Zobacz pełną wersję : Nikon 85 1.8G vs Sigma 50 1.4 HSM
Jarecky83
22-04-2015, 10:56
Witam,
Przejrzałem wiele tematów, ale chciałbym jeszcze poznać opinię z bezpośredniego porównania 2 szkiełek, konkretnie:
1. Nikon 85 1.8G
2. Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM
Pytania:
1. Które ze szkieł jest ostrzejsze od pełnej dziury?
2. Szybkość/celność oraz praca w słabszych warunkach oświetleniowych-które szkło lepsze?
Szkiełko na razie ma być używane z D5100.
arieloza
22-04-2015, 11:14
To dwa różne szkła.Według mnie sigma jest fajna ale trzeba trafić na dobry egzemplarz z kolei nikon 85/1.8 jest ostry od pełnej dziury i rzadko zdarza się że coś dzieje się nie tak.Sigma lubi gubić się czasami w trudnych sytuacjach zdjęciowych czyt.(słabe oświetlenie).Jak masz możliwość wybrać z kilku egzemplarzy sigmę to polecam.Do czego ma służyć to szkło?
Jarecky83
22-04-2015, 11:24
To dwa różne szkła.Według mnie sigma jest fajna ale trzeba trafić na dobry egzemplarz z kolei nikon 85/1.8 jest ostry od pełnej dziury i rzadko zdarza się że coś dzieje się nie tak.Sigma lubi gubić się czasami w trudnych sytuacjach zdjęciowych czyt.(słabe oświetlenie).Jak masz możliwość wybrać z kilku egzemplarzy sigmę to polecam.Do czego ma służyć to szkło?
Głównie do sesji w plenerze: dziecięce, rodzinne, portrety. Czasem z pewnością też jakieś portrety w pomieszczeniach oraz reportaże z uroczystości typu komunie, przyjęcia.
robert.w
22-04-2015, 13:12
mam obydwa (co do sigmy 50 - to posiadam starszą wersję). Na pierwsze i drugie pytanie ze swojej perspektywy odpowiem - Nikon. Jednak mimo wszystko lubię sigmę i obrazek jaki daje. Czasami rzeczywiście gubi się podczas gorszych warunków oświetleniowych, może to sprawa puszki, jaka posiadam, trudno powiedzieć. Jednak nie zdarza się to na tyle często żeby był to jakiś problem. 1.4 (mojej) sigmy też jest używalny. Natomiast co do Nikona - złego słowa nie powiem. Zgadzam się z opinią arielozy, że są to dwa różne obiektywy.
ja mam d700 na sigme nie narzekam, no moze poza malym wyjatkiem dopuki go nie odkrylem mikrokalibracja sie zmienia czy uzywam lampy blyskowej czy nie, bez lampy +8 z lampa na +1, gdy to odkrylem nagle wszystkie zdj sa mega ostre :] ale dla mnie te szkla sa zupelnie inne 85 bardziej portret a 50 dla mnie to takie uni szklo np do lokalu gdy jest mniej osob, mam starsza wersje ostra od pelnej, szybkosc na d700 nawet w czarnej d... jest dla mnie ok, na koncertach tez daje rade jak robie zdj ze sceny w klubie
na ostrosc sigmy narzekalem tylko wtedy gdy sie nie okazalo ze poprostu zle mikrokalibracja byla ustawiona
adrianek32
23-04-2015, 01:48
a moze kup uzywki Nikkora 50 1.8G i 85 1.8G ?? :)
Jarecky83
23-04-2015, 09:32
a moze kup uzywki Nikkora 50 1.8G i 85 1.8G ?? :)
Właśnie chodzi mi po głowie też N50 1.8 G. Wiem jaki obrazek daje każde ze szkiełek, chciałbym tylko wiedzieć które z tej trójki jest najbardziej niezawodne, głównie zależy mi na szybkości/celności? (Dzieci w ruchu, przyjęcia). Niebawem będę fotografować przyjęcie na komuni+plener oraz ślub cywilny.Mam N35, który sobie chwalę i do tego chcę dobrać coś dłuższego;)
arieloza
23-04-2015, 11:15
Jak trafisz na dobry egzemplarz sigmy to bokeh i obrazek powala na kolana.Używałem ją z D700 niestety miała dużą niecelność i sprzedałem, czasami żałuję :-)Teraz używam nikkora 85/1.8 G i 50/1.4 G.
adrianek32
23-04-2015, 12:04
Właśnie chodzi mi po głowie też N50 1.8 G. Wiem jaki obrazek daje każde ze szkiełek, chciałbym tylko wiedzieć które z tej trójki jest najbardziej niezawodne, głównie zależy mi na szybkości/celności? (Dzieci w ruchu, przyjęcia). Niebawem będę fotografować przyjęcie na komuni+plener oraz ślub cywilny.Mam N35, który sobie chwalę i do tego chcę dobrać coś dłuższego;)
i jedno i drugie szklo moze byc niezadowone ale jak sam wiesz to rozne ogniskowe 85mm to typowa portretowka a przy body Dxowym bedzie w/g troche zbyt "dlugim" szklem szczegolnie w pomieszczeniu no chyba ze chcesz robic zdjecia samych glow :)
Jarecky83
23-04-2015, 14:11
W takim razie zakładając, że zdecydowałbym się na 50mm, to brać N50 1.8G czy Sigme 50 1.4 HSM? Warto dopłacać do tej Sigmy?(będzie szybsza i celniejsza?)
Bierz N50 1.8 G, nie warto dopłacać do sigmy.
adrianek32
23-04-2015, 19:49
z Sigmą jak już wyżej napisali - różnie bywa szczegolnie z celnoscia wiec jesli swiatlo 1,8 starcza to bierz nikkora a kase zostaw na kolejne szkło
madebyzosiek
23-04-2015, 22:03
A moim zdaniem jak mówisz o Sigmie Art 50 to ona zjada Nikkora na śniadanie... WARTO!!!
adrianek32
23-04-2015, 22:42
ale on nie mowi o Art :) przeczytaj 1 posta... ciezko porownywac szklo za 720zl do szkla za 3,3tys zl.
Jarecky83
24-04-2015, 01:21
Trafiłem na taką galerię, o czym napisałem na sąsiednim wątku i teraz skłaniałbym się ku N50 1.4G:
https://www.flickr.com/photos/dmitry_kolesnikov/sets/72157651050001667/
Widać, że w dynamicznych scenach daje radę i chyba nie jest tak źle z tą prędkością 1.4G? Obrazek bardziej odpowiada mi 1.4G niż ten z 1.8G, ale czy naprawdę jest dużo wolniejszy?
moja corka dzis latala na placu zabaw zero checi wspolpracy mialem tylko wlasnie 50 sigme
1. twarz wyciagana ok 3ev z cienia widac po lewej stronie ile wyciagane bylo, dodajmy ze kadr mega szybki z racji iz corka nie chciala na sekunde nawet sie usmiechnac do aparatu i trzeba bylo polowac na usmiech, wolala zjezdzac sobie ze zjezdzalni :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/images/e2f6cb588f6d.jpg)
2. jak mi spaskudzala przedemna hehe :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/images/60fc22525a37.jpg)
dla mnie ta sigma jest bardzo ok, szybka w cieniu bardzo fajnie sobie radzi, na koncertach super tak samo dla mnie cacy szklo, skoro lapie moja corke ktora nie usiedzi w miejscu to jest ok
co do 1,4g vs sigma dg w kwesti szybkosci to coz jest woooolnyyyy nikkor, prawie tak wolny jak 35 1,8dx wg mnie :) i sigma ciut ostrzejsza ale minimalnie od pelnej dziury, 3 nikkory co z nich korzystalem byly fajne ostre ale sigma ostrzejsza ale to naprawde subiektywnie
madebyzosiek
24-04-2015, 05:51
ale on nie mowi o Art :) przeczytaj 1 posta... ciezko porownywac szklo za 720zl do szkla za 3,3tys zl.
Jeśli tak, to zdecydowanie Nikkor [emoji1]
Ja doplacilem do sigmy względem 1.4g i jestem bardzo zadowolony z tego faktu (nie seria art)
Andrzej1974
24-04-2015, 09:56
Niektórym to nie przeszkadza. ;-)
MZ Nikkor zamiast Sigmy. W tym przypadku...
Jarecky83
28-04-2015, 16:02
Ostatecznie chyba zdecyduję się na N50mm 1.8G. Zobaczę jak mi przypasuje, zapowiada mi się kilka sesji gdzie ważna będzie prędkość i celność, więc potrzebuję coś pewnego. Obiektyw nie jest drogi, jak na siebie zarobi będę mógł pomyśleć nad czymś jaśniejszym albo dłuższym ;)
50/1.8G to są chyba najlepiej zainwestowane pieniądze w obiektyw. Mały, lekki, ostry, dość szybki i celny AF (nie porównujmy z 24-70/2.8), i do tego w śmiesznej cenie.
Jarecky83
28-04-2015, 16:59
50/1.8G to są chyba najlepiej zainwestowane pieniądze w obiektyw. Mały, lekki, ostry, dość szybki i celny AF (nie porównujmy z 24-70/2.8), i do tego w śmiesznej cenie.
Mam nadzieję;) potrzebuję czegoś dłuższego i szybszego niż 35mm 1.8G, tak więc myślę że będzie ok:) jak oswoję się z ogniskową 50mm to będę wiedział czego będę potrzebował w następnej kolejności:)
Z tym "szybszego" to ostrożnie. Ale na pewno nie będzie wolniejszy.