PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Piazza San Pietro

krunz
19-04-2015, 23:49
Zapraszam,

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img661.imageshack.us/img661/1184/SYJvWa.jpg)

maniak666
20-04-2015, 00:05
Się w lewo przewraca. Ilosc bruku na PP kompletnie dla mnie niezrozumiała, zobacz jak wpłynęło to na budowę kadru.
Czasami podział 50na 50 jest uzasadniony. W tym przypadku trudno będzie o takie uzasadnienie.
Co mi się podoba to niebo, ale ono nie uratuje całosci.

krunz
20-04-2015, 09:58
Się w lewo przewraca. Ilosc bruku na PP kompletnie dla mnie niezrozumiała, zobacz jak wpłynęło to na budowę kadru.
Czasami podział 50na 50 jest uzasadniony. W tym przypadku trudno będzie o takie uzasadnienie.
Co mi się podoba to niebo, ale ono nie uratuje całosci.

Dzięki za komentarz i uwagi. Faktycznie przeoczyłem ten przechył. Odnośnie bruku to chciałem aby był kontrastem dla góry. W sensie prostota do wyszukanych form. Myślałem też o kwadracie ale wtedy taki zwyczajny kadr mi się wydawał ;) Pozdrawiam.

telly
25-04-2015, 10:59
Ilosc bruku na PP kompletnie dla mnie niezrozumiała.
Przecież pokazuje plac (no, przynajmniej tak jest w w tytule). To co, ma wyciąć plac i pokazać niebo? Gdyby tytuł brzmiał "Il cielo sopra Piazza del Santo Pietro", też bym się zastanawiał, po co tyle bruku...

Zdjęcie jest całkiem przyzwoite, dobre. Przechyłem się nie przejmuj (przechyły, idealne ostrości, poruszenia, jakieś odchyłki tonalne... to zboczenie tego forum, często zabijające emocje zdjęcia), poprawisz następnym razem, albo celowo pochylisz, żeby nadać zdjęciu pewnej dynamiki (ale wtedy nie wrzucaj na tym forum).

sufenta
25-04-2015, 11:36
Kolega maniak666 ma racje- krzywe zdjecie przedstawiajace bruk. La basilica di San Pietro, ktora przez swoj ogrom dominuje caly plac, to minibudyneczek na drugim planie, mniejszy od egipskego obelisku, ktory "na zywo" w oczy sie nie rzuca. Trzeba wiedziec, ze to plac, bo ze zdjecia nie sposob sie tego domyslec. "Przechyly, idealne ostrosci, poruszenia i jakies odchylki tonalne" decyduja o tym, czy zdjecie jest dobre czy nie. Celem (przynajmniej moim) publikowania zdjec na tym "zboczonym" forum jest (poza wprawianiem w zachwyt) uwazne czytanie wszystkich krytycznych uwag- takze tych, z ktorymi nie zawsze sie zgadzam. Jesli bym chcial aby moje zdjecia bylo jedynie chwalone, pokazywalbym je jedynie mojej zonie (i jako bonus dostawalbym tiramisu). pzdr.

Dune
25-04-2015, 11:38
(...) Ilosc bruku na PP kompletnie dla mnie niezrozumiała (...) zobacz jak wpłynęło to i.

Przecież pokazuje plac (no, przynajmniej tak jest w w tytule). To co, ma wyciąć plac i pokazać niebo? Gdyby tytuł brzmiał "Il cielo sopra Piazza del Santo Pietro", też bym się zastanawiał, po co tyle bruku...

(...).

Bramante, Michał Anioł, Bernini i inni, którzy przyłożyli się do formy tego placu w grobach się przewracają ... ;-)