Zobacz pełną wersję : monitor do obórbki - konkretny model
Witam
mam takie pytanie dostałem propozycje kuna tego monitora. jestem Ciekaw czy waszym zdaniem nadaje sie do podstawowych czynności.
Jestem drobnym fotografem ślubnym i czasem mam już dość przekłamań w druku na moim monitorze wygląda spoko a po druku skóra jest przyżółcona.
teraz korzystam z 6 letniego laptopa dell i jakiegoś starego poliznigowego monitora za 70zł z allegro. Wiem ze sam jestem w sobie winien. Nie mam dużych wymagań co do monitora a chciałbym coś kupić w cenie max 1000zł.
Wiem że do profesjonalniej pracy zaczynają się monitory za 3500zł ale mi trzeba do absolutnego minimum. Tylko żeby mi jako tako odwzorowało kolory.
Aukcja:
http://allegro.pl/eizo-flexscan-ev2216-monitor-led-fv23-5-lat-gw-i5296239680.html
dziekuję za odpowiedź
Aukcja:
http://allegro.pl/eizo-flexscan-ev2216-monitor-led-fv23-5-lat-gw-i5296239680.html
dziekuję za odpowiedźTen monitor jest na matrycy shiTN, i nawet znaczek EIZO tutaj nie pomoże. Wolałbym zamiast niego 2x tańszego selekcjonowanego LG na IPS 21,5" 1920x1080.
Jestem drobnym fotografem ślubnym i czasem mam już dość przekłamań w druku
Monitor za 1 tys zł tego nie rozwiąże. Lista wszystkiego co ma jakąkolwiek wartość jest tu: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152 Na zlecenie nie idzie Pan zapewne z małpką, prawda? Monitor musi zapewniać wiarygodny podgląd co Panu wyszło z aparatu, a adekwatna jakość nie jest za darmo.
Myślę że najtańszy monitor który do czegoś się nadaje w fotografii to EIZO CS230.
Ja sam stałem ostatnio przed wyborem monitora i niestety albo stety ale po wgłębieniu się w temat wolałem poczekać i dołożyć. Na początku chciałem Dell-a U2412 (czy jakoś tak), później wspomnianego CS230 aż w końcu zdecydowałem się na CS240. Przez chwilę nawet przewijał się w głowie CX241 ale już kasa mi się nie zgadzała ...
Do mnie przemówiły dwa stwierdzenia:
- monitora nie zmienia się co roku więc warto zainwestować więcej bo np EIZO to zakup przynajmniej na 5 lat (taka gwarancja). Przy zakupie monitora na 5 lat za około 3000 zł to inwestycja 50 zł na miecha a masz spokój...
- przelicz ile są warte Twoje graty foto typu aparat i obiektywy a zapewne zdziwisz się że byłeś w stanie tyle dać na sprzęt a teraz oszczędzasz na tym co tak na prawdę pokazuje Ci rezultaty pracy z tym sprzętem...
Sprawa wygląda tak że za rok będę miał dużo środków Pieniężnych na ten cel a naz razie szukam jakiegoś doraźnego rozwiązania tej sytuacji.
Może dobrym czasowo pomysłem było by kupienie czegoś zastępczego np. "LG na IPS 21,5" 1920x1080. " tego co proponował Kyle, lub czegoś podobnego. Lepszy taki niż jakieś po lizingowe gówno za 60zł. Wiem ze to nie zmieni za wiele dla was ale z mojej perspektywy trochę pomoże. Więc jakieś propozycje w miare użytkowych monitów z matrycą IPS?
Szkoda 1000 zł wydanego na jakieś badziewie, bo za tyle niczego nadającego się do fotografii nie kupisz. Ja bym kupił coś docelowego np CS240 za 3100zł na 10, 20 alb0 36 rat. Ten 1000zł ewentualnie wpłacił jako pierwsza wpłata, wtedy raty będą naprawdę niewielkie. Natomiast kupując coś za 1000zł wydasz pieniądze a problem zostanie.
PS. Jeżeli kupisz CS230 lub coś podobnego to do spłaty ratalnej zostanie ci trochę ponad tysiąc zł.
mądrze gadasz, rzeczywiście coś w tym jest. Ten monitor ma być podpięty do laptopa czy to w czymś przeszkadza?
mądrze gadasz, rzeczywiście coś w tym jest. Ten monitor ma być podpięty do laptopa czy to w czymś przeszkadza?
Może przeszkadzać, o ile laptok nie ma sensownego wyjścia video (cyfrowego). Preferowane DP/DVI lub ostatecznie HDMI, acz z tym ostatnim bywają problemy.