PDA

Zobacz pełną wersję : Kopiowanie zdjęć z D5100 na komputer

Piotr56
21-04-2015, 09:19
Witam
Chciałem obrobić zdjęcia w niezależnym od Nikona programie, w Windows 7 klikam na Start, potem Komputer i widzę mój ulubiony aparat.
Wybieram kilka NEFów i PPM robię "kopiuj" :)
Przechodzę na docelowy katalog w komputerze i robię "wklej".
Zaglądam do katalogu i co tam mam? , nie mam niestety NEFów tylko JPG :(.
Poradzę sobie z tym, ale ciekawi mnie dlaczego najprostsza metoda, wydawałoby się dość naturalna robi mi konwersję o którą wcale nie prosiłem.
Pozdrawiam

TOP67
21-04-2015, 09:46
Bo do kopiowania używa się czytnika. Nikony nie mają trybu pamięci masowej. Są widoczne jako urządzenia obrazowania i należy z nich zdjęcia transferować. Służy do tego Nikon Transfer jako część View NX2. Windows widzi tylko JPG.

zgera
21-04-2015, 10:12
Nikony nie mają trybu pamięci masowej.

Starsze modele miały tryb pamięci masowej, np. D40.
A wracając do kopiowania, żaden sposób kopiowania zdjęć w Nikonie nie jest tak dobry jak oprogramowanie do transferu w Canonie.
W Canonie przy pomocy oprogramowania i podłączenia aparatu kablem automatycznie wyświetlało się w menu aparatu opcje kopiowania, nowe obrazy, wszystkie obrazy, kopiowanie obsługiwało się z menu aparatu.
W Nikonie gdy na karcie mam większą liczbę zdjęć a chcę skopiować tylko te nowe nie ważne czy robię to przez kabel czy czytnik to i tak muszę zaznaczyć obrazy które chcę skopiować.
Ale przecież z tym się da żyć.

sl011
21-04-2015, 10:41
Też zauważyłem, że czasem głupieją sterowniki w win7 i z aparatu kopiują się tylko jpegi. Zazwyczaj pomaga ponowne uruchomienie systemu.

Windows widzi tylko JPG.
U mnie Windows widzi oba typy plików (z tym, że Win7 nie zawsze). W Viście - nie przypominam sobie, żeby były jakieś problemy z transferem. Karta w aparacie jest widziana "prawie" jak dysk. Widać foldery i oba typy plików i wszystko się kopiuje bez problemu.

TOP67
21-04-2015, 10:50
NEF zapewne skopiują się, jeśli będą zarejestrowane w systemie jako pliki z obrazem. Czyli gdy zainstaluje się np. Camera Codec Pack.

Piotr56
21-04-2015, 11:32
Witam
Problem był w tym że NEFy były widoczne, ale kopiowały się jako JPG, nie zdążyłem sprawdzić kilku informacji o NEFach, być może były powiązane z jakimś programem i stąd automatyczna konwersja.
Wyczyściłem powiązania, zainstalowałem codeki i wszystko się kopiuje, teraz już nie dojdę do tego co powodowało to dziwne zachowanie.
Dziękuję za porady, wiem że czytnik byłby najlepszy ale moja Toshiba nie zawsze widzi karty, natomiast aparat po kablu nie sprawia problemów.
Pozdrawiam

GonzoG
29-04-2015, 12:23
Nie ma żadnej konwersji. Windows kopiuje tylko zdjęcia, a NEF nie jest dla niego zdjęciem.
PTP = Picture Transfer Protocol.
Nie należy zagrywać RAWów z aparatu w Widowsie poprzez kopiowanie plików. Tylko i wyłącznie programami do tego przeznaczonymi.

sl011
29-04-2015, 12:56
Nie należy zagrywać RAWów z aparatu w Widowsie poprzez kopiowanie plików. Tylko i wyłącznie programami do tego przeznaczonymi.
Dlaczego wyłącznie dedykowanymi programami?

GonzoG
29-04-2015, 13:58
Dlaczego wyłącznie dedykowanymi programami?

Bo inne nie mają odpowiedniej "obsługi" plików niezgodnych z protokołem PTP.

wasilewk
29-04-2015, 14:09
Gorsze jest to, że w nowym ViewNX2 po transferze plików z czytnika widać tylko 'RAW' czyli NEF-y. Jak chcę plik JPG prosto z NEF-a (bez obróbki) to muszę wyeksportować go jako JPG. Kiedyś były widoczne oba typy plików jednocześnie: NEF i JPG. Jak nie chciałem ruszać NEF-ów to bawiłem się JPG-ami - teraz tak nie można.

sl011
29-04-2015, 14:15
Gorsze jest to, że w nowym ViewNX2 po transferze plików z czytnika widać tylko 'RAW' czyli NEF-y. Jak chcę plik JPG prosto z NEF-a (bez obróbki) to muszę wyeksportować go jako JPG. Kiedyś były widoczne oba typy plików jednocześnie: NEF i JPG. Jak nie chciałem ruszać NEF-ów to bawiłem się JPG-ami - teraz tak nie można.

Widoczność plików chyba można zmienić w ustawieniach. Widziałem opcję w rodzaju "widoczność tylko NEF w przypadku istnienia obu plików" - nie pamiętam czy było to w view-nx czy capture-nx-d.

wasilewk
29-04-2015, 14:28
Niestety, w ViewNX2 nie umiem tego znaleźć.

GonzoG
29-04-2015, 14:38
Menu -> Edit -> Options -> File handling -> NEF/NRW + JPEG i tam zaznaczyć "Do not display as a single file ...."
wg. najnowszej wersji - 2.10.3

wasilewk
29-04-2015, 14:40
Menu -> Edit -> Options -> File handling -> NEF/NRW + JPEG i tam zaznaczyć "Do not display as a single file ...."
wg. najnowszej wersji - 2.10.3

Dzięki, a przecież to widziałem... ...SKS.

Pzdr.

bestnikon
28-06-2015, 22:49
Nikon Transer widzi tylko zdjęcia z 1 z dwóch kart w aparacie po podłączeniu USB. Wie ktoś jak zgrywać USB z 2 kart i by Nikon Transfer widział wszystkie zdjęcia z kart aparatu? Chyba że polecacie lepszy program do zgrywania...

nikoniarz
28-06-2015, 23:03
Dwie karty to dwa różne magazyny.

bestnikon
28-06-2015, 23:04
Dwie karty to dwa różne magazyny.

Ok, to jak je zgrać równocześnie przez kabel USB? 1 folder przegrałem kopiując metodą kopiuj/wklej, i Lightroom teraz nie może ich zaimportować...

nikoniarz
28-06-2015, 23:11
Ok, to jak je zgrać równocześnie przez kabel USB? 1 folder przegrałem kopiując metodą kopiuj/wklej, i Lightroom teraz nie może ich zaimportować...

Ja jak chcę zgrać wszystkie jednocześnie to klikam "importuj obrazy i wideo", a jak chcę tylko z jednej karty (co robię najczęściej) to klikam "przeglądaj pliki" i używam metody kopiuj/wklej.

https://lh3.googleusercontent.com/-m0H1E1o5Ve4/VZBiP_EriSI/AAAAAAAABpQ/d4FCJEAVP40/w1000-h881-no/capture_06282015_230653.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-m0H1E1o5Ve4/VZBiP_EriSI/AAAAAAAABpQ/d4FCJEAVP40/w1000-h881-no/capture_06282015_230653.jpg)

2pompony
29-06-2015, 01:48
Matko boska, dlaczego ludzie tak komplikują najprostsze rzeczy? Ja rozumiem, że 10 lat temu komputer z wejściem USB to było coś nieziemskiego, ale dziś to nie są żadne mecyje... Wydaje się, że dziś nawet Nokia 3310 ma wejście na USB.

Kup człowieku za równowartość połowy paczki faj albo półtora piwa czytnik kart na USB, wetknij go do odpowiedniego gniazdka w komputerze, a do czytnika włóż kartę która Ci się bardziej podoba: najpierw pierwszą, a potem drugą, a jutro odwrotnie jak Ci się spodoba - pełna dowolność. Skopiuj to programem który najbardziej lubisz, tym, którego używasz do kopiowania innych plików na codzień i ciesz się bezstresową robotą! Skopiujesz dokładnie to co chcesz (jpgi, albo NEFy, albo jedno i drugie, albo tylko pliki z parzystymi nazwami, albo tylko co trzeci - jak sobie tylko wymarzysz), tam gdzie chcesz i LR zawsze Ci to wczyta, bo nie robi łaski, niezależnie od tego w jakiej kolejności kopiowałeś...

A tu widzę drugą stronę rozważań jak to zrobić: raz coś widać, a raz nei widać, raz się chce kopiować, a drugi raz nie chce - ludzie, rany boskie! Jak najprostsze rzeczy sprawiają tyle problemów, co będzie, jak zaczną się prawdziwe problemy - aż strach pomyśleć co wy wtedy wymyślicie...

PiotrekW
29-06-2015, 07:11
2pompony - gdyby się dało, kliknąłbym "lubię to" :)

nikoniarz
29-06-2015, 07:37
ludzie, rany boskie! Jak najprostsze rzeczy sprawiają tyle problemów, co będzie, jak zaczną się prawdziwe problemy - aż strach pomyśleć co wy wtedy wymyślicie...

Masz jakiś problem z tym, że ktoś zapytał? Bo ja nie :D A Ty tu wypisujesz jakiś elaborat o ludzkich problemach. Człowiek zapytał czy da się jednym kliknięciem zgrać wszystkie zdjęcia z obu kart za pomocą kabla a nie czytnika. Czemu go nie posiada to już jego sprawa. Ja również nie posiadam i wcale nie widzę powodów dla których ta rzecz miałaby mi być potrzebna. I naprawdę nie przejmuj się zbytnio problemami innych :) Troszkę luzu... ;)

Andrzej1974
29-06-2015, 08:06
MZ nie ma nic lepszego od czytnika do zgrywania zdjęć z karty do komputera.

nikoniarz
29-06-2015, 08:14
A moje zdanie jest takie, ze jego nieposiadanie nie stanowi żadnego problemu.

2pompony
29-06-2015, 11:21
Człowiek zapytał czy da się jednym kliknięciem zgrać wszystkie zdjęcia z obu kart za pomocą kabla a nie czytnika.

Tak, człowiek tak spytał - a wy tłuczecie przez dwie strony jak to ma zrobić, a jemu dalej nie wychodzi. I w dodatku dalej mu nei wyjdzie, a jak wyjdzie to tylko z jednej karty, albo tylko jpgi, albo tylko NEFy, albo coś innego wyskoczy, albo będzie musiał doinstalować kodeki Nikona, albo to, owo i dziesiąte...

Słowem buksujecie w mętniactwie przez dwie strony zamiast pytającemu odpowiedzieć prosto: albo się z tym będziesz motać przez następne 5 lat, albo kup za 6 złotych 20 groszy popularne urządzenie i miej spokój raz na zawsze.

To jest moje zdanie i moja odpowiedź.

A teraz spokojnie wróćcie do doktoryzowania się jakie i ile jeszcze czynności trzeba wykonać, żeby zobaczyć drugą kartę. A jak już zobaczy drugą kartę, załóżcie nowy wątek, żeby przedyskutować jak najlepiej wtedy spróbować zgrać z niej pliki.

nikoniarz
29-06-2015, 11:27
Słowem buksujecie w mętniactwie przez dwie strony zamiast pytającemu odpowiedzieć prosto: albo się z tym będziesz motać przez następne 5 lat, albo kup za 6 złotych 20 groszy popularne urządzenie i miej spokój raz na zawsze.

Nie wiem czy zauważyłeś, że zostało wyjaśnione na samym początku jak zgrać z dwóch kart jednocześnie poprzez kabel więc nie wiem po co męczysz temat z koniecznością czytnika. Jak będzie chciał to kupi, jak nie to będzie zgrywał w sposób jaki mu podałem który nie jest problemowy i nie ma się przy czym motać.

2pompony
29-06-2015, 11:40
jak nie to będzie zgrywał w sposób jaki mu podałem który nie jest problemowy i nie ma się przy czym motać.

A to przepraszam, dopiero teraz widzę, po dwóch stron dyskusji co i jak zrobić - jak ogólnie i wspaniale nie jest problemowo!

To w takim razie nie przeszkadzam dłużej, dyskutujcie sobie o tym skomplikowanym procesie kopiowania plików przez następne kilka stron i udzielajcie sobie wielu dalszych porad, jak bardzo nie ma tu nigdzie żadnego problemu, i jak tą bezproblemowość jakoś pokonać i przeżyć.

nikoniarz
29-06-2015, 11:46
A to przepraszam, dopiero teraz widzę, po dwóch stron dyskusji co i jak zrobić - jak ogólnie i wspaniale nie jest problemowo!
Dostał odpowiedź w drugim poście po zadaniu pytania.

To w takim razie nie przeszkadzam dłużej, dyskutujcie sobie o tym skomplikowanym procesie kopiowania plików przez następne kilka stron i udzielajcie sobie wielu dalszych porad, jak bardzo nie ma tu nigdzie żadnego problemu, i jak tą bezproblemowość jakoś pokonać i przeżyć.
Tutaj zgodzę się z Tobą- nie ma w tym żadnego problemu i można tego bezproblemowo dokonać na wiele sposobów- z czytnikiem lub bez, z jednej karty lub z dwóch jednocześnie, do wyboru do koloru. Także na serio Twój ton wypowiedzi sugeruje, że powinieneś wziąć coś na uspokojenie. Bez urazy, ale jak kogoś denerwują/irytują takie banalne sprawy to strach pomyśleć jak reaguje w innych sytuacjach...

RAF7705
29-06-2015, 13:34
W życiu bym nie pomyślał, żeby robić to inaczej, jak przez czytnik :-)

Andrzej1974
29-06-2015, 13:40
Ja może z raz (na początku przygody z lustrzanką) skorzystałem z kabla. Teraz nie wiem nawet gdzie ten kabel się znajduje. Czytnik i tylko czytnik. Nawet taki za 5.20, o którym była już wcześniej mowa...

nikoniarz
29-06-2015, 13:45
Nie neguję używania czytników tylko autor chyba wyraźnie zapytał jak zgrać jednocześnie z dwóch kart...

RAF7705
29-06-2015, 14:52
Dwoma czytnikami :-)

maniak666
29-06-2015, 14:56
Będzie tak zgrywał, dopóki z powodu tego kabla nie będzie zbierał puszki z podłogi...

Jacek_Z
01-07-2015, 16:56
Ja jak chcę zgrać wszystkie jednocześnie to klikam "importuj obrazy i wideo", a jak chcę tylko z jednej karty (co robię najczęściej) to klikam "przeglądaj pliki" i używam metody kopiuj/wklej.

Tylko uwagi 2pompony sa o tyle słuszne, że to zalezy jaki masz system operacyjny, czy masz zainstalowane nikonowskie i windowsowskie dodatkowe oprogramowanie itd itd. Czyli cos co ty robisz wcale nie musi się udac na komputerze który ma kolega. Problem tkwi w oprogramowaniu na kompie.

Najprostsza metoda zgrania drugiej karty - to wyjąć pierwsza kartę z aparatu :)
Oczywiście zgrywam wszystko zawsze tylko i wyłącznie czytnikiem. I to polecam.

bestnikon
01-07-2015, 19:46
Dzięki, chciałem poznać sposób bez wyjmowania żadnej karty z aparatu, czytniki mam w kompie wbudowane dla wszystkich kart, ale z racji tego że aparat mam mieć minimum 7 lat nie chciałem zużywać styków D610 codziennie wykładając karty z aparatu... Mam sterowniki do odczytu NEF dla windows, ale i tak po metodzie kopiuj/wklej Lightroom 5.7 nie widzi tych NEF. Trudno, zostaje mi używać czytników z Nikon Transfer i codziennie wykładać karty....

nikoniarz
01-07-2015, 19:59
Niezuzywajac stykow w slotach kart będziesz zuzywal gniazdo mini usb. Sam wybierz mniejsze zło. Dziwi mnie tylko, ze metoda kopiuj/wklej powoduje, ze pliki są niewidoczne dla LR... View NX2 czyta je bez problemu?

Mychu
01-07-2015, 20:05
Niezuzywajac stykow w slotach kart będziesz zuzywal gniazdo mini usb. Sam wybierz mniejsze zło. Dziwi mnie tylko, ze metoda kopiuj/wklej powoduje, ze pliki są niewidoczne dla LR... View NX2 czyta je bez problemu?

Ten sam problem:
Gniazdo USB jak padnie, zawsze będzie miał wejścia na karty.... A jak padną styki kart, nie będzie miał nic = "cegłę" z D610...
View NX2 czyta te NEFy bez problemu.... tylko Lightroom ma problem ze zgranym w ten sposób materiałem...

RAF7705
01-07-2015, 20:38
To może przez Wi-Fi, nic się nie będzie z używać wtedy.

SerU
01-07-2015, 21:34
To może przez Wi-Fi, nic się nie będzie z używać wtedy.

Ale trzeba wpiąć nadajnik WiFi do aparatu, więc też się będzie gniazdo zużywać... No chyba, że katra SD z fifirifi :mrgreen:

Borat1979
01-07-2015, 22:20
Masz jakiś problem z tym, że ktoś zapytał? Bo ja nie :D A Ty tu wypisujesz jakiś elaborat o ludzkich problemach. Człowiek zapytał czy da się jednym kliknięciem zgrać wszystkie zdjęcia z obu kart za pomocą kabla a nie czytnika. Czemu go nie posiada to już jego sprawa. Ja również nie posiadam i wcale nie widzę powodów dla których ta rzecz miałaby mi być potrzebna. I naprawdę nie przejmuj się zbytnio problemami innych :) Troszkę luzu... ;)

Ale po jaka cholerę utrudniać sobie rzeczy najprostsze? Wyjęcie karty i włożenie do czytnika jest o wiele wygodniejsze niż wyciąganie zaślepek wpinanie kabli meczenie się z jakimiś gównianymi programem do transferu i wciskanie tych zaślepek ponownie.

Po co walić głową w ścianę próbując ją przebić jak obok są otwarte drzwi?

Ten sam problem:
Gniazdo USB jak padnie, zawsze będzie miał wejścia na karty.... A jak padną styki kart, nie będzie miał nic = "cegłę" z D610...
Ile razy w padł ci slot kart pamięci?

GonzoG
01-07-2015, 22:33
Dzięki, chciałem poznać sposób bez wyjmowania żadnej karty z aparatu, czytniki mam w kompie wbudowane dla wszystkich kart, ale z racji tego że aparat mam mieć minimum 7 lat nie chciałem zużywać styków D610 codziennie wykładając karty z aparatu... Mam sterowniki do odczytu NEF dla windows, ale i tak po metodzie kopiuj/wklej Lightroom 5.7 nie widzi tych NEF. Trudno, zostaje mi używać czytników z Nikon Transfer i codziennie wykładać karty....

Styków nie zużyjesz, nie musisz się bać.
A przy czytnikach nie trzeba Nikon Transfer - możesz w dowolny sposób kopiować, czy też używać LR.

2pompony
01-07-2015, 22:37
Najlepszym sposobem na trzymanie styków w stanie idealnym jest - jak mi zdradził wieloletni serwisant Nikona - wyjęcie baterii z aparatu i niewkładanie jej tam na powrót pod najmniejszym pozorem. Tym prostym sposobem można utrzymać styki w stanie nienagannym przez ponad 40 lat - a jak się ma dwa sloty, to razem daje 80 lat nienaganności!