Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Czuć już wiosnę

Hird
21-04-2015, 13:32
Zdjęcie z spontaniczne, zero ustawiania osoby, światło tylko zastane. Cel był taki, że miał być naturalny, spontaniczny portrecik, zdjęcie jpg prosto z puszki.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/15333863319_a7530fa987_c-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/pn14kM)fff 5 (https://flic.kr/p/pn14kM) by Stoodal (https://www.flickr.com/people/127149518@N07/), on Flickr

stock
21-04-2015, 13:38
Zdjęcie z spontaniczne, zero ustawiania osoby, światło tylko zastane. Cel był taki, że miał być naturalny, spontaniczny portrecik, zdjęcie jpg prosto z puszki.
r
ten wstęp ma coś usprawiedliwiac ? moim zdaniem zdjęcie do kosza. Ciemno, ukośna linia w tle przeszkadza, słaby kadr, przepały.

CODER_BEST
21-04-2015, 13:55
Zdjęcie bez obróbki prosto z puszki.... Jakby to niby miało w czymś pomóc, czemu niby bez obróbki? Nie rozumiem osób, które próbują szczycić się tym że ZOBACZ SEBA JAKIE ZDJĘCIA SUPER NIE OBRABIAŁEM.... No i fajnie jak nie trzeba potem siedzieć godzinę nad zdjęciem żeby je ratować. Ale też bez przesady.

Co do zdjęcia, te plamy na twarzy, włosach od słońca nie do zaakceptowania w takim stylu w jakim jest to u Ciebie. Zdjęcie jakby robione z dołu? Dziwnie to wygląda. Kadr też jakiś nie ciekawy ogólnie, ten konar drzewa jeszcze.

Nic pozytywnego znaleźć nie potrafię niestety, już nie wspominając o bardzo ostrym słońcu.

Hird
21-04-2015, 14:24
Napisałem to by nie było uwag, że mogłeś kontrast poprawić, albo modelka mogła być bardziej uśmiechnięta itp.
Jak wiadomo w lesie są liście, gałęzie, drzewa itp. więc logiczne, że może coś być w tle i nie mam panowania nad tym jak w danym miejscu światło pada i wiem, że są niedoświetlone i prześwietlone miejsca, ale tak zagrało światło i taki urok lasu :P W tym wypadku uważam, że inny rozkład światła nadaje specyficzny urok temu zdjęciu i stąd też brak jakiejkolwiek obróbki.
Rozumie, że komuś może się nie podobać i dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki :)

Światłoczuły
21-04-2015, 14:52
Czy Twój adapter na Heliosa jest z soczewką czy bez?
Ogólnie tak jak napisali koledzy trochę rozpraszają te plamy od słońca.

Zwykłe zdjęcie. Na zasadzie : wujek chwyta za aparat ustawiony na auto, mówi : "uśmiech proszę", dziewczyna się odwraca myśli sobie "znowu ten wujek" , patrzy z łaską, wujek pstryka, patrzy na wyświetlacz LCD, uśmiecha się do siebie i jest dumny z wykonanego "portretu" bo fajne rozmazane tło wyszło :)

galaza
21-04-2015, 15:06
Kosz na poziomie puszki.

ppablo12345
21-04-2015, 15:15
Napisałem to by nie było uwag, że mogłeś kontrast poprawić, albo modelka mogła być bardziej uśmiechnięta itp.
Jak wiadomo w lesie są liście, gałęzie, drzewa itp. więc logiczne, że może coś być w tle i nie mam panowania nad tym jak w danym miejscu światło pada i wiem, że są niedoświetlone i prześwietlone miejsca, ale tak zagrało światło i taki urok lasu :P W tym wypadku uważam, że inny rozkład światła nadaje specyficzny urok temu zdjęciu i stąd też brak jakiejkolwiek obróbki.
Rozumie, że komuś może się nie podobać i dzięki za wszystkie uwagi i wskazówki :)

Cześć,

możesz zapanować nad tym, co się dzieje w tle, rzekłbym nawet, że to spora część udanego zdjęcia ;) Do Ciebie należy wybór właściwego miejsca zanim naciśniesz spust migawki.
Podobnie ze światłem - Twoja w tym rola, aby nad nim zapanować, tzn dobrać właściwą ekspozycję. Mi osobiście gra światła i cienia na modelce się podoba, ale ten olbrzymi przepał na ramieniu dziewczyny jest faktycznie niedopuszczalny.
Odnośnie obróbki - nie ma się co chwalić tym, że nie obrabiałeś - gdybyś troszkę popracował nad skórą, dziewczyna nie miałaby takiej brzydkiej zielonej plamy na twarzy chociażby.
Pozdrawiam!

Hird
21-04-2015, 16:01
Czy Twój adapter na Heliosa jest z soczewką czy bez?

Tego zdjęcia nie robiłem heliosem, tylko nikkorem 50.
Nie podpinam szkieł m42 do nikona.

Andrzej1974
21-04-2015, 19:22

Niestety, ale przychylam się do "kosza" poprzedników.

RaditZ
21-04-2015, 22:40
A portretowana była chociaż zadowolona? Raczej nie powinna...

kajmakowa
22-04-2015, 10:54
Z tego, co zauważyłam, portret polega na tym, że to fotograf panuje nad modelką/modelem, wybiera lub komponuje otoczenie, a także próbuje zapanować nad światłem. Moim zdaniem to zdjęcie podchodzi bardziej pod dokumentację teraźniejszości/reportaż, bo Autor nie panuje tu chyba nad żadnym z wymienionych elementów.
Ale dziewczyna ładna i gdyby ją ustawić w odpowiednim miejscu, świetle, pozwolić jej pomodelować, myślę, że rzeczywiście byłby ładny portret.

TheKilla
22-04-2015, 11:23
w kontekście tej foty z wiosną w tytule chodzi chyba o to, że ludzie przestają nad sobą panować (albo nad aparatem:P)