PDA

Zobacz pełną wersję : 19" Eizo L768 black

Robinek
20-08-2005, 11:30
Wiem ze lcd to nie to samo co kineskop,ale prosze o obiektywna ocene czy ten monitor da sobie jako tako rade przy obrobce zdjec w photoshopie.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12317
Monitor ten wspolpracowalby z karta Matrox Millenium P-750 DualHead 64MB DDR
, http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7458 .
Co myslicie o takim zestawieniu do obrobki zdjec.
Pozdrawiam i licze na konstruktywne odpowiedzi:)

c2h5oh
20-08-2005, 11:39
sRGB, 16bit/kolor, duzy zakres regulacji.. dobre parametry - imho wyglada bardzo dobrze do tego celu. A nawet swietnie. Pozostaje przeprowadzic organoleptyczny test jak sie podoba. A i matrox jest doskonala inwestycja. Jesli chcesz byc troche bardziej uniwersalny mozesz tez pomyslec o firmowych kartach ati, ktore maja prawie matroxowa jakosc obrazu.

Saint
20-08-2005, 11:39
Ja tam wole swojego CRT 22" Diamonotrona NF, ale powiem ci wprost ta karta nie jest wcale taka wspaniala lepiej kup sobie jesli - nie masz - plyte glowna z PCI express wstaw dwie karty iefekt beddzie lepszy. Jesli chodzi o Sam montor to EIZo robi jedne z najlepszych monitorow na swiecie, ale co d LCD to mam duze obawy, ze wiekszym stopniu placi sie za firme niz za sam monitor :).

stig
20-08-2005, 11:51
Kupowac monitor "w ciemno", to troche ryzykowna sprawa. Chyba, ze uslyszysz/przeczytasz opinie jego rzeczywistych uzytkownikow. Problem jednak w tym -- czy ci uzytkownicy sa na tyle wybreni co do jakosci obrazu jak Ty.
Idealem jest osobiste sprawdzenie. Na poczatek proponuje otwarcie skali szarosci (http://digital.pl/nikon/skala.htm) z naszego forum i przyjrzenie sie, jak odwzorowane sa odcienie tejze skali. Potem kilka zdjec, ktore dobrze znasz (wiesz jak wygladaja na CRT) i podjecie decyzji... :)

IMO -- jak na razie nie widzialem LCD, ktory zastapil by CRT 22" z dobrym kinolem i wlaczona rozdzielczoscia 1920x1440. Ale to pewnie tylko moje "staroswieckie" poglady... :)

Saint
20-08-2005, 14:24
stig, CTR ma swoje zady i walety przy lcd mniej sie wzrok meczy itd.

stig
20-08-2005, 15:02
stig, CTR ma swoje zady i walety przy lcd mniej sie wzrok meczy itd.

Uwierz, ze gdyby mi sie wzrok meczyl (pracuje tylko na CRT) -- juz dawno wyszukalbym sobie cos z LCD. Naprawde -- nigdy jeszcze nie czulem zmeczenia wzroku -- moze jedynie bol w nadgarstku albo szyjnym odcinku kregoslupa -- ale to tez tylko przy calodziennej nasiadowce (no i nie ma to zwiazku z monitorem)... Wygoda i komfort pracy to dla mnie najwazniejsza rzecz. Kupuje najlepsze myszki, wygodne krzesla i dobre monitory. Gdyby z elementow mojego stanowiska pracy, wprowadzalby dyskomfort -- zmienil bym go od razu.
Boomu na LCD nie zatrzyma juz nikt -- to prawda. Jednak osobiscie sadze, ze obrobka obrazu jest ostatnim miejscem, gdzie wspolczesne LCD (oczywiscie mowie o tych, ktore maja akceptowalna cene) nie maja jeszcze czego szukac. To jest oczywiscie moja prywatna opinia i wiem, ze wiekszosc uzytkownikow LCD sie ze mna nie zgadza (bo jako wlasciciele tych monitorow, coz maja powiedziec? ;) ). Za kilka lat na pewno tez bede uzywal "cieklokrystalika", ale na pewno tez, jakoscia obrazu bedzie on bardziej zblizony do CRT niz dzisiejsze panele.

Lolas
20-08-2005, 15:51
Eizo robi bardzo dobre monitory LCD. Z cala pewnoscia maja bardzo korzystny stosunek ceny do jakosci wyswietlanego przez nie obrazu. Moim zdaniem do zastosowan nieprofesjonalnych L768 jest w zupelnosci wystarczajacy. Osoba majaca pojecie o profilach kolorystycznych nie bedzie miala problemow z uzyskaniem na odbitkach kolorow bardzo zblizonych do tych na ekranie.

stig, byc moze na rynku JUZ JEST monitor lcd, ktory zaspokoiby Twoje potrzeby:
http://www.eizo.pl/support/index.html?contents=/products/lcd/product.html?id_product=94

Czornyj
20-08-2005, 16:33
lolas, Podobne a nawet lepsze monitorki oferuje wielu producentów, ale widziałeś ich cenki? Zgroza... :wink:

maroo
20-08-2005, 17:07
Miałem go do testów w pracy przez jakiś miesiąc.
Istne cacko!

Nie widziałem lepszego obrazu (chyba, że na innym Eizo, który testowałem wcześniej ;) )

MzMarcin
20-08-2005, 18:00
Potwierdzam ja właśnie czekam i będę się przesiadał dokładnie na ten model. Tak jak maroo powiedział to istne cacuszko, obraz miodzio. Wedle mnie i człowieka, który sprzedaje iiyamy nec-ki i własnie eizo ten "maluszek" bije "tańsze" niby profesjonalne iiyamy jakością wykonania. Klasa!

[ Dodano: Sob 20 Sie, 2005 ]
stig,
W 110% się z tobą zgadzam. Sam nie wierzyłem, aż posiedziałem przed takim 22 calowym profesjonalnym klasa. Obraz „kremik”, przejścia tonalne bajka i głowa absolutnie nie bolała. Teraz mam „śmierdzącą(niestety to nie przenośnia tylko zaleta wyśmienitego procesu technologicznego iiyamy(choć to przypadek to jednak) [gdzieś kalafonia pociekła i czuć nieprzyjemny polot] 19calową LCD iiyamę)

stig
20-08-2005, 18:21
stig, byc moze na rynku JUZ JEST monitor lcd, ktory zaspokoiby Twoje potrzeby:
http://www.eizo.pl/support/index.html?contents=/products/lcd/product.html?id_product=94

Heh... Troche bym za niego dal... Ale gdybym mial te pieniadze -- wolalbym kupic D2X'a :)
Mam tylko nadzieje, ze takie cuda, w momencie kiedy CRT bedzie juz nieosiagalne, beda w cenie dzisiejszych biurowych 19"tek.

gALL
20-08-2005, 22:22
Karta to chyba najlepszy wybor do grafiki (sam uzywam Matroxa, co prawda G550 ale nie gram, a do 2D w CADach i zdjec nadaje sie znakomicie).

jaromir
20-08-2005, 22:47
Ja pracuję od roku na Matroxie 750. Wcześniej miałem G400. Szczerze polecam. Czcionki na ekranie, jak dla mnie wyglądja bombowo. Oczywiście połączenie przez DVI. Niestety te karty są drogie i dość niszowe. Obawiam się że w ciągu kilku kolejnych lat jeśli nic się nie zmieni w polityce Matrox'a to zostaną one wyparte z rynku. Co do LCD to posiadam EIZO FlexScan'a L557. To niższy model ale również z niego jestem bardzo zadowolony.