PDA

Zobacz pełną wersję : Sony Alpha SLT-58 vs Nikon D3200

Aravil
03-05-2015, 19:27
Dobry Wieczór,

Zastanawiam się nad zakupem lustrzanki. Po odrzuceniu kilku innych aparatów, zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Sony Alpha SLT-58 i Nikonem D3200. Zdjęcia robię głównie wizjerem (wcześniej miałem Alpha 300 i wizjer był świetny). Z tego co czytałem Nikon robi lepsze zdjęcie (chociaż przy wartościach ISO 100 i 200 nie zauważyłem dużych różnic, a zdjęcia i tak wywołuję na komputerze). Chciałbym zapytać, jak duża jest różnica jakości tych zdjęć (zwłaszcza RAW) oraz w jakości owego wizjera.

dmk
03-05-2015, 20:06
W sony masz większy wizjer, tańsze szkła, stabilizację w body, jakość zdjęć porównywalna z tym, że sony prawdopodobnie wygasza bagnet A więc chyba nie ma sensu teraz w niego wchodzić. No chyba ze nie chcesz inwestować w obiektywy...

Aravil
03-05-2015, 20:17
Rozumiem, dzięki. Poza tym zauważyłem, że łatwiej jest kupić obiektywy do Nikona/Canona niż do Sony. Chciałbym zapytać czy wizjer w D3200 różni się wiele od D3100 ? (miałem okazję robić parę zdjęć D3100)

dmk
03-05-2015, 20:31
Nie porównywałem bezpośrednio ale raczej typowy ciemny tunelik jak to w aps c. W sony będzie nieporównywalnie większy. Co do dostępności szkieł to może nie ma tak dużego wyboru jak so nikona ale za to ceny ostatnio są komicznie niskie.

Aravil
03-05-2015, 21:12
Nie planuję zakupu więcej jak dwóch szkieł (poza kitowym), także inwestowanie w szkła w dłuższej perspektywie czasu nie będzie problemem. Może jak będę dysponował trochę większym budżetem to zainwestuję w wyższej klasy lustrzanki z jaśniejszym wizjerem. Jeśli jakość zdjęć jest na porównywalnym poziomie to pewnie zdecyduję na Sony.