PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Błotniak stawowy

siwy49
28-04-2015, 18:16
Z soboty

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/67517504554255445537.jpg)

marekawo
28-04-2015, 20:39
Ładnie trzyma patyk,ale jakość słabo

Gentil
28-04-2015, 20:44
Super go uchwyciłeś. Odległość musiała być spora...

tbogdanowicz
01-05-2015, 08:28
Jakość może nie powala, ale świetna scena.
Czasem takie zdjęcie daje więcej radości niż perfekcyjne pokazanie ptaka na patyku.

siwy49
01-05-2015, 09:13
Super go uchwyciłeś. Odległość musiała być spora...

Zdjęcie zrobione 600/4 + TC 1,7 co dało 1000mm ogniskowej przy ustawieniu AF na nieskończoność, więc odległość znaczna (bliżej nie dało się podejść) do tego temp. w cieniu +26 w cieniu (ruch powietrza), ale patrząc na oko Błotniaka to i tak ostrość nie najgorsza, crop spory i tyle w temacie, będzie następne podejście może z lepszym rezultatem.;-)

Jakość może nie powala, ale świetna scena.
Czasem takie zdjęcie daje więcej radości niż perfekcyjne pokazanie ptaka na patyku.

Też tak myślę!

vid3
01-05-2015, 10:04
Ładnie trzyma patyk,ale jakość słabo

Zawsze jestem pod wrażeniem komentarzy pisanych przez profesjonalistów.
No cóż, kolega który zrobił to zdjęcie (moje gratulacje)
powinien wypchać tego ptaka, ustawić w studiu, wepchnąć mu patyk,
dobrać odpowiednie oświetlenie, zrobić serię 1000 zdjęć, wybrać to najlepsze,
usunąć szumy, wykadrować, wyretuszować, skorygować barwy, itd.
i dopiero się pochwalić.

timi
01-05-2015, 10:35
Zawsze jestem pod wrażeniem komentarzy pisanych przez profesjonalistów.
No cóż, kolega który zrobił to zdjęcie (moje gratulacje)
powinien wypchać tego ptaka, ustawić w studiu, wepchnąć mu patyk,
dobrać odpowiednie oświetlenie, zrobić serię 1000 zdjęć, wybrać to najlepsze,
usunąć szumy, wykadrować, wyretuszować, skorygować barwy, itd.
i dopiero się pochwalić.

Akurat zrobienie takiego zdjęcia jest bardzo proste. Mamy ten plus ze ptak ta gałąź "zanosi" do gniazda w trzcinach. Wystarczy wiec zlokalizować takie gniazdo, poczekać w odpowiedniej bezpiecznej dla a ptaka odległości a prędzej czy później się nad nim pojawi w efektywnym nalocie.

siwy49
01-05-2015, 11:14
Akurat zrobienie takiego zdjęcia jest bardzo proste. Mamy ten plus ze ptak ta gałąź "zanosi" do gniazda w trzcinach. Wystarczy wiec zlokalizować takie gniazdo, poczekać w odpowiedniej bezpiecznej dla a ptaka odległości a prędzej czy później się nad nim pojawi w efektywnym nalocie.

Dawidzie łatwo jest napisać że zrobienie takiego zdjęcia jest bardzo proste, tylko że gniazdo jest oddalone w dużej odległości od brzegu w bardzo wysokiej trzcinie - teren bagnisty, w dodatku właściciel stawów nie pozwala poruszać swobodnie po terenie w/w stawów (groblach), a co dopiero po stawie, czego pilnują ochroniarze patrolując co chwila poruszając się samochodami terenowymi.
Ja dostałem zgodę na przebywanie w ściśle określonym miejscu, co nie każdy może uzyskać.
Gniazdo zlokalizowałem i gdyby była możliwość bliższego podejścia to bym to zrobił tym bardziej iż byłem wyposażony w środki maskujące a przede wszystkim nie używał bym TC 1,7!

eSPARROW
02-05-2015, 00:39
Ech, czytam i nie wierzę. Ostre - nie ostre, trudne - łatwe.
Piękny ptak, ciekawie uchwycony. Zobaczcie jak szeroko chwycił patyk - stabilnie, żeby skrzydeł nie uszkodzić...
Sama mądrość i wdzięk, pięknie uchwycone. Podziwiam wytrwałość i determinację szanownego autora. Gratuluję pięknego kadru.

gniady
06-05-2015, 09:08
Zdjęcie przecudnej urody. Właśnie takich zdjęć szukam w dziale PRZYRODA, ale niestety zdarzają się bardzo rzadko. Pomijam jakość techniczną fotografii ponieważ jest w tej chwili mniej istotna.
Takie zdjęcie przemawia do mnie dużo bardziej niż perfekcyjne technicznie zdjęcia myszołowów bijących się o kurczaka z marketu.
Co do łatwości, to domyślam się, że dużo łatwiej zrobić perfekcyjne zdjęcie myszołowa, strzelając z kilku metrów z czatowni, siedząc i popijając kawę albo inne płyny...

Bardzo chciałbym zobaczyć kiedyś na tym forum, zdjęcie myszołowa "łowiącego mysz" w naturze... Na chwilę obecną, duża część zdjęć przyrodniczych z tego forum, idzie w kierunku fotografii studyjnej...

pozdrawiam