PDA

Zobacz pełną wersję : Balans bieli D80 / Adobe Camera Raw

kowalski
10-05-2007, 19:33
Na pewno ktoś z was używa ACR albo Capture One. Obydwa te programy mają niezrozumiałą dla mnie tendencję do przecieplania (zazwyczaj) balansu bieli jak się je poprosi o "Auto WB" (w porównaniu z tym co zadecyduje aparat - D80). Może raczej należy powiedzieć balansowania 'na siłę'.

Wie ktoś może dlaczego tak jest? Nie jestem pewien, ale algorytm pewnie jest taki, że gość szuka jakiegoś obszaru na zdjęciu, króry z dużym prawdopodobieństwem powinien być biały i koryguje go tak, że naprawdę jest biały. Zauważyłem że D80 ma większą od ACR tendencję do zachowywania takiej temperatury kolorów jaką ja subiektywnie widziałem podczas fotografowania i nie stara nienaturalnie zbilansować zdjęcia. Daje to dużo lepszy efekt (moim zdaniem).

Czy może to kwestia konfiguracji softu? Generanie to nie jest żaden problem, bo balans mam dobry z puszki, ale po prostu mnie ciekawi dlaczego ACR robi to tak a nie inaczej.

Temat chyba nie do końca pasuje na ten dział, ale mam D80, więc to chociaż trochę usprawiedliwia.. ;)

david555
10-05-2007, 19:45
Stosuj NC lub NX i będzie lepiej.:)

Patio
10-05-2007, 19:47
Oprogramowanie wyłącznie ze stajni NIKON odczyta poprawnie wszystkie dane z fotki :/ niestety ...

kowalski
10-05-2007, 20:29
Oprogramowanie wyłącznie ze stajni NIKON odczyta poprawnie wszystkie dane z fotki :/ niestety ...

A nie wystarczy odczytać pixeli żeby policzyć balans? To chyba ACR potrafi...

Artur
10-05-2007, 21:41
nie tylko ...
nie jest aż tak źle.

saygon
10-05-2007, 23:30
Stosuj NC lub NX i będzie lepiej.:)

Adobe zajmuje się obróbką grafiki 2d od zawsze i śmiem twierdzić, że jednak robi to lepiej. ocieplanie zdjęc to wynik bardziej tego ze nikon wie jakie wady maja ich aparaty i może to na drodze softu naprawić, a dane oba programy czytają tak samo. w informatyce nie ma cudów.

david555
11-05-2007, 00:29
Adobe zajmuje się obróbką grafiki 2d od zawsze i śmiem twierdzić, że jednak robi to lepiej. ocieplanie zdjęc to wynik bardziej tego ze nikon wie jakie wady maja ich aparaty i może to na drodze softu naprawić, a dane oba programy czytają tak samo. w informatyce nie ma cudów.
Nie chodzi o cuda, tylko o wygodę.
Nie każdego poza tym stać na ADOBE.

Artur
11-05-2007, 14:11
Nie chodzi o cuda, tylko o wygodę.
Nie każdego poza tym stać na ADOBE.

Jak kogos stac na NX (proponowales go we wczesniejszym poscie) to powinno go stac rowniez na LightRoom Adobiego - jest niewiele drozszy. Roznica pomiedzy nimi jest jednak zasadnicza - to efektywnosc pracy przy wiekszej ilosci obrabianych zdjec!

Vim_Woodenhands
11-05-2007, 15:02
Używam Lightroom i odczytuje mi poprawnie wszystkie parametry. A kosztuje "tylko" 790 :-(

KECIF
12-05-2007, 22:45
Używam Lightroom i odczytuje mi poprawnie wszystkie parametry. A kosztuje "tylko" 790 :-(

że tak zapytam ;-) czy Lightroom ma funkcję podobną do Dlight z Capture NX ?

Artur
13-05-2007, 00:03
że tak zapytam ;-) czy Lightroom ma funkcję podobną do Dlight z Capture NX ?
Dokladnie D-Lighting. Tak, posiada.

edit: jedyna zaleta NX'a jaka widze to fakt, ze potrafi zapisac w Raw'a po gmeraniu jeszcze raz w NEF'ie.

KECIF
13-05-2007, 12:42
heh, dzięki :-)