PDA

Zobacz pełną wersję : Sprawdzony statyw i monopod do fotografii i filmowania

Alcatraz
03-05-2015, 21:06
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat statywów i (żeby nie zakładać dodatkowego tematu) monopodów. Sprzęt to D7100, obiektywy: 50mm, jakieś M42, 18-105, czasami tele do 300mm. Przeznaczenie to (jak w tytule) zdjęcia oraz filmowanie. Tutaj jak rozumiem najlepszym rozwiązaniem docelowym będzie odpowiedni dobór dedykowanych głowic - co też pociąga za sobą potrzebę wyboru odpowiedniego statywu, który umożliwi taką wymienność. Tymczasem może wystarczy głowica foto lub coś co sprawdzi się w obu zastosowaniach. Spoglądałem w stronę Manfrotto ale firma tak naprawdę jest obojętna, byle nie była to jednorazówka / tandeta / zabawka. Budżet do 400 zł (rozumiem, że dodatkowa głowica video w późniejszym czasie będzie go przekraczała).

W przypadku 300mm ważne jest też, żeby byłą możliwość podparcia obiektywu - to chyba zależy od głowicy?

Alcatraz
08-05-2015, 11:47
Nikt???:-)

Grochu7
13-05-2015, 13:53
Jeśli przeglądałeś sprzęt Manfrotto to pewnie widziałeś ich serię 290. Jak dla mnie - całkiem sympatyczne statywy, w kicie z głowicą kulową powinny się łapać w Twoim budżecie. (Oczywiście nie te na węglowych nogach)

Będziesz miał możliwość zmiany głowicy jak będziesz szukał czegoś innego, a udźwigu póki co wystarczy z zapasem.

Niestety, nie znam oferty innych firm na tyle dobrze, żeby móc sensownie radzić. Mam nadzieję, że pozostali forumowicze pomogą.

nikoniarz
13-05-2015, 14:28
Sporo już zostało napisane odnośnie zestawów Fotopro więc rzuć okiem na tandem MGA-584 wraz 52Q.

Alcatraz
13-05-2015, 17:27
Ciekawe propozycje - Fotopro to nawet "dwa w jednym" (funkcja monopodu). Minusy - są dosyć niskie (ok. 150 cm, no ale to również sprawa ceny, wyższe są droższe).

nikoniarz
13-05-2015, 17:36
Nie napisałeś jaka wysokość Cię interesuje.

focus2101
20-05-2015, 10:16
drodzy forumowicze, poszukuję statywu do sprzętu w stopce, zaczynam zabawę z fotografią okolicznościową, statyw wysoki (mam 190 cm). dobre opinie ma Velbon df-61. Czy taki statyw wystarczy na początek czy też od razu kupić coś porządnego (tylko co)? Główna funkcja statywu: nieporuszone zdjęcia. Obiektyw mam na razie S17-50, więc nie będzie makro.

ac2a
11-01-2016, 11:04
Odświeże temat.
Czy pojawiło się coś godnego uwagi (trójnóg) do fotografii oraz sporadycznie do filmowania? Znalazł ktoś coś godnego uwagi dla amatora?