustawia WB. A CRI takiego halogenu jest lepsze niż świetlówki kompaktowej.
Robert - w kwestii polaryzacji GonzoG ma rację. + to co dopisał TOP67.
Art Erie
18-05-2015, 09:14
w castoramie gośc ze stoiska lamp, sporo się nagadał o żarówkach, i stwierdził że dobrch tu nie mają, i że mam kupić coś w profesional sklepie. tam kupione żarówki o barwie niby "światło zienne" 6400k okazują się mieć gorsze parametry niż zwykłe żarówki? kiego czorta?
"Zjesz beczkę soli, nim poznasz do woli". Tak to już jest ze wszystkim i fotografia nie jest żadnym wyjątkiem.
Chodzi o to, że w świetle sztucznym kolory widzimy niekoniecznie tak jak w świetle naturalnym (słonecznym).
Przykład: zobacz co się dzieje z kolorami w świetle sodowych lamp ulicznych. http://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3%C5%82czynnik_oddawania_barw
Jak dobrze poszukasz, to i w Castoramie kupisz dobre światło do fotografii. Jest tam cała masa halogenów, nawet te budowlane 500 czy 1000W.
Można też spotkać diody Philipsa o CRI ~95 i barwie 5000K, ale to dużo słabsze i dużo drozsze źródło światła.
A świetlówki "photo", to tak samo profesjonalny sprzęt jak aparat "automatyczny". Napis na pudełku nie robił z niego automatu, tak samo z tych świetlówek nie zrobi ani światła foto, ani profesjonalnego...
To tylko sposób aby lampkę wartą 20zl sprzedawać za 80.
No i przy miedzi ze świetlówkami możesz mieć sporo problemów. Miedź lubi rozpraszać widmo światła przy odbiciu, co daje ciekawy efekt - przy świetlówkach to widmo ma zupełnie inna charakterystykę i traci się ten efekt.
Halogeny budowlane o których wspomniał poprzednik wydają się być dobrym rozwiązaniem - liniowy palnik użyty z pewnej odległości (i częściowo wysłonięty) powinien dobrze zarysować wypukłości i wklęsłości. Niewykłuczone, że w tej roli powinny być dwa halogeny ustawione równolegle do boków kafla i zróżnicowane odległością (mocą). Mniej oczywiste jest ustawienie górnego światła bo może być to światło punktowe "omijające" kąt odbicia albo zgrabna tinta od jasnego do ciemnego uwypuklająca charakterystyczne mieniące się odbicie w miedzi. To trzeba byłoby spróbować.
Pozdro
Wiesiek
vialikafle
23-05-2015, 09:26
zdjęcia pstryknięte przy świetle dziennym, do tego photoshop i wyszło tak
http://www.gallery707.com/27-horoscope-copper-signs