PDA

Zobacz pełną wersję : Malezja lub podobny kierunek w lutym ktoś był ??

juggler
29-04-2015, 08:50
Czy czy ktoś był w tamtych regionach w lutym. Planuje podróż pomiędzy 12-27 lutego 2016. Niestety mam czas tylko na feriach zimowych.

TOP67
29-04-2015, 08:52
Podróż w czasie?

juggler
29-04-2015, 09:03
Poprawione :)

stock
29-04-2015, 09:22
co to znaczy podobny kierunek ? pytasz o warunki pogodowe, tajfuny ? Byłem w lutym na Filipinach - warunki OK. Tajfuny bywały co utrudnia transport ale da się żyć.

juggler
29-04-2015, 09:37
Dokładnie chodzi mi o pogodę, ferie chcemy spędzić na leniuchowaniu (ciepła woda, słońce i dobre żarcie) ewentualnie jakieś krótkie wypady w ciekawe miejsca i jeśli będzie to Malezja to 2-3 dni w Kuala Lumpur.

stock
29-04-2015, 10:23
to akurat jest coś tak prostego ze dziwie się pytaniom na forum - jakakolwiek strona pogodowa rozwiewa Twoje wątpliwości w 5 sekund :)

juggler
29-04-2015, 10:27
Akurat każda strona podaje co innego do tego dochodzą jeszcze pozamykane niektóre wyspy itp. Pytam ludzi którzy tam byli w lutym. Jeżeli byłeś to napisz co wiesz, a nie odsyłasz do innych stron, jeżeli nie byłeś i zamierzasz się czepiać to odpuść sobie ten wątek.

stock
29-04-2015, 10:45
deleki jestem od czepiania się bo nie mam na to czasu. A jesli chcesz konkretnej porady - co będzie trudne bo nie kazdy luty wygląda tak samo - to napisz jeszcze gdzie zamierzasz byc. Bo w róznych rejonach też różnie może wyglądac pogoda - co zapewne wiesz skoro przeczytałes wiele róznych stron :)

cz4rnuch
29-04-2015, 12:00
Dokładnie chodzi mi o pogodę, ferie chcemy spędzić na leniuchowaniu (ciepła woda, słońce i dobre żarcie) ewentualnie jakieś krótkie wypady w ciekawe miejsca i jeśli będzie to Malezja to 2-3 dni w Kuala Lumpur. Podpytaj może ycp, bo z tego co widzę to ma te kierunki obcykane. Doprecyzuj jedynie o jaki region Ci konkretnie chodzi bo pogoda może się mocno różnić w zależności od tego czy obierzesz za cel wschodnie wybrzeże i Borneo czy może zachodnie. Generalnie radziłbym poczytać jednak blogi i portale podróżnicze. Malezja to bardzo popularny kierunek i jest o niej w necie bardzo dużo. Sam się w tym roku wybieram więc czytam już od jakiegoś czasu i jeśli chodzi o Twoją listę to raczej nie martwiłbym się o dobre żarcie i ciepłą wodę. Co do zamykanych wysepek to na Langkawi nie praktykują takich zwyczajów. Jeśli szukasz w lutym żaru z nieba to rzuć jeszcze okiem trochę wyżej na Tajlandię, Kambodżę czy południowy Wietnam.

juggler
29-04-2015, 15:09
Własnie kupiłem bilety z Budapesztu do Kuala Lumpur za 3600 dla dwóch osób. Teraz zabieram się za szukanie miejscówek i noclegów :)

juggler
30-04-2015, 00:37
Miejscówki wybrane, zarezerwowane noclegi i przeloty. Płatność kartą w Walucie Malezji za loty 1MYR=1ZŁ, popłynąłem na jednej transakcji bo dałem konwersję do Euro okazało się że nie warto. Plan mamy taki: 4 dni Kuala Lumpur, 7 dni Langkawi, 4 dni Singapur i 1 dzień Kuala Lumpur. Mam nadzieję że pogoda dopisze i wrócimy zadowoleni.

doktor
06-05-2015, 22:53
Na karcie loco Polska i tak waluty egzotyczne masz przeliczane przez Euro, czyli dwa przewalutowania, a z bankami to już taki biznes, że co byś nie robił i tak cię*wyryćkają.

juggler
08-05-2015, 15:28
Mała zmiana planów z Langkawi płyniemy prosto na Ko Lipe. Pytanie do bywalców czy jest opcja zabrania jakiegoś alkoholu z Langkawi na Ko lipe. Jak z przepisami i czy na tył łodziach kontrolują bagaż??

HYPER
09-05-2015, 22:38
Jak ja bylem w 2008 to nikt nic nie kontrolowal, ale pytanie po co chcesz wlec ze soba alkohol? Nie lepiej kupowac zimnego browara gdziekolwiek sie jest? Ja mialem 0,7 absoluta kupione jeszcze na lotnisku w Londynie (tak na 'czarna godzine') i poznie to wloklem wszedzie z miejsca na miejsce bo caly czas cieplej wodki wypic nie moglem az mi ja ukradli w autobusie w Tajlandii.

juggler
10-05-2015, 18:32
Po pierwsze nie przepadam za browarem z puchy itp. A jeżeli chodzi o inny alkohol to raczej myślałem o czymś troszkę droższym niż Absolut :)