Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do krajobrazu i wnętrz FX
Gadryiel
28-04-2015, 01:29
Tak jak w temacie, szukam obiektywu do fotografowania krajobrazu oraz sporadycznie wnętrz pod FX. Od dwóch dni wypytuje się wujka google i w końcu doszedłem do wniosku, że najbardziej uniwersalny jak i w najlepszym stosunku cena/ jakość jest Tokina AT-X PRO FX SD 16-28 mm f/2.8 (IF)
Nie jestem jednak do końca przekonany czy jest to trafny wybór... może jest jeszcze jakieś szersze szkło w podobnych widełkach cenowych, które przeoczyłem?
adrianek32
28-04-2015, 01:43
Samyang 14 :) reszta to drogi Nikkor 14-24 tanszy 16-36, Tamron 15-30, jest jeszcze Nikkor 18-35 G ktorego ludzie chwala ale szerszy to on nie jest pozatym jest troche ciemniejszy ale za to mozna zalozyc filtr
Miałem i polecam - N18-35G - świetna jakość obrazka, bardzo dobrze pod światło, niestety 18mm było dla mnie za wąsko, SY14mm - świetne szkiełko z bardzo dobrą jakością optyczną i bardzo dobrze pod światło. Sprzedałem bo kupiłem N16-35 f/4 VR a kupiłem go z tego powodu, że nie chciało mi się żonglować między N18-35G a SY14mm i N16-35VR to był taki kompromis :)
A dlaczego jesli krajobraz i wnętrza to tak szeroko?
Mi sie doskonale w krajobrazie spisywał ciemny 35-70 za grosze.
Jedyne co, to wymagał czesto tulipana. Taki mam gumowy nakręcany.
Ale to tylko pod światło.
Niestety upadł.
Był na tyle fajny i dobry ze kupiłem jaśniejszy 35-70.
Ten juz tak fajny w krajobrazie nie jest.
A do wnętrz - spoko.
Polecam
Artur Małysiak
28-04-2015, 10:35
Tak jak w temacie, szukam obiektywu do fotografowania krajobrazu oraz sporadycznie wnętrz pod FX. Od dwóch dni wypytuje się wujka google i w końcu doszedłem do wniosku, że najbardziej uniwersalny jak i w najlepszym stosunku cena/ jakość jest Tokina AT-X PRO FX SD 16-28 mm f/2.8 (IF)
Nie jestem jednak do końca przekonany czy jest to trafny wybór... może jest jeszcze jakieś szersze szkło w podobnych widełkach cenowych, które przeoczyłem?
To też zależy jak Ty widzisz krajobraz...Mam Samyang 14 jest to świetny optycznie obiektyw.no ale i tak większość krajobrazów robię z Mojej 35..a Sami leży w torbie
Tak szeroki kąt przydaje się w górach i w miastach. Przy typowym krajobrazie jest raczej za szeroko, połowę kadru zajmuje niebo, drugą zaorane pole, a gdzieś tam w oddali horyzont.
Gadryiel
28-04-2015, 11:51
Ok to może dopowiem. Zdjęcia robię dla siebie ale lubię jak są dobrej jakości. Ta Samyang 14 wygląda kusząco choć wolałbym coś bardziej uniwersalnego. Zamierzam dokumentować miejsca w których żyłem, także głównie będą miasta ale i ich otoczenie, parki jak i wnętrza niektórych budynków. Dobrze by było, żebym mógł założyć na obiektyw filtr polaryzacyjny. W plener też robię wypady, wycieczkowo. Obiektyw będzie podpięty pod D810. Ta Tokina o której wspomniałem najbardziej odpowiada mi cenowo, tylko martwią mnie te filary w komentarzach. N16-35 f/4 VR to już dużo droższa impreza.
Ok to może dopowiem. Zdjęcia robię dla siebie ale lubię jak są dobrej jakości. Ta Samyang 14 wygląda kusząco choć wolałbym coś bardziej uniwersalnego. Zamierzam dokumentować miejsca w których żyłem, także głównie będą miasta ale i ich otoczenie, parki jak i wnętrza niektórych budynków. Dobrze by było, żebym mógł założyć na obiektyw filtr polaryzacyjny. W plener też robię wypady, wycieczkowo. Obiektyw będzie podpięty pod D810. Ta Tokina o której wspomniałem najbardziej odpowiada mi cenowo, tylko martwią mnie te filary w komentarzach. N16-35 f/4 VR to już dużo droższa impreza.
Jeśli będziesz robić zdjęcia we wnętrzach "z ręki" to jednak bym kupił na Twoim miejscu 16-35mm f/4 VR ze względu właśnie na VR :) Jeśli jednak będziesz wspierać się statywem to 18-35mm spokojnie da radę.
i do N16-35VR oraz N18-35G spokojnie dokręcisz filtr 77mm obydwa są ostre a nawet N18-35G jakby bardziej.
Gadryiel
29-04-2015, 20:06
Dziękuje bardzo za porady :) Chyba jednak skuszę się na N18-35G.
Borat1979
29-04-2015, 21:21
A dlaczego jesli krajobraz i wnętrza to tak szeroko?
Mi sie doskonale w krajobrazie spisywał ciemny 35-70 za grosze.
Jedyne co, to wymagał czesto tulipana. Taki mam gumowy nakręcany.
Ale to tylko pod światło.
Może dlatego, że 35-70 do wnętrz to chyba tylko na sale gimnastyczne :)
Dziękuje bardzo za porady :) Chyba jednak skuszę się na N18-35G.
Bardzo dobry wybór, cena jeszcze rozsądna i z obrazka będziesz zadowolony no i filtr 77mm nakręcisz.