Zobacz pełną wersję : Rezygnacja z planu miesięcznego Adobe CC
Mam problem z rezygnacją z usługi w Adobe, mam wykupiony od ponad roku pakiet "Program Photoshop — Fotografia" czyli PS i LR - plan miesięczny. W tym miesiącu chciałem zrezygnować z planu, po zalogowaniu na stronie swojego konta Adobe kliknąłem w link Anuluj plan, ale kilka dni później Adobe ściągnął mi należność za korzystanie z planu (rozumiem, że za przyszły miesiąc, bo tu chyba obowiązuje płatność z góry). Spróbowałam anulować raz jeszcze i znowu pojawia się ten sam komunikat, żeby sobie poczytać o warunkach członkostwa lub kontaktować się z infolinią w celu anulowania (tylko nie wiem czy anulowania mojej decyzji o rezygnacji z planu czy rezygnacji z planu - tego nie mogę rozszyfrować ;) ) Data odnowienia planu to 30marca 2016, no ale w wersji miesięcznej można zrezygnować chyba w każdej chwili (jak widać teoretycznie, bo Adobe tego nie ułatwia).
Pewnie czeka mnie dobijanie się do infolinii, tak czy tak, ale może ktoś już przez podobną procedure przechodził, a może coś robię źle. Help Adobiego jednoznacznie wskazuje, że wystarczy rezygnacja kliknięciem w link. Nie ogarniam tego :(
Ostatecznie, czy mogę w jakiś sposób zablokować u siebie przelewy, żeby Adobe nie pobierało tych opłat, skoro nie chcę i nie będę więcej korzystał z z ich usług?
holek331
01-05-2015, 19:30
Możesz zablokować kartę kredytową i poprosić Bank o wydanie nowej.
RobertMiernik
01-05-2015, 21:06
Nie blokuj karty, tylko subskrypcję samą. Powinieneś mieć taką opcję po stronie banku a nie adobe.
2pompony
01-05-2015, 21:20
A swoją drogą, do czego doszło! Zamiast po ludzku pójść i się wypisać z Adobe, trzeba uruchamiać procedury bankowe po swoje stronie, a może i zrezygnować z karty lub zmienić konto, żeby się odczepili...
Jutro zadzwonię do banku bo chyba samodzielnie przez stronę tego nie zrobię, a dodatkowo w poniedziałek do Adobe. Już nawet nie chodzi o te 50 zł, ale to jakiś "babol" na stronie, że nie można normalnie zrezygnować z usługi, tylko trzeba kontaktować się z infolinią. Ciekawe, że przy przystępowaniu do planu tego wymogu nie było ;P
Jak się uda załatwić to napiszę dla potomnych
2pompony
02-05-2015, 01:22
Jutro zadzwonię do banku bo chyba samodzielnie przez stronę tego nie zrobię, a dodatkowo w poniedziałek do Adobe. Już nawet nie chodzi o te 50 zł, ale to jakiś "babol" na stronie, że nie można normalnie zrezygnować z usługi, tylko trzeba kontaktować się z infolinią. Ciekawe, że przy przystępowaniu do planu tego wymogu nie było ;P
Wręcz przeciwnie - to celowa polityka. Można by się spodziewać większej finezji po światowym gigancie, tymczasem są
to praktyki jak rodem z raczkującego Polsatu parę lat temu: zapisać się było bardzo prosto, wypisać wyjątkowo trudno. UOKIK albo UKE za Stereżyńskiej w końcu nałożył na nich mandat z kilkoma zerami i pomogło - ciekawe kiedy i kto Adobe nałoży odpowiednio wysoki mandat, żeby pomogło...
Dzwoń do Adobe, co ma do tego bank ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/d344e78998fd0a5adb151b58531612f3-1.jpg
źródło (http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/01/d344e78998fd0a5adb151b58531612f3.jpg)
witus, ale mój plan jest miesięczny, w rocznym jest "kara" 50 procentowa za wcześniejszą rezygnację i dlatego pewnie żądają kontaktu z działem obsługi.
u mnie jest to, cyt:
"Creative Cloud dla użytkowników indywidualnych
Miesięczna
Usługa staje się aktywna po potwierdzeniu uiszczenia opłaty wstępnej. Co miesiąc pobierana jest opłata ustalona w chwili zakupu, aż do anulowania członkostwa. Opłata pobierana na początku każdego miesiąca jest ostateczna i nie podlega zwrotowi. Opłata może ulec zmianie, lecz zawsze jest wysyłane stosowne powiadomienie. Anulować można w dowolnej chwili, przechodząc na stronę zarządzania kontem lub kontaktując się z działem obsługi klienta. Rezygnacja z członkostwa powoduje zaprzestanie pobierania opłat od początku kolejnego okresu rozliczeniowego. Usługa działa nadal do końca bieżącego okresu."
Pozwoliłem sobie podkreślić w tekście to, co najważniejsze :).
Tymczasem na chwilę obecną jest tak, że na stronie zarządzania swoim kontem anulować nie mogę, a link do kontaktu z działem obsługi prowadzi w efekcie (po przekopaniu się przez kolejne strony) do ... instrukcji jak sobie anulować plan na swojej stronie zarządzania kontem :p
Albo czegoś nie ogarniam, albo 2pompony masz rację z tą ich polityką :D :D
"skontaktowac sie z dzialem klienta" oznacza: "zadzwonic do nich". Prosba o kontakt jest stosunkowo czesta prosba- vide: karty kredytowe, bilety lotnicze, wiekszosc abonamentow (np. Sky). Firmy ja wprowadzily ze wzgledu na feedback (i probe sprzedania czegos jeszcze).
siedemczwartych
02-05-2015, 08:51
https://helpx.adobe.com/pl/contact.html?step=PHSP-PHXS_how-tos-troubleshooting_how-tos_stillNeedHelp#
niżej masz CZAT i spróbuj załatwić.
Już tą drogą załatwiałem kilka spraw i sie daje :)
Vinci co rozumiesz pod pojęciem plan miesięczny? Też miałem CC i nigdy nie przyszło mi do głowy aby ogólne warunki były różne przy opcji na miesiąc i na rok. I tu i tu obowiązuje 12-sto miesięczna umowa. I w obu przypadkach jednym kliknięciem można zrezygnować w ostatnim miesiącu obowiązywania umowy. Różnią się one tylko sposobem płatności (oczywiście to moje przypuszczenia, gdyż dokładnie nie pamiętam swojej umowy z Adobe). Jak rezygnowałem w 12 miesiącu to wystarczyło kliknąć na stronie. Przed 12-stym miesiącem była tylko możliwość kontaktu z supportem.
Nie piszę tego jako prawda objawiona lecz jako wskazówka aby zagłębić się w treść umowy z Adobe :)
RobertMiernik
02-05-2015, 13:41
Jest możliwość wykupienia licencji na miesiąc z automatycznym przedłużeniem na kolejny ale z możliwością zrezygnowania w każdym (jak widać teoretycznie ;P) momencie.
Drożej wychodzi niż umowa na rok, ale nie ma kary za odstąpienie od umowy.
Borat1979
02-05-2015, 13:46
A nie da się po prostu usunąć danych karty w ustawieniach konta Adobe? Nie będzie karty to nie pobiorą kasy.
RobertMiernik
02-05-2015, 15:21
Nie, to po stronie karty powinno być.
W subskrypcjach powinny być wszystkie aktywne polecenia zapłaty...
Ale to nie jest polecenie zapłaty ? To chyba podobny abonament jak za spotify, czy icloud apple. Wywalenie karty z konta Adobe powinno wystarczyć, choć to nieeleganckie rozwiązanie.
RobertMiernik
02-05-2015, 20:33
Nom jest polecenie właśnie.
I mogę sobie w dowolnym momencie wejść na stronie banku do zakładki płatności okresowe czy jak to się tam nazywa, nie pamiętam i mam listę wykupionych subskrypcji, mogę kliknąć anuluj i następne żądanie obciążenia karty zostanie odrzucone...
Nom jest polecenie właśnie.
I mogę sobie w dowolnym momencie wejść na stronie banku do zakładki płatności okresowe czy jak to się tam nazywa, nie pamiętam i mam listę wykupionych subskrypcji, mogę kliknąć anuluj i następne żądanie obciążenia karty zostanie odrzucone...
U mnie tak nie ma, zalogowałem się do banku, przegrzebałem szczegóły karty kredytowej, wszedłem w zlecenia stałe. Nic tam nie ma. Kiedyś w życie miałem jedno polecenie zapłaty ale to operator komórkowy coś załatwiał z bankiem żeby to mogło się odbywać. Adobe, Spotify, Apple obciążają mi kartę co miesiąc, spokojnie mogę przypiąć inną kartę innego banku, którą za miesiąc obciążą.
Borat1979
02-05-2015, 20:52
To tym bardziej nie widzę problemu bo to można wyłączyć po zalogowaniu do panelu banku.
Tylko, że większości takich usług wprowadza się numer karty w panelu samej usługi.
Jest możliwość wykupienia licencji na miesiąc z automatycznym przedłużeniem na kolejny ale z możliwością zrezygnowania w każdym (jak widać teoretycznie ;P) momencie.
Drożej wychodzi niż umowa na rok, ale nie ma kary za odstąpienie od umowy.
Ja niestety nie potrafię znaleźć takiej opcji. Jesteś pewien tego co napisałeś? W moim panelu mam do dyspozycji tylko plan roczny z przedpłatą za cały okres i plan roczny z miesięczną opłatą. Obydwie możliwości to plan roczny. Zgadzając się na którąkolwiek opcję zawierasz z Adobe umowę na rok i właśnie dlatego jeśli chcesz zrezygnować wcześniej to musisz tego dokonać poprzez support. Jeśli zablokujesz kartę to przypuszczam, że Adobe upomni się o swoje, ponieważ wiąże Was zawarta umowa, w której zobowiązałeś się opłacać abonament przez rok.
Coś mi się wydaje Vinci, że nie przeczytałeś dokładnie na co się zgadzasz i teraz masz pretensje do Adobe, że wywiązuje się z Waszej umowy a sam chcesz ją zerwać.
Coś mi się wydaje Vinci, że nie przeczytałeś dokładnie na co się zgadzasz i teraz masz pretensje do Adobe, że wywiązuje się z Waszej umowy a sam chcesz ją zerwać.
W istocie tak może być, że nie doczytalem :( Placilem co miesiac przez ponad rok i uznalem że to plan miesięczny a faktycznie umowy nie mogę odnaleźć mam tylko dostep do faktur online.
Nie, pretensji zadnych nie mam, z obu programow dosc intensywnie korzystalem w pracy i w domu i nie żałuję, bo na siebie i na mnie zarabialy. Tym niemniej rok minął, projekty na razie zakonczylem, trzeba by umowę rozwiązać.
Z tego rozumiem że "przespalem" termin w marcu i rozpoczal się nowy rok abonamentowy dla mnie :D
No nic, poczatuje w poniedzialek z obsługą klienta, zobaczymy jak sie sprawy mają
RobertMiernik
02-05-2015, 22:37
Jesteś pewien tego co napisałeś?
jasne
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images.tinypic.pl/i/00660/t29mpzn6gylk.png)
W istocie tak może być, że nie doczytalem :( Placilem co miesiac przez ponad rok i uznalem że to plan miesięczny a faktycznie umowy nie mogę odnaleźć mam tylko dostep do faktur online.
Nie, pretensji zadnych nie mam, z obu programow dosc intensywnie korzystalem w pracy i w domu i nie żałuję, bo na siebie i na mnie zarabialy. Tym niemniej rok minął, projekty na razie zakonczylem, trzeba by umowę rozwiązać.
Z tego rozumiem że "przespalem" termin w marcu i rozpoczal się nowy rok abonamentowy dla mnie :D
No nic, poczatuje w poniedzialek z obsługą klienta, zobaczymy jak sie sprawy mają
Daj znać jak to się skończyło. Właśnie zacząłem roczną subskrybcję i zastanawiam się czy sobie to notować żeby móc za rok wypowiedzieć. Czy później po roku bez konsekwencji można w dowolnym momencie ?!
RobertMiernik a przeczytałeś chociaż pierwszy post w tym temacie? Z tego co teraz pokazałeś jasno wynika, że nie masz pojęcia o czym tu piszemy. Autorowi chodzi o pakiet Fotografia.
Witus po roku umowa jest automatycznie przedłużana na kolejny rok tak więc jeśli będziesz chciał zrezygnować to dla świętego spokoju pilnuj terminów.
RobertMiernik
02-05-2015, 23:08
RobertMiernik a przeczytałeś chociaż pierwszy post w tym temacie? Z tego co teraz pokazałeś jasno wynika, że nie masz pojęcia o czym tu piszemy. Autorowi chodzi o pakiet Fotografia.
O matko, matko. Tak zauważyłem teraz nie ma dla Fotografii takiej opcji ale rok temu była, bo z kupowałem znajomemu na dwa miesiące i po nich zwyczajnie anulowałem subskrypcję, bez kary żadnej ani problemów.
Edyta mówi jeszcze, że może kar nie naliczali na początku CC, bo nic o miesięczności i okresie wypowiedzenia nie mam.
Być może, jednak nie pamiętam tej opcji podczas aktywacji pakietu w grudniu 2013. Może znajomemu również aktywowałeś pojedynczy program? Nie zmienia to jednak faktu, że terminów raczej powinno się przestrzegać :)
To ja już nic nie kumam... Czyli w opcji z planem rocznym po tym roku czasu, nie można potem w dowolnym momencie zrezygnować? Tylko jeśli się przegapi koniec tego rocznego okresu to potem z automatu trzeba opłacać kolejny rok? Dobrze rozumiem?
A czy przypadkiem nie jest tak, ze kazdy plan jest roczny? Roznia sie tylko tym, ze albo oplata jest jednorazowo pobierana za caly rok, albo w ratach co miesiac? Zdaje sie, ze nie bylo opcji kupowania planu na miesiac czy dwa i koniec.
Przecież już to wyjaśniono. Masz nawet obrazek. Jest zarówno plan roczny z miesięczną opłatą, jak i plan miesięczny. Ale w ofercie dla fotografów tego ostatniego nie ma.
Witus po roku umowa jest automatycznie przedłużana na kolejny rok tak więc jeśli będziesz chciał zrezygnować to dla świętego spokoju pilnuj terminów.
Dzięki !
Wysłane za pomocą Tapatalk.
W takim razie jest gdzieś jasno napisane, w którym momencie trzeba subskrypcję anulować, by nie było automatycznego przedłużenia na kolejny rok?
Tak. W poście 7 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3555411&postcount=7) masz obrazek.
Po czacie wiem tyle, że:
1. umowa wiąże z Adobe na rok, a jedynie płatność jest w systemie miesięcznym. Ja zapis zinterpretowałem, że po roku trwania w każdej chwili mogę ją bez konsekwencji rozwiązać - tak nie jest :(
2. zerwanie umowy wiąże się z opłatą 50% ... (to już wiedziałem, ale myślałem, że tylko w ciągu pierwszego roku -później można w każdej chwili)
3. umowę należy rozwiązać przed nowym okresem abonamentowym, bo inaczej zacznie obowiązywać na nowy okres całego roku - tego nie wiedziałem i przyznam, że nigdzie nie znalazłem tego zapisu (to zagadnienie już jest dla mnie niezrozumiałe, jak i moja domniemana zgoda na takie przedłużenie, a nie przypominam sobie bym miesiąc temu coś w tej sprawie decydował, czy otrzymał maila przypominającego od Adobe). W związku z tym proszę mieć to na uwadze decydując się na plan, bo zrezygnować można jak się okazuje bez konsekwencji finansowych tylko w ostatnim miesiącu trwania umowy.
4. Można/należy negocjować dalsze warunki finansowe planu - konsultant wykazuje się w tej sprawie pewną elastycznością i chęcią pomocy w rozwiązaniu problemu :D
Czyli jest tak jak pisał bbart79: czytaj umowę (jakakolwiek by nie była) i pilnuj terminu.
Czyli po tym roku czasu ile płaci się miesięcznie za pakiet dla fotografów, czyli za ps i lr? Drażni mnie polityka Adobe. Jakby nie mogli tego przejrzyściej zrobić...
O przedłużeniu umowy na następny rok nie informują dopóki cena usługi się nie zmieni. Przynajmniej ja to tak rozumiem :)
Cena jest taka sama na razie (nie licząc oczywiście drobnych roznic wynikających z aktualnego kursu waluty), natomiast konsultant proponuje gratisowe miesiące w ramach umowy. Jesli ktoś ma zdolności negocjacyjne to może poszaleć... :D, co nie zmienia faktu, że rownowaga pozycji stron w takiej negocjacji (w takiej sytuacji) nie jest na starcie zachowana.
Te "negocjacje" są z ludzikiem, który mówi po polsku?
Tak, to chyba nasz rodzmy oddział
Kiedyś nie były legalne umowy samoistnie przedłużające się na czas określony, cos się zmieniło?
Cena jest taka sama na razie (nie licząc oczywiście drobnych roznic wynikających z aktualnego kursu waluty), natomiast konsultant proponuje gratisowe miesiące w ramach umowy. Jesli ktoś ma zdolności negocjacyjne to może poszaleć... :D, co nie zmienia faktu, że rownowaga pozycji stron w takiej negocjacji (w takiej sytuacji) nie jest na starcie zachowana.
Czyli warto wypowiedzieć przed końcem, a oni zadzwonią ponegocjować zostanie ? Płacę 10E miesięcznie chciałbym utrzymać cenę :)
Wysłane za pomocą Tapatalk.
Kiedyś nie były legalne umowy samoistnie przedłużające się na czas określony, cos się zmieniło?
Na ile pamiętam, to wszystkie umowy z telewizjami typu C+, Polsat oraz telefoniami tak są aktualnie zapisane, że w przypadku braku wypowiedzenia i nieprzedłużenia umowa przechodzi w bezterminową, a taką można zawsze wypowiedzieć najdalej w trzy miesiące. Może należy zainteresować tymi umowami Adobe nasz UOIK - wyprostował telewizje i telefonie to może Adobe też da radę. Coś w tym musi być, bo ostatnio przed każdym końcem umowy z operatorem telewizyjnym bądź telefonicznym miewam po kilka telefonów dziennie w sprawie warunków jej przedłużenia, a parę lat temu było całkiem inaczej - przedłużali i kasowali bez mojej zgody, jak Adobe.
mam ten sam problem.
Czy komuś udało się rozwiązać sprawę korzystanie?
Miałem miesięczny plan na premiere pro jakiś czas temu, kupowałem na miesiąc kiedy potrzebowałem, pod koniec miesiąca wyłączałem jednym klikiem na stronie adobe, plan wygasał normalnie. Kupowałem i rezygnowałem kilka razy, zawsze wszystko było ok. Jak macie problemy gadajcie z nimi na czacie, tam można wszystko szybko załatwić.
Na ile pamiętam, to wszystkie umowy z telewizjami typu C+, Polsat oraz telefoniami tak są aktualnie zapisane, że w przypadku braku wypowiedzenia i nieprzedłużenia umowa przechodzi w bezterminową, a taką można zawsze wypowiedzieć najdalej w trzy miesiące. Może należy zainteresować tymi umowami Adobe nasz UOIK - wyprostował telewizje i telefonie to może Adobe też da radę. Coś w tym musi być, bo ostatnio przed każdym końcem umowy z operatorem telewizyjnym bądź telefonicznym miewam po kilka telefonów dziennie w sprawie warunków jej przedłużenia, a parę lat temu było całkiem inaczej - przedłużali i kasowali bez mojej zgody, jak Adobe.
Tez tak uwazam.
Moim zdaniem to przekret na globalna skale.
Co w przypadku smierci osoby majacej abonament?
Pieniadze beda sciagane z konta tak dlugo, dopoki rodzina ( spadkobiercy ) sie po jakims czasie nie zorientuja i nie wylacza abonamentu .
tylko jak to zrobia , nie majac o tym pojecia , nie znajac kodu dostepu ?
Adobe bedzie sciagac dlugo jeszcze pieniadze , nawet po zamknieciu konta w banku, zobowiazanie bedzie powstawac. Po wyjasnieniu spadku , spadkobiercy zwyczajnie beda musieli pokryc ten dlug.
Dziwie sie , ze sie jeszcze tym nikt nie zajal w USA .
DNG converter ? - to tylko kwestia czasu , kiedy przestana aktualizowac , ewentualnie bedzie dostepny tylko za oplata w chmurze - Adobe doskonale zdaje sobie sprawe z tego obejscia.
System archiwizacji Adobe ? - nic bardziej mylnego , Archiwizacja przeciez jest z mysla o przyszlosci - najwiekszy blad jaki mozna popelnic to oparcie sie na unikalnym systemie , gdyz to oznacza , ze dla przyszlosci malo uniwersalnym.
jest sie calkowicie uzaleznionym od oferenta systemu.
Wprowadzenie abonamentu oznacza , ze system archiwizacji staje sie trudno dostepny na przyszosci i drogi.
Slwowem , jesli ktos bedzie chcial korzystac z naszego archiwum , bedzie to mozliwe pod warunkiem , ze zaplci wczesniej adobe odpowiednia danine.
po to archiwizujemy , by wlasnie ulatwic dostepnosc , bo gdyby mial byc niedostepny , to archiwizacja nie jest potrzebna.
mosiek88
05-03-2018, 01:39
Z łaską da się załatwić anulowanie wszystkiego co tylko dostępne w adobe tylko trzeba troszkę się popłaszczyć. Jak ktoś nie śpi po nocach bo chce anulować subskrypcję, to mam zapisaną rozmowę z chatu. mogę przesłać na maila jak ktoś potrzebuje. Żeby nie spamować i oszczędzić sobie wstydu z przebiegu rozmowy nie umieszczę tutaj ale mogę przesłać na maila.
P.S. Skracając całą rozmowę oni chyba też wiedzą,że to średnio legalne i liczą na takich naiwniaków jak ja którzy zapomną anulować darmowego okresu albo nie doczytają warunków.
Rainforest
06-03-2018, 00:35
Z łaską da się załatwić anulowanie wszystkiego co tylko dostępne w adobe tylko trzeba troszkę się popłaszczyć. Jak ktoś nie śpi po nocach bo chce anulować subskrypcję, to mam zapisaną rozmowę z chatu. mogę przesłać na maila jak ktoś potrzebuje. Żeby nie spamować i oszczędzić sobie wstydu z przebiegu rozmowy nie umieszczę tutaj ale mogę przesłać na maila.
P.S. Skracając całą rozmowę oni chyba też wiedzą,że to średnio legalne i liczą na takich naiwniaków jak ja którzy zapomną anulować darmowego okresu albo nie doczytają warunków.
Ja chętnie poproszę:) napisz na priv
Jeśli to nie problem , to ja również poproszę na priv.
Pozdrawiam
M.
Słuchajcie, chciałem się skusić na darmowy miesiąc (plan roczny), który rzekomo można w dowolnej chwili anulować. No i teraz mam stracha, bo widzę że może być ciężko się z tego wymiksować. Czy Adobe dalej robi takie problemy? Bo jeśli tak to może ktoś by mi odsprzedał dosłownie 3-5 zdjęć z tego stocka? (są to fotki, które krążą po kilku stockach). Jak widać teoretycznie można je mieć legalnie za darmo, ale w praktyce Adobe nie wywiązuje się z umowy...
Ten wątek dotyczył planu dla fotografa na programy, a nie Adobe Stock. To zupełnie co innego.
Ten wątek dotyczył planu dla fotografa na programy, a nie Adobe Stock. To zupełnie co innego.
O kurde, to przepraszam, jak widać pośpiech nie popłaca. Ciekawe w takim razie czy przy Adobe Stock też są takie jaja, no nic w takim razie nie było tematu ;)
newmorning
16-10-2018, 14:54
9 lat mineło, a nic się nie zmieniło. Żeby zrezygnować z Adobe Stock (lub innych pakietów) wystarczy do nich zadzwonić lub napisać. Warto zaznaczyć, że rozmowa tylko w języku angielskim
Hmm, jak naliczyłeś 9 lat? Plany chmurowe są od 3 czy 4.
Wątek nie dotyczy Adobe Stock.
Mam plan dla fotografów już chyba trzeci rok. Zawsze kiedy zbliża się koniec umowy dostaję maila. Mogę wtedy zakończyć subskrypcję. Jak nic nie robię przedłuża się na następny rok. Zakończyć mogę logując się na swoje konto w adobe. Uważam, że wszystko jest jak najbardziej ok.
Mastitis
04-02-2019, 00:41
Mogę prosić treść rozmowy z Adobe?
Marecky1000
06-02-2019, 19:09
Mogę prosić treść rozmowy z Adobe?
cześć
również poproszę
z góry dziękuję
newmorning
11-02-2019, 13:28
Zupełnie co innego, ale zasada ta sama. Kupujesz na rok. Jeśli chcesz zrezygnować przed czasem, opłacasz 50% kary
Zupełnie co innego, ale zasada ta sama. Kupujesz na rok. Jeśli chcesz zrezygnować przed czasem, opłacasz 50% kary
Niekoniecznie. Jeżeli chcesz zrezygnować przed końcem zobowiązania wystarczy zastrzec kartę, ewentualnie temat załatwia wygaśnięcie jej ważności w trakcie. Przetestowane na własnej skórze - przychodzi pierwsze info, że nie mogą ściągnąć płatności, później drugie, bodajże trzecie i po zawodach :)
Mi akurat kończyła się ważność karty, jednak i tak byłem już zdecydowany na zakończenie subskrypcyjnej przygody. Oswoiłem się z Affinity Photo a pudełkowego LR 4 zaktualizowałem za dobre pieniądze do ostatniej dostępnej wersji.
Wiem że wątek już stary ale byłabym bardzo wdzięczna za przesłanie mi tego na priv.
virgo7120
17-03-2019, 00:03
Ja bardzo poproszę o treść tej rozmowy gdyż mam problem z anulowaniem od Adobe. Na razie zablokowałam kartę ale to chyba nie rozwiązuje problemu. Będę wdzięczna.
Wielu prosi od roku mosiek88 o treść jego rozmowy z Adobe ale mosiek88 przez ponad rok się tutaj nie pokazał, więc szansa na odpowiedź jest chyba marna.
Czy ktos z Was korzysta z Affinity ? Jakie wrazenia? Zastanawiam sie nad rezygnacja z PS ze wzgledu na subskrypcje.
Na początku było dziwnie bo inaczej niż przez ostatnie kilka lat w PS ;) Jednak ten soft od początku mi się spodobał. Polecam.
Czy ktos z Was korzysta z Affinity ? Jakie wrazenia? Zastanawiam sie nad rezygnacja z PS ze wzgledu na subskrypcje.
Ja używam od grudnia 2016 (a wcześniej jeszcze bet. Jeśli nie jesteś niewolnikiem ekosystemu Adobe i używasz tylko PS i ew. Lightrooma, to przesiadka nie będzie specjalnie bolesna.
Nawet znaczna część skrótów klawiaturowych jest taka sama, a te które nie są - można sobie samemu poprawić.
Uzywam tylko PS i ACR . Mam okazje kupic caly pakiet adobe creative suite 5 w rozsadniej cenie , ale PS nie bedzie czytal plikow z Nikona D750 . Wiec nie pozostaje mi nic innego jak zamienic ps na affinity. Zajmuje sie fotografia portretowa i zastanawiam sie jak jest z retuszem w affinity ? I czy jest jakis odpowiednik acr lub lightrooma?
Zajmuje sie fotografia portretowa i zastanawiam sie jak jest z retuszem w affinity ?
Wszystko co potrzeba - jest dostępne w Affinity Photo.
I czy jest jakis odpowiednik acr lub lightrooma?
DAM, czyli odpowiednik Lightrooma nie jest jeszcze dostępny, ale prace jakieś ponoć trwają.
Odpowiednik ACR jest, ale jego funkcjonalność moim skromnym zdaniem pozostawia ciągle wiele do życzenia. Tak na szybko, porównując do Capture One:
1. Shadow / highlights znacznie słabsze.
2. Nie rozpoznaje trybów DR200/DR400 z korpusów Fuji
3. Brak jakiejkolwiek korekcji geometrii (choć dla uczciwości trzeba powiedzieć, że w C1 Express też ta funkcja też nie jest dostępna)
4. Domyślnie obrazek jest dosyć miękki, wyostrzanie trzeba zrobić ręcznie
5. Otwieranie RAWów zajmuje zbyt wiele czasu (choć już w betach 1.7 widać spory postęp)
6. Brak obsługi profili kolorystycznych
7. Zmiany dokonane na pliku RAW nie są zapisywane ani w bazie danych, ani w plikach .xmp. Tak więc czeka cię obróbka za każdym razem od początku...
Za to kolory podobają mi się bardziej niż X-T1 Generic.
Podsumowując - jeśli chcesz używać Affinity Photo jako zamiennik za Photoshopa, to szczerze polecam.
Ale do wołania RAWów na dzień dzisiejszy trzeba mieć coś innego.