Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Symulatory obiektywów

notdot
02-05-2015, 14:12
Wiem, że są różne symulatory obiektywów i lustrzanek, pozwalające zobaczyć czy to jakość obiektywu czy kąt/zbliżenie dla danego szkła. Ale czy jest jakiś symulator (online) jak wygląda dana scena przy konkretnym szkle z telekonwerterem, pierścieniem pośrednim, pierścieniem makro, itp?

RobertMiernik
02-05-2015, 15:34
Na androida jest taka aplikacja viewfinder się nazywa, wprowadzasz rozmiar matrycy i długość obiektywu i pokazuje na telefonie linijki od kadru.

notdot
02-05-2015, 16:35
Ok, ale czy da się wprowadzić opcje z TC albo pierścienie makro?

Bemko
02-05-2015, 19:02
Jeżeli chodzi Ci tylko o kąt widzenia a nie ostrość/bokeh konkretnego zestawu to w przypadku telekonwertera wystarczy odpowiednio przemnożyć ogniskową.

Z pierścieniami pośrednimi nie będzie już tak prosto to obliczyć, bo przy tak małych odległościach nie można stosować pewnych przybliżeń i znaczenie zaczyna mieć konstrukcja konkretnego obiektywu - szczególnie chodzi tu o powiększenie źrenicy (ang. pupil magnification).

RobertMiernik
02-05-2015, 19:04
Konwerter zmienia ogniskową.
1.4 x 100mm to po prostu 140mm
Pierścienie makro nie zmieniają ogniskowej tylko minimalną odległość ostrzenia, więc nie mają wpływu na to ile widać

Borat1979
02-05-2015, 19:06
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/simulator

TOP67
02-05-2015, 19:19
Konwerter zmienia ogniskową.
1.4 x 100mm to po prostu 140mm
Pierścienie makro nie zmieniają ogniskowej tylko minimalną odległość ostrzenia, więc nie mają wpływu na to ile widać

Mają i to bardzo. Obiektyw 50 mm, który kąt widzenia 46 stopni, z kompletem pierścieni będzie miał ok 20 stopni (pierścienie zwykle mają ponad 50 mm). Każdy obiektyw foto zmienia kąt widzenia przy zmianie odległości ostrzenia. Tylko niektóre obiektywy filmowe tego nie robią (transfokator).

Symulator makro ma raczej mały sens, bo niezależnie od ogniskowej, przy skali 1:1 obiekt główny będzie wyglądał podobnie.

RobertMiernik
02-05-2015, 19:25
W sumie racja jakby się zastanowić...
Zasugerowałem się skalą odwzorowania.

notdot
02-05-2015, 20:04
@Borat - znam, dzięki
@Robert oraz @Top, dzięki
reasumując nie było by tak łatwo z tymi pierścieniami makro, a TC to czysta matematyka

w takim razie spytam inaczej, być może to trochę głupie, ale czy do każdego obiektywu można dołożyć telekonwerter lub pierścienie makro czy pierścienie pośrednie? czy jest w ogóle sens podpinać np. pierścień makro do np sigmy 17-50 albo pierścień pośredni (taki z soczewką) do np. nikkora 50mm?

RobertMiernik
02-05-2015, 20:11
a do czego, tego potrzebujesz?

TOP67
02-05-2015, 20:27
w takim razie spytam inaczej, być może to trochę głupie, ale czy do każdego obiektywu można dołożyć telekonwerter lub pierścienie makro czy pierścienie pośrednie? czy jest w ogóle sens podpinać np. pierścień makro do np sigmy 17-50 albo pierścień pośredni (taki z soczewką) do np. nikkora 50mm?

Nie. Ale ograniczenia są zwykle konstrukcyjne.

TC Nikkora mają bardzo wystające soczewki i fizycznie nie da się do nich założyć krótszych obiektywów. Tylna soczewka musi być głęboko (jak to jest zwykle w teleobiektywach).

Podpinanie pierścieni do obiektywów o małej ogniskowej spowoduje, że płaszczyzna ostrości będzie wewnątrz niego. Najlepsze efekty uzyskuje się z obiektywami 50-80 mm. Im dłuższa ogniskowa, tym wpływ pierścieni mniejszy i trzeba ich więcej użyć, robi się to niestabilne.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o pierścieniu pośrednim z soczewką.

notdot
02-05-2015, 20:33
No faktycznie namieszałem z tymi pierścieniami z soczewką :-)

RobertMiernik
02-05-2015, 20:35
Sprawdź sobie ten programik na Androida, który wkleiłem, jest genialny do takich rzeczy.

Używam go 'codziennie' mam na nim obiektywy z Fx z średniego i z 4x5, od razu na ekranie widać co i jak.

notdot
02-05-2015, 20:42
@Robert - niestety mam windows phone :D
@Top - co do TC rozumiem, ale nie bardzo rozumiem o pierścieniach

że płaszczyzna ostrości będzie wewnątrz niego możesz wytłumaczyć co to powoduje

Im dłuższa ogniskowa, tym wpływ pierścieni mniejszyczyli żeby zrobić makro ze zwykłego obiektywu to najlepiej korzystać z szerokich kątów?

TOP67
02-05-2015, 20:49
@Robert - niestety mam windows phone :D
@Top - co do TC rozumiem, ale nie bardzo rozumiem o pierścieniach
możesz wytłumaczyć co to powoduje
czyli żeby zrobić makro ze zwykłego obiektywu to najlepiej korzystać z szerokich kątów?

Wręcz odwrotnie. Najlepsza ogniskowa to 50-80, ale zapomnij o zoomach.
Przeczytaj to, dokładnie punkt C5 http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5
oraz to http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3278709&postcount=5

notdot
02-05-2015, 20:56
Wręcz odwrotnie. Najlepsza ogniskowa to 50-80, ale zapomnij o zoomach.
Przeczytaj to, dokładnie punkt C5 http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3251009&postcount=5
oraz to http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3278709&postcount=5
no teraz to rozumiem, a już przykład z drugiego linku tłumaczy wszystko
dzięki

fotek123
08-05-2015, 13:19
Dobrze, że zauważyłem ten temat. Nie wiedziałem, że jest coś takiego jak symulatory obiektywów. Człowiek uczy się całe zycie :)