Zobacz pełną wersję : Prześwietlone zdjęcia na przysłonach innych niż pełny otwór
Zauważyłem, że 18-105 z d7100 kadrując ten sam plan, (plener) w trybie preselekcji przysłony, zmieniając, wartość przysłony, aparat poprawnie jak na moje oko naświetla przy pełnej dziurze, natomiast po przymknięciu zdjęcie jest sporo jaśniejsze. Coś jak syndrom ospałej przysłony. Też tak macie??
ps. Ustawiony pomiar matrycowy, od szerokiego do 105. W plenerze przy takim zestawie, stosujecie korektę ekspozycji na minus?
Przepraszam za dubel.
Patrząc na histogram, to na przysłonach f5,6 f8 to jest przesunięty skrajnie w prawo a na pełnym otworze idzie pół działki w lewo. na różnych ogniskowych.
U mnie jest tak samo na obiektywach 35 1.8 i na 50 .18
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Mój d7100 niedoświetla zdjęć o około 1/3 EV na moich teleobiektywach. Jak miałem 70-300VR też niedoświetlał. Przy innych obiektywach, które posiadam jest ok.
koniuXR3i
16-04-2015, 11:53
Też mam wrażenie że mój delikatnie prześwietla, dlatego z reguły tryb M
Jestem cały w nerwach ;(, ale żeby było jaśniej, chodzi mi o różnicę w naświetlonym obrazku na pełnym otworze względem innych przesłon w 18-105. Na pełnej dziurze mam 2/3 działki ciemniej niż przy pozostałych. Chce wykluczyć np. skrzywiony popychacz.
Ned Stark
16-04-2015, 14:56
Hm trochę to dziwne, a masz jakieś inne szkło żeby sprawdzić?
Zauważyłem, że 18-105 z d7100 kadrując ten sam plan, (plener) w trybie preselekcji przysłony, zmieniając, wartość przysłony, aparat poprawnie jak na moje oko naświetla przy pełnej dziurze, natomiast po przymknięciu zdjęcie jest sporo jaśniejsze.
To problem obiektywu, a nie aparatu czy pomiaru. Trzeba skalibrować popychacz.
Dziękuję za szybka odpowiedź. czyli to nie jest, że ten kit tak ma, tylko akurat ja tak trafiłem ;(
i nie mam innych szkieł niestety,
To problem obiektywu, a nie aparatu czy pomiaru. Trzeba skalibrować popychacz.
Zgłębilem temat, już wiem o co chodzi. Czy trudno samemu w 18-105 przestawić popychacz? Skalibrować go? Tzn znalazłem na forum jak ktoś Cosine rozkręcał, tzn bagnet i przesunął jeden element mocowany na 2 śrubkach. Pytam na zapas.
I czy to na 100% obiektyw?
Regulacja jest prosta, ale wymaga precyzji. Trzeba poluzować dwa wkręty i przesunąć popychacz tak, żeby po założeniu do aparatu przysłona otwierała się całkowicie, ale mogą być widoczne jej końcówki. Po przymknięciu o 1/3 działki i naciśnięciu podglądu GO, przysłona powinna się wyraźnie widoczna.
Dzięki raz jeszcze TOP67. powiem Wam, że dziś posprawdzałem jeszcze inne body d7100 i dwa inne szkła, i w każdej konfiguracji tych sztuk zawsze była idealnie ta sama przypadłość, czyli różnica 2/3EV. Zdawało by się, ze wszystkie d7100 tak mają z 18-105. Przynajmniej z tej serii co była w tym sklepie. Aparaty prosto z pudełka, nie jakieś braki. Po za tym wszystko w tych zestawach jest super. Szybkość, ostrość, celność. Tylko ta ciemniejsza pełna dziura. A, i zapinałem do d7100 jeszcze N35F1,8 i tu też przysłona na 1,8 ciemniej, 2,0 ciut jaśniej 2,2 jaśniej i dalej już równo. Chcę jeszcze w markecie sprawdzić jak 5200 z 18-105 będzie działał.
Mam do Was prośbę. Dwu zdjęciowy test takiego samego kadru dobrze doświetlonego zestawem d7100 + 18-105 w trybie A. jedno zdjęcie na pełnej dziurze, drugie powiedzmy na f8. Czy u was też będzie różnica o 2/3EV? Może też być z innymi szkłami ewentualnie inne body w tej klasie. Sprawdźcie czy też histogram u was po przymknięciu leci w lewo.
Matko i córko
Tyle zadymy dla jakiegoś kita ?
Czy cieżko znalezc sobie inne zajęcie ? Moze wędkę kup ?
:)
Weź juz przestań...
Czemu prowokujesz. Nie tylko kita wpinałem. Cały czas nie jestem pewny czy to czasem nie body. Albo ich seria.
Daj na serwis do sprawdzenia.
I daruj sobie troche luzu...
To kit.
Aparat jest nowy i mam jeszcze prawo go zwrócić bez podania przyczyny. Oddając go do serwisu znaczy że się na niego decyduję. A tak nie jest. jak innym tez tak myli to sobie daruje, a jak nie to mam jeszcze kilka dni na podjęcie decyzji. Proszę o wyrozumiałość, i jak by ktoś mógł to sprawdzić u siebie.
Dzięki raz jeszcze TOP67. powiem Wam, że dziś posprawdzałem jeszcze inne body d7100 i dwa inne szkła, i w każdej konfiguracji tych sztuk zawsze była idealnie ta sama przypadłość, czyli różnica 2/3EV. Zdawało by się, ze wszystkie d7100 tak mają z 18-105. Przynajmniej z tej serii co była w tym sklepie. Aparaty prosto z pudełka, nie jakieś braki. Po za tym wszystko w tych zestawach jest super. Szybkość, ostrość, celność. Tylko ta ciemniejsza pełna dziura. A, i zapinałem do d7100 jeszcze N35F1,8 i tu też przysłona na 1,8 ciemniej, 2,0 ciut jaśniej 2,2 jaśniej i dalej już równo. Chcę jeszcze w markecie sprawdzić jak 5200 z 18-105 będzie działał.
Mam do Was prośbę. Dwu zdjęciowy test takiego samego kadru dobrze doświetlonego zestawem d7100 + 18-105 w trybie A. jedno zdjęcie na pełnej dziurze, drugie powiedzmy na f8. Czy u was też będzie różnica o 2/3EV? Może też być z innymi szkłami ewentualnie inne body w tej klasie. Sprawdźcie czy też histogram u was po przymknięciu leci w lewo.
Ile razy można powtarzać. To nie aparat, tylko obiektyw. Nie ma fizycznej możliwości, żeby problem był w body. Możesz dowolnie wygiąć popychacz w body, a zawsze będzie dobrze naświetlał na małych przysłonach.
Czyli wszystkie 4 obiektywy są do d? Bo sprawdzałem 3x18-105 i 35/18 na dwóch d7100
Tak. Można to sprawdzić bez aparatu. Wystarczy powoli przesuwać popychacz i obserwować przysłona. Jak tylko listki znikną, to popychacz musi mieć opór. Puszczając go powoli, listki muszą pojawić się od razu.
No to ponownie sprawdziłem kilka korpusów, kilka kitów 18-105 innych szkieł, np. 18-2xx już nie pamiętam, ale miał metalowy bagnet i cenę kilka tyś.. We wszystkich d7100 oraz w D5200 występowało to co pisałem. jedynie d3300 z 18-105 między f3,5 a f8 nie wykazywał zmian w naświetlaniu. Więc może nie opieprzajcie mnie, że się przejmuje plastikowym kitem. jest to temat o d7100 i chyba moje spostrzeżenie jest jak najbardziej na temat. Ze sprawdzeniem obiektywu w/w metodą TOP67 to może i będzie rozwiązanie. Jest tak jak bym z 0,5 mm luzu, kiedy przysłona nie reaguje. Na 100% też nie jestem pewny, bo żeby dokładnie widzieć migawkę, to daje na 105, soczewka powiększa mi widoczność migawki i jeszcze tak patrzę pod kątem, żeby zaobserwować pokazującą się przesłonę. Reasumując nie może być tak, żeby kilka rodzajów szkieł i kilka szkieł tych samych 18-105 miało popychacz do regulacji. Popychacz w korpusie też nie jest skrzywiony. Podejrzewam że d7100 tak ma, albo partia która obecnie jest w sklepach ma tak jak piszę. Trochę przeszkadza mi w tej tezie, że d5200 tez tak miał, a d3300 nie. Dlatego chciałem, żebyście Wy posiadacze tego zestawu i najlepiej kupionego znacznie wcześniej niż te co są obecnie w sprzedaży, powiedzieli czy też tak macie. Bo może ogólnie N tak ma przez mechaniczne przenoszenie. Nie chcę się tu z nikim kłócić, ani zaśmiecać. Jeżeli coś nie tak pokasujcie moje wpisy, jednak nadal proszę opinie użytkowników takiego zestawu. pozdrawiam. pool80
ps. Jaki najlepiej (rozmiar)i może gdzie znajdę taki śrubokręt, żeby nie kancerując odkręcić te małe śrubki w kicie.
ps. A jak wygląda, jak bym, oddał do serwisu Nikona celem regulacji? Ile czekam, czy płacę za przesyłkę?
piotrx25
19-04-2015, 10:12
Zrobiłem Twój test i zauważyłem że ważne jest by nie robić tego z ręki. Nawet minimalne przesunięcie powoduje rozbieżności w naświetlaniu.
N35 / 1.8 - na 1.8 niedoświetlone, na 2.2 lepiej a na 2.8 prawidłowo, różnica między 1.8 a 2.8 to 2/3EV
S 17-50 - prawidłowo , sprawdzałem na 17mm od 2.8 do f8
N 70-210 - niedoświetlone na f4 i f8 o 1/3EV względem przysłon f4,5 do f7,1 , test na 70mm
nikoniarz
19-04-2015, 10:24
różnica między 1.8 a 2.8 to 2/3EV
A mnie się wydaje, że 1 i 1/3 EV...
Z N35/1,8 mam to samo iidentycznie.
piotrx25
19-04-2015, 10:33
A mnie się wydaje, że 1 i 1/3 EV...
piszesz o Swoich wynikach czy moich?
nikoniarz
19-04-2015, 10:37
piszesz o Swoich wynikach czy moich?
Piszę, że różnica między 1.8 a 2.8 to nie 2/3 EV a 1 i 1/3...
Mniejsza o liczenie dokładne, ważne że po przymknieciu obiektyw jaśniej naświetla niż na pełnym otworze . Czyli w N jest to powszechna dolegliwość. moderator twierdzi że na pewno nie leży wina po stronie body. Że trzeba rregulować w dość łatwy sposób popychacz w obiektywie.
Może chodzi o to że jak przestawisz przysłone w trybie A to zdjęcie jest doświetlone o 2/3ev i żeby te dwa kadry były tak samo naświetlone to trzeba zastosować korektę o właśnie -2/3ev
piotrx25
19-04-2015, 10:49
Mniejsza o liczenie dokładne, ważne że po przymknieciu obiektyw jaśniej naświetla niż na pełnym otworze . Czyli w N jest to powszechna dolegliwość. moderator twierdzi że na pewno nie leży wina po stronie body. Że trzeba rregulować w dość łatwy sposób popychacz w obiektywie.
Moderator ma rację, bo na sigmie mam kadry naświetlone tak samo na różnych przysłonach.
Może chodzi o to że jak przestawisz przysłone w trybie A to zdjęcie jest doświetlone o 2/3ev i żeby te dwa kadry były tak samo naświetlone to trzeba zastosować korektę o właśnie -2/3ev
W trybie A nie trzeba stosować korekty ev by kadry na różnych przysłonach były tak samo naświetlone, a jeśli tak jest to odpowiedzialny za to jest obiektyw.
piotrx25
19-04-2015, 11:09
Ja o tym dobrze wiem, a Ty piszesz nie na temat.
Przeczytaj uważnie kilka postów wstecz na temat różnicy naświetlania w trybie A przy różnych przysłonach.
Czyli ustawić popychacz w słoiku trzeba. Serwis albo dobry śrubokręt.
nikoniarz
19-04-2015, 11:33
Właśnie sprawdziłem swoją 35/1.8 na dwóch różnych body i faktycznie są różnice w naświetleniu... Co ciekawe- na innych droższych szkłach również można zauważyć różnicę, aczkolwiek jest ona marginalna w porównaniu do tej na N35/1.8...
Wydzieliłem wątek, bo nie ma on nic wspólnego z D7100. Jeszcze raz powtarzam. Nie ma żadnej możliwości, żeby body powodowało taki efekt. Popychacz ma wbudowany czujnik optyczny, który dokładnie mierzy o ile się on przesuwa. System jest tak pomyślany, że sam kasuje luzy przy zakładaniu obiektywu. Jeśli popychacz w body jest krzywy, to może co najwyżej nie otworzyć obiektywu do maksymalnej wartości, ale to widać od razu. Jednak naświetlenie będzie zawsze poprawne, chociaż ustawiona przysłona będzie inna niż wskazana w exif. Jeśli skrzywienie będzie w drugą stronę, to mogą się pojawić prześwietlenia na najwyższych wartościach przysłon, ale będą one wykryte przez body (err na wyświetlaczu).
Jeśli są różnice w naświetleniu między pełnym otworem, a lekkim domknięciem, to winny jest na 100% obiektyw.
Teraz rozumiem Top. Ale śmieszne jest to że tyle szkła ma te same problemy
piotrx25
19-04-2015, 15:31
Ja właśnie regulowałem N35 i nie da się usunąć tej bolączki. Przy małych korektach jest brak różnicy. Gdy dużo przesunąłem popychacz to różnica w naświetlaniu była 2ev. Powróciłem do ustawienia fabrycznego. Moim zdaniem powodem niedoświetlania jest zła konstrukcja otwierania przysłony. Zauważyłem że na przysłonach od f8-f22 zdjęcia są prawie tak samo niedoświetlona jak na f1.8
Po pierwsze, złe ustawienie początkowe może spowodować tylko prześwietlenie.
Po drugie, na pełnym otworze zawsze jest dobrze.
Błędy na wysokich przysłonach wynikają z dokładności wykonania przysłony. Przy otworze 1 mm, różnica 0,1 mm jest ogromna.
Konstrukcja przysłony ma kilkadziesiąt lat i nie zapewnia powtarzalności. Wiedzą to doskonale robiący timelapsy.
piotrx25
19-04-2015, 16:32
Sigma jednak potrafiła zrobić by powtarzalność była na każdej przysłonie.
nikoniarz
19-04-2015, 18:07
Mnie osobiscie w niczym ten fakt nie przeszkadza. Do dziś nawet nie byłem tego świadomy :D
Ja właśnie regulowałem N35 i nie da się usunąć tej bolączki. Przy małych korektach jest brak różnicy. Gdy dużo przesunąłem popychacz to różnica w naświetlaniu była 2ev. Powróciłem do ustawienia fabrycznego. Moim zdaniem powodem niedoświetlania jest zła konstrukcja otwierania przysłony. Zauważyłem że na przysłonach od f8-f22 zdjęcia są prawie tak samo niedoświetlona jak na f1.8
Przesuwałeś w obu kierunkach? Wpatrywałem się w to długo, i jeżeli tylko otwory pozwolą na popuszczenie z 1mm to powinno być ok.
ps. Jak czytam o serwisie N to mnie trochę on przeraża.
Aha, jak najłatwiej sprawdzić czy vr działa? w pentaxie zaświecała mi się ikona w wizjerze
Pytanie o stabilizacje niebyłe, bardzo miło mnie N rozczarował cicha jego pracą. Wracajac to tematu to może autor się nie obrazi jak wkleję jego temat tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=90121&page=6 Odnośnie regulacji przysłony w słoikach.
piotrx25
20-04-2015, 18:50
Przesuwałeś w obu kierunkach? Wpatrywałem się w to długo, i jeżeli tylko otwory pozwolą na popuszczenie z 1mm to powinno być ok.
przesuwałem w obu kierunkach i wyszło że fabryczne ustawienie było optymalne. Żeby zmienić pozycje popychacza musisz usunąć klej ze śrubek. Top67 ma rację, małe różnice w naświetlaniu są wynikiem niedokładności przysłony.
Ale przy większych wartościach (powyżej 8). W okolicach pełnej dziury wszystko musi grać idealnie. Przymknięcie o 1/3EV powinno być wyraźnie widoczne.
Ale przy większych wartościach (powyżej 8). W okolicach pełnej dziury wszystko musi grać idealnie. Przymknięcie o 1/3EV powinno być wyraźnie widoczne.
Polecisz jakiś fajny śrubokręt którym niepokanceruje śrub i czy w 18-105 będą klejone śrubki?
ps. U mnie przymknięcie o 1/3 i zdaje się że i o 2/3 nie jest bardzo widoczne. Myślę że popuszczenie przysłony o 1mm było by rozwiązaniem.
PH00 ale o niewielkiej średnicy końcówki (na długości ok 10 mm). Może być taki żółty Topex z Castoramy.
Popuszczenie o 1 mm to zdecydowanie za dużo. 1EV to ok 0,7 mm.
Precyzyjna odpowiedź. Śruby są klejone te od regulacji. Czerwony klej. Na początku myślałem, ze to podkładki jakieś miedziane.
jak bym pogrzebał w obiektywie to tracę gwarancje na niego czy na cały zestaw obiektyw i aparat?
Jeśli masz gwarancję, to odsyłaj do serwisu. Przesyłka jest darmowa.