PDA

Zobacz pełną wersję : Własne studio - co kupić i czy da się tanio. Porównanie ;)

Evanduril
24-04-2015, 18:34
Jeszcze niezbyt dawno temu szukałem informacji, podobnie jak sporo innych osób, jakie oświetlenie i modyfikatory muszę kupić aby wyposażyć podstawowe studio, za niewielkie pieniądze.

Ponieważ większość zakupów mam za sobą i kilka sesji, postanowiłem stworzyć ogólne porównanie. Być może ktoś skorzysta.

Założenia testu:
1) Lampa ustawiona na minimalną moc, dostępną w każdej lampie reporterskiej i studyjnej, nawet tych za 150 zł. W tym przypadku było to 1/32 mocy, w lampie 300Ws.

2) ISO 100. Najniższa możliwa w moim aparacie, część aparatów ma minmum 200, co spowoduje podniesienie jasności zdjęcia przy pozostałych ustawieniach takich samych.

3) f5,6 - teoretycznie w studiu pracuje się raczej w okolicach f/8, ale uznałem, że 5,6 to taki kompromis między ostrością a rozmyciem. Różnicy, której nie da się zniwelować lekkim podniesieniem ISO lub podczas późniejszego wywołania RAWa - nie ma.

4) 1/160 sekundy - standard dla większości aparatów i lamp, choć sporo pracuje na 1/200. Bez większego znaczenia.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/testy_swiatla-1.jpg
źródło (http://www.studioaurora.pl/test/testy_swiatla.jpg)

Mój komentarz.
Mając najtańszą żarówkę błyskową (w tym przypadku F&V 68-YS o mocy ok 63Ws) i parasolkę jako modyfikator światła, możemy otrzymać w pełni użyteczne oświetlenie modelki - w przykładzie nawet odrobinę za mocne, tutaj bardziej pasowałoby własnie f/8-f/11. Mając nawet nieco mniej światła, jesteśmy w stanie bez problemu wyciągnąć
jego braki podczas wywoływania RAWa. Jedyny problem z taką żarówką za kilkadziesiąt złotych jest taki, że nie ma ona żadnej regulacji. Ewentualne zmiany w jasności sceny trzeba regulować albo modyfikatorem światła, albo zmieniając parametry w aparacie, albo podczas wywoływania RAWa.

300Ws lampa ustawiona w teście na 1/32 mocy, jeśli dobrze liczę (brakuje mi tu fachowego potwierdzenia), oddaje moc błysku o wartości mniej więcej 10Ws. Co oznacza, że praktycznie KAŻDA lampa studyjna ORAZ reporterska, jakie można kupić choćby i na allegro, nawet te o mocy 100Ws, jest W PEŁNI wystarczająca mocowo DO STUDIA. Jeżeli nawet z jakiegoś powodu tej mocy by brakowało, można zawsze podnieść ISO (100->400 nie powinno robić problemu), czy wydłużyć czas migawki - podczas błysku obiekt i tak jest zamrożony, nie będzie poruszenia, a jedynym problemem może pojawić się wpływ światła zastanego. Chociaż czy może mieć jakikolwiek wpływ przy 1/120 s i f/8?

Na zdjęciu z Octą i gridem wrzuciłem miniaturkę po obróbce w RAW, gdzie podciągnąłem światło. Jak widać nie ma żadnego problemu, aby przy takim oświetleniu mieć w pełni poprawne oświetleniowo zdjęcie. Wystarczy parę suwaków.

Podkreślam - chodzi o warunki studyjne. W przypadku pracy w plenerze, moc takich lamp będzie zbyt mała. Ale do studia, w warunkach kontrolowanych, w pełni wystarczy lampa 100-200 Ws. Nawet cała sylwetka będzie równomiernie oświetlona podczas używania Octy lub Softboxa, nawet przy tanich lampach 150 Ws.

W zastosowaniu AMATORSKIM, studyjnym, lampy 300Ws i mocniejsze nie są potrzebne.

Jeżeli coś pokręciłem, poprawcie mnie.

r_m
24-04-2015, 20:37
Świetna robota, można pokazywać kolejnym pytającym przykład na forum, zamiast ryzykowac linkowanie do innych stron.

4) 1/160 sekundy - standard dla większości aparatów i lamp, choć sporo pracuje na 1/200. Bez większego znaczenia.
(...)
300Ws lampa ustawiona w teście na 1/32 mocy, jeśli dobrze liczę (brakuje mi tu fachowego potwierdzenia), oddaje moc błysku o wartości mniej więcej 10Ws.
(...)
Jeżeli nawet z jakiegoś powodu tej mocy by brakowało, można zawsze podnieść ISO (100->400 nie powinno robić problemu), czy wydłużyć czas migawki - podczas błysku obiekt i tak jest zamrożony, nie będzie poruszenia, a jedynym problemem może pojawić się wpływ światła zastanego.

W zastosowaniu AMATORSKIM, studyjnym, lampy 300Ws i mocniejsze nie są potrzebne.

Po kolei - na początku słusznie zaznaczyłeś, że czas nie ma znaczenia.
300Ws - liczymy: 300/2 = 150 (1/2mocy), 150/2 = 75 (1/4) itd, albo wprost 300/32 = 9 "z groszami", czyli tak jak wpisałeś.
Do przedostatniego zdania mam pewne zastrzeżenia, sprawdź jaki wpływ na ekspozycję przy błysku ma zmiana czasu np. z 1/200 na 1/30. Aby nie było żadnych błędów czy nieścisłości, sprawdź przy wyłączonym pilocie, w ciemnym studio. Mogę się założyć, że wpływ czasu będzie żaden ;)

Do ostatniego - niby racja, ale załóż jeszcze beauty disha z gridem, ustaw moc na 1/32, i zobacz efekty ;)

RomanZWrocławia
24-04-2015, 20:44
Jeżeli coś pokręciłem, poprawcie mnie.
proszę
Jeżeli nawet z jakiegoś powodu tej mocy by brakowało, można (...) wydłużyć czas migawki - podczas błysku obiekt i tak jest zamrożony, nie będzie poruszenia, a jedynym problemem może pojawić się wpływ światła zastanego

Evanduril
24-04-2015, 22:48
No beauty dish z gridem faktycznie jest dość wymagający dla światła, ale podejrzewam (podkreślam - podejrzewam), że dowolna lampa 150Ws ustawiona na 1/1 mocy sobie z tym poradzi.

UPDATE
Dokonałem modyfikacji zdjęcia, teraz w prawym górnym rogu dodałem tę samą wersję zdjęcia ze zwiększonym w Camera Raw Exposure +2.

Do przedostatniego zdania mam pewne zastrzeżenia, sprawdź jaki wpływ na ekspozycję przy błysku ma zmiana czasu np. z 1/200 na 1/30. Aby nie było żadnych błędów czy nieścisłości, sprawdź przy wyłączonym pilocie, w ciemnym studio. Mogę się założyć, że wpływ czasu będzie żaden ;)

Dlatego pisałem o świetle zastanym :) Jeśli go nie ma, to wpływu nie będzie. Ale jeżeli jest, dość mocne (np światło wpadające przez duże okno), to przy wydłużaniu czasu naświetlania lub otwieraniu przesłony, ten wpływ powoli będzie rósł.

Evanduril
24-04-2015, 23:27
Próbowałem edytować, ale nie zdążyłem... teraz już nie mogę.

Uzupełniając jeszcze artykuł o koszty:

ZESTAW NAJTAŃSZY

1. Żarówka błyskowa 68Ws - ok 75 zł + oprawka do zamocowania lampy ok 40-50 zł
2. Parasolka dyfuzyjna biała - ok 25 zł
3. Statyw pod żarówkę błyskową i parasolkę - 40zł

Komplet - około 190-200 zł. Wyzwalanie kabelkiem lub przez fotocelę z użyciem wbudowanej lampy błyskowej w aparat (zasłoniętej od frontu - światło skierowane w sufit z minimalną mocą)

Światło w pełni wystarczające do portretów i pełnej sylwetki. Główna wada - brak regulacji mocy.

ZESTAW UNIWERSALNY

1. Lampa reporterska Yongnuo YN-460 (liczba przewodnia 33, odpowiednik ok. 100Ws) - 179 zł
lub
1a. Lampa reporterska Yongnuo YN-560 (lp. 58, odpowiednik ok. 300Ws) - 250 zł
2. Uchwyt/adapter BOWENS na mocowanie lampy do modyfikatorów światła z tym mocowaniem - 90 zł
3. Statyw oświetleniowy pod lampę i adapter (do lekkiego modyfikatora światła, parasolka, softbox-parasolka) - 40 zł
lub
3a. Statyw oświetleniowy pod lampę i adapter (do cięższych modyfikatorów - strip, softbox, octa) - 75 zł
4. Parasolka dyfuzyjna biała - 25 zł
lub
4a. Softbox Octa 95 cm bez grida - 100-150 zł

Komplet - około 330 zł do 550 zł

Światło wystarczające do portretów i całej sylwetki. Wada - lampy reporterskie słabo wypełniają typowe modyfikatory światła, mocno świecą po środku, dużo słabiej na krańcach.

ZESTAW PRZYSZŁOŚCIOWY
1. Lampa studyjna Quantuum Up! 200Ws - 335 zł
lub
1a. Lampa studyjna Quantuum Move 300Ws - 449 zł
2. Statyw oświetleniowy porządny - 75 zł
3. Softbox Octa 95 cm bez grida - 100-150 zł

Komplet - 535 zł do ok. 650 zł

W pełni wystarczający zestaw do nawet nieco bardziej kreatywnej zabawy z jednym źródłem światła. Brak istotnych wad, no może poza uwiązaniem do studia (źródło prądu), ale przecież tylko o warunkach studyjnych piszę.

Do tego w przypadku zestawu 2 i 3 - przydatne bardzo:

Wyzwalacze radiowe Yonguno RF-603, 2 sztuki (jedna na aparat, druga do lampy) - 150 zł.

Andrzej1974
25-04-2015, 11:07
Na "dzień dobry" ukłon za włożoną pracę i chęć podzielenia się ciekawymi informacjami z innymi. :-)

[...] Wada - lampy reporterskie słabo wypełniają typowe modyfikatory światła, mocno świecą po środku, dużo słabiej na krańcach. [...]

Hmm... MZ to zależy, od tego gdzie i jak jest zamontowana lampa, czyli czy światło jest "rozpraszane" czy "odbijane". U Jacka na blogu (http://jacekwphoto.blogspot.com/2013/02/sprzet-modyfikatory-do-lamp.html) dość dobrze to widać.