Zobacz pełną wersję : Długie czasy z sb800
Rafał_Sz
10-05-2007, 15:04
Tak sobie wczoraj fociłem w pomieszczeniach D80 plus SB800 i się bardzo zastanawiam, czemu aparat dobrał długi czas (1/15s)? Postacie znajdujące się w ruchu zostały lekko rozmazane, itd.
W/g mnie są dwie opcje: Albo wyjątkowo nie doczytałem instrukcji, albo coś namieszałem w ustawieniach.
Moglibyście rozwiać moje lamerskie wątpliwości?
Z góry wielkie dzięki.
P.S. Nie za bardzo mam czas na "obcykanie" D80, lecę raczej intuicyjnie z przyzwyczajeniami z D50 plus SB600, a to chyba mój największy błąd.
, czemu aparat dobrał długi czas (1/15s)? Postacie znajdujące się w ruchu zostały lekko rozmazane, itd..
a skąd aparat ma wiedzieć czy robisz coś w ruchu czy statycznego?
to ty decydujesz o czasie.
ciesz się, że w tym body idzie robic z lampą na dłuższych czasach, ale instrukcję musisz pczytać.
Rafał_Sz
10-05-2007, 15:18
a skąd aparat ma wiedzieć czy robisz coś w ruchu czy statycznego?
to ty decydujesz o czasie.
ciesz się, że w tym body idzie robic z lampą na dłuższych czasach, ale instrukcję musisz pczytać.
Masz rację, tylko czemu lampa nie zwiększyła siły błysku, tylko body wydłużyło czas?
Dzisiaj siadam twardo do lektury! :)
A na jakiej podstawie miała zwiększyć? Na podstawie tego, że był ruch w kadrze?:D
Lampa zadziałała PRAWIDŁOWO. Gdyby wokół było ciemno, ruch zostałby zamrożony. Rozmycie postaci jest wynikiem zwiększonej ekspozycji na zastane, a NIE słabszego błysku. Przypominam: ekspozycja błysku i zastanego to dwie niezależne rzeczy:)
Mam podobne "zagwozdki" :) Nie miałem okazji tego sprawdzić ale może ustawienie "M" w aparacie pomoże??
Ustawiasz wówczas czas i przesłonę a lampa dostosuje siłę błysku, którą można zresztą jeszcze skorygować (chyba obojętnie czy na aparacie czy w lampie?).
Lampa do niczego nie dostosuje siły błysku... a już na pewno nie do czasu migawki. Czas migawki nie ma wpływu na ekspozycję błysku, lecz wyłącznie na ekspozycję zastanego. Odpowiednikiem czasu migawki w przypadku błysku jest czas trwania błysku właśnie
Rafał_Sz
10-05-2007, 15:27
Zaraz, aparat pracował na "P", więc to ja pierdoła mogłem na lampie ustawić błysk wypełniający.:oops: To by tłumaczyło dłuższy czas dobrany przez body. Kurdę, że nie mam instrukcji pod ręką!
Jutro za karę Rafał napisze sto razy - czytaj instrukcje! :)
Lampa do niczego nie dostosuje siły błysku... a już na pewno nie do czasu migawki. Czas migawki nie ma wpływu na ekspozycję błysku, lecz wyłącznie na ekspozycję zastanego. Odpowiednikiem czasu migawki w przypadku błysku jest czas trwania błysku właśnie
Niezupelnie. Najsilniejszy błysk trwa jakies 1/1000 s. Jak ustawisz migawkę na 1/2000 to nie ma opcji, abys wykorzystał pełną moc lampy. To tak na marginesie.
Rafał_Sz
10-05-2007, 15:41
TTL BL FP
Tak właśnie miałem ustawioną lampę...
I co tak naprawdę oznacz synchronizacja z krótkimi czasami otwarcia migawki Auto FP?
Niezupelnie. Najsilniejszy błysk trwa jakies 1/1000 s. Jak ustawisz migawkę na 1/2000 to nie ma opcji, abys wykorzystał pełną moc lampy. To tak na marginesie.
tak, tylko że się tak nie da praktycznie zrobić :-D
body nie pozwoli ustawić takiego czasu 1/2000 jak wykryje, że jest właczona lampa błyskowa. Umożliwia to tryb FP, ale wtedy ten błysk nie jest pełną mocą i nie trwa 1/1050 (w przypadku SB800)
można oszukiwac body zaklejając styki, ale oznacza to prace na manualu i da się tak pracować na body z hybrydowymi migawkami jak d70.
Z migawką np z d200 się nie da, bo czas synchro wynosi 1/250. By były krótsze czasy musi byc tryb FP, czyli nie mogą być zaklejone styki d200.
rsz tryb FP to synchronizacja z czasami krótszymi niz czas synchonizacji
To jest tak: normalnie migawka przy czasie synchronizacji np. 1/250 otwiera się całkowicie. W niektórych Nikonach można zrobić zdjęcie z lampą przy krótszych czasach np. 1/2000. Migawka nie jest wtedy całkowicie otwarta, szczelina migawki biegnie normalnie wzdłuż matrycy lub filmu, a lampa wykonuje "długi" błysk, składajacy sie de facto z wielu krótkich błysków (oko tych krótkich nie widzi, postrzega jako wydłużony błysk). W ten sposób można wykonac zdjęcie przy krótszych czasach niż zwykły czas synchronizacyjny. Wada: spadek zasięgu lampy przy coraz krótszych czasach i duże zużycie energii. Ale czasem przydatna, np. gdy trzeba zrobić zdjęcie portretowe z doświetlaniem w pełnym słońcu.
Założyłem że to oczywiste, że czas otwarcie migawki nie powinien być krótszy od czasu trwania błysku:twisted:
to ja tak jeszcze tylko dodam, że nawet gdyby czas był 1/500, a więc dłuższy niż 1/1000 to i tak nie da się wykorzystac całej mocy lampy. Po prostu część matrycy w trybach FP jest zasłonięta i światło lampy padając na lamelki migawki zamiast na matrycę się marnuje. Zwróćcie uwagę jak spada nagle w trybie FP zasięg lampy.
no chyba, że pracujemy w manualu, zaklejamy styki i dysponujmy body D70 czy d50, a nie d80 czy wyższymi modelami.
Bo lamelki hybrydy nie zasłaniają matrycy w czasie błysku na tak krótkich czasach. Migawka jest wtedy otwarta.
czemu aparat dobrał długi czas (1/15s)?
Bo tak masz w ustawieniach aparatu. Lampa nie ma tu nic do rzeczy. W D70 ustawia się to w menu - Shutter spd (ma to zastosowanie w trybach P i A). Albo tryb synchronizacji z lampą ustawiłeś na "slow".
I tyle.
Rafał_Sz
11-05-2007, 08:55
Bo tak masz w ustawieniach aparatu. Lampa nie ma tu nic do rzeczy. W D70 ustawia się to w menu - Shutter spd (ma to zastosowanie w trybach P i A). Albo tryb synchronizacji z lampą ustawiłeś na "slow".
I tyle.
Poczytałem, posprawdzałem i wiem, że:
Po zakupie VR-ki z racji podjarania się długimi czasami przestawiłem najdłuzszy czas otwarcia migawki dla błysku na 1/15, zamiast ustawienia domyślnego 1/60. Później o tym zapomniałem, co zaowocowało rozmazanymi postaciami w trybie P.
Morał z tego taki:
1. Jak coś będe zmieniać w ustawieniach, to lepiej żebym o tym pamiętał
2. Prozaicznie proste - postacie łażą w kadrze - tryb M lub S.
3. Parę godzin praktyczno-technicznych z instrukcją i już się nie będę kompromitował takimi postami jak wyżej.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Rafał
P.S. Migawka szczelinowa ma tą "wadę", że wymusza dość długie czasy synchronizacji z lampą.
A tryb FP to takie małe oszustwo skutkujące radykalnym spadkiem efektywności błysku.
Założyłem że to oczywiste, że czas otwarcie migawki nie powinien być krótszy od czasu trwania błysku:twisted:
To nie jest takie oczywiste. Rozmawiałem jakiś czas temu ze znajomym i on uparcie twierdził, że dłuższy czas naświetlania powoduje, że więcej światła z lampy błyskowej zostanie zarejestrowanego na zdjęciu. Zostałem "przy okazji" posądzony o nieznajomość podstaw fotografii (próbowaliśmy wyzolić zdalnie SB-80DX z D70s i jak na złość lampa "nie nadążała" i zdjęcia wychodziły ciemne, a z dłuższym czasem już nie; pewnie przedbłyski ją zmylały, a na dłuższym czasie można było się załapać na drugi błysk ). :-?
Dlatego zwróciłem w tym poście uwage na to, w jakich warunkach czas otwarcia migawki może mieć wpływ na rejestrowaną ilość światła. Oczywiści migawka musi na to pozwalać (tzn. z czasem sychronizacji krótszym niż długość błysku czyli w praktyce hybrydowa lub elektroniczna).
uparcie twierdził, że dłuższy czas naświetlania powoduje, że więcej światła z lampy błyskowej zostanie zarejestrowanego na zdjęciu.
Interesujące dywagacje, ale całkiem chybione.
P.S. Migawka szczelinowa ma tą "wadę", że wymusza dość długie czasy synchronizacji z lampą.
O ile 1/250 dla D200 uznać za długi czas, to tak, ale istnieje tryb FP gdzie da się krócej.
1/250 uważam za krótki czas, a nie długi. Krótsze czasy (z lampą w trybie FP) się przydają tylko w silnym świetle zastanym - w plenerze lub przy fotografii sportowej.
Rafał_Sz
11-05-2007, 10:17
O ile 1/250 dla D200 uznać za długi czas, to tak, ale istnieje tryb FP gdzie da się krócej.
1/250 uważam za krótki czas, a nie długi. Krótsze czasy (z lampą w trybie FP) się przydają tylko w silnym świetle zastanym - w plenerze lub przy fotografii sportowej.
Czyli wszystko dobrze zrozumiałem, bo w trybie FP lampa może co najwyżej doświetlić przy bardzo krótkich czasach.
A tryb FP to takie małe oszustwo skutkujące radykalnym spadkiem efektywności błysku.
A centralna przepala srodek kadru przy krotkich czasach bez lampy, a i w Ameryce to murzynow bija...
A dosc dlugie czasy z lampa to sa rzedu 1/30 w gore a nie w okolicy 1/200.
A tryb Fp to nie oszustwo tylko sposob na migawke szczelinowa.
Czyli wszystko dobrze zrozumiałem, bo w trybie FP lampa może co najwyżej doświetlić przy bardzo krótkich czasach.
A do czego innego potrzebna ci lampa jesli mozesz pracowac na czasach krotszych niz 1/250. Przeciez tam swiatla w brod jedynie czasami trzeba cienie rozjasnic.
A do czego innego potrzebna ci lampa jesli mozesz pracowac na czasach krotszych niz 1/250. Przeciez tam swiatla w brod jedynie czasami trzeba cienie rozjasnic.
z tych 3 punktów z jeszcze poprzedniego posta zgadzam się z dwoma ostatnimi (z pierwszym nie, nie zauważyłem przepalania centrum migawką centralną :-D )
natomiast na czasach 1/500, 1/1000 czy 1/2000 a nawet krótszych (gdy się ma w słońcu pootwieraną przysłonę 2,8) lampa SB800 jest za słaba do rozświetlania cieni przy pracy na teleobiektywach i odległościach do modelki rzędu kilku metrów.
A robiles aparatem z centralna migawka na czyms innym niz negatyw? Ja kiedys do jakiego ruskiego pudelka wsadzilem orwo i srodek byl pare na kilku zdjeciach przepalony. Bylo to dawno...
Praktycznie tylko i wyłącznie na czyms innym niż negatyw, bo na slajdach. Tylko kilka razy czarno-biały negatyw.
Migawka centralna w Sekkorach Z jest po prostu może lepsza :-D niż w ruskich pudełkach.
Jak wyslalem tego posta to mnie wlasnie taka mysl naszla ze moze w tym wynalzku chyba wilia czy jakos tak sie to zwalo czas przelotu tej migawki w dwie strony (otwieranie-zamykanie) trwal porownywalnie z czasem naswietlania? :)
P.S. Willia to byl taki backup do zorkija 4 ;) ta druga dziedziczona po ojcu :)
Rafał_Sz
11-05-2007, 15:19
A centralna przepala srodek kadru przy krotkich czasach bez lampy, a i w Ameryce to murzynow bija...
A dosc dlugie czasy z lampa to sa rzedu 1/30 w gore a nie w okolicy 1/200.
A tryb Fp to nie oszustwo tylko sposob na migawke szczelinowa.
1. Co mnie obchodzi centralna, mam szczelinową, a murzynów to bardziej w Polsce biją...
2. W fotografii sportowej krótkie czasy to pojęcie względne, nawet bardzo, no chyba, że ktoś lubi efekty a`la MATRIX
3. Zbyt dosłownie odbierasz to co jest napisane
pozdrawiam Rafał
2. W fotografii sportowej krótkie czasy to pojęcie względne, nawet bardzo, no chyba, że ktoś lubi efekty a`la MATRIX
pozdrawiam Rafał
No w sporcie to fakt, tyle ze tam wazne zeby tylko widac bylo ;)