PDA

Zobacz pełną wersję : Typowe pytanie laika, czyli co kupić.

Luxuria
03-05-2015, 19:10
Witam.

Chciałabym szybko i tanio kupić używany aparat. Zastanawiam się nad Nikonem D90 lub którymś z Nikonów D5000 lub D5100.

Żeby ułatwić Państwu ewentualną odpowiedź, powiem tak.. Z RAWów zamierzam korzystać tylko w trudnych warunkach. Przy zwykłym niedzielnym pstrykaniu oczekuję, że aparat będzie miał dobry/wiernie oddający kolory balans bieli, dobrą rozpiętość tonalną oraz że wypluje mi jpg z żywymi kolorami (bez dziwnej dominanty czy wypaleń czerwieni), bo naprawdę nie mam ochoty każdego zdjęcia obrabiać na komputerze.

Oczekuję, że wyższe czułości będą użyteczne na tyle, że da się zrobić zdjęcie na koncercie. I tu nie wiem, czy D90 nie jest przestarzały, bo iso 3200 nie wygląda dobrze (w Canonie 1100D iso 3200 lepsze). Funkcje dotyczące zewnętrznych lamp błyskowych mnie nie interesują, gdyż nie mam zamiaru takowych używać. Filmy mnie nie interesują. Ilość programów tematycznych mnie nie interesuje. Dobry wizjer mnie interesuje, podglądu na żywo nie używam, zacznę jak będę miała uchylny ekranik ;) Śrubokręt lub jego brak.. Tu pytanie do Państwa, jeśli mam zamiar używać tylko Sigmy 18-200 i portretówki, czy ten AF w korpusie ma w ogóle dla mnie znaczenie?

Górny wyświetlacz w D90 i rozmieszczenie przycisków, super sprawa, bez wyświetlacza byłabym w stanie żyć, bez przycisków na obudowie nie bardzo. Uchylany ekranik w D5XXX za to byłby przydatny w takich sytuacjach jak właśnie koncert czy żabka na łące, bo nie mam zamiaru tarzać się po ziemi. Plastik jako materiał wykonania mi nie przeszkadza, miałam tego nieszczęsnego Canona 1100D i wyglądał może jak zabawka, ale trzymał się dobrze, poza tym małość i lżejszość była zaletą ;)

Generalnie problem polega na tym, że D90 znam i gdyby nie to słabe wyższe iso brałabym go od razu. Jeśli Państwo powiecie mi, że D90 to jeszcze całkiem dobry sprzęt i te D5XXX szumią podobnie, pewnie go wezmę mimo wszystko.
Jeśli szumią mniej, decyzja będzie trudniejsza.

Pisząc wspominam o Canonie, wiem, że tam są style obrazu, wiem, że można je ustawić, mimo różnych ustawień jednak, nigdy nie udało mi się opanować kolorów na zdjęciach jpg (rawy to rawy, wiadomo). Balans bieli typu zacienione zażółcał zdjęcia, obrzydliwie i nienaturalnie, zdjęcia wiecznie prześwietlone, musiałam na stałe ustawić ekspozycję na -1ev i najlepiej zdjąć lekko kontrast, dopiero było ok. Z D90 nie mam takich problemów i chciałabym ich uniknąć nawet jeśli wybiorę inny model Nikona ;)

d90
03-05-2015, 21:34
Iso to przepaść mz.
Reszta tez.
Sumując - d5100.

nikoniarz
03-05-2015, 21:54
Wizjer- plus dla D90
ISO- plus dla D5100 ale bez przesady
Funkcjonalność (klawisze, chwyt, dodatkowy ekran)- plus dla D90
Ekran główny- plus dla D5100 (jeśli komuś potrzeba uchylnego).

Archibald6803
03-05-2015, 22:31
d5100 ; nie ma MZ lepszej budżetowej puchy ;
- Wysokie użyteczne ISO (3200-4000) o blisko 1ev wyższe od tego w D90
- Ruchomy ekran - wyśmienity i bardzo przydatny ficzer w wielu amatorskich sytuacjach zdjęciowych
- Matryca - świetna , jedna z lepszych jaką wsadził Nikon do swoich wyrobów ; zachowuje się tak jakby była z gumy ( w stosunku do D90)

Za minus w d5100 można uznać brak programowej mikrokalibracji w puszce. Można, ale nie trzeba........ Zresztą D90 też jej nie posiada .....

Poza tym d5100 to jest ostatni wypust myśli technicznej Nikona , który generalnie nie przysparza użytkownikom problemów w trakcie użytkowania ; nie chlapie olejem , komora się mu nie syfi , ma całkiem powtarzalny AF w każdych warunkach , nie jest "flarowcem" ;-) .........

nikoniarz
03-05-2015, 22:37
Są lepsze bużdżetowe puszki od D5100- kwestia priorytetów.

Archibald6803
03-05-2015, 23:00
Zawsze mi się wydawało, że nie ma obowiązku odpisywać na każdy nowy post który pojawi się na forum ....... tym bardziej jeżeli odpowiedź ta nie wnosi konkretów do tematu.............

nikoniarz
03-05-2015, 23:16
Jak widać sam to wyżej czynisz.
Ale przechodząc do konkretów- nie faworyzował bym tak bezwzględnie D5100 bo ludzie mają różne priorytety- nikt normalny nie kupi D5100 potrzebując śrubokręta czy większego wizjera. Podobnie nikt normalny nie kupi D90 gdy priorytetem jest uchylny ekran czy chociażby niewielkie rozmiary. Także każdemu wg. potrzeb. I dotyczy to każdego przedziału cenowego- jeden weźmie używane D3 a drugi nowe D610, jeden woli nowe D5100 a drugi weźmie używkę D300. Jeśli ktoś ma problem by to zrozumieć to szczerze współczuję.

Archibald6803
03-05-2015, 23:30
Jak widać sam to wyżej czynisz.
Ale przechodząc do konkretów- nie faworyzował bym tak bezwzględnie D5100 bo ludzie mają różne priorytety- nikt normalny nie kupi D5100 potrzebując śrubokręta czy większego wizjera. Podobnie nikt normalny nie kupi D90 gdy priorytetem jest uchylny ekran czy chociażby niewielkie rozmiary. Także każdemu wg. potrzeb. I dotyczy to każdego przedziału cenowego- jeden weźmie używane D3 a drugi nowe D610, jeden woli nowe D5100 a drugi weźmie używkę D300. Jeśli ktoś ma problem by to zrozumieć to szczerze współczuję.

Przeczytaj spokojnie i uważnie post nr 1 ; wiesz już o co dokładnie pyta autor i jakie ma priorytety ?

EOT

nikoniarz
04-05-2015, 04:27
Dobry wizjer i rozmieszczenie przycisków jest na korzyść D90 więc nie rozumiem czemu tak bezapelacyjnie D5100 jest lepszy. Nigdzie nie odradzałem D5100 ani nie doradzałem D90. Po prostu wskazałem różnice czego jakoś nie potrafisz zrozumieć
Osobiście daleki jestem od sugerowania w takich sytuacjach "jedynego słusznego wyboru" co Ty właśnie czynisz. Dalsza polemika mija się z celem bo i D5100 i D90 ma istotne dla autora cechy. A co kupi to tak naprawdę bez różnicy bo w każdym przypadku straci część istotnych dla siebie cech.

Andrzej1974
04-05-2015, 09:31
- Ruchomy ekran - wyśmienity i bardzo przydatny ficzer w wielu amatorskich sytuacjach zdjęciowych
- Matryca - świetna , jedna z lepszych jaką wsadził Nikon do swoich wyrobów ; zachowuje się tak jakby była z gumy ( w stosunku do D90)

Za minus w d5100 można uznać brak programowej mikrokalibracji w puszce. Można, ale nie trzeba........ Zresztą D90 też jej nie posiada .....

Poza tym d5100 to jest ostatni wypust myśli technicznej Nikona , który generalnie nie przysparza użytkownikom problemów w trakcie użytkowania ; nie chlapie olejem , komora się mu nie syfi , ma całkiem powtarzalny AF w każdych warunkach , nie jest "flarowcem" ;-) .........

Archi jak mogłeś w ogóle porównać "to coś" (D5100) z "legendą" Nikona (D90)... ;-)

Autorko musisz określić a raczej zdecydować się co jest dla Ciebie naprawdę ważne w aparacie. Szczególnie przy małym budżecie.

cz4rnuch
04-05-2015, 09:53
Luxurio, na Twoim miejscu rozejrzałbym się za używanym D7000 który łączy prawie wszystkie najlepsze cechy D90 i D5100. Używki wcale nie są drogie i nie będziesz musiała iść na kompromis. Matryca jak w D5100 i ergonomia do której jesteś przyzwyczajona w jednym. <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D5100-versus-Nikon-D7000-versus-Nikon-D90___698_680_439)

sl011
04-05-2015, 10:43
D5100 też często prześwietla. Na stałe mam ustawioną korektę ekspozycji -0,3 lub -0,7. A jak trzeba, to oczywiście jeszcze inną. Moim zdaniem nic w tym nadzwyczajnego. Ten model ma dość małą rozdzielczość czujnika oświetlenia (ten układ jest chyba taki sam jak w D90), więc jeśli na zdjęciu występują drobne jasne obiekty na ciemniejszym tle (np kwiatek, czyjaś czapka lub twarz), to aparat może to łatwo "przeoczyć", a raczej "uśrednić" do niższej wartości. Nie przeszkadza mi to zbytnio w robieniu zdjęć.
Zazółcony balans "cień" to też norma. Chyba większość aparatów tak ma, bo "cień" ma bardzo wysoką temperaturę barwową, więc wszystko, co nie jest głębokim cieniem (czyli nie jest mocno niebieskie), będzie bardzo "ciepłe". Ale w D5100 praktycznie na stałe mam ustawione auto WB i w świetle dziennym w 90% jest jak dla mnie OK. W pozostałych 10% koryguję rawa i też jest OK. ;) Jeśli nie chcesz bawić się w raw, to korzystaj z ręcznego ustawiania balansu bieli wg wzorca - powinno pomóc, nawet w Canonie. ;)
Kolory - nie nazwałbym ich super naturalnymi. Nikon też trochę zniekształca odwzorowanie kolorów - jak większość aparatów, w tym chyba wszystkie w tym segmencie rynku ("popularnym"). Pytanie tylko, czy określony sposób podkręcania odpowiada Tobie.

d90
04-05-2015, 11:32
Archi jak mogłeś w ogóle porównać "to coś" (D5100) z "legendą" Nikona (D90)... ;-)

Autorko musisz określić a raczej zdecydować się co jest dla Ciebie naprawdę ważne w aparacie. Szczególnie przy małym budżecie.

A pytanie brzmi :
:)
Posiadać na szyji duzy aparat z gripem?
Czy mały, a za to z koncertu wracać ze zdjęciami ?

Jak widac opcji jest wiele. Duzo osob nie patrzy na zdjęcia.
Zwracają uwagę na wszytko, tylko nie na zdjęcia.
Dotyczy to niestety i d5100 i d90.
Tyle...

GonzoG
04-05-2015, 11:38
(...)

Większy belkot marketingowy sprzedają teraz tylko kandydaci na prezydenta...
D5100 nie jest żadnym nadzwyczajnym aparatem, a jego matryca w porównaniu do mówcy w D5200, D5300, D5500, D7100, D7200 nie tylko nie jest z gumy, a wręcz jest słaba. Ze zdjęć z D5200 można o wiele więcej wyciągnąć.
A szumy przy wysokim ISO - różnica nie większa niż 1/2 EV.
Gdyby miało być 1 EV, to D5100 musiałby szumiec tak jak D700....

Chyba przespałeś ostatnie kilka lat... Juz od dawna są D5300 czy D5500....

cz4rnuch
04-05-2015, 11:46
Ze zdjęć z D5200 można o wiele więcej wyciągnąć... Szkoda, że razem z bandingiem ;)

Chyba przespałeś ostatnie kilka lat... Juz od dawna są D5300 czy D5500.... Skoro mowa o budżecie to kaska jest ważna, a taki D5300 czy nawet D5200 są jednak sporo droższe od D5100.

sl011
04-05-2015, 11:55
Oczekuję, że wyższe czułości będą użyteczne na tyle, że da się zrobić zdjęcie na koncercie. I tu nie wiem, czy D90 nie jest przestarzały, bo iso 3200 nie wygląda dobrze (w Canonie 1100D iso 3200 lepsze).

Porównanie jpegów w wysokich czułościach z 1100D, D5100 i D5000 (który podobno jest bardzo podobny do D90) (http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare?utm_campaign=internal-link&utm_source=mainmenu&utm_medium=text&ref=mainmenu#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=canon_eos1100d&masterSample=canoneos1100d_nrstand_iso%206400&slotsCount=4&slot0Camera=canon_eos1100d&slot0Sample=canoneos1100d_nrstand_iso%206400&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d5100&slot1Sample=dsc_0076&slot2Camera=nikon_d5000&slot2Sample=nikond5000_iso6400&x=0.005417148604224887&y=-1.1358793405011078)

Archibald6803
04-05-2015, 16:45
D5100 nie jest żadnym nadzwyczajnym aparatem, a jego matryca w porównaniu do mówcy w D5200, D5300, D5500, D7100, D7200 nie tylko nie jest z gumy, a wręcz jest słaba. Ze zdjęć z D5200 można o wiele więcej wyciągnąć.

A tak poza tym Gonzo , to u Ciebie dziś wszystko w porządku ?

hewirto
04-05-2015, 17:27
czytajac ten watek jestem przekonany, ze autorka jezt bardzo zadowolona bo teraz juz kompletnie nic nie wie :)

nikoniarz
04-05-2015, 19:00
A czemu ma niby nie wiedzieć? Każdy podał istotne argumenty przemawiające za danym sprzętem i teraz sama musi podjąć decyzję.

Zawsze mi się wydawało, że nie ma obowiązku odpisywać na każdy nowy post który pojawi się na forum ....... tym bardziej jeżeli odpowiedź ta nie wnosi konkretów do tematu.............
Nie mogłem się powstrzymać :D

knopers1
04-05-2015, 19:34
Przydal by sie urlop dla Was na kilka tygodni od forum. Od waszych "wachowych porad" zygac sie chce...Kazdy watek musi byc taki beznadziejny? Idzcie robic zdjecia !

Ned Stark
04-05-2015, 19:51
To się nazywa miłość :D Zauważam to u swoich dzieci :D Kiedy się bardzo biją to znaczy, że tak naprawdę mocno się kochają i nie mogą bez siebie żyć.
Autorze wątku (tego jak i innych wątków) musisz sam/a podjąć decyzję o kupnie aparatu. Niestety jest to sztuka kompromisów między potrzebami a posiadanymi pieniędzmi. Cokolwiek kupisz będziesz zadowolony/a, a jeśli nie to jeb... to w pi...u. Ot i cała filozofia. Idziesz do sklepu z pieniędzmi i macasz dwa aparaty. Bierzesz ten, który lepiej tobie leży.

zgera
04-05-2015, 20:47

Niestety to prawda, nawet D3200, 3300 przegoniły już D5100 właściwościami matrycy.
Ranking matryc lustrzanek Nikona: http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings

cz4rnuch
04-05-2015, 20:54
Z tego rankingu wynika jedynie, że od czasów D7000 w matrycach DXowych nic nie poszło do przodu. Powiem więcej, widzę przepaść w DR na korzyść D5100. Tak dla równowagi trochę inna interpretacja ;) <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D3300-versus-Nikon-D3200-versus-Nikon-D5100___928_801_698) (przymknąłem oko i udaję, że nie widzę D7200)

Archibald6803
04-05-2015, 22:21
Z tego rankingu wynika jedynie, że od czasów D7000 w matrycach DXowych nic nie poszło do przodu. Powiem więcej, widzę przepaść w DR na korzyść D5100. ..........

Dokładnie; ale aby to wiedzieć to :
1. trzeba mieć możliwość bezpośredniego porównania puszek w identycznych scenach przy identycznych parametrach
lub
2. trzeba mieć wiedzę jak czytać suche cyfry

Proponuję paru osobom aby łaskawie zerknęły sobie na poniższy teścik wyciągania RAWa (może uda się Wam samodzielnie wyciągnąć jakieś właściwe wnioski) :

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/e0c572176ada.jpg.html)

źródło (http://naforum.zapodaj.net/dea42251e8b9.jpg.html)

źródło (http://naforum.zapodaj.net/efc8ddea1b89.jpg.html)

Jak ktoś nie widzi różnicy i nie potrafi jej przetransponować na odpowiedni wskaźnik ev to ja wymiękam ........

GonzoG
05-05-2015, 10:59
Z tego rankingu wynika jedynie, że od czasów D7000 w matrycach DXowych nic nie poszło do przodu. Powiem więcej, widzę przepaść w DR na korzyść D5100. Tak dla równowagi trochę inna interpretacja ;) <<klik>> (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D3300-versus-Nikon-D3200-versus-Nikon-D5100___928_801_698) (przymknąłem oko i udaję, że nie widzę D7200)

Nawet D5000 bedzie miał większy DR od D3300... Jakbyś nie wiedział to D3x00 ma tylko 12 bitowe przetwarzanie obrazu...

A w matrycach DX od czasu D7k sporo się zmieniło... To że na wykresach wyglądają podobnie nie znaczy, że tak samk jest w rzeczywistości.

D5200 mimo bandingu daje dużo więcej szczegółów i kolorów przy wyciąganiu z cieni, a różnica w cenie między D5100 to ok. 150zl, więc nie wiem, gdzie to "sporo".

Dziękuje, w porządku....
Nie w porządku raczej u kogoś, kto uważa, że D5100 to najlepszy i niedoscigniony aparat...

cz4rnuch
05-05-2015, 11:32
Nawet D5000 bedzie miał większy DR od D3300... Nie wg DXOmark :)

A w matrycach DX od czasu D7k sporo się zmieniło... To że na wykresach wyglądają podobnie nie znaczy, że tak samk jest w rzeczywistości. Ja właśnie czytanie tych cyferek z lekka obśmiałem a jak to wygląda w rzeczywistości to wiem bo głównie oglądam i robię zdjęcia. I wielkiej różnicy pomiędzy poszczególnymi DXami nie widzę a już na pewno nie jest ona tak wielka by pisać o niej "przepaść" (celowo użyłem tego często tu nadużywanego słowa). Na końcu dałem też emota by było wiadomo o co chodzi. Przy okazji nie chodziło mi o sam fakt, że jakaś matryca wychodzi w teście lepiej, ale o to że te różnice były tak małe że nie warto sobie tym zawracać głowy (z tego co pamiętam to puszki miały kolejno wynik 80, 81 i 82).

D5200 mimo bandingu daje dużo więcej szczegółów i kolorów przy wyciąganiu z cieni, a różnica w cenie między D5100 to ok. 150zl, więc nie wiem, gdzie to "sporo". Kolorów przy wyciąganiu rzeczywiście jest więcej (szczególnie fioletowego :)) ale nie za bardzo mam ochotę się nad tym rozpływać bo banding dla mnie dyskwalifikuje takie zdjęcie. Wiem o czym mówię, bo D7100 ma podobną matrycę do D5200 i stosunkowo często muszę z tym walczyć. A co do cen to pisałem o używkach (bo o używkach wspomina autor(ka) wątku) a przy cenie 800 plnów za używany d5100 te kilka stówek robi sporą różnicę. Jeżeli cena nie jest istotna to zaproponowałem lepsze wyjście - D7000. Poza tym Ty akurat wspominałeś o D5300 i D5500 a ja z pośpiechu wspomniałem o tańszym D5200. Pozdrawiam.

Archibald6803
05-05-2015, 12:03
............

Nie w porządku raczej u kogoś, kto uważa, że D5100 to najlepszy i niedoscigniony aparat...

a kto tak uważa ? ja ? wolne żarty , nieumiejętność czytania ze zrozmieniem lub (jakże częsta i popularna ostatnio)nadinterpretacja/przeinaczanie czyichś słów .........

Przypomnę , że w dotychczasowych moich wypowiedziach w tym wątku odnosiłem się TYLKO i WYŁACZNIE do wyboru pomiędzy D90 vs D5100 ; .... nie twierdzę wcale że d5100 to Święty Grall ...... ; uważam natomiast że jest to puszeczka o bardzo dużych możliwościach w stosunku do ceny..... i przez to dla osoby początkującej lub takiej która szuka budżetowego rozwiązania - bezwzględnie warta rozważenia

Spośród tych dwóch nikonowych body , mając na względzie to co napisał autor wątku w pierwszym poście, zdecydowanie poleciłem i polecam nadal d5100 ( swoje stanowisko dokładnie już uzasadniłem, dopisując przy okazji że jest to Moje Zdanie (MZ), a więc ocena SUBIEKTYWNA) ;

Gdyby autor wątku dysponował innym budżetem ( mniejszym/większym) lub przedstawił inne potrzeby moja propozycja byłaby zapewne inna......
Zawsze zanim coś napiszę na forum staram się rzetelnie temat przeanalizować......, czego wszystkim innym wypowiadającym się na forach życzę.

Luxuria
27-05-2015, 20:46
Witam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Nie odzywałam się, ale każdą przeczytałam, przemyślałam i zdecydowałam się ostatecznie na D5100. Świadomie uznałam, że poświęcę ergonomię i górny ekran na rzecz nowszej konstrukcji i być może trochę lepszej jakości zdjęć. Dziś dotarło do mnie body - obiektyw kupię na dniach (kolejny problem Sigma 18-200 czy Nikkor 18-105), więc pierwszych zdjęć testowych od razu nie mogę zrobić, ale sama puszka wzbudziła mieszane uczucia. Że jest mała i lekka to dobrze, że nie ma żadnych sensownych przycisków na korpusie to wiedziałam i uznałam, że przeżyję, robiło się kiedyś zdjęcia hybrydą, która nic nie miała na wierzchu i było dobrze ;) Boli mnie tylko ten mały grip, jestem kobietą o dość małych dłoniach, ale tam nie ma za co złapać plus nie trzyma się tego zbyt wygodnie. Zobaczymy co będzie jak dojdzie obiektyw, bo swój ciężar będzie miał.

Tak czy inaczej, raz jeszcze dziękuję, bo pomogliście mi Państwo podjąć decyzję :)

Glowa
27-05-2015, 21:00
Jeśli grip w D5100 nie jest mniejszy niż w D3100, to nie powinno być większych problemów z trzymaniem. Sam mam raczej niezbyt duże dłonie, choć długie palce, ale przy niewielkich obiektywach DX nie narzekam na pewność chwytu w małych korpusach Nikona. Zresztą obecność gripa, nawet małego, sprawia, że nie zamierzam przejść na bezlusterkowce, które uważam za niewygodne.

tbnate
29-05-2015, 08:39
Ja mam D5100 i nie narzekam. Jestem facetem z raczej sporymi dłońmi, a nie mam problemu z utrzymaniem aparatu. Robiąc zdjęcia i tak lewą ręką podtrzymujesz obiektyw, więc chwyt jest pewny :)

Sordon
29-05-2015, 09:29
Mam możliwość porównania D90 i D5200 (D5100 bd podobny..) - kwestia wg mnie, czy u Ciebie priorytetem będzie efekt finalny przy wysokim iso, czy jednak ten wizjer - bo to się wiąże z całą większą obudową, rozkładem i ilością przycisków w D90, gdzie w serii D5xxx nie jest tak super. Przy czym ja na dzień dzisiejszy doceniam różnicę wagową i wielkość swojego d5200, za to żałuję średniego wizjera i śrubokręta. Musisz zobaczyć organoleptycznie, co Ci bardziej odpowiada

Sordon
29-05-2015, 10:08
Post wyżej - nie zauważyłem, że istnieją jeszcze 2 strony wątku, przepraszam ;). //off topic - po raz trzeci siedząc na forum nikoniarze na mozilli zaatakował mnie złośliwy program - instaluje się w tle bez jakiejkolwiek zgody (mam zaznaczone wszędzie, że zgodę muszę wyrazić) delta homes czy jakoś tak... po ostatnich atakach poinstalowałem antywirusy, które tym razem zatrzymały instalowanie tego badziewia, ale już nie dały rady by uchronić mozillę przed usunięciem runtime'a. = 30 minut na próbę przywrócenia systemu i instalację mozilli od nowa :(.

d90
30-05-2015, 08:40
Z tym gripem do hobby jak Twoje plany, to jak -

Kupiłem samochód. Super wszystko. Full wypas.
Silnik, wyposarzenie, kolor.
Ale...
Jeżdzę nim raz w tygodniu do kosciola.
I kierownica jakas taka cienka. Źle sie ja trzyma.
Jak żyć ?

Dolrim
02-06-2015, 19:50
Cześć wszystkim!

Nie chcę tworzyć nowego wątku na forum, więc postanowiłem napisać tutaj :)

Posiadam Nikona d5200 i kilka obiektywów, ale potrzebuję kolejnego body. Razem z żoną często gdzieś wyjeżdżamy, czy nawet wychodzimy razem fotografować i męczące staje się ciągłe przekazywanie sobie aparatu.

Niestety posiadam niewielki budżet, tzn. około 500zł, dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze między kilkoma modelami.

Myślałem nad używanymi d200, d5000 i d3000/3100. Gdybyście mogli mi pomóc w wyborze byłbym wielce wdzięczny :)

largo
02-06-2015, 21:32
A jakie masz obiektywy? Wszystkie z silnikiem? To może zwróć uwagę na to, że D3100 i D5200 będą działać wymiennie z tym samym akumulatorem.

Dolrim
03-06-2015, 00:01
Tak, wszystkie obiektywy są z silnikiem.

O widzisz o kwestii akumulatora nie pomyślałem, a to całkiem fajna sprawa.

hostman22
04-06-2015, 16:03
za niewiele więcej jest d3200 lepszy wyświetlacz, więcej mpx, ciekawszy zapis video plus zew. mic . Jeżeli filmować zamierzasz d5200, to bierz do zdjęć d3100 :)

Jeżeli zonie pasują wymiary i waga d5200, to dla siebie możesz szukać d200/ s5pro (aby był inny "feeling" przy fotografowaniu), w innej konfiguracji jak żona nie ma bakcyla foto, to nie zadziała ;)

RAF7705
04-06-2015, 17:08
JW.
Bierz dla siebie d200.

Dolrim
12-06-2015, 22:18
Dzięki za odpowiedzi :)

Ponieważ nie udało mi się kupić niczego przed wyjazdem do Grecji to zakup przełożę po powrocie. Budżet postaram się zwiększyć do około 800 zł i może coś fajnego uda się upolować.

Co do wyboru nowego aparatu to żona mnie fotografowaniem zaraziła i tak na dobrą sprawę to d5200 zostałby dla niej, a nowy sprzęt wziąłbym dla siebie. Myślę, że d200 byłby fajnym wyjściem, ale boję się, czy jego ograniczenia techniczne nie podetną mi skrzydeł.

A może ktoś ma jeszcze inną propozycję w tym przedziale cenowym?

d90
13-06-2015, 07:09
No ja mam.
Na takie wycieczki tanio kup bezlusterkowca moze Olka używkę?
W kieszeń wsadzisz. Zawsze bedzie z Toba.
Jakość zdjec serio spoko. A tam gdzie nie wezmniesz lustra bo za duze, bedzie w kieszeni maleństwo.

To juz takie czasy, ze mały tez moze wiecej...

RAF7705
14-06-2015, 19:57
Ja nosze ostatnio turystycznie d90 z sigma 17-50 w małej torbie, co mi po camera bridge została.
Mieści się idealnie i torba mała, wogóle nie czuje tego jako ciężar jakiś. Zdjęcia jak najbardziej zadowalające a nawet super :-)
Co lustro to lustro.
Dodatkowy plus, żona nosi lampę w swoim plecaku, bo mi się nie mieści, no i mały statyw nosi, ja mam luz :-)

koberek
15-06-2015, 17:23
RAF7705 kto by pomyślał, żeby żonę tak wykorzystywać :)

RAF7705
16-06-2015, 10:05
Chce mieć ładne zdjęcia, to musi mieć swój wkład :-)