Zobacz pełną wersję : HELP ME K100d czy D40
Witam.
Od kilku tygodni czytam różne opinie na temat ww dSLR'ow i nie mogę się zdecydować. Przedstawię kilka swoich argumentów za tymi modelami.
Ma to być aparat na każdą okazję od urodzin po fotki na reklamy oraz wyjazdy w góry.
Bardzo bym prosił kogoś, kto miał i porównywał te aparaty na żywca, bo z testów i forum to różnie wynika, już raz kupiłem kompakt Lumix'a bo niby to miał dobre opinie a okazał się wielkim szumofonem. Nie chcę się sugerować DIWĄ, gdyż oni pozytywnie oceniają Panasonica, które to przy ISO 80 mają szumy. Miałem starego OPTIO i do dziś mam sentyment co do firmy.
PENTAX K100d
+SR
+pasują stare obiektywy (mam tele 70-200 2,8-4 manual)
+solidna konstrukcja i jakość wykonania
+sentyment do firmy :p
+wielopunktowy (11) pomiar ostrości
+całkiem dobry kitowy obiektyw
+ 2 lata gwarancji
+zasilanie na paluszki
-trochę droższy od d40
-przegrywa minimalnie w testach z d40
-dość drogie lampy
-słaba dostępność
NIKON d40
+wygrywa w testach, którym nie wiem czy ufać
+niższa o 250 zł cena
+szumy mniejsze niż w k100d
-rok gwarancji
-brak silniczka w body i drogie obiektywy
-troche plasticzak jak dla mnie
PENTAX K100d
+SR - przy 18-55 wiele nie pomaga, a Nikkor 55-200 vr w coraz lepszej cenie, z resztą stabilizacja w obiektywie jest lepsza niż w body
+pasują stare obiektywy (mam tele 70-200 2,8-4 manual) - przy wielkości wizjera w K100D to chyba lepsze będą obiektywy z AF, dodatkowo wizjer w K100D wyraźnie ciemniejszy niż w D40,
+solidna konstrukcja i jakość wykonania - nie lepsza niż w D40 (wybierak w K100D ma bardzo małe niewygodne przyciski),
+sentyment do firmy :p - po przesiadce na Nikona szybko Ci przejdzie :) ,
+wielopunktowy (11) pomiar ostrości - przez co wolniejszy niż 3 punktowy w D40, ja osobiście i tak używam tylko centralnego i blokady ostrości - ten wielopunktowy to różnie łapie ostrość i nie zawsze tam gdzie by się chciało,
+całkiem dobry kitowy obiektyw - Nikkor wcale nie jest gorszy, trzeba być naprawdę pasjonatem, żeby dostrzec różnice w jakości zdjęć z tych 2 obiektywów,
+ 2 lata gwarancji - jak bardzo Ci zależy to kup wersję na Europę zachodnią i też będziesz miał np. w Europasat,
+zasilanie na paluszki - akumulator litowo-jonowy w D40 jest w zestawie i starcza na dużo zdjęć, nawet z wbudowaną lampą a do K100D musisz dokupić i to najlepiej Eneloop, żeby się nie okazało, że się bateryjki same rozładowały po miesiącu nieużywania,
-trochę droższy od d40 - właściwie to samo,
-przegrywa minimalnie w testach z d40 - tym bym się specjalnie nie przejmował,
-dość drogie lampy - fakt, w Nikonie masz w dobrej cenie SB400 i SB600,
-słaba dostępność - fakt,
Co do obiektywów to te z własnym silniczkiem są naprawdę cichutkie i szybkie, w Nikkorze masz z przystępnych cenowo 18-55 f/3.5-5.6, 18-70 f/3.5-4.5, 18-135 f/3.5-5.6, oraz 18-200 vr f/3.5-5.6 (ale ten ostatni póki co za drogi).
Zdjęcia seryjne szybsze w D40 i możliwość RAW+JPG.
Miałem podobny problem do Ciebie i rozważałem nawet K10D i GX-10 ale wybór padł na D40 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Dlaczego twierdzisz, że stabilizacja w obiektywie jest lepsza?
kowalski
10-05-2007, 19:02
Np. dlatego, że stabilizacji w body nie widać przez wizjer.
k100d tylko co do niego podpinać, no chyba że manualne ostrzenie lubisz, no wtedy to o wiele lepszy wybór niż
d40
Sebastiann
10-05-2007, 22:30
Ropusz dobrze gada:D
Np. dlatego, że stabilizacji w body nie widać przez wizjer.
Przeciez przez wizjer w D40 i tak nic nie widac :-).
Poza tym proponuje poczytac wypowiedzi na www.pentax.org.pl (http://www.pentax.org.pl) padlo to samo pytanie tego samego autora :-):
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=74795&sid=f497a0b6e17ed0d6d9eb5e5511732e63#74795
Wypowiedzi wydaja sie zdecydowanie bardziej rozsadne :-)).
Od siebie dodam, ze obciecie wiertarki to pozbawienie mozliwosci podpiecia wszystkich obiektywow jakich uzywam. A zaczynalem kiedys od kita...
stachmuszel
11-05-2007, 13:11
Witam!
Jestem nikoniarzem, ale to co ten zacny producent zrobił z d40 (brak śrubokręta) woła o pomstę do nieba. Z Af pozostają tylko obiektywy, które do tanich nie należą. W sumie obiektywy te są porównywalnie drogie z obiektywami do Pentax-a. Pentax nie zmienił swojego bagnetu od wielu, wielu lat. I nie zanosi się na to aby to uczynił. Obiektywów zgodnych z bagnetem KAF jest naprawde dużo. Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze. A stare szkła Pentax-z to mistrzostwo świata. Może narażę sie wyznawcom firmy na N, ale ja mając do wyboru D40 czy K100D zdecydowanie postawiłbym na K100D.
Pozdrówka!
Przeciez przez wizjer w D40 i tak nic nie widac :-).
Nie wiem co chcesz od wizjera w D40 - jest naprawdę ok, porównywałem z K100 i różnica była drobna na korzyść D40.
Od siebie dodam, ze obciecie wiertarki to pozbawienie mozliwosci podpiecia wszystkich obiektywow jakich uzywam. A zaczynalem kiedys od kita...
No więc D40 nie jest aparatem dla Ciebie - bo poszedłeś w stałki i jakość obrazu.
D40 jest aparatem dla osób które kupią 1-2 zoomy i na 2 lata to im wystarczy - im bardziej zależy na uniwersalności. Potem i tak kupią nową puszkę.
A zoomy Nikona dla tego aparatu są całkiem fajne:
18-55, 55-200VR, 18-70, 70-300VR, 18-200VR.
Witam!
Obiektywów zgodnych z bagnetem KAF jest naprawde dużo. Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze.
Pozdrówka!
Manualne szkiełka bez problemu podłączysz do D40.
A szkiełek Pentaxa jest w Polsce BARDZO mało i są ciężko dostępne. Zarówno nowe jak i stare. Wejdź na Allegro,
ile sklepów ma w Polsce szkiełka do Pentaxa?
Wybierałem niedawno aparat i to niestety był główny zarzut dla Pentaxa. Niedostępność w Polsce szkieł.
stachmuszel
11-05-2007, 13:23
Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze.
Nie dopisałem, że na gwint M42.
Pozdro.
Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze.
Nie dopisałem, że na gwint M42.
Pozdro.
Drobna roznica ;-) Nikon / Pentax:
- praca na domknietej przyslonie z M42 / praca na otwartej przyslonie z bagnetem K
- brak pomiaru swiatla Nikkorami MF i M42 / pomiar bez problemu ze wszystkimi szklami
- przejsciowka z soczewka pogarszajaca jakosc z M42 / brak przejsciowki z K przejsciowka na M42 bez soczewki
- brak AF ze szklami bez silnika / AF ze wszystkimi szklami AF, potwierdzenie ostrosci i stabilizacja z MF!!!
- slabe szkla M42 w porownaniu do tych na bagnet K :-)
No to widzę, że nie znasz możliwości D40... Bo pozbawienie go "wiertarki" nie pozbawiło go możliwości podpięcia wszystkich obiektywów jakich Ty używasz. Każdy z Twoich obiektywów będzie można podpiąć do D40... A to że nie będzie AF to już inna sprawa... Ale Twoja wypowiedź była mało precyzyjna i jeszcze ktoś kto nie wie pomyśli że nie będzie mógł podłączyć takich obiektywów np. 50/1.8 a to nie jest zgodne z prawdą...
Przy jakosci wizjera D40 reczne ustawienie ostrosci jest mozliwe przy pierwszych 5-10 zdjeciach w dobrych warunkach oswietleniowych, pozniej to loteria i szkoda wzroku. Dlatego napisalem, ze pozbawiony bym byl mozliwosci uzywania moich obiektywow (faktycznie nieprecyzyjnie sie wyrazilem).
GreenToad
11-05-2007, 14:05
Z tego co czytałem stabilizacja matrycy niewiele daje przy mocnych teleobiektywach - matryca musiałaby przesuwać sie o pare centymetrów zeby dawało to efekty - dla tele o wiele lepiej zastosować stabilizacje w obiektywie. Nie wiem jak to w praktyce wyglada ale tak slyszalem.
Mając stabilizację w obiektywie widzisz tego efekty patrząc w wizjer podczas robienia zdjęcia... Widziałem gdzieś na stronie nikona demo działania mechanizmu VR... Jak znajdę tą stronkę to Ci podrzucę :)
EDIT:
oto i link:
http://nikonimaging.com/global/technology/vr/index.htm
To chyba oczywiste - zreszta wlasnie dlatego zawodowcy uzywaja wlasnie stabilizowanych szkiel a nie korpusow.
BTW.Wspomaganie panoramowania tez dobra rzecz.
I przy okazji autofokus ma łatwiejsze zadanie, gdy obraz stabilny... Niewątpliwie pod wieloma względami K100D jest lepszy od D40, ale już samemu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy będzie się szło w obiektywy manualne, czy może kupowało AFy, a może zostanie się przy kitach lub zainwestuje w AF-Sy... Gdyby nie popularność systemu Pentaxa pewnie niejeden właściciel D80 (i nie tylko) by zmienił system. ;)
... ale już samemu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy będzie się szło w obiektywy manualne, czy może kupowało AFy, a może zostanie się przy kitach lub zainwestuje w AF-Sy...
I myślę, że to jest podstawowe pytanie. Ja tam muszę robić zdjęcia 2-letniej córce i niewyobrażałem sobie ręcznie ustawiać ostrości biorąc pod uwagę, że nie postoi dłużej w jednym miejscu niż parę sekund :). Z tego powodu wolałem Nikkorowskie AF-S niż manuale w Pentaxie i dlatego wybrałem D40.
drakenus77
12-05-2007, 18:58
jak bym miał wizje wyboru tych 2ch puszek brałbym nikona ze względu na szeroką dostępność obiektywów.
jest jeszcze jedna opcja powęszyć za nikonem D70s czasem pojawiają się w mediamarkcie..