Zobacz pełną wersję : Nikon F4 - matówka K a potwierdzenie ostrości...
Witam.
Zamontowałem ostatnio w moim nowo zakupionym F4 matówkę K i ustawiłem ostrość manualnie na obiekcie ("na klin"), ale system potwierdzenia ostrości wskazuje nie ostrość. Co za tym idzie minimalna korekta ostrości tak aby zapaliła się zielona dioda sprawia że wg klina minimalnie nie ma ostrości. Wydaje mi się, że to nie jest poprawne, tzn te dwa wskazania powinny być tożsame, nieprawda?
System autofokusa również ustawia ostrość tak, że wg klina ostrości nie ma :(
Czego to może być wina? Czy można to skalibrować? Jeśli tak to gdzie?
Pozdrawiam.
A jak wsadzisz matówkę B? (czyli tą co miałeś wcześniej). Możesz mieć nie oryginalną matówkę K od F4, może to być przekładka z F3 a one mają inną wysokość i dlatego nie są zamienne. Można skorygować lustro ale wtedy rozjadą się inne matówki. Oryginalna matówka K od F4 jest ciężko dostępna i bardzo droga. Na ebay-u w USA chodzą po ponad 100$ same matówki, do F3 kosztują po 20$.
marcin_G
29-04-2015, 21:11
Poprawne "kalibrowanie" matówki do ostrości wg AF wykonuje się dodając / usuwając cienkie podkładki pod matówką. Należy rozkręcić oprawę matówki, wyjąć soczewkę Fresnela i samą matówkę i popróbować. Ja u siebie musiałem coś dodać - podkleiłem w narożnikach cienką taśmę klejącą i jest OK.
Marcin, ale z oryginalną matówką nie trzeba byłoby kalibrować. Ja do swojego F5 wsadziłem matówkę J czyli raster i jest idealnie pokryta z AF.
Zakupiłem F4 z matówka E, ale ona nie ma klina więc testu jak wyżej nie przeprowadzę.
Porównując oryginalną matówkę E do zakupionej K, dochodzę do wniosków, że ta K nie jest do F4.
Ta oryginalna E jest grubsza, przynajmniej oprawka. Na oprawce są białe napisy. Na K napisy czerwone i stare logo firmy.
Załączam zdjęcie matówki K. Jeśli w ogóle jest oryginalna, to kto wie z jakim aparatem jest kompatybilna?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.bsszadek.pl/mset/k.jpg)
Kupiłem ją w warszawskim sklepie z tradycjami, gdzie było napisane, że do F4. Fakt droga nie była. Dziwne, ciekawe czy wiedzieli, że nie jest do F4. Hmmm, mam nadzieję, że akceptują zwroty.
marcin_G
01-05-2015, 19:17
Zostaw ją i dokup F3 :)
WeMadeGod
06-05-2015, 14:42
Niestety, nie wydaje mi się, aby była oryginalna :(
Kupiłem ją w warszawskim sklepie z tradycjami, gdzie było napisane, że do F4. Fakt droga nie była. Dziwne, ciekawe czy wiedzieli, że nie jest do F4. Hmmm, mam nadzieję, że akceptują zwroty.
Jeśli mówisz o Interfoto, to już wiesz żeby uważać (i innych też warto uczulić).
Mają owszem, sporo akcesoriów, ale wszystko wymieszane ze wszystkim i opisom ufać nie można.
Nie mówię że to zła wola sprzedających, raczej brak rzetelnej wiedzy (niestety).
Wiele razy widziałem już tam matówki, muszle oczne i inne tego typu akcesoria sprzedawane jako coś zupełnie innego. Wystarczy że ktoś włoży taką matówkę do przypadkowego pudełka, a oni wystawiają to wg. opisu z pudełka właśnie, zupełnie się nie interesując co mają naprawdę...
Przykład: szukałem swego czasu standardowej gumki na wizjer F3 (bo po zakupie dostałem z wielgachną muszlą oczną DK-2, a okularnikowi ona nie pomaga). Trudno znaleźć takie cholerstwo, bo zdaje się że chyba (?) nie sprzedawano tego jako osobnego akcesorium w pudełeczku z oznaczeniem itd.
I przeglądając rupiecie w Interfoto, znalazłem, kierując się zdjęciami a nie opisem.
Była wystawiona jako... muszla oczna DK-2. Po prostu ktoś kupił sobie muszlę, założył na aparat a zwykłą gumkę po zdjęciu z pryzmatu wsadził do tego samego pudełka. I to później jakoś do nich trafiło...
Napisałem do nich co i jak, ale było im wszystko jedno, bo stwierdzili że i tak już sprzedane ;)
Co do matówki oczywiście deep ma rację - to matówka do F3 i standardowy problem po włożeniu tejże do "młodszego brata".
Przykład: szukałem swego czasu standardowej gumki na wizjer F3 (bo po zakupie dostałem z wielgachną muszlą oczną DK-2, a okularnikowi ona nie pomaga). Trudno znaleźć takie cholerstwo, bo zdaje się że chyba (?) nie sprzedawano tego jako osobnego akcesorium w pudełeczku z oznaczeniem itd.
Tego szukałeś: http://www.bhphotovideo.com/c/product/37446-REG/Nikon_2923_Finder_Eyepiece_for_F.html?
Tego szukałeś: http://www.bhphotovideo.com/c/product/37446-REG/Nikon_2923_Finder_Eyepiece_for_F.html?
Tak, ale sprawa już dawno załatwiona, dzięki ;)
Na tej stronie też nie do końca mają rację, bo podają, że muszla jest zamienna z F3 i F3HP a to nie prawda. Numer który podali czyli 2923 odnosi się do nikona F, F2, F3 i F3AF, do F3HP powinna być 2926 czyli ta sama co do F3T i F4.
Trzeba kliknąć w compatibility chart: http://www.nikonusa.com/en_INC/IMG/Assets/Common-Assets/PDF/Eyepiece_Compatibility_Chart_07012008.pdf
MorgothV8
12-05-2015, 20:52
Ale powiem Wam, że ja mam dokupioną matówkę K właśnie w F4 i....
Wszędzie jest to samo, ale (chyba przypadek ekstremalny) dla obiektywu Nikkor 135/2 Ai czasami występuje minimalna rozbieżność, tj. np pryzmat i split image wskazuje idealne dopasowanie, a zielona dioda zapala się"o włos" później/wcześniej.
Nie zweryfikowałem jeszcze co ma rację.....
No Nikkor 20/3.5 Ai, 100/2.8SE tego problemu nie ma nigdy.
Jeszcze musiałbym na manualu inne ekstremum sprawdzić jak 85/1.4 AF-D (w trybie M/M)