PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 problem z plamami oleju

monek89
28-04-2015, 10:44
Witam!
Odrazu piszę, że nie chodzi mi o żadne czyszczenie matrycy.

Aparat kupiłem w zeszłym roku w sierpniu i od tego momentu czyszczę matrycę średnio co miesiąc z powodu plam oleju (nie jest to kurz) Poza tym muszę się bawić w Photoshopie by "czyścić" foty. Aparat był również w serwisie i oczywiście według nich jest wszystko ok.

Więc tak: mam znajomych prawników, którzy napiszą pismo w tej sprawie i dlatego szukam osób, które mają taki sam problem, im nas będzie wiecej tym lepiej! Opiszemy tam problem oraz bedziemy powoływać się na prawa kupujacego, dla mnie 4tys wydane na aparat to bardzo dużo i liczyłem, że będzie w pełni sprawny.

Także jeżeli ktoś chce się przyłączyć - piszcie!

zgera
28-04-2015, 10:53
Nie będzie łatwo wygrać z taką korporacją, w D600 kurzyło i wymieniają migawkę ale nie rozwiązało to problemu w 100%.
Użytkownicy D7100 na ogół są zafascynowani tą puszką i niewielu skarży się na olej, jest nawet taka ankieta: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238724

TOP67
28-04-2015, 11:12
czyszczę matrycę średnio co miesiąc z powodu plam oleju (nie jest to kurz)

Zbieraj zdjęcia przed i po czyszczeniu. Przydadzą się.
Jeśli jesteś konsumentem, to łatwiej zwrócić do sklepu.

fader_audio
28-04-2015, 14:18
, witam,

ja niestety nie moge się przyłączyć bo takich plam nie mam, przynajmniej nie zauważyłem. Myslę że prędzej uzytkownicy d7000. Jeżeli masz znajomych prawników to moim zdaniem masz szanse na wymiane na nowy, na podstawie ustawy o szególnej sprzedży konsumenckiej, oczywiście jak nie masz firmy. Myslę, że tu zbyt wiele się nie zmieniło.

T oże sprzęt jest coraz bardziej nie dopracowany, jestem za tym by takim korporacjom robic koło d...

Gentil
28-04-2015, 14:54
U mnie też jest w porządku. Życzę powodzenia w walce o swoje!

piotrx25
29-04-2015, 08:43
W moim są plamy oleju, ale nie zamierzam pozbywać się tego body.

etomski
29-04-2015, 15:38
Ja się podpisuję, kurz na matrycy (szczególnie przy obiektywach zmiennoogniskowych) to normalna przypadłość.
Jednak chlapanie olejem powinno jest wadą fabryczną i powinno być przez producenta naprawione w ramach gwarancji.

Szczególnie że serwis nikon kpi, czyszcząc matrycę (niektórym odpłatnie) i odsyłając z powrotem po dwóch trzech tygodniach.