Zobacz pełną wersję : Filtr B+W 77mm POL-CIR MRC KSM XS-Pro nano Digital
czupacabra
22-04-2015, 14:32
Czy ktoś wie czy na pełnej klatce i obiektywie 20mm nie będzie winietowania ?
A my wróżki?
Obiektywów 20mm jest kilka, do tego na FX czy DX?
Filtr slim, czy nie?
Z opisu filtra wynika, ze jest to "slim". Natomiast z tego: "czy na pełnej klatce" wynika, ze chodzi o FX...
czupacabra kupiłeś może ten filtr ? Bo chciałbym poznać opinie na jego temat gdyż sam się do niego przymierzam.
Ktos juz posiada wyzej wymieniony filter polaryzacyjny i sie nim bawil?
Ja go w końcu kupiłem, ale nie miałem okazji jeszcze go sprawdzić.
W takim razie czekam na opinie,poniewaz rozwazam zakup miedzy ww filtrem polaryzacyjnym a Cokin Pure Harmonie.
A jaka grubosc posiada filter polaryzacyjny tego watku?
To czy filtr na danej ogniskowej będzie winietował czy nie zależy również od samego obiektywu. Zastanawiałem się kiedyś nad tym filtrem bo mam odpowiednik UV. W ostateczności kupiłem Marumi DHG Super, który polecam. Jest cienki, ale poręczny, trudno się brudzi, łatwo się czyści i nie winietuje na 18mm (18-35/3.5-4.5G).
czupacabra
15-06-2015, 00:23
kupiłem ten filtr i jest super. nie winietuje na FX 20/1.8 (tzn. nie wprowadza dodatkowej winiety niż ta, którą posiada obiektyw) . jest cienki i można założyć dekielek od obiektywu.
według producenta (bo w końcu odpowiedział mi na maila) nie winietuje na FXie od 17 mm.
Czupacabra a jaka grubosc ma filter?
i czy masz porownanie,jezeli chodzi o jakosc obrazka lub polaryzacji z poprzednimi polarami?-jezeli uzywales.
czupacabra
19-06-2015, 00:09
Dokumentacja nie podaje tego, zmierzyłem linijką i ma 4 mm. Używałem tiffena ale ten winietował bo nie był slim i go sprzedałem. Natomiast plastyka i kolorystyka obrazu jest porównywalna do B+W , którego kupiłem. Generalnie z filtrów tiffena jestem bardzo zadowolony.
Dzieki za informacje,bo wlasnie tez nie potrafilem znalezc jakiej grubosci jest filter.