Zobacz pełną wersję : Szkło do krajobrazów pod DX
Witam wszystkich.
W najbliższym czasie mam zamiar kupić "coś szerokiego" pod D90. Jasność to sprawa drugorzędna, gdyż do krajobrazów/wnętrz będę używał tripoda.
Zastanawiam się nad Sigmą 10-20, zbiera bardzo dobre opinie, ale może jest coś jeszcze wartego uwagi ?
Kwota, którą jestem w stanie wydać to 1200-1300zł na używany sprzęt.
Pozdrawiam.
W tej cenie nie ma nic innego. Może używana Tokina 11-16 na śrubokręt?
Takie wątki są co tydzień
Nie ma co się zastanawiać nad sigmą wer ciemniejsza, do krajobrazu w tej tej cenie nie ma nic lepszego.
Zawsze mnie zastanawia ta dziwna upartość. Do krajobrazu = szerokie szkło.
Ja do krajobrazu bym brał długie...
Szerokie ujęcie zawsze można sobie zrobić z kilku zdjęć zwykłego kita.
nooo , szczególnie szerokie ujęcia morza, wodospadów z długimi czasami itp. :).
Zawsze mnie zastanawia ta dziwna upartość. Do krajobrazu = szerokie szkło.
Ja do krajobrazu bym brał długie...
target_xx
05-05-2015, 19:37
Jakich czas temu uzywalem obiektywu 17-50 mm do krajobrazu, ale kiedy zmienilem go na 10- 20 dopiero zobaczylem co to jest szeroki kat. Moje podejscie do zdjec krajobrazowych calkiem sie zmienilo i otworzylo nowe mozliwosci, ale mysle ze to zalezy tylko od czlowieka z jakiego kata fotografia krajobrazoa mu pasuje.
To stwierdzenie jest mniej więcej tak prawdziwe jak: Wąskie ujęcie zawsze można sobie zrobić kropując zdjęcie zwykłego kita.
Czyli kit jest dobry na wszystko. Nie powiem, dość oryginalne podejście do tematu doboru obiektywów.
Dobra, nie zawsze można skleić zdjęcia.
Ala nadal nie rozumiem uporu, że pejzaż = szerokie szkło.
Do krajobrazu proponuje w kolejności: N18-105 (wersja ekonomiczna lub coś w tym zakresie), N70-300 lub T70-300 (ten ostatni podobno lepszy) a dopiero na końcu coś szerokiego, ja preferuje jednak N10-24 (S10-20 to opcja ekonomiczna). Kiedyś forumowy kolega mówił mi że najlepszy do krajobrazu jest zakres 70-300 i coś w tym jest. Podzielam zdanie karolt'a "pejzaż" nie jest równy "szerokie szkło", trzeba chyba jednak nabyć ten szeroki kąt aby się o tym przekonać a być może przychodzi to z czasem.
ktoś mądry kiedyś napisał/powiedział że z obiektywów najlepiej mieć coś szerokiego i długiego. Najlepszy zestaw
który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielu fotografów pomija środek. Coś w tym jest.
ktoś mądry kiedyś napisał/powiedział że z obiektywów najlepiej mieć coś szerokiego i długiego. Najlepszy zestaw
który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielu fotografów pomija środek. Coś w tym jest.
Pewnie dlatego ja ostatnio używam tylko 35 i 50. :-D
Ale wiadomo, klasyczny zestaw to na przykład 17-35 + 70-200 itp.
Na "środek" najlepsze są stałeczki ?