Zobacz pełną wersję : Samsung Nx 3000, Nx 300, Sony A 5000 jakie różnice
Który aparat wybrać do fotografii w dzień i w nocy i do kręcenia filmów tak żeby był uniwersalny.
Jak jest z stabilizacja obrazy
Byłem dziś w dwóch sklepach RTV ERO AGD to mrowiono mi że najlepszy jest samsung nx 3000 a sony jest fajnie wykonany ale kiepskie ma szkła
W Media Market tylko sony a5000
W Saturnie nx 3000 nie 300
Jak to jest
Miałem przez 3 miesiace Fuji x-s1 fajny apart lecz za wielki
Ramba - wyciągając wnioski z treści Twojego wpisu ... to może napisz jaką kwotę chcesz przeznaczyć na zakup ?!
NX300 jest moim zdaniem sporo lepszym aparatem od NX3000, ale NX3000 jest sprzedawany z ciekawszym obiektywem.
Dlaczego nx 300 jest keprzy niz nx 3000 i co to za ciekawy obiektyw
Ramba. Odezwij się jak wytrzeźwiejesz :)
Przepraszam za literowki , pisze z tabletu
Dużo by pisać. Lepszy ekran, ekran dotykowy, skuteczniejszy AF, więcej funkcji. Poszukaj w wątku NX300, tam są odpowiedzi. NX300 jest starszy, ale to wyższy model i lepiej wyposażony.
Za to NX3000 sprzedawany jest z nowszym obiektywem Power Zoom 16-50, który ma odczuwalnie szerszy kąt widzenia, jest mniejszy i lżejszy, wygodniejszy.
Proponuję, byś ściągnął instrukcje obsługi, przeczytał, dowiesz się wszystkiego o aparatach przed zakupem. Zawsze tak robię, potem nie ma niemiłych niespodzianek.
DarekK D5000
27-04-2015, 21:46
Jak byłeś w galerii katowickiej to zamiast do euro, mogłeś piętro niżej zapytać w fotojokerze. Mają większe pojęcie niż "punktciarze" z euro :)
Nx300 miło wspominam, używałem z 30mm f/2, ale głównie w dzień. Nie przekraczałem iso400. Na iso800 piersze oznaki "paćki", powyżej silne odszumianie. Taki typowy samsungowy obrazek - gładki i kolorowy. Nx3000 ma jeszcze silniejsze odszumianie. Jest modelem niższej klasy i powstał w czasie zapotrzebowania rynku aparat do selfi. Ogólnie z w/w nx300 i zbieraj na naleśnik.
Byłem własnie w fotojoker w silesi powiedziano mi że tylko sony a5000 jest najleprzy , bardzo dobrze robi fotografie w nocy . Sasung nx 3000 to bee a 300 fajny ale lubi sie psuć
W fotojoker galeria żę mam wybrać nx3000 jest duzo nowczesnijeszy
A w media market
Odradzano mi takie aparaty i powiedziano mi że mam wybrać
Aparat SAMSUNG GALAXY Camera 2 robi takie same fotki jak samsung 3000
NIKON 1 J4 + VR 10-30 MM lub ten aparat
Sprzedawcy często mają interes w polecaniu określonych aparatów i na ich radach nie zawsze można polegać. Czasem też niewiele wiedzą o sprzedawanym sprzęcie. Raczej ich nie słuchaj. Galaxy camera to raczej niewypały, nie pakuj się w to.
Sprzedawcy w MM (chyba po układach) mają prowizję od wciskania "najlepszego" sprzętu. Nie słuchaj tych głupot w marketach. Niniejsze forum jest bardziej techniczne niż fotograficzne. Ludzie sympatyczni. Poczytaj i wyciągnij wnioski !
Nie wiem jak jest teraz, ale parę lat temu znajomy, pracujący w sklepie fot opowiadał mi o konkursie na najlepszego sprzedawcę, organizowanym przez jednego z wielkich japońskich producentów czy może ich polskiego dystrybutora. Sprzedawcy mieli wtedy oczywisty intetes w zachwalaniu owej marki. Jak w tym dowcipie o lekarzach:
- Panie doktorze, na co to lekarstwo?
- Na Bahamy. Jeszcze tylko 72 recepty. ;-)
Byłem pare dni temu w sklepie foto.
Baba kupowała d750 i n24-70. Na wycieczki - tak usłyszałem z rozmowy.
Sprzedawca polecał jakis filtr do zabezpieczenia szklA.
Najlepiej - mówił - nakręcany polaryzacyjny połówkę...
Tak. Tak podsłuchałem...
I nie mam pytań :)
Byłem pare dni temu w sklepie foto.
Baba kupowała d750 i n24-70. Na wycieczki - tak usłyszałem z rozmowy.
Sprzedawca polecał jakis filtr do zabezpieczenia szklA.
Najlepiej - mówił - nakręcany polaryzacyjny połówkę...
Tak. Tak podsłuchałem...
I nie mam pytań :)
A ja chciałbym mieć problem tej "Baby" :)
Kto bogatemu zabroni? Istotne jest to, by być zorientowanym konsumentem i nie polegać na nieobiektywnych radach osób, które w ich udzielaniu mają interes.
http://www.valuebasket.pl/pl_PL/mainproduct/view/17422-AA-BN?AF=SKAPL
http://www.valuebasket.pl/pl_PL/mainproduct/view/18606-AA-BK?AF=SKAPL
Witam znazlem takie samsungi nx 300 z 16x50 dzwonilem do Sasunga Polska i powiedziano mi żę od tego sprzedawacy ralizują gwarancje
Jeśli tak, to fajnie. Model 300M różni się od 300 tym, że ma ekran odchylany całkowicie do góry, do robienia selfies. Nie był do tej pory dostępny w Polsce, ale na Zachodzie można go kupić w zestawie z PZ 16-50, w odróżnieniu od 300. Jeśli realizują gwarancję, to dobrze. To byłby chyba niezły zakup.
Wszedł do sprzedaży nowy NX500, z wieloma ulepszeniami, ale kosztuje 3 tysie.
To o sprzedawcach było, nie o babie :)
WidziAl kto polaryzator połówkę ? No bo ja nie :)
A faktycznie! Przeczytałem niestarannie i automatycznie pomyślałem o szarej połówce (ND). Polaryzatora połówki rzeczywiście nie widziałem. ;-)
O nikt nic ciekawego nie napisze o Sonym A5000 :(
Ciekawe jak ta pelna matryca. Testów na razie nie ma.