Zobacz pełną wersję : 19" Eizo L768 black
Wiem ze lcd to nie to samo co kineskop,ale prosze o obiektywna ocene czy ten monitor da sobie jako tako rade przy obrobce zdjec w photoshopie.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12317
Monitor ten wspolpracowalby z karta Matrox Millenium P-750 DualHead 64MB DDR
, http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7458 .
Co myslicie o takim zestawieniu do obrobki zdjec.
Pozdrawiam i licze na konstruktywne odpowiedzi:)
sRGB, 16bit/kolor, duzy zakres regulacji.. dobre parametry - imho wyglada bardzo dobrze do tego celu. A nawet swietnie. Pozostaje przeprowadzic organoleptyczny test jak sie podoba. A i matrox jest doskonala inwestycja. Jesli chcesz byc troche bardziej uniwersalny mozesz tez pomyslec o firmowych kartach ati, ktore maja prawie matroxowa jakosc obrazu.
Ja tam wole swojego CRT 22" Diamonotrona NF, ale powiem ci wprost ta karta nie jest wcale taka wspaniala lepiej kup sobie jesli - nie masz - plyte glowna z PCI express wstaw dwie karty iefekt beddzie lepszy. Jesli chodzi o Sam montor to EIZo robi jedne z najlepszych monitorow na swiecie, ale co d LCD to mam duze obawy, ze wiekszym stopniu placi sie za firme niz za sam monitor :).
Kupowac monitor "w ciemno", to troche ryzykowna sprawa. Chyba, ze uslyszysz/przeczytasz opinie jego rzeczywistych uzytkownikow. Problem jednak w tym -- czy ci uzytkownicy sa na tyle wybreni co do jakosci obrazu jak Ty.
Idealem jest osobiste sprawdzenie. Na poczatek proponuje otwarcie skali szarosci (http://digital.pl/nikon/skala.htm) z naszego forum i przyjrzenie sie, jak odwzorowane sa odcienie tejze skali. Potem kilka zdjec, ktore dobrze znasz (wiesz jak wygladaja na CRT) i podjecie decyzji... :)
IMO -- jak na razie nie widzialem LCD, ktory zastapil by CRT 22" z dobrym kinolem i wlaczona rozdzielczoscia 1920x1440. Ale to pewnie tylko moje "staroswieckie" poglady... :)
stig, CTR ma swoje zady i walety przy lcd mniej sie wzrok meczy itd.
stig, CTR ma swoje zady i walety przy lcd mniej sie wzrok meczy itd.
Uwierz, ze gdyby mi sie wzrok meczyl (pracuje tylko na CRT) -- juz dawno wyszukalbym sobie cos z LCD. Naprawde -- nigdy jeszcze nie czulem zmeczenia wzroku -- moze jedynie bol w nadgarstku albo szyjnym odcinku kregoslupa -- ale to tez tylko przy calodziennej nasiadowce (no i nie ma to zwiazku z monitorem)... Wygoda i komfort pracy to dla mnie najwazniejsza rzecz. Kupuje najlepsze myszki, wygodne krzesla i dobre monitory. Gdyby z elementow mojego stanowiska pracy, wprowadzalby dyskomfort -- zmienil bym go od razu.
Boomu na LCD nie zatrzyma juz nikt -- to prawda. Jednak osobiscie sadze, ze obrobka obrazu jest ostatnim miejscem, gdzie wspolczesne LCD (oczywiscie mowie o tych, ktore maja akceptowalna cene) nie maja jeszcze czego szukac. To jest oczywiscie moja prywatna opinia i wiem, ze wiekszosc uzytkownikow LCD sie ze mna nie zgadza (bo jako wlasciciele tych monitorow, coz maja powiedziec? ;) ). Za kilka lat na pewno tez bede uzywal "cieklokrystalika", ale na pewno tez, jakoscia obrazu bedzie on bardziej zblizony do CRT niz dzisiejsze panele.
Eizo robi bardzo dobre monitory LCD. Z cala pewnoscia maja bardzo korzystny stosunek ceny do jakosci wyswietlanego przez nie obrazu. Moim zdaniem do zastosowan nieprofesjonalnych L768 jest w zupelnosci wystarczajacy. Osoba majaca pojecie o profilach kolorystycznych nie bedzie miala problemow z uzyskaniem na odbitkach kolorow bardzo zblizonych do tych na ekranie.
stig, byc moze na rynku JUZ JEST monitor lcd, ktory zaspokoiby Twoje potrzeby:
http://www.eizo.pl/support/index.html?contents=/products/lcd/product.html?id_product=94
lolas, Podobne a nawet lepsze monitorki oferuje wielu producentów, ale widziałeś ich cenki? Zgroza... :wink:
Miałem go do testów w pracy przez jakiś miesiąc.
Istne cacko!
Nie widziałem lepszego obrazu (chyba, że na innym Eizo, który testowałem wcześniej ;) )
MzMarcin
20-08-2005, 18:00
Potwierdzam ja właśnie czekam i będę się przesiadał dokładnie na ten model. Tak jak maroo powiedział to istne cacuszko, obraz miodzio. Wedle mnie i człowieka, który sprzedaje iiyamy nec-ki i własnie eizo ten "maluszek" bije "tańsze" niby profesjonalne iiyamy jakością wykonania. Klasa!
[ Dodano: Sob 20 Sie, 2005 ]
stig,
W 110% się z tobą zgadzam. Sam nie wierzyłem, aż posiedziałem przed takim 22 calowym profesjonalnym klasa. Obraz „kremik”, przejścia tonalne bajka i głowa absolutnie nie bolała. Teraz mam „śmierdzącą(niestety to nie przenośnia tylko zaleta wyśmienitego procesu technologicznego iiyamy(choć to przypadek to jednak) [gdzieś kalafonia pociekła i czuć nieprzyjemny polot] 19calową LCD iiyamę)
stig, byc moze na rynku JUZ JEST monitor lcd, ktory zaspokoiby Twoje potrzeby:
http://www.eizo.pl/support/index.html?contents=/products/lcd/product.html?id_product=94
Heh... Troche bym za niego dal... Ale gdybym mial te pieniadze -- wolalbym kupic D2X'a :)
Mam tylko nadzieje, ze takie cuda, w momencie kiedy CRT bedzie juz nieosiagalne, beda w cenie dzisiejszych biurowych 19"tek.
Karta to chyba najlepszy wybor do grafiki (sam uzywam Matroxa, co prawda G550 ale nie gram, a do 2D w CADach i zdjec nadaje sie znakomicie).
Ja pracuję od roku na Matroxie 750. Wcześniej miałem G400. Szczerze polecam. Czcionki na ekranie, jak dla mnie wyglądja bombowo. Oczywiście połączenie przez DVI. Niestety te karty są drogie i dość niszowe. Obawiam się że w ciągu kilku kolejnych lat jeśli nic się nie zmieni w polityce Matrox'a to zostaną one wyparte z rynku. Co do LCD to posiadam EIZO FlexScan'a L557. To niższy model ale również z niego jestem bardzo zadowolony.