Zobacz pełną wersję : Przesiadka z d7100 na d750
BialyBST
18-04-2015, 12:07
Witam, chciałbym poznać wasze wrazenia/opinie po przesiadce z d7100 na d750 i generalnie na pełną klatkę. Głownie nurtuje mnie kwestia rozmieszczenia punktów AF. Wiadomo ze w d7100 jest to wzorowo rozwiązane. Jak sobie radzicie z przekadrowywaniem na szeroko otwartym obiektywie. Kolejna kwestia to predkość migawki 1/4000 i synchronizacja 1/250 czy mocno was to ogranicza czy raczej nie stanowi to problemu?
Dzieki
nikoniarz
18-04-2015, 13:59
A nie lepiej przypomnieć sobie sytuacje w jakich potrzebowałeś 1/8000 sek i ile przez to straciłeś? Podobnie z czasem synchronizacji, chociaż jeśli się nie mylę to oba oferują 1/250 auto fp...
Mnie interesuje bardziej szybkość i celność AF w porównaniu D7100 - D610 - D750. Tę 1/8000 s przeżyje, te rozmieszczenie punktów też jakoś zniosę ale czy naprawdę tak wiele zyska amator posiadający D750. A może dokupić jakieś fajne szkło do D7100?
nikoniarz
18-04-2015, 14:33
Mnie interesuje bardziej szybkość i celność AF w porównaniu D7100 - D610 - D750. Tę 1/8000 s przeżyje, te rozmieszczenie punktów też jakoś zniosę ale czy naprawdę tak wiele zyska amator posiadający D750. A może dokupić jakieś fajne szkło do D7100?
N24-70/2.8 i będzie celnie oraz bardzo szybko...
Tak myślałem o nim. ( nikkor czy tamron ? ) Tylko ta ogniskowa pod DX to taka sobie. Tego 24-70/2.8 jeszcze nie testowałem i nie wiem jaki jest. Zastanawiałem się też nad 70-200/2.8 VC Tamrona. Lub nad nową FX.
Witam, chciałbym poznać wasze wrazenia/opinie po przesiadce ..... generalnie na pełną klatkę. Głownie nurtuje mnie kwestia rozmieszczenia punktów AF. Wiadomo ze w d7100 jest to wzorowo rozwiązane.
Jak sobie radzicie z przekadrowywaniem na szeroko otwartym obiektywie. Kolejna kwestia to predkość migawki 1/4000 i synchronizacja 1/250 czy mocno was to ogranicza czy raczej nie stanowi to problemu? Widze ze fotografujesz ludzi. Przesiadka na FX ma jak najbardziej sens. Owszem rozklad punktów AF jest kiepski. Szczególnie ze boczne sa liniowe. Ale .. nie ma na to rady. Obrazek z FX rekompensuje te niedogodnośc.
Czas 1/4000 i czas synchro to nie problem. Może czasami. Ale to maly % przypadków.
Nie ma body idealnego.
BialyBST
18-04-2015, 22:23
To znaczy ze mozna uznać af w d750 gorszym od tego w d7100? A co z rodzielczosciach matryca dx 24 bez filtra vs matryca ff 24 z filtrem?
nikoniarz
18-04-2015, 22:26
To znaczy ze mozna uznać af w d750 gorszym od tego w d7100?
Nikt tego nie napisał, więc nie wiem na jakiej podstawie takie wnioski...
Ja miałem taką przesiadkę a dokładniej dalej jestem właścicielem i D7100 i D750.
Po kolei:
Trochę za D750
- AF moim zdaniem lepiej radzi sobie w ciemnych warunkach i do tego pkt jest mniejszy (względem całego kadru) co czasami się przydaje.
- Na początku ciężko jest się przyzwyczaić do wizjera bo w DX masz AF na całej matówce a tutaj tylko w obszarze 50% kadry. Początkowo perspektywa wydaje się oddalona ale z czasem się przyzwyczajasz i to DX wydaje się dziwny ...
- AF-C działa wydaje mi się lepiej niż w D7100 ale trzeba pamiętać o ograniczonym polu jego działania (patrz wyżej)
- Jeżeli focisz ludzi to proponuję przesiadkę na D750, spytasz dlaczego? Otóż otrzymujesz sporo fajniejszy obrazek z lepszą plastyką oraz bardziej przyjemną GO. Do tego przy obróbce jest mniej problemów z kolorami
- Obróbka zdjęć - wyciąganie z cieni jest dużo łatwiejsze ponieważ nie ma bandingu oraz czernie nie uciekają tak w fiolety przy wyższym iso.
- Ergonomia - dla mnie ten aparat po prostu lepiej leży w dłoni, jest wygodny i pewniejszy w trzymaniu
- Jakość zdjęć - na niskich iso nie widać aż takiej różnicy po za plastyką ale już od iso 2500-3200 D750 po prostu ucieka D7100. Dużo mniej kolorowego szumu na obrazku ale to jest akurat łatwe w usuwaniu, oraz to co się dzieje na D7100 przy iso 3200-4000 w D750 zaczyna się pokazywać przy iso około 8000. Nie raz używałem fotek z iso 9000 a nawet kilka oddałem z iso 10000 co dla mnie było szokiem
- Gibany ekran - na początku myślałem po co mi to ale teraz wiem ile dzięki niemu zyskałem. Robienie zdjęć z nad obiektu na w pełni wyciągniętej ręce to żaden problem, podobnie z żabią perspektywą. Już raz mi uratował ubrania bo nie musiałem się kłaść na ziemi.
Trochę za D7100:
- 1/8000 w plenerze nie raz mi się przydawała. Przy robieniu portretu w słoneczny dzień przy f/1.8 albo f/1.4 jest źle. Niby ratowałem się iso 50 ale to nie to samo. Na plenerach bardzo mi tego brakuje ... dlatego mam go ze sobą
- Pokrycie całego kadru punktami AF- to się przydaje ale da się bez tego żyć
- Górny wyświetlacz wyświetla więcej informacji - jak się przyzwyczaiłeś to czasami niektórych informacji brakuje
Co do synchro to nie wpływa mi to na pracę.
Pytałeś o MPix i to że niby przy formacie DX D7100 ma 24Mpix a D750 na DX ma "tylko" 12 Mpix. Mimo tego często używam sigmy 10-20 na D750 bo daje mi lepszy obrazek przy wyższym iso niż na D7100. Dlatego te Mpix ni jak się mają do otrzymywanego obrazka.
Zadawaj pytania a postaram się odpowiedzieć.
To znaczy ze mozna uznać af w d750 gorszym od tego w d7100?
Chodzi o pokrycie kadru punktami? Odpowiem przewrotnie - wtedy D4s jest gorszy od D300. Ale czy to znaczy, że wolałbym AF z D300? Raczej nie.
A co z rodzielczosciach matryca dx 24 bez filtra vs matryca ff 24 z filtrem?Na siłę szukasz wad. Olej róznice w detalu. Jest i tak na korzyść D750. A wysokie ISO - olbrzymia przewaga FX.
Trochę za D7100:
- 1/8000 w plenerze nie raz mi się przydawała. Przy robieniu portretu w słoneczny dzień przy f/1.8 albo f/1.4 jest źle. Niby ratowałem się iso 50 ale to nie to samo. Na plenerach bardzo mi tego brakuje ... dlatego mam go ze sobą
Nie robi sie portretów w słońcu. I nie robi sie portretów na przysłonie 1.4. Pokaż mi jedno dobre takie zdjęcie (spełniające oba warunki).
Nie robi sie portretów w słońcu. I nie robi sie portretów na przysłonie 1.4. Pokaż mi jedno dobre takie zdjęcie (spełniające oba warunki).
W ostrym słońcu może nie ale pod słońce dlaczego nie?
Przykład 1:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/175f03c5fa5ceb08-1.jpg
źródło (http://images66.fotosik.pl/810/175f03c5fa5ceb08.jpg)
Parametry: D700, ISO 200, f/1.4, 1/6400s.
Nie pamiętam dlaczego nie użyłem 1/8000s, pewnie pośpiech. ISO 100 i taki krótki czas pozwoliłyby wyciągnąć więcej z nieba. Więc lepiej mieć taką możliwość. Zaraz pewnie pojawią się głosy że można było inaczej kadrować ale ja chciałem aby niebo się tam znalazło.
Przykład 2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/7e70a6c133b4d1ef-2.jpg
źródło (http://images68.fotosik.pl/810/7e70a6c133b4d1ef.jpg)
Parametry: D810, ISO 64, f/1.4, 1/4000s.
Drugi przykład pokazuję tylko dlatego, że jeśli ktoś chciałby mieć szczegóły na niebie zaraz za modelką mogłby po prostu ustawić 1/8000s.
Jeśli komuś wystarczało w D700 to wtedy zgodzę się z opiniami które pojawiały się w wątkach, że tam jest ISO 200 i 1/8000s, a D750 posiada ISO 100 z 1/4000s. Jednak to jest nowszy aparat więc powinien mieć coś więcej niż tylko nowa matryca.
Henio Jawa
19-04-2015, 07:27
Piękne jest to zdjęcie nr. 1
Oczywiście nie tylko zdjęcie.
W ostrym słońcu może nie ale pod słońce dlaczego nie?
Przykład 1:
Parametry: D700, ISO 200, f/1.4, 1/6400s.
Nie pamiętam dlaczego nie użyłem 1/8000s, pewnie pośpiech. ISO 100 i taki krótki czas pozwoliłyby wyciągnąć więcej z nieba. Więc lepiej mieć taką możliwość. Zaraz pewnie pojawią się głosy że można było inaczej kadrować ale ja chciałem aby niebo się tam znalazło.
No całe szczęscie, że nie pokazałeś mi parametrów potrzebnych do naświetlania twarzy.
Oczywiście napiszę, że parametry z przykładu 1 to czas 1/3200 przy ISO 100 (więc da się zrobić z body mającym 1/4000).
Przykład 2 - to zupełnie nie wygląda na przysłonę 1.4. Zdjęcie zrobione na 2.8 wyglądałoby właściwie identycznie.
Ale nie o to chodzi.
Byłem na twojej galerii. Sesja Marzeny. Masz słońce w tle, przepalone niebo. 1/16000 to też by było mało.
Nie przekonujesz mnie do konieczności posiadania 1/8000. Chcesz tego nie przez portret i małą GO, ale przez olbrzymie DR i chęć niedoświetlania i zachowania detalu w źródłach światła, a to co istotne wyciągasz z cieni (tzn tu z twarzy - jestem ciekaw jak wyglądał jpg z body).
Przykład 2 - to samo. Na niebie masz nadal przepał - 1/16000 nie wystarczy bys tam wypracował błękit.
Zdjęcia się robi tak, jak pozwala sytuacja. Ja nie rozumiem tej konieczności możliwości robienia wszystkiego i zawsze. To się wcale nie przekłada na rewelacyjność takich zdjęć.
Umówmy się, że skrajności (np 1/8000) to wyjątkowe sytuacje. I nie ma się co zbytnio nimi przejmować przy wybieraniu body.
Jeśli ktoś potrzebuje różnych parametrów (i nie wyłącznie czas mam na myśli) to może mieć kilka body (nie ma zakazu posiadania 2 aparatów ;) ) Myślę, że nie chcesz sugerować, że do sesji ślubnych i portretów wolałbyś D7100 od D750 (gdybyś miał wybrać jedno body).
No całe szczęscie, że nie pokazałeś mi parametrów potrzebnych do naświetlania twarzy.
Oczywiście napiszę, że parametry z przykładu 1 to czas 1/3200 przy ISO 100 (więc da się zrobić z body mającym 1/4000).
Przykład 2 - to zupełnie nie wygląda na przysłonę 1.4. Zdjęcie zrobione na 2.8 wyglądałoby właściwie identycznie.
Ale nie o to chodzi.
Byłem na twojej galerii. Sesja Marzeny. Masz słońce w tle, przepalone niebo. 1/16000 to też by było mało.
Nie przekonujesz mnie do konieczności posiadania 1/8000. Chcesz tego nie przez portret i małą GO, ale przez olbrzymie DR i chęć niedoświetlania i zachowania detalu w źródłach światła, a to co istotne wyciągasz z cieni (tzn tu z twarzy - jestem ciekaw jak wyglądał jpg z body).
Przykład 2 - to samo. Na niebie masz nadal przepał - 1/16000 nie wystarczy bys tam wypracował błękit.
Zdjęcia się robi tak, jak pozwala sytuacja. Ja nie rozumiem tej konieczności możliwości robienia wszystkiego i zawsze. To się wcale nie przekłada na rewelacyjność takich zdjęć.
Umówmy się, że skrajności (np 1/8000) to wyjątkowe sytuacje. I nie ma się co zbytnio nimi przejmować przy wybieraniu body.
Jeśli ktoś potrzebuje różnych parametrów (i nie wyłącznie czas mam na myśli) to może mieć kilka body (nie ma zakazu posiadania 2 aparatów ;) ) Myślę, że nie chcesz sugerować, że do sesji ślubnych i portretów wolałbyś D7100 od D750 (gdybyś miał wybrać jedno body).
Lubię f/1.4, bo tło przy f/2.8 mi osobiście się nie podoba. Jakbym chciał przymykać to podpiąłbym zoom 28-300 i po sprawie :) Oczywiście kwestia gustu. Ktoś nie widzi potrzeby stosowania f/1.4, a ja tak.
Miałem okazję fotografować obydwoma wymienionymi w temacie aparatami i tutaj nie ma co się zastanawiać. Z tych dwóch najlepszy jest D750. Jednak czy to jedyne rozwiązanie? ;)
djspark dzięki za porównanie:
Niewątpliwie matryca jest pewnie dużo lepsza w D750 na wysokich ISO ale już przy niższych, do 3200 jest porównywalna. ( nie wiem czy dobrze zauważyłem porównując co prawda D610 i D7100 w tych samych warunkach przy ISO - Auto, A - f/2, pomiar punktowy to: D7100 ustawił mi ISO-2500 a D610 na ISO-1000 i nie wiem z czego może to wynikać, z fizycznie większej powierzchni matrycy lub - co bardzie bym się skłaniał - właśnie do tego mniejszego kwadracika - przydatne w zbliżeniach i tele. Co do zalet DX można by uznać jeszcze powiększenie 1.5x w porównaniu do FX. ( zwłaszcza dla tych co focą na 150-600 ) Kolejną bardzo istotną zaletą D7100 jest jego obecna cena prawie 3x tańszy od D750. Szklarnia już nie koniecznie. Co do szybkości przysłony - to na 3000 szt. zdjęć, powyżej 1/4000s zrobiłem ok 40 fotek ( zawsze można założyć filrt ND, CLP - ale to się nie chce, jak następny shot tego nie wymaga ) Też lubie portrety i tele i stoję przed dylematem czy już zmieniać na FX czy najpierw lepsze, szybsze szkło. Moje pytanie jest takie: czy w plenerze AF-S w D750 jest znacząco szybszy od tego w D7100 przy tym samym obiektywie? ( te moduły AF są podobne - jak to wygląda )
Moim zdaniem kup d750 i zostaw, przynajmniej na razie d7100. Ja mam znacznie większy problem: zamiana d610 na d750 to u mnie 3 tys zł teraz. Raczej zostanę przy d610. Ale w Twoim przypadku, jak napisałem wyżej.
Ja akurat zamieniłem D610 na D750 i jestem z tego zadowolony. Udało się dołożyć tylko 2tyś. zł bo D610 sprzedałem krótko po premierze D750.
Dla mnie w sumie od początku D750 był prawdziwym następcą D600 na którego czekałem (Nikon niestety musiał zamiast niego wypuścić na szybko D610) ;)
Fajnie się czyta jak jeden drugiemu doradza "jadąc" po drugim...
Andrzej1974
19-04-2015, 17:44
Piękne jest to zdjęcie nr. 1
Oczywiście nie tylko zdjęcie.
Fakt, ta zieleń na jedyneczce jest "wyjątkowo soczysta"...
Fajnie się czyta jak jeden drugiemu doradza "jadąc" po drugim...
I za to lubię to forum...
hostman22
19-04-2015, 18:08
ja bym się nie zdziwił jak z nowych matryc d600/d750 wyciągnie się więcej danych z low iso niż w d700 używając czasu 1/8000 ;)
ja bym się nie zdziwił jak z nowych matryc d600/d750 wyciągnie się więcej danych z low iso niż w d700 używając czasu 1/8000 ;)To pewne.
Autor wątku zastanawia się (przypomnę) nad przesiadką z D7100 na D750. Przy tematach jakie realizuje (patrze w jego galerie) odpowiedź, że powinien się przesiąść jest oczywista i właściwie zupełnie niepotrzebnie strzępimy tu sobie języki. Temat powinien liczyć 2 posty i być zamknięty.
BialyBST
20-04-2015, 08:25
Dziękuję do widzenia
Panowie, cholera. Na body za 7K nie żałujecie, a 150 zł na porządny ND to już za dużo? Sprawa zbyt słonecznej pogody załatwiona....
przemas-J
21-04-2015, 10:46
Co prawda nie posiadam d750 lecz d610 przesiadłem się z d7000 i jestem zadowolony.Na samym początku strasznie mnie wkurzały punkty af bardzo wąsko.
Po mału nauczyłem się z tym żyć, oraz pracować.Trzeba było troszkę po obcować z puszka.
Zaś jeśli chodzi o czasy mamy tryb LO gdzie jest dostępne iso 50 wiec nie ma problemu. Zresztą jak koledzy powyżej napisali kupujemy filtr szary i po problemie.
Pucha na pewno zacna jak masz niezłą szklarnie to bierz i nie kombinuj na pewno będziesz zadowolony.
Jak zobaczyłem jak pluje na iso 3200/4000 to mi jocker do dziś się trzyma , no i te kolorki
Evanduril
22-04-2015, 15:40
Podepnę się - przesiadka z D7000 na D600 ma sens, jeśli robię głównie portrety w studio i musiałbym najpierw sprzedać d7000 i się zapożyczyć na D600 z obiektywami? Obecnie focę na Tamronie 60 f/2 i Nikkorze 18-105.
hostman22
22-04-2015, 17:03
nie ma.
Evanduril
22-04-2015, 21:38
A na używkę D700?
przemas-J
24-04-2015, 12:51
Ja bym puchę odpuścił przy takiej szklarni
kup 35/85 lampę jakieś modyfikatory i dopiero kup ff
Evanduril
24-04-2015, 15:28
przemas-J - mam w pełni wyposażone studio :) Przy zakupie np. D600 zostawiłbym sobie Tamrona i do niego stopniowo dokupił zarówno 35 jak i 85.
przemas-J
24-04-2015, 16:55
przemas-J - mam w pełni wyposażone studio :) Przy zakupie np. D600 zostawiłbym sobie Tamrona i do niego stopniowo dokupił zarówno 35 jak i 85.
To zmienia postać rzeczy
Jak najbardziej ff
Panowie, cholera. Na body za 7K nie żałujecie, a 150 zł na porządny ND to już za dużo? Sprawa zbyt słonecznej pogody załatwiona....
Czasem nie ma "czasu" (nie tylko czasu migawki) zakladać ND albo jest to po prostu niewygodne. Jak kolega wyżej napisał ISO Lo i jest ok. Pewnie że fajnie mieć i 1/8000 i Lo ale jak ktoś chce mieć wszystko niech sobie sam lustrzankę stworzy ;-)
BialyBST
26-04-2015, 19:49
Jutro bede mial d750 to sam sie przekonam co i jak :D
Zenit E miał zakres czasów 1/30 do 1/500 (!!!). Praktica, wczesne Canony, Nikony i reszta japonczykow były lepsze bo miały 1/1000.
Niby wpis bez sensu, ale dziś narzekajacy nie wiedzą jaki mają komfort. Mowa o czasach migawki a nie o czasach synchro. Casy synchro od 1/30 do 1/125s.
Chcący krotkich czasów synchro niech pomyślą o niektórych MF (tych ktore miały migawkę centralną) to będą mieli pelną moc błysku przy 1/800 s.
Moja Smiena 8 ma synchro do 1/250 ;)
Zenit E miał zakres czasów 1/30 do 1/500 (!!!). Praktica, wczesne Canony, Nikony i reszta japonczykow były lepsze bo miały 1/1000.
Niby wpis bez sensu, ale dziś narzekajacy nie wiedzą jaki mają komfort. Mowa o czasach migawki a nie o czasach synchro. Casy synchro od 1/30 do 1/125s.
Chcący krotkich czasów synchro niech pomyślą o niektórych MF (tych ktore miały migawkę centralną) to będą mieli pelną moc błysku przy 1/800 s.
E tam Zenit E,
a leica do M7 włącznie to jaki czas synchro miała?
Czasem nie ma "czasu" (nie tylko czasu migawki) zakladać ND albo jest to po prostu niewygodne. Jak kolega wyżej napisał ISO Lo i jest ok. Pewnie że fajnie mieć i 1/8000 i Lo ale jak ktoś chce mieć wszystko niech sobie sam lustrzankę stworzy ;-)
Oczywiście, nie bardzo rozumiem takich sugestii. Mam wrażenie, że ktoś kto to proponuje zakłada, że wszyscy fotografują statycznie (krajobrazy, ew. studio).
Jak kolega wyżej napisał ISO Lo i jest ok. Pewnie że fajnie mieć i 1/8000 i Lo ale jak ktoś chce mieć wszystko niech sobie sam lustrzankę stworzy ;-)
ISO Lo ma jedno istotne ograniczenie: nie wchodzi w zakres Auto ISO. Nie można przez to liczyć, że automatyka wyjdzie ze stratnego/zdegradowanego zakresu ISO, tak jak schodzi z wysokich ISO na kadrach nie wymagających tego.
Puenta jest chyba taka, że trzeba zaakceptować politykę Nikona i poczekać na magiczne "1/8000 i 1/250" w D760 za trzy lata. A jak nie - droga wolna, są wyższe modele.
BialyBST
28-04-2015, 12:45
Wczoraj odebrałem paczke miaazgaaa
ISO Lo ma jedno istotne ograniczenie: nie wchodzi w zakres Auto ISO. Nie można przez to liczyć, że automatyka wyjdzie ze stratnego/zdegradowanego zakresu ISO, tak jak schodzi z wysokich ISO na kadrach nie wymagających tego.
Puenta jest chyba taka, że trzeba zaakceptować politykę Nikona i poczekać na magiczne "1/8000 i 1/250" w D760 za trzy lata. A jak nie - droga wolna, są wyższe modele.
O tym auto ISO nie wiedzialem. Nie wiedzialem nawet ze mamy taka opcje...
Kiedys rozmyslalem z kumplem ze fajnie byloby miec body z podstawowymi parametrami, np. tryby MASP, iso, WB, a resztę według potrzeb człowiek mógłby sobie dokupić jako rozszerzenie softu czy cos w tym rodzaju. Ot fantazja taka ale jest mnostwo rzeczy z których się nie korzysta a płaci w postaci rozbudowanego body.
W aparatach Sony jest coś takiego - camera apps. Np timelapse
Wczoraj odebrałem paczke miaazgaaa
Przyszedł w kawałkach? ;)
Przyszedł w kawałkach? ;)
Zestaw zrób to sam, śróbokręt i cyna gratis ;)
Zestaw zrób to sam, śróbokręt i cyna gratis ;)kupowałeś w ikea?
BialyBST
28-04-2015, 21:29
nie wiem jak ta flare zamontować :/
W nowych pudełkach już podobno nie dają;)
Wysłane za pomocą Tapatalk
BialyBST
28-04-2015, 23:43
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/assembly_man_350x175-2.gif
źródło (http://www.ikea.com/ms/en_US/img/ad_content/assembly/assembly_man_350x175.gif)
Zestaw zrób to sam, śróbokręt i cyna gratis ;)
Słownika w zestawie nie było?
Słownika w zestawie nie było?
Teraz juz nie daja w komplecie.
Ostatni podobno do d7000 był dołączony.
Co prawda "słownik wulgaryzmów" - ale zawsze to coś :)