PDA

Zobacz pełną wersję : HELP ME K100d czy D40

mcb
10-05-2007, 15:04
Witam.
Od kilku tygodni czytam różne opinie na temat ww dSLR'ow i nie mogę się zdecydować. Przedstawię kilka swoich argumentów za tymi modelami.
Ma to być aparat na każdą okazję od urodzin po fotki na reklamy oraz wyjazdy w góry.
Bardzo bym prosił kogoś, kto miał i porównywał te aparaty na żywca, bo z testów i forum to różnie wynika, już raz kupiłem kompakt Lumix'a bo niby to miał dobre opinie a okazał się wielkim szumofonem. Nie chcę się sugerować DIWĄ, gdyż oni pozytywnie oceniają Panasonica, które to przy ISO 80 mają szumy. Miałem starego OPTIO i do dziś mam sentyment co do firmy.

PENTAX K100d
+SR
+pasują stare obiektywy (mam tele 70-200 2,8-4 manual)
+solidna konstrukcja i jakość wykonania
+sentyment do firmy :p
+wielopunktowy (11) pomiar ostrości
+całkiem dobry kitowy obiektyw
+ 2 lata gwarancji
+zasilanie na paluszki

-trochę droższy od d40
-przegrywa minimalnie w testach z d40
-dość drogie lampy
-słaba dostępność

NIKON d40
+wygrywa w testach, którym nie wiem czy ufać
+niższa o 250 zł cena
+szumy mniejsze niż w k100d

-rok gwarancji
-brak silniczka w body i drogie obiektywy
-troche plasticzak jak dla mnie

ropusz
10-05-2007, 16:49
PENTAX K100d
+SR - przy 18-55 wiele nie pomaga, a Nikkor 55-200 vr w coraz lepszej cenie, z resztą stabilizacja w obiektywie jest lepsza niż w body

+pasują stare obiektywy (mam tele 70-200 2,8-4 manual) - przy wielkości wizjera w K100D to chyba lepsze będą obiektywy z AF, dodatkowo wizjer w K100D wyraźnie ciemniejszy niż w D40,

+solidna konstrukcja i jakość wykonania - nie lepsza niż w D40 (wybierak w K100D ma bardzo małe niewygodne przyciski),

+sentyment do firmy :p - po przesiadce na Nikona szybko Ci przejdzie :) ,

+wielopunktowy (11) pomiar ostrości - przez co wolniejszy niż 3 punktowy w D40, ja osobiście i tak używam tylko centralnego i blokady ostrości - ten wielopunktowy to różnie łapie ostrość i nie zawsze tam gdzie by się chciało,

+całkiem dobry kitowy obiektyw - Nikkor wcale nie jest gorszy, trzeba być naprawdę pasjonatem, żeby dostrzec różnice w jakości zdjęć z tych 2 obiektywów,

+ 2 lata gwarancji - jak bardzo Ci zależy to kup wersję na Europę zachodnią i też będziesz miał np. w Europasat,

+zasilanie na paluszki - akumulator litowo-jonowy w D40 jest w zestawie i starcza na dużo zdjęć, nawet z wbudowaną lampą a do K100D musisz dokupić i to najlepiej Eneloop, żeby się nie okazało, że się bateryjki same rozładowały po miesiącu nieużywania,

-trochę droższy od d40 - właściwie to samo,

-przegrywa minimalnie w testach z d40 - tym bym się specjalnie nie przejmował,

-dość drogie lampy - fakt, w Nikonie masz w dobrej cenie SB400 i SB600,

-słaba dostępność - fakt,

Co do obiektywów to te z własnym silniczkiem są naprawdę cichutkie i szybkie, w Nikkorze masz z przystępnych cenowo 18-55 f/3.5-5.6, 18-70 f/3.5-4.5, 18-135 f/3.5-5.6, oraz 18-200 vr f/3.5-5.6 (ale ten ostatni póki co za drogi).

Zdjęcia seryjne szybsze w D40 i możliwość RAW+JPG.

Miałem podobny problem do Ciebie i rozważałem nawet K10D i GX-10 ale wybór padł na D40 i jestem z niego bardzo zadowolony.

mcb
10-05-2007, 17:20
Dlaczego twierdzisz, że stabilizacja w obiektywie jest lepsza?

kowalski
10-05-2007, 19:02

Np. dlatego, że stabilizacji w body nie widać przez wizjer.

blekota
10-05-2007, 19:02
k100d tylko co do niego podpinać, no chyba że manualne ostrzenie lubisz, no wtedy to o wiele lepszy wybór niż
d40

Sebastiann
10-05-2007, 22:30
Ropusz dobrze gada:D

Bogusz
11-05-2007, 11:23
Np. dlatego, że stabilizacji w body nie widać przez wizjer.

Przeciez przez wizjer w D40 i tak nic nie widac :-).

Poza tym proponuje poczytac wypowiedzi na www.pentax.org.pl (http://www.pentax.org.pl) padlo to samo pytanie tego samego autora :-):

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=74795&sid=f497a0b6e17ed0d6d9eb5e5511732e63#74795

Wypowiedzi wydaja sie zdecydowanie bardziej rozsadne :-)).

Od siebie dodam, ze obciecie wiertarki to pozbawienie mozliwosci podpiecia wszystkich obiektywow jakich uzywam. A zaczynalem kiedys od kita...

stachmuszel
11-05-2007, 13:11
Witam!
Jestem nikoniarzem, ale to co ten zacny producent zrobił z d40 (brak śrubokręta) woła o pomstę do nieba. Z Af pozostają tylko obiektywy, które do tanich nie należą. W sumie obiektywy te są porównywalnie drogie z obiektywami do Pentax-a. Pentax nie zmienił swojego bagnetu od wielu, wielu lat. I nie zanosi się na to aby to uczynił. Obiektywów zgodnych z bagnetem KAF jest naprawde dużo. Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze. A stare szkła Pentax-z to mistrzostwo świata. Może narażę sie wyznawcom firmy na N, ale ja mając do wyboru D40 czy K100D zdecydowanie postawiłbym na K100D.
Pozdrówka!

Sever
11-05-2007, 13:11
Przeciez przez wizjer w D40 i tak nic nie widac :-).

Nie wiem co chcesz od wizjera w D40 - jest naprawdę ok, porównywałem z K100 i różnica była drobna na korzyść D40.

Od siebie dodam, ze obciecie wiertarki to pozbawienie mozliwosci podpiecia wszystkich obiektywow jakich uzywam. A zaczynalem kiedys od kita...

No więc D40 nie jest aparatem dla Ciebie - bo poszedłeś w stałki i jakość obrazu.
D40 jest aparatem dla osób które kupią 1-2 zoomy i na 2 lata to im wystarczy - im bardziej zależy na uniwersalności. Potem i tak kupią nową puszkę.
A zoomy Nikona dla tego aparatu są całkiem fajne:
18-55, 55-200VR, 18-70, 70-300VR, 18-200VR.

Sever
11-05-2007, 13:16
Witam!
Obiektywów zgodnych z bagnetem KAF jest naprawde dużo. Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze.
Pozdrówka!

Manualne szkiełka bez problemu podłączysz do D40.
A szkiełek Pentaxa jest w Polsce BARDZO mało i są ciężko dostępne. Zarówno nowe jak i stare. Wejdź na Allegro,
ile sklepów ma w Polsce szkiełka do Pentaxa?
Wybierałem niedawno aparat i to niestety był główny zarzut dla Pentaxa. Niedostępność w Polsce szkieł.

stachmuszel
11-05-2007, 13:23
Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze.

Nie dopisałem, że na gwint M42.
Pozdro.

Bogusz
11-05-2007, 13:30
Również manualnych starych szkiełek jest bardzo dużo za naprawdę niewielkie pieniądze.

Nie dopisałem, że na gwint M42.
Pozdro.

Drobna roznica ;-) Nikon / Pentax:
- praca na domknietej przyslonie z M42 / praca na otwartej przyslonie z bagnetem K
- brak pomiaru swiatla Nikkorami MF i M42 / pomiar bez problemu ze wszystkimi szklami
- przejsciowka z soczewka pogarszajaca jakosc z M42 / brak przejsciowki z K przejsciowka na M42 bez soczewki
- brak AF ze szklami bez silnika / AF ze wszystkimi szklami AF, potwierdzenie ostrosci i stabilizacja z MF!!!
- slabe szkla M42 w porownaniu do tych na bagnet K :-)

fireboy
11-05-2007, 13:41
No to widzę, że nie znasz możliwości D40... Bo pozbawienie go "wiertarki" nie pozbawiło go możliwości podpięcia wszystkich obiektywów jakich Ty używasz. Każdy z Twoich obiektywów będzie można podpiąć do D40... A to że nie będzie AF to już inna sprawa... Ale Twoja wypowiedź była mało precyzyjna i jeszcze ktoś kto nie wie pomyśli że nie będzie mógł podłączyć takich obiektywów np. 50/1.8 a to nie jest zgodne z prawdą...

Bogusz
11-05-2007, 13:46
Przy jakosci wizjera D40 reczne ustawienie ostrosci jest mozliwe przy pierwszych 5-10 zdjeciach w dobrych warunkach oswietleniowych, pozniej to loteria i szkoda wzroku. Dlatego napisalem, ze pozbawiony bym byl mozliwosci uzywania moich obiektywow (faktycznie nieprecyzyjnie sie wyrazilem).

GreenToad
11-05-2007, 14:05

Z tego co czytałem stabilizacja matrycy niewiele daje przy mocnych teleobiektywach - matryca musiałaby przesuwać sie o pare centymetrów zeby dawało to efekty - dla tele o wiele lepiej zastosować stabilizacje w obiektywie. Nie wiem jak to w praktyce wyglada ale tak slyszalem.

fireboy
11-05-2007, 14:08
Mając stabilizację w obiektywie widzisz tego efekty patrząc w wizjer podczas robienia zdjęcia... Widziałem gdzieś na stronie nikona demo działania mechanizmu VR... Jak znajdę tą stronkę to Ci podrzucę :)

EDIT:
oto i link:
http://nikonimaging.com/global/technology/vr/index.htm

DXT
11-05-2007, 14:16
To chyba oczywiste - zreszta wlasnie dlatego zawodowcy uzywaja wlasnie stabilizowanych szkiel a nie korpusow.
BTW.Wspomaganie panoramowania tez dobra rzecz.

Fenek
11-05-2007, 14:48
I przy okazji autofokus ma łatwiejsze zadanie, gdy obraz stabilny... Niewątpliwie pod wieloma względami K100D jest lepszy od D40, ale już samemu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy będzie się szło w obiektywy manualne, czy może kupowało AFy, a może zostanie się przy kitach lub zainwestuje w AF-Sy... Gdyby nie popularność systemu Pentaxa pewnie niejeden właściciel D80 (i nie tylko) by zmienił system. ;)

pn
11-05-2007, 15:01
Ciach

ropusz
12-05-2007, 09:18
... ale już samemu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy będzie się szło w obiektywy manualne, czy może kupowało AFy, a może zostanie się przy kitach lub zainwestuje w AF-Sy...
I myślę, że to jest podstawowe pytanie. Ja tam muszę robić zdjęcia 2-letniej córce i niewyobrażałem sobie ręcznie ustawiać ostrości biorąc pod uwagę, że nie postoi dłużej w jednym miejscu niż parę sekund :). Z tego powodu wolałem Nikkorowskie AF-S niż manuale w Pentaxie i dlatego wybrałem D40.

drakenus77
12-05-2007, 18:58
jak bym miał wizje wyboru tych 2ch puszek brałbym nikona ze względu na szeroką dostępność obiektywów.

jest jeszcze jedna opcja powęszyć za nikonem D70s czasem pojawiają się w mediamarkcie..