PDA

Zobacz pełną wersję : Uratowanie zdjęć, żeby były jak w aparacie

Gadom
03-05-2015, 20:47
Witam

Jestem posiadaczem Nikona D3200. Dzisiaj dopisała ładna pogoda,fajne miejsce wiec aparat w ruch i ćwiczenie swoich umiejętności, postanowiłem robić zdjęcie w formacie RAW( błąd laika nie wiedząc nic o tym formacie) , porobiłem kilkanaście zdjęć niektóre ładnie wyszły. Ale niespodzianka i brak mojej wiedzy spotkał mnie gdy zrzuciłem zdjęcia na komputer wszystkie ciemne w ogolę nie podobne do tego co mam w aparacie i co widzę na wyświetlaczu.
Zaczynam czytać i dopiero po fakcie dowiaduje się ze wszystkie podkręcenia jakie stosowałem, ostrość, kontrast itd itd. są zerowane gdy zrzucę to na komputer, wiadomo programy graficzne otwierając plik przez chwile pokazują rezultat jak w aparacie a później doczytuje się czysty RAW ;/

I moje pytanie czy da się to odratować jakoś czy raczej tylko zabawa w programach graficznych i próby uzyskania podobnego rezultatu ?

zbyszekD7000
03-05-2015, 20:51
tu nie ma co odratowywać, tylko wywołać RAWY, a najlepiej użyć programu Nikona który pokaże Ci wszystkie ustawienia jakie miałeś dla jpgów (tylko programy Nikona to widzą, znaczy ustawienia aparatu)

kkokosz
03-05-2015, 20:56
Zainstaluj sobie ViewNX albo Capture NX-D, one odczytują wszelkie dane, zapisane przez aparat i zdjęcia będą wyglądać tak samo, jak JPGi.

Gadom
03-05-2015, 21:04
Zainstaluj sobie ViewNX albo Capture NX-D, one odczytują wszelkie dane, zapisane przez aparat i zdjęcia będą wyglądać tak samo, jak JPGi.

Jest wtedy możliwość np w ViewNX zapisanie(skonwertowanie) RAWa jako JPG z wszystkimi właśnie ustawieniami ?

tu nie ma co odratowywać, tylko wywołać RAWY, a najlepiej użyć programu Nikona który pokaże Ci wszystkie ustawienia jakie miałeś dla jpgów (tylko programy Nikona to widzą, znaczy ustawienia aparatu)

Tylko ja chciałem mieć możliwość jeszcze np podkręcenia lekko zdjęcia jak sadze ze jest za jasne, za ciemne lub brakuje mu lekko koloru dlatego chciałem mieć to co widzę w aparacie. A wszystkie RAWy które widzę są ciemne i każdy RAW jest do większego podkręcenia. Na razie się uczę wiec z czystego RAWa ciężej mi zrobić coś ładnego niż lekko podciągnąć to co w miarę na aparacie wyszło :P

zbyszekD7000
03-05-2015, 21:08
oczywiście

nikoniarz
04-05-2015, 06:04
Jest wtedy możliwość np w ViewNX zapisanie(skonwertowanie) RAWa jako JPG z wszystkimi właśnie ustawieniami ?

Tylko ja chciałem mieć możliwość jeszcze np podkręcenia lekko zdjęcia jak sadze ze jest za jasne, za ciemne lub brakuje mu lekko koloru dlatego chciałem mieć to co widzę w aparacie. A wszystkie RAWy które widzę są ciemne i każdy RAW jest do większego podkręcenia. Na razie się uczę wiec z czystego RAWa ciężej mi zrobić coś ładnego niż lekko podciągnąć to co w miarę na aparacie wyszło :P
ViewNX2 podobnie jak NX-D wczytuje ustawienia z puszki. W obu masz też możliwość wprowadzenia korekt (ten drugi ma większe możliwości) ale na początek polecam NX2.

TOP67
04-05-2015, 08:24
W NEF jest za szyty JPEG BASIC, który można bardzo łatwo wydobyć. Ale dużo lepiej obróbce NEF w programie Nikona.
Od biedy możesz też wywołać NEF w aparacie.

zgera
04-05-2015, 08:26
Możesz to zrobić również dobrze z poziomu puszki, w menu retuszu jest opcja przetwarzania NEF do JPG.

Gadom
05-05-2015, 18:50
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, bardzo pomogły i ucieszyły ;)