PDA

Zobacz pełną wersję : odklejająca się listwa boczna drzwi autka...

GrzesiekM
27-04-2015, 16:33
Witam serdecznie,

że problem mnie dopadł, to mądrych/ oświadczonych pytam:

* jakiej taśmy, tudzież jakiego kleju użyć, by skutecznie dokleić odchodzącą listwę boczną (drzwi -Sharan)?
* jak "step by step" to wykonać, żeby nie sp@#$%@# sprawy na amen?

Za pomoc wszelaką pokornir dziękuję... :)

MstrG
27-04-2015, 17:33
Witam serdecznie,

że problem mnie dopadł, to mądrych/ oświadczonych pytam:

* jakiej taśmy, tudzież jakiego kleju użyć, by skutecznie dokleić odchodzącą listwę boczną (drzwi -Sharan)?
* jak "step by step" to wykonać, żeby nie sp@#$%@# sprawy na amen?

Za pomoc wszelaką pokornir dziękuję... :)

To zależy ile Ci się odkleiło. Ja u siebie pierw zdjąłem całą listwę, oczyściłem i odtłuściłem wszytko dokładnie - zarówno na karoserii jak i na listwie, założyłem nową taśmę (kupiłem w mieszalni lakierów) i przykleiłem :) Niestety po jakimś czasie znowu zaczęło delikatnie się odklejać, wtedy ten mały kawałek potraktowałem klejem do szyb Wurth i na czas schnięcia zakleiłem taśmą malarską - od tego czasu mam spokój :p

zgera
27-04-2015, 17:49
Użyj taśmy klejącej dwustronnej, dostępna w sklepach motoryzacyjnych.
Aby taśma dobrze trzymała podłoże musi być czyste i suche, następnie podgrzewany listwę choćby suszarką do włosów lub czymś podobnym, przyklejamy taśmę do listwy zrywając osłonę z jednej strony, podgrzewamy drzwi, odklejamy taśmę ochronną i przyklejamy.
Aby taśma dobrze trzymała kleimy na ciepłe podłoże.

mehmet efendi
27-04-2015, 18:11
Listwę musisz ODCIĄĆ, jeżeli jeszcze sie trzyma w części. Inaczej ulegnie deformacji.
Koledzy napisali. Taśma dedykowana dwustronna ale nie do wykładzin, tylko lakiernicza. Jest grubsza, przypomina sztywniejszą piankę, i dzięki tym właściwościom dopasowuje się do nierówności blachy/listwy.
O odtłuszczaniu nie będę powtarzał.

MstrG
27-04-2015, 18:25
Listwę musisz ODCIĄĆ, jeżeli jeszcze sie trzyma w części. Inaczej ulegnie deformacji.
Koledzy napisali. Taśma dedykowana dwustronna ale nie do wykładzin, tylko lakiernicza. Jest grubsza, przypomina sztywniejszą piankę, i dzięki tym właściwościom, dopasowuje się do nierówności blachy/listwy.
O odtłuszczaniu nie będę powtarzał.

Czasem ciężko jest odciąć. Ja u siebie użyłem żyłki, co jakiś czas tylko jest bolec i trzeba uważać. Listwę faktycznie łatwo zdeformować, a szczególnie chrom - o ile go masz - na listwie.

andrstac
27-04-2015, 18:54
Benzyna ekstrakcyjna i klej do szyb (taki w kartuszu, np boll, 20zł) - taśma wg mnie to kiepski pomysł, bo ciężko dostać naprawdę dobrą i grubą.
Odkleić (odciąć żyłką jak się mocno trzyma), zmyć pozostałości kleju/taśmy benzynką, nałożyć klej na listwę (ja nakładałem dwa paski o średnicy 3mm), docisnąć i zabezpieczyć przed odłażeniem na kilka godzin.

Art Erie
27-04-2015, 20:07
Jak wyżej - klej do szyb, prędzej je pózniej z zawiasami wyrwiesz, niż odkleisz.

GrzesiekM
27-04-2015, 21:52
dzięki Wam...zawsze ma Was można liczyć :) Faktycznie, chyba lepszym wyjściem będzie klej do szyb, bo nagrzewanie listwy ...potem drzwi... jakoś mi to nie podchodzi ...

.:Gerard:.
27-04-2015, 22:25
A ta listwa nie jest wsuwana na spinki

wymienić spinki wsunąć listwę i nówka nieśmigana